Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dvodnevni skup
  • 04.02.2016. 12:30

Regionalna saradnja u očuvanju biodiverziteta

U Beogradu je danas počeo dvodnevni skup o regionalnoj saradnji u oblasti očuvanja biodiverziteta u jugoistočnoj Evropi na kojem će biti ukazano na značaj važnosti sprečavanja gubitka biološke raznovrsnosti (biodivertziteta) i degradacije ekosistema.

  • 100
  • 4
  • 0

U Beogradu je danas počeo dvodnevni skup o regionalnoj saradnji u oblasti očuvanja biodiverziteta u jugoistočnoj Evropi na kojem će biti ukazano na značaj važnosti sprečavanja gubitka biološke raznovrsnosti (biodivertziteta) i degradacije ekosistema.

Očuvanje biodiverziteta iznimno važno

Na skupu je zaključeno da je očuvanje i zaštita biološke raznovrsnosti, odnosno sprečavanje nestanka vrsta i njihovih staništa, pored očuvanja klime, najvažniji zadatak u globalnoj zaštiti prirode i da taj zadatak nema cenu. Naglašeno je i da nestajanje divljih vrsta i njihovih staništa pretstavlja veliku opasnost za buduće funkcionisanje čitave biosfere, kao i opstanak samog čoveka.

Predstavljen projekt - Otvoreni regionalni fondovi za JI Evropu

Danas je predstavljen i projekat koji je pokrenula Nemačka organizacija za medunarodnu saradnju (GIZ) u saradnji sa Savetom za regionalnu saradnju (Regional Cooperation Council - RCC), "Otvoreni regionalni fondovi za Jugoistočnu Evropu - Biodiverzitet (ORF BD)". Kako su kazali predstavnici GIZ-a, taj program je započeo krajem 2015. i trajaće do septembra 2018., a finansira ga nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Cilj je jačanje regionalne saradnje

Cilj tog programa je jačanje regionalne saradnje među značajnim ekonomskim organizacijama u oblasti biodiverziteta u Jugoistočnoj Evropi, uz pružanje podrške procesu EU integracija, odnosno implementacije i primene pravnih tekovina EU, naročito direktiva o pticama i o staništima i Strategije o očuvanju biodiverziteta 2020. Rečeno je i da usvojena Strategija o očuvanju biodiverziteta od 2011. do 2020. ima šest glavnih ciljeva: da se potpuno primenjuje direktiva o pticama, da se biodiverzitet posmatra u širem smislu, održiva poljoprivreda, održivo korišćenje ribolovnih resursa, kao i borba protiv invazivnih alohtonih vrsta (vrste koje se ne nalaze na području svoje prirodne rasprostranjenosti) i unapređenje mera za rešavanje globalne krize biodiverziteta.

Ta strategija, kako je izneto na skupu, do sada nije ostvarila sve ono što je bilo predviđeno, odnosno nema merljivih poboljšanja pa je potrebno uložiti u budućnosti više napora i unaprediti svest ljudi, da bi ti ciljevi bili ostvareni. Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović kazala je da će to ministarstvo u narednom periodu udvostručiti napore na očuvanju biološke raznovrsnosti u Srbiji.


Izvori

beta.rs


Tagovi

Očuvanje biodiveziteta EU fondovi Regionalna saradnja Strategija GIZ Alohtone vrste Stana Božović