• Sajam šljive
  • 27.08.2015. 19:00

Gradačački sajam šljive pobedio politiku!

250 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Mađarske i Turske okupilo se na Sajmu šljive u Gradačcu.

  • 68
  • 25
  • 0

Prema rečima Hašima Šabanovića, direktora kompanije Gradačački sajam, organizatora ove tradicionalne manifestacije, i ovogodišnji sajam je prilika da se izlagači približe kupcima. Kao prateći sadržaji, organizovana su predavanja, savetovanja i okrugli stolovi o temama iz oblasti poljoprivrede i prehrambene proizvodnje.

"Nekada su izlagače uglavnom činili proizvođači iz Federacije, a danas su svi jednako zastupljeni. Tako je ovaj naš, 42. sajam po redu, pobedio politiku", kaže Šabanović.

Simbol ekonomskog rasta

Domaći proizvodi u Gradačcu

Bosna i Hercegovina poseduje kapacitete za poljoprivrednu proizvodnju, a Vlada Federacije BiH ulaže trud da poveća tržište. Ukoliko u narednim mesecima izvoz mleka u Evropsku uniju bude dozvoljen, ima naznaka da bi mogla da se uspostavi saradnja i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, najavio je na otvaranju sajma premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić. Vrpcu su zajedno s njim prilikom otvaranja presekli i premijer Vlade Tuzlanskog kantona Bego Gutić i predsednik uprave Petrokemije u Kutini Nenad Zečević.

Gradačački sajam je simbol ekonomskog rasta, saradnje i prosperiteta. Godinama Sajam šljive snažno podstiče privredni razvoj, naročito u poljoprivredi, a potpomaže i rađanje novih kompanija koje doprinose društvenom razvoju. Sajam je takođe mesto edukativnih susreta proizvođača sa stručnjacima iz raznih sektora koji pomeraju granice znanja u oblasti poljoprivrede i prerađivačke industrije.

Podrška iz Petrokemije

Šampinjoni

Skupu se obratio i premijer Vlade Tuzlanskog kantona Bego Gutić, rekavši da su organizatori, uprkos raznim prirodnim nepogodama, zadržali kontinuitet održavanja sajma, koji je kao takav opravdano vodeća manifestacija tog tipa u širem okruženju.

"Tradicija ne sme da propadne i zato će Petrokemija, bez obzira na to koliko situacija bila teška i dalje podržavati ovaj Sajam jer ono što prirodno pripada ovoj kompaniji to je ovo područje tržišta" rekao je Nenad Zečević, koji se obratio u ime sponzora sajma "Petrokemije" u Kutini.

Veći angažman nadležnih organa

Gradačac je tradicionalno voćarski kraj, a trenutno je aktuelan otkup šljive orijentisan ka izvozu u zemlje Evropske unije i na druga tržišta. Kako je istakao načelnik te opštine Edis Dervišagić, organi lokalne vlasti se trude da daju svoj doprinos razvoju poljoprivredne proizvodnje, ali i održavanju ove sajamske manifestacije.

"Gradačcu i njegovim meštanima ovaj sajam u protekle 42 godine daje poseban epitet sajamskog grada. Ova manifestacija dala je ogroman doprinos razvoju poljoprivrede u Gradačcu i ponosni smo na naše poljoprivredne proizvođače. Ipak, moramo biti svesni da od našeg ponosa poljoprivrednici i prehrambena industrija nemaju velike koristi, nego se traži veći angažman nadležnih organa u pružanju pomoći i vođenju pravilne politike u ovom sektoru", istakao je Dervišagić.


Foto prilog


Tagovi

Petrokemija Gradačac Ekonomski rast Nenad Zečević Fadil Novalić Sajam šljiva Edukativni susret Hašim Bego Gutić


Autorka

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pošto #mojepovrće kasni jer smo na velikoj nadmorskoj visini pa sve stiže kasnije, plastenik bi nam... Pročitaj celu belešku »