Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manifestacije u Zrenjaninu
  • 21.06.2017. 12:00

"Banatske vredne ruke" postale punoletne

Manifestacija "Banatske vredne ruke" proslavila je punoletsvo i vratila takmičarski karakter. Cilj je očuvanje tradicije i podsticanje tradicionalnog stvaralaštva.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 859
  • 49
  • 0

Manifestacija "Banatske vredne ruke" prvi put je održana 2000. godine, pa je ove proslavila svoj 18 rođendan. Po prvi put održana je nezavisno od Dana piva. Na centralnom trgu u Zrenjaninu takmičilo se, ali i družilo, 39 ekipa iz celog Banata.

Vraćen takmičarski duh

Zbog njene veličine i značaja, organizatori su odlučili da je uvrste u gradske manifestacije i da je organizuju samostalno. Posle nekoliko godina, tokom kojih je bila revijalnog karaktera, ovoga puta "Banatskim vrednim rukama" vraćen je takmičarski duh.

"Na taj način želimo da povećamo broj učesnika, a samim tim i broj gostiju. Manifestacija doprinosi očuvanju tradicije i starih znata. Zadatak svih nas je da tradiciju prenosimo naslednicima i da ih zainteresujemo za sve što ima veze sa njom. To će obezbediti da mladi ostanu u Banatu. Ponosni smo što su danas ovde predstanici udruženja žena iz čitavog Banata", rekao je Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika.

Prvih deset godina "Banatske vredne ruke" su bile takmičarskog karaktera. Tada su pobednici zrenjaninske manifestacije ostvarivali pravo nastupa na manifestaciji "Zlatne ruke Srbije" i tamo osvajali brojne nagrade i priznanja.

"Poslednjih godina 'Banatske vredne ruke' bile su revijalnog karaktera. Grad Zrenjanin je prepoznao značaj ove manifestacije i u svrhu obogaćivanja turističke ponude grada kroz predstavljanje narodnog stvaralaštva, odlučio da joj vrati takmičarski karakter. Bitno je da ona bude takmičarskog karaktera, jer to daje novi impuls i prestiž manifestaciji. Ideja je da se na ovoj manifestaciji predstave ne samo Zrenjaninci, već i gosti iz drugih delova Banata", objašnjava Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije Zrenjanina.

Banatske đakonije - težak posao za žiri

Prvi put na manifestaciji

Organizatorima je posebno zadovoljstvo bilo da ugoste učesnice kojima je ovo prvi nastup na ovoj manifestaciji.

"Pozvali su nas iz Turističke organizacije Zrenjanin. Prvi put smo ovde. Želimo da predstavimo banatske običaje. Tu su banatski doručak, ručak, kolači i ručni radovi. Pravi banatski doručak čine slanina, suva kobasica, sir, kuvana jaja, luk, a pre svega toga - normalo rakijica. Ručak je pileći paprikaš, a tu je i nasuvo s makom. Tu su i kolači s makom i orasima i dudići, ko ih voli. Ručni radovi su inspirisani tradicijom", rekla je Mara Stojkov, iz Aktiva žena Jarkovac.

Biljana Boran, iz Udruženja žena "Vredne ruke" iz Bele Crkve kaže da im je drago što su došli u Zrenjanin, na. kako tvrde, predivnu manifstaciju, koja je dobro organizovana:

"Naše udruženje postoji dve godine. Bavimo se obradom drveta, štrikanjem, heklanjem, vezom, dekupažom, oslikavamo staklo, izrađujemo suvenire. Trenutno smo ovde da bismo predstavili Belu Crkvu u pravom svetlu. Naše mesto je poznato po jezerima, pa se i naša postavka zove 'Vredne ruke i jezera Bele Crkve'. Naš karneval je sledeće nedelje. Očekujemo i udruženja iz Zrenjanina da dođu da se tamo predstave, kao što smo se mi ovde predstavili. Takmičimo se u kategoriji kompletnog utiska. Tu su naši kolačići, udruženje radi i heklane kupaće kostime od konca, koji je elastičan i nepromočiv, lako se suši. Tu su i šeširi".

