Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje okeana
  • 24.08.2018. 08:00

Ribe gube osećaj mirisa pod uticajem ugljenik dioksida

Najnovije istraživanje pokazalo je da bi ribe u budućnosti zbog zagađenja ugljenik dioksidom mogle da budu potpuno dezorjentisane za pronalazak hrane i partnera, ali i prilikom čuvanja od grabljivica.

Foto: Flickr/Tim Sheerman-Chase
  • 224
  • 17
  • 0

Zagađenja mora i okeana sve su veća i sve se jače odražavaju na život u njima. Tako je nova naučna studija otkrila da ribe gube osećaj mirisa zbog emisija ugljenika u vodama u kojima žive. Naime, rast ugljenik dioksida u atmosferi povećava kiselost okeana, tako što se taj gas otapa u vodi. Ovaj je fenomen poznat je i od ranije, pa se već zna da otapa tvrde spoljne slojeve školjaka. 

Nalazi ove studije su značajni, jer se ribe u svom životu jako oslanjaju na miris, jer pomoću njega nalaze i hranu, ali i potencijalne partnere. Takođe, pomaže im u otkrivanju grabljivica u blizini. 

Dva i po puta više gasova na kraju veka

Naučnici sa Univerziteta Ekseter iz Velike Britanije uporedili su ponašanje mladih lubina, koji su poznati kao vrlo lukave i oprezne ribe, na sadašnjim nivoima ugljenik dioksida, sa onima koji se očekuju na kraju veka, kada se predviđa da će okeani imati dva i po puta više gasova nego danas, piše Independent.  

Primetili su velike promene u ponašanju ribe koja bi mogla naslediti ugljenikom zagađenu vodu. Ne samo da su lubini manje plivali, nego se činilo da uopšte ne primećuju prosustvo grabljivica.

Ugljenik dioksid šteti nervnom sistemu riba

Ova studija, objavljena u časopisu "Nature Climate Change" doprinosi  rastućem broju dokaza o opasnostima koje zakiseljavanje okeana uzrokuje morskom životu. Prethodna istraživanja su pokazala da osim direktnog uticaja na riblji njuh, ugljenik dioksid šteti nervnom sistemu riba i narušava obradu informacija u mozgu. 

"Još nije poznato koliko će brzo riba moći da nadvlada ove probleme, s obzirom na to da će se količina ugljenik dioksida povećavati u budućnosti", rekao je profesor Rod Vilson (Wilson).


Tagovi

Zagađenje okeana Ponašanje riba Klimatske promene Ugljenik dioksid Lubin Exeter


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.