Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dida Hornjakov salaš
  • 26.07.2018. 14:00

Mesto na kom je vreme stalo

Na sajtu Turističke organizacije Vojvodine možete naći informacije o 57 salaša, 52 etno kuće i 25 seoskih domaćinstva u Vojvodini koji su radi da prime goste. A možda da počnete baš od Dida Hornjakovog salaša. Evo i zašto ...

Foto: Đorđe Simović
  • 981
  • 105
  • 0

"Upoznaj Srbiju da bi je voleo". Često možemo čuti i to nije prazna floskula. Srbiju čini kulturno-istorijsko nasleđe, prirodne lepote, ali i ljudi. Topli, srdačni, predusretljivi. Naravno, pričamo o turizmu.

Iako će ove, kao i svake godine, samo Grčku, posetiti gotovo milion turista iz Srbije valjalo bi apelovati da se bar deo godišnjeg odmora iskoristi za ono vredno što mi imamo. A imamo mnogo toga. Između ostalog i Uvac, Staru planinu, Đavolju varoš, Mokru goru, Borsko Jezero, Staru planinu, Viminacijum, Lepenski vir, fruškogorske manastire i naravno salaše.

Salaš sagrađen 1901. godine

Jedan od najpoznatijih salaša u Vojvodini je Dida Hornjakov salaš, u Somboru. Tradicija, istorija, gastronomija, topla ljudska reč. Sve je tu. Nakon osveženja, vlasnica salaša Aranka Hornjak Mijić počinje sa - istorijom.

"Salaš je sagrađen 1901. godine. Gradio ga je Lajoš Hušet. Prodavao ga je 1924. Tada su ga kupili 1925. godine moj dida i majka kada su se venčali. Posle je došao moj tata, pa ja i evo sad moja deca", priča Aranka.

Aranka Hornjak Mijić

Zanimljivo će biti čuti kako ste ušli u priču agroturizma?

"Time što smo sačuvali naš salaš i stari nameštaj u glavnim sobama salaša, i deo bunjevačke nošnje to nam je dalo podstrek da možemo time da se bavimo. Kada sam završila sportsku karijeru odlučila sam da valorizujem ono što su moji preci sačuvali", objašnjava Aranka Hornjak Mijić.

Za razvoj turizma neophodni dobri putevi

Šta ste prvo uradili kada ste odlučili da se bavite agroturizmom?

"Prvo sam morala da rešim infrastukturu da bih mogla da se bavim turizmom. Za potrebe asfaltiranja puta i uvođenja struje sam kontaktirala razne fondove. Čim je čuo da smo počeli da pripremamo salaš, 2002/2003. godine, direktor turističke organizacije je ga sa oduševljenjem stavio na sajt i najavio veliku turističku novinu u Somboru, premda je to još bilo daleko od objekta u funkciji. Kada smo završili struju i asfalt, sa arhitektom sam obilazila tadašnje salaše da prvo vidim gde se mi tu nalazimo i šta je tu interesantno. Projekat smo napravili 2006/2007. Paralelno sa tim skupljali smo novac. Kada smo završili novu kuhinju, sanitarni čvor i salu gde bi ljudi mogli da ručavaju, registrovali smo seosko turističko gazdinstvo. I evo radimo 10 godina", ističe Aranka.

Istorija, umetnost, tradicionalna kuhinja - sve je zastupljeno

Šta turista može da dobije na vašem salašu?

"Ako počnemo od istorije i kulture, sačuvali smo izložbene sobe i naš nameštaj. Imamo dve izložbene sobe kao muzejski deo. Imamo i radionice za decu pošto smo okupili nekoliko žena koje se bave starim umetničkim zanatima i one rade sa dečijim ekskurzijama. Tu je i prodajni atelje starih umetničkih zanata. I tu je kuhinja. Kuva se isključivo kako je naša majka kuvala. Smeštaj smo uklopili tako da ne oduzima ništa od istorije salaša. Tri sobe smo uredili za iznajmljivanje", napominje naša sagovornica.

Sala za ručavanje

Bogata ponuda hrane i pića

Šta je na meniju kuhinje i kakvo piće očekuje goste?

"Ono što je specifično za "Dida Hornjakov salaš" je supa od morke, punjene patke, sosevi. Od pića imamo rakije i specifičan liker od drenjina. Drenjine su na drugom salašu kod moje svekrve. Kombinacija svekrva-snaja je idealna", naglašava Hornjak Mijić.

Turisti uglavnom dolaze po preporuci

Kako turisti saznaju za vas? Koliko se uglavnom zadržavaju: dan, dva ili više?

"Imamo najviše dnevnih tura. Reč je o velikim grupama koje dolaze autobusima. Ima i porodica koje se zadrže i više dana. Za nas saznaju uglavnom preko interneta. Imamo svoj sajt. Peporuči nas turistička organizacija. Najbolja preporuka je od usta do usta i naravno preporuka putem društvenih mreža. Uglavnom ljudi koji dolaze kažu da su došli po preporuci", dodaje Aranka. 

Do korisnih informacija preko nadležnih institucija

Kakav savet možete dati onima koji se spremaju da pođu vašim stopama u seoskom turizmu?

"Ono što sam ja radila - obratila se turističkoj organizaciji. I opštini gde postoji odelenje za turizam. Potom sam sa arhitektonskim nacrtima otišla u turističku inspekciju. Na kraju će oni doći da vas iskontrolišu. Oni vam daju smernice šta nije dozvoljeno i daju vam savet kako to da ispravite. U međuvremenu me je puno ljudi zvalo upravo o ovome o čemu me pitate. Vrlo ću rado pomoći svima. Kao i do sad", napominje naša sagovornica.

Soba sa autentičnim nameštajem

Zarada moguća uz spoj agrara i turizma

Kada se na kraju godine podvuče crta - da li od ovog vida turizma može da se živi?

"Od samog turizma ne može baš da se živi. Ali uz poljoprivredu kojom se inače bavimo, može da se ostvari lep prihod", 

Kvalitetan desetogodišnji rad dao je rezulat. Kako nam je Aranka Hornjak Mijić priznala početkom jula, na salušu su svi vikendi zakupljeni do novembra. Inače, za zaljubljenike u ovaj vid turizma prva stanica trebalo bi da bude sajt Turustičke organizacije Vojvodine gde su, između ostalih sadržaja, klasifikovani objekti ovog i sličnog tipa. Na sajtu možete naći informacije o 57 salaša, 52 etno kuće i 25 seoskih domaćinstva u Vojvodini.


Foto prilog


Tagovi

Dida Hornjakov salaš Sombor Agroturizam Vojvodina Aranka Hornjak Mijić Salaši


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."