Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarstvo i uzgoj povrća
  • 13.08.2014. 12:00

Organski uzgoj ribe

Neobičan spoj ribnjačarstva i uzgoja povrća može se pronaći na ribnjaku Zorana Melega u Kaću.

Foto: depositphotos.com
  • 1.884
  • 47
  • 0

Zoran Meleg na svom ribnjaku u Kaću bavi se organskim uzgojem ribe, a upotrebljava novu vrstu peletirane hrane koja može da služi i za gajenje povrća. Priču o zanimljivim inovacijama i spoju ribastva i uzgoja povrća prenose Novosti.rs.

"Ribnjak zauzima površinu od otprilike jednog hektara, a neobično je da je u jezeru instalirano 12 podvodnih kamera koje, 24 sata dnevno, snimaju ponašanje šarana, somova, tolstolobika, amura i svih drugih vrsta ribe koje pratimo u komandnoj sobi. Svrha snimanja jeste uvid u efekte potpuno novog načina ishrane novom vrstom peletirane hrane koju, po sopstvenoj recepturi, sami proizvodimo", ističe Meleg.

U saradnji sa Stevanom Marcikić sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Meleg je došao do čak osam sorti kukuruza sa neuporedivo manje proteina i znatno više ulja i aminokiselina od onih koje se danas koriste za ishranu ribe. Rezultat je brži rast ribe, neuporedivo bolji kvalitet i najviši nivo zdravstvenih svojstava njenog mesa. Pored pomenutih sorti kukuruza, u hranu se dodaju i riblje brašno koje Meleg sam pravi od bele ribe, ili glava i drugih otpadnih delova one kvalitetnije.

Važan deo ove priče je i prečišćavanje vode kako bi se odvojili štetni i sačuvali korisni organizmi. Tik uz ribnjak podignuti su plastenici pod kojima se osim povrća nalazi i niz plastičnih bazena za uzgoj i tov soma i šarana u kojima se nalazi prečišćena voda za njih. Na bzenima se nalaze i velike posude sa raznim povrćem (paradajz, salata i sl., a umesto zemlje, na dnu posuda su šljunak i voda koja sadrži rastopljeni pelet, izuzetno povoljan za uzgoj biljaka.

Meleg je na račun ovog projekta zaradio brojne kritike, ali i pohvale, a nada se da će ovakvi plastenici dvostruke namene doprineti razvoju ribarstva i pvrtarstva u Srbiji.

Foto: depositphotos.com; doroshin


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Organski uzgoj ribe Plastenici Uzgoj pvrća Prečišćavanje vode Stevan Marcikić Ponašanje šarana Som Tolstolobik Amur Ishrana Riblje brašno Zoran Meleg