Beli slez

Engleski naziv: White mallow, marsh-mallow | Latinski naziv: Althea officinalis L.

Beli slez

Beli slez se mnogo koristi u narodnoj i naučnoj medicini i to koren, list i cvet. Raste u celom svetu na vlažnim rečnim nanosima i na obalama kanala. Lekovitost sleza zavisi od sadržaja sluzi (30 do 35 %). Beli slez još sadrži oko 35 % skroba, 1,5 % masnog ulja kao i pektin, tanin, asparagin, lecitin, fitosterol i fosfat.

Morfološke karakteristike belog sleza

Višegodišnja je biljka, jakog, mesnatog, račvastog korena. Meso korena je belo, a kora bledožuta. Koren ima slatkast ukus i sadrži sluz. Najpre se oblikuje lisna rozeta okruglih listova, a zatim uspravna stabljika, visoka i do 2 m. Uzduž stabljike listovi su srcasti, krupni, na dugim peteljkama, nazubljene ivice i obrasle gustim dlačicama koje listovima daju srebrnastozelenu boju. U pazuhu listova stvaraju se beli cvetovi, sastavljeni od pet latica. Plod je bočno spljoštena mahuna koji sadrži više semena. Masa 1.000 semena iznosi 3-5 g.

Tehnologija gajenja belog sleza

Zahteva rastresito i vlažno zemljište da bi se mogao razviti bujan koren i nadzemni deo biljke. Duge suše mu ne pogoduju. Kao višegodišnja biljka ne uklapa se u plodored, a kao predusev nije dobar za ozime kulture jer se koren kasno vadi. Za setvu je potrebno duboko zimsko oranje, pri kojem u zemljište treba uneti 40-50 kg/ha azota i po 80-100 kg/ha fosfora i kalijuma. Zemljište se svake jeseni prihranjuje.

Setva se obavlja u rano proleće (u martu). Seme se seje na 70 cm razmaka među redovima, na dubini 1-2 cm. Dovoljno je 5-6 kg semena po hektaru. Danas se sve češće seje direktno, a sve manje se sade sadnice proizvedene u lejama. Za potrebe selekcije sadi se podeljeni koren. Budući da usev ostaje više godina na istome mestu, zemljište se kultivira više puta da zona korena dobije što više vazduha.

Za dobijanje zdravstveno vrednog sadržaja koren se vadi u kasnu jesen ili u rano proleće. Koren se pere, guli, reže i suši. List i cvet beru se tokom vegetacije više puta, ali se ne sme ubrati više od trećine listova kako koren ne bi izgubio na kvalitetu. Prinosi suve materije od korena iznose 1-1,5 t/ha, od lista 1 t/ha i cveta do 100 kg/ha. Rod semena je 200-500 kg/ha.

Beli slez - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

Bijeli sljez