Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Regionalna konferencija u Zrenjaninu
  • 16.12.2017. 12:30

Povezivanje civilnog društva i poljoprivrede

Zbog čega je važno povezati civilni sektor u izgradnji politike za održivu poljoprivredu, razgovara se u Zrenjaninu.

Foto: Verica Matić
  • 530
  • 29
  • 0

Regionalna konferencija "Mediji, organizacije civilnog društva i održiva poljoprivreda" traje do nedelje u Zrenjaninu, sa ciljem da se ojačaju organizacije civilnog društva za razvijanje politika na Zapadnom Balkanu, posebno kada je reč o poljoprivredi.

Konkretnije, regionalni konzorcijum, koji čine organizacije iz Albanije (Institut za politiku životne sredine IEP), Makedonije (FLOROZON), Crne Gore (Centar za zaštitu i proučavanje ptica CZIP) i Srbije (ORCA) sa Kosovom i Metohijom (NGO Aktiv) sarađuju na projektu "Održiva poljoprivreda za održivi Balkan" u oblasti održive poljoprivrede, zaštite biodiverziteta i dobrobiti životinja na ovim prostorima.

Na ovaj način obučavaju organizacije i finansiraju ih, a takođe i pomažu nadležnim državnim organima da razviju svoje politike u ovim oblastima.

Na Kosmetu više od 60% poljoprivrednika

Predstavnik NGO "Aktiv", koja je fokusirana na srpsku zajednicu, Miodrag Milićević, rekao je da se na teritoriji Kosova i Metohije više od 60% stanovnika bavi poljoprivrednom. Za ulaganja u ovi oblast, kaže, posebno je zainteresovan međunarodni sektor. Tako su 2007. godine ukupna ulaganja iznosila šest miliona evra, 2013. godine "popela" su se na čak 31 milion evra.

"Poljoprivreda je jedan od najzahtevnijih sektora na putu ka EU, počevši od zakonodavstva, koje se lako usvaja, ali teško primenjuje u praksi. Aktivnost civilnog društva je značajna, ali je na Kosovu minimalna, jer ovih organizacija nedostaje. Nema dovoljno kapaciteta, pa je njihov potencijal nizak", rekao je Milićević.

Crna Gora u borbi za zaštitu prirode

U Crnoj Gori je 38% teritorije obradivo, tačnije postoji 516.000 hektara obradivog zemljišta. Međutim, prema podacima iz 2015. godine, samo je 1,2% ukupno zaposlenih bilo u oblasti poljoprivrede, rekao je Aleksandar Perović (CZIP):

"Crna Gora ima potencijal, koji se ne koristi na pravi način. Najviše se stanovnici severa bave poljoprivredom. Ono što je posebno važno jeste očuvanje resursa, odnosno životne sredine, jer jedino tako možemo dobiti potencijal, a na kraju i proizvod".

Najavio je i platformu, koja će se razvijati dve godine, a koja će se baviti istraživanjem o zaštiti prirode.

Predstavnici regionalnog konzorcijuma

Albanija jača uticaj medija

Edrin Pacara (IEP) istakao je da su iskustva njegove organizacije sa medijima dobra, ali da je bilo i loših. Smatra da je važan način na koji se oni koriste:

"Mediji su važni u obrazovanju, da predstave pojmove, na primer organske poljoprivrede ili održive poljoprivrede, zaštite životne sredine na pravi način. Ponekad je teško poslati poruku, jer su nezainteresovani ili šalju lažne informacije".

Prikazao je primere u kome su mediji pomogli da se od malog protesta u okviru nacionalng parka, ista tema prenese i na ulice Tirane.

Regionalna konferencija predstaviće i teme u vezi sa stočarstvom, subvencijama, posebno na primeru iz Makedonije, klimatskim promenama, ulogom potrošača i iskustvima agrarnih novinara. Traje do sutra, 17. decembra.

Foto: Verica Matić


Foto prilog


Tagovi

Aleksandar Perović Edrin Pacara Miodrag Milićević Regionalni konzorcijum Konferencija Zapadni Balkan Održiva poljoprivreda


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.