Još jedna Biljana, ali Đurđev, iz Udruženja žena Iđoš predstavila je ponudu:

"Doneli smo ukiselo testo, ručne radove, domaći hleb, krofne. Tu su starinske kuvarice, šalovi, torbe sa etno motivima. Imamo i kolač sa ludajom, jer je Kikinda poznata po ludaji. Tu su i torbe sa Lalom koji stoji na ludaji. To je naš zaštitni znak".

Šarenilo miltikulturalnosti

Udruženja i aktivi žena iz sela sa područja zrenjaninske lokalne samouprave tradicionalno učestvuju na ovoj manifestaciji. Potrudili su se da prikažu turističku ponudu svojih mesta.

"Pravili smo ukiselo testo, kuvana jela, slana i slatka. Vodili smo računa da predstavimo sve meštane Kleka. Tako smo pravili banatske krofne, hercegovački raštan, šumadijsku pitu, sir iz mešine, slatke kolače. Redovno učestvujemo na manifestacijama, a želja nam je bila da ulepšamo i 'Banatske vredne ruke'. Imamo puno članica u našem udruženju, sve smo ravnopravne. Nikada ne izostajemo ni sa Dana piva, Seoskog stvaralaštva, Dana turizma. Pravimo po 600-700 parčadi kolača. Nikada ne prodajemo naše proizvode. Bavimo se humanitarnim radom i gde god učestvujemo, izlažemo naše proizvode i ljudi to mogu da probaju", kazala je Radojka Bokić iz Asocijacije žena Klek.

Zrenjaninske gošće iz Kleka

Anuška Šiman iz Kluba žena Belo Blato kaže da se aktivno bavi kulinarstvom i očuvanjem tradicije:

"Za 'Banatske vredne ruke' smo pripremili beloblatski ručak i kiselo testo. Sa tim se i takmičimo. Od hleba do slanog i slatkog peciva. Beloblatski ručak podrazumeva kokošije, ne pileće meso, pohovano na stari način. Tu je i dodatak koji je napravljen od belog mesa i džigerice, sos od mirođije, kompot od svežeg voća, ćufte od mangulice".

Ksenija Grujić iz Udruženje žena "Vredne ruke" iz Botoša kaže da je tema njihovog štanda voće, pa su čak i ručni radovi sa tim motivima:

"Tu su i sveže voće, ali i pekmezi, slatko, džemovi, kolači, štrudle sa višnjama, lenja pita, mafini, pite, torte. Ima i starih tradicionalnih kolača i ovih modernijih. Konkurencija je jako velika. Počastvovani smo što smo ovde i što možemo da prikažemo ono što radimo i pravimo. Na manifestaciji 'Banatske vredne ruke' učestvujemo 10. put. Dobro je što je manifestaciji vaćen takmičarski karakter, jer tako možemo da vidimo gde smo, šta bi trebalo da popravimo, a gde smo odlični".

Takmičilo se u pet kategorija

Tradicionalna jela, tradicionalno jelo - ukiselo tj. kvasno testo, ručni radovi sa temom "Tradicija kao inspiracija", ručni radovi - pojedninačno i ukupan nastup, takmičarske su kategorije na ovogodišnjoj manifestaciji "Banatske vredne ruke". Ocenjivala su dva žirija i oba su imala pune ruke posla i veoma težak zadatak.

"Učesnici su se baš potrudili. Puno je i kifli i študli i pogačica. Interesantno je da je Komisija jednoglasno izabrala najbolje takmičare. Za nepoverovati, potpuno identično smo ocenili uzorke! Šest nagrada se dodeljuje. Kada je svako od nas pročitao ko je po njegovom mišljenju najbolji, ispostavilo se da smo svi jednako ocenili. Malo je teže bilo kod tradicionalnih jela. Tu je došlo do zabune. Neko nije shvatio zadatak, pa su doneli parče slanine i šunke za banatski doručak. Ali, to su gotovi proizvodi. Na trpezi je trebalo da bude kuvano jelo. Pa tako, iako su svašta doneli, tema je promašena", objasnila je Olgica Velimirov, predsednica žirija za ocenu jela. Naša sagovornica je objasnila šta se vrednuje prilikom ocenjivanja:

"Kod testa se ocenjivao prvo izgled. Kako je uzorak pečen, koje je boje, da je kora sa svih strana formirana, da nije ispucala, da nije zagorelo. Kod štrudili je morala da bude ujednačena količina testa i fila. Gledali smo elastičnost testa. Naročito kod kifli. Kad se pritisnu, kifle moraju da se vrate u prvobitni oblik. Kod kuvanih jela smo gledali izgled, ukus, serviranje. Tu je bilo svega, od pilećeg i ovčijeg paprikaša, preko sosova, pečenog mesa, ćufti, rezanaca na razne načine, do pečenih karaša, bosanski lonac, sarmice, jela sa raštanom".

