Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja lešnika u Sremu
  • 25.11.2016. 18:00

Dani leske u Deču

Srbija još uvek nema tradiciju proizvodnje lešnika, pa svi oni koji zele da počnu ovu proizvodnju moraju prikupiti što više informacija o uzgoju ove veoma isplative voćne vrste. Takodje važno je na vreme sagledati i mogućnosti prerade i plasmana.

  • 2.795
  • 415
  • 0

Poslednjeg vikenda u Deču održani su tradicionalni Dani leske. Bila je to prilika da se zainteresovani za uzgoj leske detaljnije upoznaju sa tehnologijom gajenja ove sve zastupljenije voćne vrste i u regionu Srema. Poljoprivredni stručnjaci su dali tačne smernice za podizanje novih zasada leske, apostrofirajući najpre odabir parcele za podizanje zasada.

Leska sve interesantnija za proizvodnju

Poslednjih godina leska dobija sve više pažnje kada je podizanje višegodišnjih zasada u pitanju. S obzirom na to da se na rod treba malo duže čekati, ostaje pitanje da li je leska pravi izbor? Za mnoge, ona to jeste i upravo zbog toga organizuju se Dani leske. Na ovoj manifestaciji svi zainteresovani mogu dobiti tačne informacije o uzgoju ove, veoma isplative voćne vrste.

Željko Miličević

Stručnjaci su na skupu posvećenom leski ukazali i na greške koje se prave pri samom zasnivanju ove proizvodnje. Tada se mora voditi najviše računa o zasadu, kaže Željko Miličević koji se brine o leski na plantaži u Deču. "Velike greške u ovoj proizvodnji prave se na samom početku. Mnogi, smatrajući da će roda biti tek za nekoliko godina s ozbiljnijim ulaganjem u ovu proizvodnju započinju u kasnijem periodu. Veoma je važan temelj kod leske, odnosno njen rast u prvih pet, pa čak i deset godina dok ne počne da rađa. Mnogi sa ulaganjima započinju tek posle prvog roda, što nije dobro. S negom i ulaganjima treba početi od samog starta proizvodnje, jer ulaganja nisu tako mala kao što se misli", tvrdi Miličević.

Leska ne može bez vode

Leska je voćna vrsta koja traži negu kao i sve druge. Potrebni su hemijska zaštita, dovoljno vode, ali i određene količine mineralnih đubriva. Veoma je važno zasad ne podizati na podvodnim zemljištima. "Leska ne podnosi da joj koren bude potopljen u vodi, što se na podvodnim zemljištima dešava i stvara efekat saksije. Ali leska voli vodu tako da joj je u sušnom periodu potrebno blizu 40 litara vode dnevno", kaže Željko Miličević. U zasadima uvek ima posla, a Milićević podseća na zimsko i letnje održavanje zasada.

"Tokom zime u zasadima leske potrebno je uraditi nekoliko tretmana zaštite pre orezivanja. Stabla treba pravovremeno orezati, a nakon toga ponovo uraditi zaštitu. Važno je reći da je u periodu od decembra do februara obavezna prihrana kao i zaštita u toku cvetanja, i to protiv monilije, savetuje Miličević.

Analiza zemljišta veoma važna

Na danima leske govorilo se i kako na najbolji način proizvodnju dovesti do kraja, odnosno do zdravog i kvalitetnog roda. Stručnjaci su napomenuli da je analiza zemljišta obavezna, odnosno da je to prvi i obavezan korak u odluci za podizanje zasada leske. Srem, posebno njegovi viši delovi pogodan je za proizvodnju ove voćne vrste ističe Miličević.

"Treba voditi računa da se zasadi podizu na uzvišenijim područjima, a za to je najbolji deo Srema na Fruškoj gori. Analiza zemljišta je obavezna, kao i kod svih ostalih biljnih vrsta, jer kod ove vrse proizvodnje ne sme biti greške. Kada su višegodišnji zasadi u pitanju poljoprivrednici znaju da se mora poštovati reč struke. Važan je i odabir sadnog materijala, a koristi se samo onaj sertifikovani. Mora se voditi računa o razmaku između redova, kao i u samom redu. Sve to se mora raditi u saradnjim sa poljoprivrednim stručnjacima", ističe Miličević.

Zasad leske u Deču

Informacije o proizvodnji dragocene

Srbija, još uvek nema tradiciju proizvodnje lešnika, pa svi oni koji žele da počnu ovu proizvodnju moraju prikupiti što više informacija o uzgoju ove veoma isplative voćne vrste. Takođe važno je na vreme sagledati i mogućnosti prerade i plasmana lešnika. Plantaža leske u Deču prostire se na 60 hektara, a do sada je zasađena polovina površina. U blizini se gradi i moderan pogon za preradu lešnika, što će biti šansa za poljoprivrednike ne samo Srema, nego i čitave države da sigurnije uđu u proizvodnju ove sve isplativije voćne vrste.


Tagovi

Dani leske Deč Srem Srbija Plantaža Pogon Prerada Zaštita Navodnjavanje Fruška Gora Isplativost


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.