Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko prvenstvo
  • 25.10.2023. 13:30
  • Brač, Hvatska

Srbi šesti u svetu po branju maslina - ispred Italijana i Španaca!?

Ekipa iz susedne Hvrvatske odnela je pobedu, potom komšije sa juga - Crnogorci zauzeli su drugo mesto, a treće Nemci.

Foto: TZ Postira
  • 108
  • 42
  • 0

Na ostrvu Brač u Hrvatskoj proteklog vikenda održano je šesto po redu Svetsko prvenstvo u branju maslina. U okviru događaja, jedinstvenog u svetu, učestvovalo je 12 ekipa iz mediteranskih zemlja sa tradicijom u proizvodnji maslinovog ulja, ali i ostale koje nemaju nijedno stablo masline, ali imaju poveznicu s maslinama i maslinovim uljem - poput Srbije.

Pobeda je pripala ekipi susedne Hrvatske.

"Maslinarstvo nam je u krvi. Brali smo kako najbolje znamo i umemo“, kaže Marina Martinić ne krijući zadovoljstvo što je Hrvatska, nakon četiri godine, ponovo osvojila šampionsku titulu.

Pobednička ekipa iz Hrvatske

Zadatak takmičenja nije bio nimalo lagan. U duhu tradicije bralo se ručno. Svaka ekipa sastavljena od četiri člana (dve žene i dva muškarca), trudila se u zadatom vremenu od 45 minuta, koliko traje utakmica, da ubere što više maslina. Svako takmičar u svoju torbicu ("saket“) koje je posebno za ovaj događaj obezbedila Turistička zajednica Postira. Potom je usledilo vaganje i proglašenje pobednika.

Ovaj put šampionska reprezentacija Hrvatske ubrala je 48,2 kg maslina. Čak 13,2 kg više od drugoplasirane Crne Gore koja je ubrala 35,0 kg. Slede trećeplasirana Nemačka (34 kg) i dalje redom Austrija (33,8 kg), Irska (33,6 kg), i verovali ili ne - Srbija (33,0 kg), Bosna i Hercegovina (31,4 kg), Litvanija (31,2 kg), Digitalni nomadi (30,8 kg), Letonija (26,2 kg), Italija (26,0 kg) i Španija (21,8 kg).

Objavom rezultata, službeno je završilo 6. Svetsko prvenstvo u branju maslina. 

“Jako nam se sviđa! Masline imaju više simboličnih značenja koja se dobro poklapaju s digitalnim nomadima. Srećni smo što ih ovde možemo zastupati”, rekla je i Kaisu Koskela, iz ekipe Digitalni nomadi, Finska, koji su i ove godine, treći put učestvovali na ovom jedinstvenom takmičenju.

 Ručno branje u torbice (sakete)

Koliko je događaj jedinstven i uspešan, pokazala je i prestižna nagrada međunarodne organizacije Creative Tourism Network za najbolje kreativno iskustvo u turizmu 2019. godine. U konkurenciji od čak 160 prijavljenih projekata iz celoga sveta, Svetsko prvenstvo odnelo je prvu nagradu, koja je dodeljena na turističkom sajmu FITUR u Madridu početkom 2020.


Tagovi

Postira Branje maslina Nagrada u Madridu Svetsko prvenstvo


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Nedjeljko je dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik nedeljnika i dnevnika Zadarski list. Moto: Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da rečima bude tesno, a mislima široko.