Naredne godine zadaci za ručne radove - unapred

Ove godine je naziv manifestacije, bar kada su ručni radovi u pitanju, "Tradicija kao inspiracija". Žiriju je i ovde bilo teško da odabere najlepši rad.

"Ono što se ocenjivalo je primena tih starih ornamenata i načina veza u novim kombinacijama. Rukovodili smo se tom temom i idejom. Zaista je bilo uspešnih radova. Učesnici su to shvatili ozbiljno. Posao nam nije bio nimalo lak. Za sledeću manifestaciju bi trebalo da bude određena tema na koju će učesnici morati da dostave radove. Ono što je jako zanimljivo, vez je primenjivan na delovima odeće. Ima prelepih haljina, bluzica,tkanih rančeva. Nekada su se nosile tkane torbe, a sada su moderni rančevi od prirodnih materijala, recimo vune", kazala je Rajka Grubić, predsednik žirija za ocenu ručnih radova.

Ko je nagrađen?

Nagrade su ponela mnoga udruženja i aktivi žena, jer je u svakoj kategoriji bilo po šest nagrada. Najbolje tradicionalno jelo spremili su u Belom Blatu, a najbolje ručne radove pojedinačno imalo je Udruženje "Banatski klas" iz Zrenjanina. Najbolji ručni radovi sa temom "Tradicija kao inspiracija" uradilo je udruženje žena iz Aradca "Ruža". Nagradu za najbolji kompletan utisak ponelo je Udruženje žena "Dositej" iz Zrenjanina.

"Dositej" - najbolji kompletni utisak

"Predstavili smo se kolačima, kvasnim testom i ručnim radovima. Imali smo izvezeno Miroslavljevo jevanđelje, zlatovez u pitanju, slikane jastučnice na satenu i ešarpe. Imali smo i broševe. Udruženje postoji sedam godina i redovno učestvujemo na manifestacijama. Ove godine smo u maju imali izložbe u Moskvi i Belorusiji. Bili smo jedini predstavnici iz Srbije koji su prikazali svoje rukotvorine. Pozvali su nas da i sledeće godine učestvujemo na promociji Srbije, kako u pripremi tradicionalnih jela, tako i u starim zanatima. Tu će biti više od 200.000 posetilaca iz 20 zemalja. Ukoliko Bog da sreće i para, ići ćemo na tu manifestaciju", rekla je Zorica Aleksić, predsednica ovog udruženja koje broji oko 20 članica.

Najbolja kvasna testa umesile su žene iz gradske Mesne zajednice "Gradnulica". Ovo uduženje je dobilo i specijalno priznanje jer je svake godine učestvovalo na manifestaciji "Banatske vredne ruke".

"Aktiv vodim već 22 godine. Učestvujemo redovno na ovoj manifestaciji i jedino smo udruženje žena koje je na manifestaciji od početka. Znači, svih 18 puta smo tu bili. Za to smo dobili i specijalno priznanje. Nagradu smo dobili i za naše ukiselo testo - štrudle. Pošto smo sve starije, ne možemo puno da vezemo, ali zato možemo da mesimo testo. Pravile smo štrudle sa makom, rogačem, višnjama, sirom i sa orasima. Učestvujemo i na svim ostalim manifestacijama", objašnjava Nada Berar iz Aktiva žena "Gradnulički biseri".

Foto: Jasna Bajšanski


Foto prilog


Tagovi

Duško Radišić Zoran Ljubotina Mara Stojkov Biljana Boran Biljana Đurđev Anuška Šiman Ksenija Grujić Olgica Velimirov Rajka Grubić Zorica Aleksić Nada Berar Kolači Tradicija Vez Izložba Ručni rad Tradicionalna jela


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.