Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kuvanje pasulja
  • 10.06.2025. 14:00
  • Pčinjski okrug, Bujanovačka banja

Glavna caka kuvanja tetovskog gravčeta krije se u belom luku

Ovo jelo je najbolje kada se kuva od pasulja tetovca koji se uzgaja na plodnim oranicama Tetova u Severnoj Makedoniji. Iako može da se proizvodi u različitim klimatskim uslovima, nigde ne rađa tako ukusan kao na ovoj zemlji.

Glavna caka kuvanja tetovskog gravčeta krije se u belom luku
Foto: Gordana Nastić
83
3
0

Poziv da se takmiče u kuvanju pasulja na nedavno održanoj kulinarskoj manifestaciji "Pa će varimo gra" u Bujanovačkoj Banji i ove godine su sa zadovoljstvom prihvatili članovi Udruženja Makedonaca "Goce Delčev" iz Vranja. Posebno kada su na društvenim mrežama pročitali kako se neki njihovi konkurenti hvale da oni najbolje umeju da naprave ovo jelo. Zato je predsednik ovog udruženja, Peco Risteski, sve njih pozvao da toga dana izađu na crtu njegovoj ekipi i pokažu šta znaju, uz poruku "neka najbolji pobedi".

Pasulj tetovac

Znajući da su sve učesnike pozvali na ozbiljno nadmetanje sproveli su opsežne pripreme kako bi se predstavili na najbolji način i eventualno, osvojili prvo mesto. Zbog toga su odlučili da spremaju čuveno "tetovsko gravče" od pasulja tetovca koji su posebno za ovu priliku nabavili u svojoj otadžbini.

"Ova vrsta pasulja raste u okolini grada Tetova na zemlji koja je izuzetno pogodna za njegov uzgoj. Iako može da se uzgaja u različitim klimatskim uslovima, nigde ne rađa tako ukusan kao na ovoj zemlji", priča Risteski.

Kuvanje pasulja
Pasulj su posebno za ovu priliku nabavili iz Makedonije

Kada je pasulj stigao odmah su imenovali glavnog kuvara, formirali ekipu koja će mu pomagati i osmislili kojim znamenjima će da obeleže svoje mesto na takmičenju. I dok je kuvar sa pomoćnicima baratao oko kotlića i raspaljivao vatru, Risteski je sa ostalim članovima ekipe postavio simbole zajedništva Makedonije i Srbije, a pored njih i pano sa fotografijom makedonskog revolucionara "Goce Delečva" čije ime nosi njihovo udruženje.

Ujednačena vatra i četiri vode

Kako je takmičenje odmicalo, tako su i kuvari podsticali vatru ispod svojih kotlića sa ciljem da kuvanje ovog jela završe u predviđenom vremenu. Za razliku od njih, kuvar ovog udruženja se trudio da ispod kotlića zadrži ujednačenu vatru.

Kuvanje pasulja
Složna ekipa

On je tako i počeo da kuva pasulj. Prvo ga je prokuvao tri puta po petnaestak minuta u toploj vodi, a potom nalio četvrtu i nastavio da kuva na ujednačenoj vatri sve dok zrna nisu postala jestiva. Kao poznavalac njegove teksture, odredio je trenutak kada će u njega da doda meso sa neophodnim začinima. U dobijeni ukus ni u jednom trenutku nije posumnjao znajući da tako nešto može da dobije samo od ovog pasulja.

Koja je tajna?

Sa puno samopuzdanja, posle završenog kuvanja pristupio je pripremanju zaprške napravljene od ulja, sitno seckanog crnog luka, šargarepe, aleve paprike i suve ljute paprike rezanke.

"Prošle godine na ovoj manifestaciji ovo jelo spremali smo bez zaprške. Ove smo ipak odlučili da ga pripremimo sa zaprškom i pokažemo da tetovsko gravče može da bude ukusno i na ovaj način", kaže nam Risteski.

Kako skuvati pasulj bez mesa i zaprške, a da ne bude "klot"

Iako ni u jednom trenutku niko iz ovog udruženja nije hteo da nam otkrije u potpunosti recept za spremanje ovog jela, naš sagovornik nam je ipak rekao da glavnu caku treba tražiti u belom luku koji se u njega dodaje kao začin.

Zbog toga su posle završetka kuvanja mnogi hteli da probaju njihov pasulj. Neki su jedva dočekali trenutak da odnesu jedan tanjir na ocenu žirija, pa da počnu da se služe, a kada su to učinili došli su po još, tako da se ubrzo sve pojelo.

I dok je žiri odlučivao o pobedniku članovi ove ekipe su i sami probavali pripremljeni specijalitet. Jeli su ga zajedno sa izmrvljenom suvom paprikom rezankom koja im je pri svakom zalogaju zbog ljutine naterala suze na oči. Uprkos tome, oni su ga sa uživanjem jeli iščekujući proglašenje pobednika. Kada su čuli da nisu među najboljima čestitali su pobednicima, aktivirali svoj instrument goč i uz pratnju lokalnog orkestra nastavili da se vesele.


Tagovi

Peco Risteski Tetovac Pasulj Tetovsko gravče Vrsta pasulja


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.