Pretraživanje tekstova
Najnovije istraživanje pokazalo je da bi ribe u budućnosti zbog zagađenja ugljenik dioksidom mogle da budu potpuno dezorjentisane za pronalazak hrane i partnera, ali i prilikom čuvanja od grabljivica.
Zagađenja mora i okeana sve su veća i sve se jače odražavaju na život u njima. Tako je nova naučna studija otkrila da ribe gube osećaj mirisa zbog emisija ugljenika u vodama u kojima žive. Naime, rast ugljenik dioksida u atmosferi povećava kiselost okeana, tako što se taj gas otapa u vodi. Ovaj je fenomen poznat je i od ranije, pa se već zna da otapa tvrde spoljne slojeve školjaka.
Nalazi ove studije su značajni, jer se ribe u svom životu jako oslanjaju na miris, jer pomoću njega nalaze i hranu, ali i potencijalne partnere. Takođe, pomaže im u otkrivanju grabljivica u blizini.
Naučnici sa Univerziteta Ekseter iz Velike Britanije uporedili su ponašanje mladih lubina, koji su poznati kao vrlo lukave i oprezne ribe, na sadašnjim nivoima ugljenik dioksida, sa onima koji se očekuju na kraju veka, kada se predviđa da će okeani imati dva i po puta više gasova nego danas, piše Independent.
Primetili su velike promene u ponašanju ribe koja bi mogla naslediti ugljenikom zagađenu vodu. Ne samo da su lubini manje plivali, nego se činilo da uopšte ne primećuju prosustvo grabljivica.
Ova studija, objavljena u časopisu "Nature Climate Change" doprinosi rastućem broju dokaza o opasnostima koje zakiseljavanje okeana uzrokuje morskom životu. Prethodna istraživanja su pokazala da osim direktnog uticaja na riblji njuh, ugljenik dioksid šteti nervnom sistemu riba i narušava obradu informacija u mozgu.
"Još nije poznato koliko će brzo riba moći da nadvlada ove probleme, s obzirom na to da će se količina ugljenik dioksida povećavati u budućnosti", rekao je profesor Rod Vilson (Wilson).
Tagovi
Zagađenje okeana Ponašanje riba Klimatske promene Ugljenik dioksid Lubin Exeter
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Erwinia amylovora, prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćnih vrsta u povoljnim uslovima može da nanese 100%-nu štetu, pogotovo u zasadima dunje. Jedna od najvažnijih mera u borbi protiv ovog upornog patogena je obavezno uklanjan... Više [+]
Erwinia amylovora, prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćnih vrsta u povoljnim uslovima može da nanese 100%-nu štetu, pogotovo u zasadima dunje. Jedna od najvažnijih mera u borbi protiv ovog upornog patogena je obavezno uklanjanje obolelih delova, njihovo iznošenje i spaljivanje daleko od zasada.