Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarstvo
  • 18.05.2022. 10:30

Pad proizvodnje šarana: Akvakultura za punjenje budžeta?

DTD Ribarstvo je osnovano pre sedam decenija, kao preduzeće za uzgoj šarana, a danas se susreću sa drastičnim padom proizvodnje.

Foto: Depositphotos/vladvitek
  • 366
  • 54
  • 0

U Srbiji su pre deceniju i po radili ribnjaci na površini od 12.000 hektara, a danas se proizvodnja ribe svela na svega 3.500 hektara. U poslednjih osam godina stalno se beleži pad proizvodnje šarana, a u ovom trenutku je prepolovljena. Ribarstvu Srbije je potrebna pomoć države, jer bez toga ćemo ostati na nivou tradicionalne proizvodnje šarana i pastrmke, a zapravo resurs koji posedujemo kao država je jako veliki i ima potencijal, kaže direktor "DTD Ribarstva" i potpredsednik Grupacije za ribarstvo pri Privrednoj komori Srbije Aleksandar Stajčić za RTS.

"Nameti vodoprivrednih preduzeća su jako visoki, voda kao osnovni resurs je jako skupa i utiče na cenu ribe. Preko Ministarstva poljoprivrede smo predlagali da vodoprivredna preduzeća proizvođačima pomognu tako što će smanjiti ili ukinuti vodoprivredne dozvole dok se ne oporavimo", poručuje Stajčić za javni servis.

"Nažalost, nismo došli do nekih značajnih rezultata", kaže Stajčić.

Izlov ribe na Ribnjaku "Ečka" (foto: Jasna Bajšanski)

Na osnovu njegovih reči, prema kalkulaciji koju je tražilo Ministarstvo finansija, došlo se do toga da skoro milijardu dinara država prihoduje na osnovu različitih taksi, subvencija, davanja u budžet Srbije.

Ugledati se na zemlje EU?

Direktne subvencije koje iznose 10 dinara po kilogramu prodate ribe daju za trošak državi 40 miliona dinara, kaže Stajčić. 

"Kada vidite tu nesrazmeru, nameće se zaključak da akvakultura služi kao izvor za punjenje budžeta", kaže potpredsednik Grupacije za ribarstvo pri Privrednoj komori Srbije, te pravi paralelu sa zemljama EU.

"U EU ne postoje direktne subvencije za prozvodnju, postoje davanja koja nisu direktna subvencija, ali podižu efikasnost proizvodnje, očuvanje biodiverziteta, očuvanje ribnjačke proizvodnje." 

Uzgoj šarana u Jazovu

U selu Jazovo, blizu granice sa Rumunijom i Mađarskom, i dalje se bave proizvodnjom ribe na svom šaransku ribnjaku, na kojem uzgajaju šarana koristeći poluintenzivnu tehnologiju i ekstrudiranu hranu "Riboks" iz sopstvenog proizvodnog pogona u Bačkom Jarku, navode na zvaničnom sajtu DTD Ribarstvo.

Proizvodni ciklus traje od dve do tri godine, u skladu sa lokalnom potražnjom za šaranom, koji teži od tri do pet kilograma. Njihova tehnologija se bazira na uzgoju ribe sa manje masnoće i izbalansiranog ukusa, koje potrošači preferiraju.


Tagovi

Ribarstvo Akvakultura Šaran Pastrmka DTD Subvencije


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.