Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival duvan čvaraka
  • 08.10.2019. 18:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Na Festivalu duvan čvaraka prodato više od 20 tona čvaraka i 30 tona masti

Četrnaesti put zaredom Valjevo je bilo domaćin Festivala duvan čvaraka. Ova privredno-turistička manifestacija svake godine privuče veliki broj ljubitelja mesnih poslastica, a ove godine beleži rekordan broj posetilaca i prodatih čvaraka.

Foto: Sanja Dovečer
  • 835
  • 39
  • 0

Dva dana Festivala duvan čvaraka ove godine privukao je rekordnu posetu ne samo iz valjevskog kraja nego i iz cele Srbije, ali i zemalja bivše Jugoslavije.

Procene organizatora su da je Festival za dva dana posetilo više od 100 hiljada ljudi, a da je prodato više od 20 tona duvan i šoder čvaraka, ali i oko 30 tona masti. Cena duvan čvaraka je bila od 1.000 do 1.200 dinara za kilogram, a šoder od 800 do 900 dinara. Prodavala se i slanina, pršuta, kobasica, praseća i jagnjeća pečenja. 

Od prošle godine prvi dan rezervisan je za takmičenje u pravljenju valjevskih šoder čvaraka, a titula najboljih pripala je ekipi mesare "Golubović" iz Valjeva. Ekipa Poljoprivredne škole Valjevo je bila drugoplasirana, dok je treće mesto zauzeo tim "Lepojević".

I drugog dana Festivala u ranim jutarnjim satima potpaljena je vatra ispod 93 oranije, što je i najveći broj učesnika za ovih 14 godina. U velikoj konkurenciji najbolje duvan čvarke pripremila je ekipa JKP "Vidrak", a i u pripremanju ovih valjevskih specijaliteta Poljoprivredna škola Valjevo zauzela je drugo mesto, dok je treća bila ekipa mesare "Biftek". Za najiskusnijeg majstora je proglašen Spasoje Cvetković, a nabolji početnik je gazdinstvo Pajić. 

Slanina i čvarci, od sirotinjske hrane do delikatesa

Ovako se prave valjevski duvan čvarci

Duvan čvarci se dugo spremaju, ali se mora znati i kada treba da počnu da se cede. To se radi kroz platnenu krpu i cedi se do poslednjih kapi masnoće tako da u duvan čvarcima ima manje od 10% masti. Zbog samog procesa pravljenja dobija se mala količina, pa su samim tim jako skupi i smatraju se pravim specijalitetom. Da bi se dobili kvalitetni čvarci u oraniju se stavi oko 25 kg "prošarane" masnoće, još oko pet kilograma krtine od plećke ili buta, sipa se dosta vode. Od ove količine dobije se oko 6-7 kg duvan čvaraka. 

"Moraju čvarci da se prave šest do sedam sati, da se kuvaju polako, pa onda da se malo prže. I mogu da se jedu odmah, samo da se posole," kaže Zoran Antonijević iz sela Popučke kod Valjeva. "Ja sam za ova dva dana prodao oko 200 kg čvaraka, imam svoje poljoprivredno gazdinstvo i dobro dođe to."

Duvan čvarci se dugo spremaju, ali se mora znati i kada treba da počnu da se cede

Dejan Ignjatović, učenik druge godine na smeru mesar valjevske Poljoprivredne škole sa svojim drugovima bili su vicešampioni u pravljenju i duvan i šoder čvaraka.

"Samo strpljenja treba da se naprave čvarci, da se meša dosta. Prvi put ovo radimo sami, a naša škola učestvuje već dugo godina. Prvog dana smo pravili šoder čvarke, a drugog dana smo ove duvan počeli u pet. Dok ovo radimo naši profesori nam daju sugestije da ne pogrešimo, pre svega dok ih cedimo da ne budu mnogo suvi."

A kako se ocenjuju duvan čvarci?

"Ja sam predlagao da na sto stavimo kutije sa čvarcima i da dovedemo decu, pet, šest godina koji nemaju pojima šta je to duvan čvarak i da izaberu one koji ima se sviđaju," kaže Slaven Batočanin, idejni tvorac manifestacije kroz osmeh. "Teško je odlučiti koji su najbolji. Ipak, i ove godine imamo stručni žiri, tu su i dva doktora nauka i oni su vrlo merodavni da odluče, mada se niko ne bi ljutio i da se pobednik bira na ovaj način koji ja predlažem," napominje Batočanin.

O kvalitetu ovogodišnjih duvan čvaraka odlučivao stručni žiri

Posetioci iz svih krajeva Srbije i zemalja regiona

Batočanin kaže da je bio i poseban voz koji je iz Beograda oba dana prevozio zainteresovane. "I među učesnicima imamo i iskusne kuvare koji su došli iz Hrvatske da se ovde takmiče. Oko 70 autobusa sa penzionerima je došlo iz raznih krajeva, oni su bili ne samo na Festivalu duvan čvaraka, nego su obišli i Brankovinu, Lelić, Ćelije i druge znamenitosti ovog kraja."

Ove godine je bilo i 200 izlagača sa proizvodima iz domaće radinosti. "Bilo je prijavljeno 240 zainteresovanih izlagača, nismo se nadali da će ih biti toliko jer smo obezebdili malo manje mesta, ali ćemo dogodine to svakako imati u vidu. Kej Kolubare je zahvalan prostor i jedinstven za ovakvu manifestaciju," kaže Batočanin.

Program su kaže obogatili i takmičenjem u igranju narodnih kola, pod nazivom "Dvojka fest". "Kao što sam imao osećaj kad samo počinjali sa Čvarkijadom da će uspeti, tako isto verujem da će i to takmičenje biti još bolje dogodine. Od srpskog kola nema bolje igre na svetu i to treba izdići, kao što to imaju druge nacije," smatra Batočanin.

Iako su se na Festivalu mogle naći razne đakonije, duvan čvarci su ubedljivo na prvom mestu. Svake godine se dešava da se već u popodnevnim satima svi duvan čvarci rasprodaju, a Batočanin naglašava da ne može da se napravi, koliko može da se proda.


Foto prilog


Tagovi

Duvan čvarci Festival duvan čvaraka Prerađevine od mesa Zoran Antonijević Dejan Ignjatović Slaven Batočanin


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.