Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Crvena detelina

Sinonim: - | Engleski naziv: Red clover | Latinski naziv: Trifolium pratense L.

Crvena detelina

Crvena detelina najpre se koristila kao lekovita biljka, a danas se gaji kao visoko cenjena krmna kultura. Daje veoma stabilnu krmu i u zemljištu ostavlja oko 100 kg/ha azota, što značajno popravlja strukturu zemljišta i zato je jako dobra predkultura za većinu ratarskih kultura.

Morfološka svojstva

Koren je vretenast, dobro razvijen, dobre usisne moći i prodire u zemljište do dubine od 1,5 m, a u širinu i do pola metra. List se sastoji od glavne peteljke, na kojoj se razvijaju tri listića, jajolikog je oblika obrastao dlačicama. Stabljike narastu do 50 cm. Cvetovi su skupljeni u glavicu crvene boje. Plod je mahuna u kojoj se nalazi jedna semenka. Masa 1 000 semena teži oko 1,7 grama.

Agroekološki uslovi za razvoj crvene deteline

Odgovaraju joj nešto više prolećne temperature bez većih letnjih vrućina. Otpornost na niske temperature zavisi o sortimentu, agrotehnici i načinu korištenja. Crvena detelina ne sme biti previsoka kada ulazi u zimu, a mora skupiti dovoljno rezervnih hraniva u korenu. Zato je treba pravovremeno prestati kositi (košenje, ispaša). Dobro uspeva na srednje teškim, zbijenim ali propusnim zemljištima. Odgovara joj slabo kisela reakcija zemljišta.

Agrotehnika

Najbolje predkulture su joj okopavine đubrene stajskim đubrivom (krompir, šećerna repa) i žitarice ako se crvena detelina seje u jesen. Plodored joj iznosi 5 i više godina. Obrada zemljišta ista je kao i za lucerku. Zemljište mora biti usitnjeno i mrvičaste strukture. Đubrenjem je potrebno uneti oko 50 kg/ha azota, 150 kg/ha fosfora i 200 kg/ha kalijuma.

Najbolje je sejati čistu detelinu i to u prvoj polovini septembra. Setva se obavlja ručno ili sejalicama na razmak od oko 12 – 14 cm pa se potom obavlja drljanje laganim drljačama kako bi se seme pokrilo i nakon toga izvodi se valjanje. Najbolje je je sejati s italijanskim ljuljem i to 16 kg/ha crvene deteline i 5 kg/ha italijanskog ljulja ili u kombinaciji s ježevicom (6 kg/ha) ili mačjim repkom (4 kg/ha).

Izvor: Prof.dr.sc. M. Gagro; Industrijsko i krmno bilje; 1998.

Crvena detelina - Sorte

ukupno: 8, aktivno: 3, neaktivno: 5

ASTUR

FLAMANDE

NADA

OS Maris

OS Viva

Osiris

RAJAH

REICHERSBERGER