Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Mačji repak

Sinonim: - | Engleski naziv: Timothy grass, Cats – tail grass | Latinski naziv: Phleum pratense L.

Mačji repak

Mačji repak manje je rasprostranjen od ježevice i slamice, a raste u Evropi, Maloj Aziji, Severnoj Africi i Severnoj Americi u klimatski hladnijim i planinskim područjima. Daje odličnu zelenu masu, silažu i seno. Koristi se za ishranu stoke u zelenom stanju košenjem i napasanjem kao i za proizvodnju sena i konzerviranje (senaža i silaža). Bolje podnosi košenje nego intezivnu ispašu jer nakon intezivne ispaše, naročito ovcama, brzo nestaje (2 do 3 godine) zbog preniskog odgrizanja. To je jedna od najkasnijih visokih trava. Vek trajanja je od 4 – 6 godina, a u povoljnim uslovima i više. Prinos zelene mase je do 50 t/ha.

Morfološka svojstva

Koren je nežan, dobro razvijen, žiličast, najvećim delom nalazi se u oraničnom sloju zemljišta (na 30 cm dubine). Formira rastresit busen. Stabljika je uspravna, glatka, otporna na poleganje, naraste do 130 cm i više. Mačji repak na dnu vlati ima specifično lukovičasto zadebljanje po čemu se lako poznaje u bescvetnom stanju. U zadebljanju su nakupljene rezerve hranjivih materije. Zadebljanje je veće što su uslovi za rast nepovoljniji. Listovi su ravni i goli, oko 30 – 35 cm dugi i postepeno suženi, sivozelene boje, na vrhu žućkasto zeleni. Cvet je cilindrična metlica (repak) dužine 15 – 25 cm, a širine 4 – 8 mm. Plod je okrugao do jajolik, do 2 mm dug, srebrenastosmeđe boje. Često se događa da su po dve semenke zajedno. Masa 1 000 semena je oko 0,4 grama.

Biološka svojstva

Mačji repak je jara višegodišnja trava, koja od druge godine i u drugom porastu razvija generativne organe. Jedna je od najotpornijih vrsta trava na niske temperature. Nakon setve razvija se sporo. Najbolje uspeva na srednje teškim ali i teškim plodnim zemljištima umerene vlažnosti. Stranooplodna je biljka. Počinje cvasti rano ujutro pred izlazak sunca, pri temperaturi višoj od 10 °C. Od cvetanja do sazrevanja potrebno je oko mesec dana. Seme klije kod temperature od oko 5 °C. U povoljnim uslovima niče za 5 do 7 dana.

Agrotehnika proizvodnje mačijeg repka

Kao predkulture odgovaraju mu žitarice i jednogodišnje mahunarke. Setvu je bolje obaviti u letnje-jesenjem roku, pa se sistem obrade primenjuje kao i za ozime kulture. Osnovnu obradu zemljišta treba obaviti u avgustu na dubini oraničnog sloja (30 cm dubine).

Đubrenje

Dobro reaguje na đubrenje, naročito azotnim đubrivima, tako da i kod visokih doza azota ne poleže zbog otpornosti na poleganje. Količina potrebnih hraniva za proizvodnju voluminozne krme sadrži 200 kg/ha azota, 70 kg/ha fosfora i 90 kg/ha kalijuma. U proizvodnji semena đubri se s oko 100 kg/ha azota, dok je đubrenje s fosforom i kalijumom kao i za voluminoznu krmu.

Setva

Za proizvodnju voluminozne krme seje se u čistoj kulturi ili u smesama s višegodišnjim mahunarkama i travama. U čistoj kulturi u vrlo povoljnim uslovima seje se od 10 – 11 kg/ha. U smesi s lucerkom seje se 3 – 5 kg/ha mačjeg repka i 9 – 12 kg/ha lucerke, a u smesi s crvenom detelinom seje se 4 – 6 kg/ha semena mačjeg repka i 8 – 11 kg/ha semena crvene deteline. Seje se na dubinu od 1 cm. Za proizvodnju semena seje se na međuredni razmak od 25 – 30 cm, s 5 do 6 kg/ha semena. Setvu treba obaviti u kasno leto (avgust).

Vreme korištenja za krmu

U povoljnim uslovima mačji repak daje dva do tri (i više) porasta tokom godine. Najveći prinos mase daje u prvom porastu. Košenje je najbolje obaviti u fazi pojave cvasti.

Žetva semena

Seme se vrlo malo osipa u zrelosti što olakšava određivanje vremena žetve. Žetvu treba početi kada je 40% metlice repaka pobelelo, a na 3 do 10% cveta vrhovi su na dužini do 1 cm. Nakon žetve seme treba svesti na skladišnu vlagu od 13%. Najveći prinosi semena, koji iznose do 1 000 kg/ha, postižu se u drugoj, trećoj i četvrtoj godini proizvodnje.

Izvor: prof.dr.sc. M. Stjepanović, prof.dr.sc. Z. Štafa, prof.dr.sc. G. Bukvić; Trave za proizvodnju krme i semena; 2008.

Mačji repak - Sorte

ukupno: 7, aktivno: 4, neaktivno: 3

BARFLEO

BARPENTA

BILBO

FOKA

RASANT

WINNETOU