Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stari Vlah
  • 17.06.2019. 18:00
  • Zlatiborski okrug, Nova Varoš

Planinski kućeri, skloništa za čobane i ljubavnike

Kućeri su pokretne planinske kuće koje su se u prošlosti selile sa stadom. Danas ih je svega nekoliko u celom kraju, novije su gradnje i umesto čobana u njima konače turisti. A kućeri su, tvrde gorštaci, najbolja terapija za poljuljane bračne odnose!

Foto: Željko Dulanović
  • 1.895
  • 224
  • 0

Oko podneva, kada pripekne sunce, Milanko Popović iz Božetića kod Nove Varoši ostavlja sve radove u polju i sklanja se u kućer da odmori. Kažu da ništa ne krepi tako kao čamova brvna, pa se Milanko nakon kratke dremke u njemu oseća čio i vedar kao da mu je osamnaest leta a ne 80, koliko je nedavno napunio.

Kućeri su najmanje planinske kuće i konačišta čobana i nekada ih je imalo svako seosko domaćinstvo. Danas ih je svega nekoliko u celom kraju, novije su gradnje, većih dimenzija nego tradicionalni i deo su ponude u etno-turizmu. Svoj kućer, Milanko je napravio pre četiri godine na ćuviku iznad porodične kuće. Mada je na volovskim kolima, na točkovima, za svo ovo vreme nigde nije pomeran.  

"Ne zna se da li je lepše spavati u njemu, dok napolju greje sunce ili kada kiša tuče po krovu. Okolo mir i tišina, čuju se samo ptice i stoka u polju", kaže Milanko, koji je do penzije radio kao veterinarski tehničar u zadružnoj ambulanti na Borovitoj glavici.

U par kvadrata kao u hotelskoj sobi

Za razliku od nekadašnjih koji su bili oskudno opremljeni, u kućeru Milanka Popovića je skoro kao u hotelskoj sobi. U par kvadrata stali su predsoblje i spavaća soba sa dušekom za francuski ležaj. U kućeru je razvedena i instalacija za struju, a ima i priključak za radio aparat i televizor.

Kućeri su najmanje planinske kuće i konačišta čobana

"Pravio sam ga isključivo za odmor, za mene i moju Olgu, ali sam odustao od prvobitne ideje da ga seljakam traktorom po planinskim proplancima. Stigle me godine pa mi je sve teže da se penjem uz brdo do kućera. Zbog toga ću ga verovatno prodati. Ima zainteresovanih, najviše među kafedžijama koji bi da ga iznajmljuju turistima," kaže Milanko.  

Nekadašnji kućeri građeni su od četinara 

Nekadašnji kućeri građeni su najčešće od četinara, na dva zaobljena brvna, kao sanke, radi lakšeg transporta po letnjim staništima stada i čobana. Krov im je bio od luba - kore drveta, koji je počinjao od zemlje, kao i podom od dasaka. 

"Kao devojka sam kod mojih u Radišićima iznad Dubnice često spavala u kućeru kraj tora, jer toliko je bilo vukova da nismo smeli da ostavimo same ovce. Spavalo se na slami i ponjavi i nismo se žalili. Ovi današnji kućeri imaju svu zgodu, ali više nema ni stada ni čobana," kaže Milankova supruga Olga (75).

Nekadašnji kućeri građeni su na dva zaobljena brvna, kao sanke, radi lakšeg transporta

Terapija za poljuljane bračne odnose

Gašenjem ognjišta zbog seobe seoskog stanovništva u gradove iskopnela su i bela stada na planinskim pašnjacima. U priče i legende preselili su se i kućeri koji u prošlosti nisu bili samo sklonište za čobane, već i za ljubavnike. Gorštaci iz Starog Vlaha i danas tvrde da je spavanje u ovim pokretnim planinskim kućama najbolja terapija za poljuljane bračne odnose.

"Kućeri su bili namenjeni za jednu osobu, ali je u njima moglo da spava i dvoje, kada se stisnu. Pa kada miris borovine udari u glavu, gora se trese. Danas su bračni kreveti široki kao poljana, pa dok se supružnici pronađu u njima, prođe ih volja," kaže drvoseča u penziji Mirčeta Vujičić iz Pravoševe na Zlataru. 

Kućeri su bili namenjeni za jednu osobu, ali je u njima moglo da spava i dvoje

Sklonište za dvoje ostarelih ljubavnika

U selima na Javoru i danas se na poselima pripoveda o kućeru koji su ljubavnici u zanosu otisnuli niz brdo. Zabavi ih i priča o kućeru u Kalipolju koji je godinama bio sklonište za dvoje ostarelih ljubavnika udovaca.

Otkriveni su kada su ukućani poslali unuka da spava u kućeru sa dedom. Dok se domaćin uvlačio u konačište, uhvatio je unuka za nogu, pa, iznenađen, prozborio: "Ene, Stano, ti došla ranije". Posle se deda pravdao da ga unuk nije dobro čuo, ali mu nije vredelo. Pukla je bruka, pa je imao muke da se privikne da sam spava u krevetu, prepričavaju u Ljepojevićima.


Tagovi

Kućeri Etno-turizam Čobani Planinske kuće Milenko Popović Olga Popović Mirčeta Vujičić


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.