Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komplet lepinja
  • 11.02.2023. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Užice

"Lepinja sa sve" - nepromenjenog recepta šest decenija

Vlasnik pekare "Kod Šuljage" u Užicu Dragan Lazić kaže da je ponosan na to što se komplet lepinja, koja je potekla iz ove pekare, našla na prvom mestu svetskog kulunarskog magazina "Taste Atlas" od deset najboljih srpskih jela.

Foto: Dragan Lazić
  • 320
  • 48
  • 1

Međunarodni kulinarski magazin "Taste Atlas" svake godine objavljuje liste najboljih i najgorih jela širom sveta. Tako je na svojoj poslednjoj listi najboljih srpskih jela svrstao deset jela i pića, a na prvom mestu je komplet lepinja. Njeno izvorno ime je "lepinja sa sve" ili "kompletuša" i tako je još uvek zovu u Zapadnoj Srbiji.

"Kod Šuljage"

Proizvedene je krajem šezdesetih godina prošlog veka u jednoj maloj pekari u Užicu. Danas tu pekaru "Kod Šuljage" vodi Dragan Lazić, koju je nasledio od svog oca.

"Pekaru je otvorio Radomir Šuljagić. Negde 1968. godine pitao je mog oca da mu bude ortak, pošto je već bio star i nije mogao više da radi. Moj otac je prihvatio, a imali su i kumovsku vezu. Tri godine posle, 1971. godine, Radomir je izašao iz ortakluka i moj otac je ostao sam", prepričava Lazić.

Recept nepromenjen

Kada je Radomir odlazio iz pekare samo se okrenuo i pitao da li može da ostane ime firme.

"On je to prihvatio iz poštovanja na starog majstora. Ja sam tu učio zanat i nasledio posao, ali ime pekare je ostalo nepromenjeno."

Kompletuša

U ovoj pekari ne samo ime da se nije promenilo, nego je u nasledstvo ostao i način proizvodnje, odnosno pravljenje samo "lepinje sa sve".

"To je njeno pravo i izvorno ime, a zovu je i 'kompletuša' kada se jede sa jogurtom. Ovo drugo ime su joj deca dala kada su dolazila na doručak, pa im tako bilo najlakše da kažu, pa se ustalio i taj naziv. Posle su je neki stručnjaci prozvali komplet lepinja", kaže naš sagovornik.

Može i sa jogurtom

Ona prava se sastoji od lepinje, kajmaka, jaja i pretopa.

"Takvu smo je zaštitili 2005. godine i svi treba da zaštite nešto što je dobro - naše, ali obično se to upropasti raznim dodacima. Danas u lepinju sve stavljaju kao na primer pršutu, svašta što im padne na pamet, pa čak i zelje?!", kaže Lazić.

Budi sva čula

I posle pola veka pravi se na stari način.

"Kompletna proizvodnja je u našoj pekari. Ovde se pravi testo, a onda se lepinje peku u staroj zidanoj srpskoj peći gde je direktno loženje isključivo sa bukovim drvima. Kada je ispeče, seče se poklopac tako da bude malo udubljena. U nju stavljamo pomešani kajmak i jaje, pa se to ponovo peče nekoliko minuta, zavisi kako ko voli, da li življu ili pečeniju", objšanjava i dodaje da na kraju, isto po želji se stavlja količina pretopa.

Ništa bez pretopa

"Pretop je uglavnom mešavina svinjskog i jagnjećeg, mada imamo i posebno, jer imamo goste koji ne jedu svinjske proizvode", istakao je Lazić, kome u poslu pomaže supruga, a ima i zaposlenih.

Ovako spremljena budi čula. Mirisu i ukusu mnogi ne mogu da odole, a oni koji je probaju jednom, a pri tom naviknuti na visoko kaloričnu hranu, sigurno će ponovo doći. Za nju se čulo širom sveta. Mnogi koji su na putu za Taru, Zlatibor ili more, ili svi koji dolaze u Užice, dođu u pekaru "Kod Šuljage" da probaju ovaj specijalitet ili obavezno ponovo svrate.

"Ponosni smo što je naša 'lepinja sa sve' zauzela prvo mesto od deset srpskih proizvoda. I samo da naglasim, ova lepinja nije ni užička, ni zlatiborska, već Šuljagina lepinja", kaže ovaj majstor.

Za Ginisa

Inače, Draganova "lepinja sa sve", koju namenski sprema za ovdašnju manifestaciju "Žestival", nezvanično je najveća lepinja na svetu i da je bilo predstavnika Ginisove knjige rekorda, sigurno bi ušla u nju. Prečnik te lepinje je bio metar.

Nezvanično najveća lepinja na svetu

Lista srpskih proizvoda na "Taste Atlas" listi: 1. Komplet lepinja, 2. Ajvar, 3. Burek sa sirom, 4. Sarma, 5. Krofne, 6. Pljeskavice, 7. Lepinja, 8. Bela čorba, 9. Pasulj i 10. Dunjevača.


Foto prilog


Tagovi

Taste Atlas Komplet lepinja Lepinja sa sve Kompletuša Dragan Lazić Zidana srpska peć Kajmak Jaje Pretop Šuljagina lepinja


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovoj bačvi nekada se čuvalo vino, a sada služi za ukras.