Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Grahor satrica

Sinonim: - | Engleski naziv: Pea vine | Latinski naziv: Lathyrus sativus L.

Grahor satrica

Grahor satrica se upotrebljava kao stočna hrana. U semenu ima 23 – 34% belančevina, 24 – 45 % ugljenih hidrata, 0,5 – 0,7% masti, 4% celuloze i oko 3% pepela. Zelena masa i seno grahora su bogati bjelančevinama i dobro ga jedu sve vrste stoke. Grahor se može koristiti i za zelenišno đubrenje.

Morfološka i biološka svojstva grahor satrice

Grahor satrica je žbunolika biljka sastavljena od 5 – 10 glavnih stabljika, koje narastu od 25 – 100 cm. Stabljika je u preseku četverougaona, nežna i često poleže. Listovi su sastavljeni od jednog para uskih liski i završavaju običnom ili trogranatom viticom. Na mestu gde se list odvaja od stabljike nalaze se uski, šiljasti zalisci. Iz pazuha listova izbija jedan, a retko dva cveta. Grahor je u pravilu samooplodna biljka, ali se mogu naći i hibridi nastali stranooplodnjom. Vegetacija grahora traje 60 – 115 dana, u zavisnosti od sorte i uslova gajenja. U jednoj mahuni razvija se 2 – 5 semena nepravilnog oblika. Masa 1 000 zrna varira u širokom rasponu od 50 – 600 grama. Postoje sorte sitnog i sorte krupnog zrna. Boja semena je različita – bela, siva, smeđa, a seme može biti i pegavo.

Agroekološki uslovi gajenja grahor satrice

U sušnoj godini grahor daje bolje rezultate od ostalih leguminoznih useva. Osetljiv je na sušu početkom cvetanja. Skromnih je zahteva što se tiče zemljišta i može se uzgajati na slanim, peskovitim i lakim zemljištima. Najbolje uspeva u umereno hladnoj klimi, a optimalna temperatura za rast i razvoj iznosi od 16 – 20 °C.

Agrotehnika u proizvodnji grahor satrice

Ukoliko se gaji za zelenu masu ili seno, tada se obično koristi združena setva sa zobi, ječmom ili sudanskom travom. Prinos sena kreće se od 2 – 4 t, a zelene mase od 10 – 15 t/ha. Tretiranje semena nitrginom pred setvu znatno povećava prinos grahora.

Đubrenje

Grahor se u proseku đubri s 40 – 80 kg/ha azota, oko 60 kg/ha fosfora i oko 100 kg/ha kalijuma.

Setva

Seje se u redove razmaka 20 – 25 cm. Na lakšim zemljištima se seje na dubini od 8 – 10 cm, a na težim zemljištima od 4 – 5 cm. Za setvu u čistoj kulturi troši se od 100 – 200 kg semena/ha. U kombinaciji sa zobi seje se 150 – 200 kg/ha grahora i 100 kg/ha zobi.

Izvor: Dr. S. Mađar, dr. V. Kovačević, dr. I. Jurić; Postrne kulture - proizvodnja i korištenje; 1984.

Grahor satrica - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

DOMAĆA