Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kongres
  • 24.10.2018. 10:15

Od dobre sirovine do kvalitetnog proizvoda

Cilj kongresa, koji se već tradicionalno održava svake druge godine, jeste da predstavi najnovija naučna saznanja iz oblasti hrane i hrane za životinje, kao i da unapredi međunarodnu saradnju na ovom polju.

Foto: Bigstock / dolgachov
  • 650
  • 30
  • 0

U Master centru Novosadskog sajma u toku je 4. Međunarodni kongres "Tehnologija, kvalitet i bezbednost hrane" i 18. Međunarodni simpozijum "Tehnologija hrane za životinje".

U središtu pažnje ovogodišnjeg FoodTech-a su inovacije u oblastima hrane za životinje, kao i u industriji mesa. Direktorica Instituta za prehrambene tehnologije Olivera Đuragić kaže da rade na tome kako bi inovativna rešenja zaživela u prehrambenoj industriji:

"Nauka može jako puno da pomogne prehrambenoj industriji. I Ministarstvo i sekretarijati podstiču tu saradnju nauke i privrede, gde mi praktično neka naša iskustva i saznanja primenjujemo u praksi. Mi zaista radimo na poboljšanju prehrambenih proizvoda, na unapređenju i kvaliteta i bezbednosti takvih proizvoda. To svakako doprinosi boljitku u društvu i zdravlju stanovništva".

Bez kvalitetne sirovine nema inovacija

Naročitu pažnju stručnjaci iz celog sveta na kongresu u Novom Sadu posvećuju mikotoksinima koji štetno utiču na kvalitet primarnih poljoprivrednih proizvoda. Pomoćnica direktora za međunarodnu saradnju u Institutu za prehrambene tehnologije Milica Pojić kaže da bez zdrave sirovine nema ni kvalitetnog krajnjeg proizvoda:

"Ako nije ispunjen taj osnovni preduslov da raspolažemo sa kvalitetnom sirovinom, iluzorno je pričati o inovacijama. Osnovni preduslov za dobar krajnji proizvod je da prehrambena industrija raspolaže sirovinom koja je kvalitetna u tehnološkom smislu, ali i da je zdravstveno bezbedna. Čak i kada se takva sirovina nađe u proizvodnom procesu, treba razviti postupke da se eventualna pojava toksina i šteta svedu na najmanju moguću meru".

U ovo su se naši građani najbolje uverili pre tri godine, kada je došlo do povećanog sadržaja aflatoksina u mleku, pa je važno da se više pažnje posveti kvalitetu hrane za životinje.

Uređaji za uniformni kvalitet brašna

U izložbenom delu 4. Međunarodnog kongresa "Tehnologija, kvalitet i bezbednost hrane" i 18. Međunarodnog simpozijuma "Tehnologija hrane za životinje" između ostalih nastupila je konpanija koja je predstavila merne uređaja za ispitivanje kvaliteta hrane. Komercijalista Darija Rudec kaže da su ovi uređaji u mlinarskoj industriji prisutni više od 90 godina:

Darija
Darija Rudec

"Ovi uređaji služe za reološku kontrolu brašna i testa. Da pojasnim na primeru farinografa. Taj uređaj određuje kvalitet brašna i njegovih procesnih karakteristika. To je osnovni zahtev mlinarske i pekarske industrije u cilju obezbeđenja optimalnog i uniformnog kvaliteta brašna za različite vrste pekarskih i testeničarskih proizvoda. Između ostalog, on meri apsorpciju vode kod brašna. Ovaj i slični uređaji su zastupljeni u mlinovima, ali i sa ponosom mogu reći da se nalaze i u laboratorijama Instituta za prehrambene tehnologije".

Na Kongresu učesnici iz 23 zemlje

Tokom radnog dela kongresa održavaju se i dva okrugla stola, od kojih jedan ima za cilj unapređenje saradnje nauke i privrede, a drugi da ukaže na izazove i mogućnosti unapređenja proizvodnje mesa na evropskom kontinentu.

U okviru kongresa naučnici iz ukupno 23 zemlje predstaviće rezultate najnovijih naučnih dostignuća iz oblasti nauke o hrani i nauke o hrani za životinje u okviru 80 usmenih i 190 saopštenja predstavljenih u okviru poster sekcije.


Tagovi

Master centar Tehnologija hrane Bezbednost hrane Kvalitet hrane Novi Sad Inovacije Sirovina Mitotoksin Olivera Đuragić Milica Pojić Darija Rudec


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."