Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 14.05.2015. 18:00

Razvoj semenarstva u Srbiji

Srbija može da budemo konkurentna, jer imamo prirodne resurse, dugu tradiciju u proizvodnji semena i dobro obučene kadrove i eksperte.

Foto: freedigitalphotos.com
  • 85
  • 2
  • 0

I u konkurenciji finansijski neuporedivo moćnijih multinacionalnih kompanija, domaće semenarske kuće uspevaju da zadrže rejting, a evropske integracije treba iskoristiti za još čvršće pozicioniranje na zahtevnim tržištima, ocenjeno je na seminaru Razvojne mogućnosti semenarstva u Republici Srbiji, koju su organizovali Semenarska asocijacija i Senat privrede Srbije.

Srbija može da bude konkurentna

Generalna sekretarka Semenarske asocijacije Srbije, dr Svetlana Balešević-Tubić veruje da možemo da budemo konkurentni, jer imamo prirodne resurse, dugu tradiciju u proizvodnji semena i dobro obučene kadrove i eksperte. "Nedostaju nam instutucionalna organizovanost i dobra zakonska regulativa, koja bi unapredila proizvodnju, izvoz i konkurentnost, a uz te perduslove možemo vratiti lidersku poziciju, ne samo u regionu, nego i u Evropi", smatra Balešević-Tubić.

Uskoro novi Zakoni o semenu, a osnovno pitanje biće GMO

Državni sekertar u Mnistarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Danilo Golubović, najavio je do kraja godine novi Zakon o semenu i sadnom materijalu, a uskoro i Zakon o bezbednosti hrane, što bi trebalo da ojača korene srpskog semenarstva.

Osnovno pitanje biće, prema njegovoj oceni, GMO. "Mađarska je pokrenula inicijativu i Ustavom zabranila gajenje GMO. Od početka godine na to imaju pravo sve zemlje EU, što u izradi Zakona o GMO i nama daje vetar u leđa. Pogotovo što ćemo doći u situaciju da od 28 članica, 13 zabranjuje gajenje GMO", objašnjava Golubović, podsećajući na to da je domaće semenratsvo bilo konkurentno Evropi još 80-ih godina prošlog veka, kada su udareni i temelji razvoja. Agroanalitičar Milan Prostran, poručuje da semenarstvo treba da ostane pod velikom nacionalnom pažnjom, jer garantuje neku vrstu ekonomske nezavisnosti u proizvodnji hrane.

Foto: freedigitalphotos.com


Tagovi

Razvoj semenarstva Zakon o bezbednosti hrane Zakon o semenu i sadnom materijalu GMO Danilo Gloubović Novosadski sajam Evropa Tradicija Proizvodnja Svetlana Balešević Tubić Semenarske kuće Evropske integracije Semenarska asocijacija Senat priv

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)