Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Bezosni vlasen

Sinonim: - | Engleski naziv: Awunless Brome, Smooth Brome, Hungarian Brome | Latinski naziv: Bromus inermis Leyss.

Bezosni vlasen

Bezosni vlasen je rasprostanjen u Evropi, severnoj Americi i Aziji. Seje se u čistoj kulturi, u smesama s višegodišnjim mahunarkama (lucerka) i u smesama s drugim travama. Koristi se za ishranu stoke u zelenom stanju (košenje), za proizvodnju sena, silaže i senaže. Ponovni porast nakon košenja je dobar, naročito ako se ranije kosi. Seje se na suvim, lakim i oceditim zemljištima jer dobro podnosi sušu. Tu travu bi trebalo kositi pre početka metličanja, za zelenu krmu, seno ili konzerviranje.

Morfološka svojstva

Koren je dobro razvijen i u povoljnim uslovima dostiže dubinu i od 200 cm. Buseni su gusti i čvrsto povezani s podzemnim vrežama. Stabljika naraste do 130 cm (i više), debljine 5 do 6 mm. List je krupan 15 – 20 cm dug, kopljastog oblika, go do slabo dlakav i širok oko 8 mm. Cvet je metlica dužine 10 – 30 cm, a u vreme cvetanja je raširena. Seme je krupno (do 1,3 cm dugo) i oko 2 – 3 mm široko, vretenastog oblika i bez osja s izraženim rebrima. Masa 1000 zrna je 3 – 4 grama.

Biološka svojstva

Bezosni vlasen je dugogodišnja trava čiji je vek trajanja 10 – 12 (i više) godina. Razvija se kao trava ozimog tipa. Uz sušu, otporna je i na golomrazice i dubok snežni pokrivač. Dobro podnosi poplavu u trajanju do 40 dana. Odgovaraju joj rastresita, laka peskovito-ilovasta, suva i ocedita zemljišta, ali može se sejati i na teškim zemljištima. Dobro podnosi navodnjavanje. Cveta krajem maja. U prvih mesec dana raste sporo, tako da bokorenje počinje 35 – 40 dana posle nicanja. Vrlo je otporna na niske temperature, tako da čvor bokorenja može podneti i do -46 °C zimi kao i do -18 °C u proleće.

Agrotehnika proizvodnje bezosnog vlasena

Seje se u avgustu i početkom septembra, a sistem obrade isti je kao i za ozime kulture. Najčešća predkultura su žitarice, ali mogu biti i jednogodišnje mahunarke, suncokret i kukuruz. Seje se u čistoj kulturi s međurednim razmakom do 20 cm, upotrebom 25 – 30 kg/ha semena. U povoljnim uslovima niče za 10 – 15 dana. Ako se seje u smesi s višegodišnjim mahunarkama (leguminozama), tada se seje kada se seju i mahunarke.

Proizvodnja semena

Za proizvodnju semena seje se u čistoj kulturi na međuredni razmak od 35 – 40 cm, s količinom semena od 15 do 18 kg/ha. Najveće rod semena daje u drugoj i trećoj godini proizvodnje. Za razliku od drugih trava, bezosnoi vlasen cveta pri najmanjoj vlažnosti vazduha i to u drugoj polovini dana.

Đubrenje

Đubrenje azotnim đubrivima značajno je za postizanje prinosa semena. U prvoj godini proizvodnje aplicira se kod setve, zatim u jesen za formiranje pupoljaka i izdanaka i u proleće. U zavisnosti od tipa zemljišta, preporučuje se đubrenje sa 60 – 90 kg/ha čistog azota. Primenom velikih količina azota razvija se veći broj vegetativnih izdanaka, pa je prinos semena niži.

Žetva semena

Obavlja se u vreme pune voštane zrelosti jer se seme ne osipa. Kašnjenje sa žetvom može dovesti do velikih gubitaka semena. U žetvi se skida samo metlica, kako list i delovi stabljike ne bi ulazili u vršilicu i bunker sa semenom i time povećali vlagu semena. Nakon žetve potrebno je ukloniti žetvene ostatke do kraja avgusta. Prinosi semena variraju od 500 – 900 kg/ha, u zavisnosti od uslova proizvodnje.

Izvor: prof.dr.sc. M. Stjepanović, prof.dr.sc. Z. Štafa, prof.dr.sc. G. Bukvić; Trave za proizvodnju krme i semena; 2008.

Bezosni vlasen - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

ANTO