Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kolači naših baka
  • 24.08.2017. 10:15

Izložba tradicionalnih kolača u Pećincima

Breskvice, kolač koji je nekada bio prava poslastica i pravio se samo na krsnu slavu, pa šapice, kuglof, gurabije, samo je deo bogate postavke koje su žene pripremale sa velikim zadovoljstvom.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 335
  • 15
  • 0

"Kolači naših baka" naziv je manifestacije koja je 10. put a održana u Pećincima. Brojna udruženja žena iz Srema, kao i iz drugih delova Vojvodine, ali i sa Kosova i iz Republike Srpske predstavila su tradiciju i običaje svog kraja, a kolači su svakako jedan veoma važan deo.

Štrudle, breskvice, gurabije

Upravo zbog toga, posetioci ove izložbe na otvorenom, koja je bila smeštena u ulici "Dobrih vibracija" u centru Pećinaca, specijalno opremljenom za ovu priliku, imali su priliku da probaju, ali i da kupe, štrudle, vanilice, pitu sa bundevom, višnjama, ali i dunjama. Breskvice, kolač koji je nekada bio prava poslastica i pravio se samo na krsnu slavu, pa šapice, kuglof, gurabije, samo je deo bogate postavke koje su žene pripremale sa velikim zadovoljstvom.

Izložba u ulici "Dobrih vibracija"

Nijedan kolač nije isti

Članice udruženja žena "Gorska ruža" iz Rakovca ne propuštaju ovu izložbu. Deseti put su bile u Pećincima, ali sa smanjenom ponudom kolača, zbog velike vrućine.

"Sada smo donele kuglof, štrudlu, vanilice i pitu bundevaru. Pitu sa bundevama niko nije doneo, jedino mi, pa smo veoma ponosni na to. Pokušavamo da na ovakvim manifestacijama sačuvamo duh svog kraja, jer svaka od nas kolače pravi na isti način, ali uvek ima neki mali detalj po kome se razlikujemo, tako da nijedan kolač ovde nije isti", kaže Tanja Ajeti, predsednica udruženja.

Kolači za prijatelje

Kada bi se merila težina kolača koja je bila zložena u Pećincima, svi bi bili iznenađeni. Iako je predviđena i prodaja kolača, koji su nekada krasili trpeze u skoro svakoj kući, udruženja su, kažu, pravila kolače za prijatelje. U udruženju žena "Jagodica" iz Stare Pazove kažu da prodaja nije važna, bitno je da se sve ono što je sa ljubavlju mešeno i pojede.

Jagoda Popović

"Došli smo da se družimo. Probamo kolače iz nekih drugih sredina, a naše ćemo razdeliti prijateljima. Svima onima koji dođu i imaju želju da probaju naše vanilice, breskvice ili štrudlu", rekla je Jagoda Popović, predsednica udruženja pazovačkih žena.

Gošće iz Dvorova u Republici Srpskoj, prevalile su kilometre da bi u Pećincima predstavile svoj, kako kažu, etno kolač - gurabije. Ponosne su na svoju poslasticu, koja se pravi već 300 godina.

Ručni radovi i takmičenje u kuvanju kotlića

Ovakve manifestacije ne mogu bez izložbe ručnih radova. Izložile su žene vezene peškire, trukovane prekrivače i jastučnice. Gošće sa Kosova donele su svoju nošnju, kape i štrikane čarape. Golubinčanke su izložile svoje ručno pravljene sapune od ruzmarina, Voganjuše mali bunar od drveta, simbol sremačkih domaćinstava.

Sve je podsećalo na stara, prošla vremena, potkrepljejno i mirisima kotlića koji se kuvao u blizini. Takmičilo se 11 ekipa. Najbolji kotlić pripremila je ekipa "Brica" iz Prhova. Drugo mesto osvojila je ekipa "Varjača Beli šor" iz Pećinaca, a treći najukusniji kotlić pripremila je ekipa "Karlovčić".

Organizatori zadovoljni

Izložba "Kolači naših baka", organizovana je kao završnica ovogodišnjeg Kulutrnog leta u Pećincima. Udruženje žena "Sremice" iz Pećinaca, zadovoljno je onim što je urađeno.

Mara Milovanović

"Ja sam veoma zadovoljna. Veliki broj žena se odazvao našem pozivu, što znači da i mi rado odlazimo na njihove manifestacije. Ovo je prilika da se družimo, razmenimo recepte, koje smo nasledile od naših baka i zajedno uzivamo u onome što smo napravile. Sledeće godine biće i bolje", kaže Mara Milovanović predsednica udruženja.

Zadovoljni su i u lokalnoj samoupravi. Predsednica opštine Pećinci Dubravka Kovačević Subotički bila je sa ženama iz svih udruženja, a svojima je obećala pomoć u organizovanju ove, ali i ostalih manifestacija u sledećoj godini.

Foto: Zlatko Markovinović


Povezana biljna vrsta

Ruzmarin

Ruzmarin

Engleski naziv: Rosemary | Latinski naziv: Rosmarinus Officinalis

Naziv ruzmarin potiče od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povetarac s mora, koji donosi vlagu. Ruzmarin... Više [+]

Tagovi

Kolači naših baka Manifestacija Opština Pećinci Udruženje žena Jagodica Kuglof Breskvice Pita sa bundevom Štrudla Ruzmarin


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kobila koja je vukla teret pala je od umora na raskrsnici Takovske, Nemanjine i Ulice Bratstva i jedinstva u Požarevcu. Direktor JP "Ljubičevo", Mirko Stojanović, koga su građani pozvali, na ulici joj je dao sisteme i zaključio da kobila st... Više [+]