Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam šljive
  • 27.08.2015. 19:00

Gradačački sajam šljive pobedio politiku!

250 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Mađarske i Turske okupilo se na Sajmu šljive u Gradačcu.

  • 97
  • 25
  • 0

Prema rečima Hašima Šabanovića, direktora kompanije Gradačački sajam, organizatora ove tradicionalne manifestacije, i ovogodišnji sajam je prilika da se izlagači približe kupcima. Kao prateći sadržaji, organizovana su predavanja, savetovanja i okrugli stolovi o temama iz oblasti poljoprivrede i prehrambene proizvodnje.

"Nekada su izlagače uglavnom činili proizvođači iz Federacije, a danas su svi jednako zastupljeni. Tako je ovaj naš, 42. sajam po redu, pobedio politiku", kaže Šabanović.

Simbol ekonomskog rasta

Domaći proizvodi u Gradačcu

Bosna i Hercegovina poseduje kapacitete za poljoprivrednu proizvodnju, a Vlada Federacije BiH ulaže trud da poveća tržište. Ukoliko u narednim mesecima izvoz mleka u Evropsku uniju bude dozvoljen, ima naznaka da bi mogla da se uspostavi saradnja i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, najavio je na otvaranju sajma premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić. Vrpcu su zajedno s njim prilikom otvaranja presekli i premijer Vlade Tuzlanskog kantona Bego Gutić i predsednik uprave Petrokemije u Kutini Nenad Zečević.

Gradačački sajam je simbol ekonomskog rasta, saradnje i prosperiteta. Godinama Sajam šljive snažno podstiče privredni razvoj, naročito u poljoprivredi, a potpomaže i rađanje novih kompanija koje doprinose društvenom razvoju. Sajam je takođe mesto edukativnih susreta proizvođača sa stručnjacima iz raznih sektora koji pomeraju granice znanja u oblasti poljoprivrede i prerađivačke industrije.

Podrška iz Petrokemije

Šampinjoni

Skupu se obratio i premijer Vlade Tuzlanskog kantona Bego Gutić, rekavši da su organizatori, uprkos raznim prirodnim nepogodama, zadržali kontinuitet održavanja sajma, koji je kao takav opravdano vodeća manifestacija tog tipa u širem okruženju.

"Tradicija ne sme da propadne i zato će Petrokemija, bez obzira na to koliko situacija bila teška i dalje podržavati ovaj Sajam jer ono što prirodno pripada ovoj kompaniji to je ovo područje tržišta" rekao je Nenad Zečević, koji se obratio u ime sponzora sajma "Petrokemije" u Kutini.

Veći angažman nadležnih organa

Gradačac je tradicionalno voćarski kraj, a trenutno je aktuelan otkup šljive orijentisan ka izvozu u zemlje Evropske unije i na druga tržišta. Kako je istakao načelnik te opštine Edis Dervišagić, organi lokalne vlasti se trude da daju svoj doprinos razvoju poljoprivredne proizvodnje, ali i održavanju ove sajamske manifestacije.

"Gradačcu i njegovim meštanima ovaj sajam u protekle 42 godine daje poseban epitet sajamskog grada. Ova manifestacija dala je ogroman doprinos razvoju poljoprivrede u Gradačcu i ponosni smo na naše poljoprivredne proizvođače. Ipak, moramo biti svesni da od našeg ponosa poljoprivrednici i prehrambena industrija nemaju velike koristi, nego se traži veći angažman nadležnih organa u pružanju pomoći i vođenju pravilne politike u ovom sektoru", istakao je Dervišagić.


Foto prilog


Tagovi

Petrokemija Gradačac Ekonomski rast Nenad Zečević Fadil Novalić Sajam šljiva Edukativni susret Hašim Bego Gutić


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!