Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prvi kongres mlekarstva
  • 05.11.2015. 15:30

Potrebno je ojačati stočarstvo u Srbiji!

U Srbiji se danas održava prvi kongres mlekarstva, na kojem je resorna ministarka istakla da je potrebno ojačati stočarstvo u Srbiji jer bez jakog stočarstva nema jake poljoprivrede.

  • 128
  • 5
  • 0

Na inicijativu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD,) a u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i životne sredine, u Srbiji se danas održava prvi kongres mlekarstva. Ovaj događaj okupio je najrelevantnije učesnike u mlekarskom sektoru zemlje, i to kako njegovog privatnog tako i javnog dela. Ovaj skup je rezultat projekta "Politički dijalog između javnih i privatnih aktera u sektoru mleka Srbije" i ima za cilj da omogući platformu za otvoren, iskren i pravovremeni dijalog o brojnim pitanjima u sektoru.

Mlekarski sektor u Srbiji nije u lakoj poziciji

Konferencija o mlekarstvu
Ministarka Bogosavljević Bošković obratila se

učesnicima Prvog kongresa mlekarstva

Na prvom Kongresu mlekarstva ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, izjavila je da mlekarski sektor u Srbiji nije u lakoj poziciji, ali da se sa sličnim problemima suočavaju i mlekari u ekonomski i poljoprivredno razvijenijim delovima sveta. Dodala je da je zaustavljen trend opadanja broja mlečnih krava i da je Srbija u prethodnoj godini zabeležila blagi rast u stočarskoj proizvodnji, broju mlečnih grla i proizvodnji mleka, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ministarka smatra da jake poljoprivrede nema bez jakog stočarstva, a u tom je smislu istakla da je Vlada Srbije opredeljena da pomogne razvoj mlekarskog sektora kroz povećanje broja mlečnih grla i unapređenje kvaliteta i proizvodnje mleka, dodajući da će Vlada i Ministarstvo čvrsto stajati na strani domaćih proizvođača trudeći se da svojim merama pomognu sektoru proizvodnje mleka koliko god je moguće. Iskoristila je ministarka ovu priliku i da podseti da je resorno ministarstvo ove godine i pored izuzetno restriktivnog budžeta zbog sveobuhvatnih mera štednje, uspelo da zadrži premije za mleko na sedam dinara po litru, ali i da podigne iznose subvencija za priplodna mlečna grla sa 20.000 na 25.000 dinara po grlu i uvede dodatne kategorije u tovu koje će se subvencionisati.

Podizanje kvaliteta podići i nivo konkurentnosti

"Cilj je ojačati poziciju na domaćem tržištu, ali i sa svojim proizvodima naći mesto na drugim tržištima. To možemo uraditi samo podizanjem kvaliteta, čime povećavamo i nivo konkurentnosti", istakla je ministarka, koja je na kraju još poručila da Srbija može iskoristiti iskustva zemalja koje su to prošle, a koje su trenutno uspešnije, kao i da se u proces unapređenja proizvodnje moraju uključiti i naučne institucije koje mogu dati značajne smernice.


Izvori

beta.rs


Tagovi

Snežana Bogosavljević Bošković Stočarstvo Prvi kongres mlekarstva EBRD UN FAO Sektor mleka Mlečne krave Razvoj mlekarskog sektora Stočarska proizvodnja Konkurentnost