Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kim

Sinonim: - | Engleski naziv: Caraway | Latinski naziv: Carum carvi L.

Kim

Kim se upotrebljava kao začin u kulinarstvu i prehrambenoj industriji. Može biti jednogodišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka. U narodnoj medicini upotrebljava se protiv bolova u želucu, smetnji zbog nadutosti i ublažavanja grčeva, a eterično ulje kima (Carvi aetheroleum) sprečava razvoj bakterija Esherichia coli. Najveći svetski proizvođač kima je Holandija, zatim Poljska, Nemačka, SAD, Egipat i neke zemlje Azije.

Morfološke karakteristike kima

Koren je prečnika 1,5 – 2 cm, prodire duboko u zemljište, crvenosmeđe boje, a na preseku beo. U prvoj godini razvije se lisna rozeta, a u drugoj stabljika visoka 1 – 1,5 m. Listovi su žutozeleni, a cvetovi su u štitastim cvastima i bele su do bledoružičaste boje. Plod je kalavac s dve blago savijene tamnocrvene do sivosmeđe semenke. Masa 1 000 semena iznosi 2 – 3,5 g. Plod dvogodišnjeg kima sadrži 3 – 7 % eteričnog ulja, a plod jednogodišnjeg kima samo 2 – 3 %. Cveta 25 – 30 dana tokom maja, a plodovi dozru krajem avgusta, početkom septembra i lako se osipaju.

Agroekološki uslovi za gajenje kima

Kim nije osetljiv na temperaturu ni u kojem stadijumu razvoja, pa niče već pri temperaturi od 7 – 8 °C, a za oplodnju mu je dovoljna temperatura od 16 – 20 °C. Mnogo je osetljiviji na svetlost. Ako u prvoj godini nema dovoljno svetlosti, u drugoj godini neće oblikovati cvetne stabljike. U drugoj godini najviše mu je padavina potrebno pri stvaranju cvetnih stabljika i pri oplodnji. Godišnja količina padavina mora biti 600 – 650 mm. Najbolji prinos daje na vlažnim aluvijalnim zemljištima i toplim zemljištima s dovoljno vlage.

Tehnologija gajenja kima

Plodored

Kim je dobar kao predusev jer rano sazreva, a nakon berbe nema korova. Pretkulture mu mogu biti kulture koje takođe rano sazrevaju i nakon kojih nema korova (ozime žitarice). Na istu površinu može se sejati nakon 4 godine.

Ishrana biljke (đubrenje)

U jesen se sprovede đubrenje s 50 – 70 kg/ha fosfora i 40 kg/ha kalijuma. Ako se kim seje krajem leta, unese se 50 – 60 kg/ha azota, a u drugoj godini nije potrebna dodatno đubrenje.

Priprema zemljišta

Kim ima sitno seme koje sporo niče, pa ga treba sejati u temeljno usitnjeno i vlažno zemljište. Za prolećnu setvu obavezno je jesenje duboko oranje, da bi se pre setve površina pripremila sa što manje prohoda i održala vlažnost zemljišta. Nakon setve u avgustu površinu treba povaljati.

Setva kima

Veći prinosi postižu se krajem leta (avgust-septembar) ili ako se seje u proleće (mart-april). Seje se sejalicom u redove na razmaku 36 – 40 cm. Na dužnom metru zemljišta treba posejati 80 – 100 klijavih zrna, za šta će biti potrebno 10 – 12 kg semena/ha.

Jednogodišnji kim se seje u redove na razmaku 20 – 24 cm, i to na isti broj zrna po dužnom metru u redu, što zahteva od 12 – 15 kg semena/ha. Da bi jednolično nicao, ne sme se sejati dublje od 2 cm.

Dvogodišnji kim se seje na veći razmak, kako bi mogao razviti veću stabljiku, čime se poboljšava kvalitet i povećava prinos ploda.

Nega useva kima

Posle setve, a pre nego što kim nikne, valjanje suzbija korov i razbija pokoricu (ako se razvije).

Žetva kima

Zbog osipanja plodova, žetva se obavlja rano ujutro ili predveče, kada se zbog vlage u vazduhu seme manje osipa. Obavlja se kada je 65 – 75 % plodova u voštanoj zrelosti, a žanje se žitnim kombajnom. U našem podneblju prosečan prinos ploda iznosi 1,1 – 1,3 t/ha ili 10 – 12 kg eteričnog ulja. 

Izvor:

  • BIOPA; Lekovito bilje
  • Dr. I. Šilješ, ing. Đ. Grozdanić, mr. I Grgesina; Poznavanje, gajenje i prerada ljekovitog bilja; Osijek, 1992.

 

 

Kim - Sorte

ukupno: 3, aktivno: 0, neaktivno: 3

DOMAĆI RANI

KUMINA K 1082

NIEDERDEUTSCHER

Kim @ KLUB

Podaci govore da iz godine u godinu proizvodimo i izvozimo sve manje vina. Kako se navodi u istraživanju Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i beogradskog Instituta za ekonomiku poljoprivrede, proizvodnja vina u Srbiji se u poslednjih pet godina neprekidno smanjuje. Tokom poslednjih pet godina, p...

Povrće OPG Jasna Pranić bavi se 3️⃣0️⃣ godina proizvodnjom povrća i presadnica povrća. 🫑🥦🥬🥒🍓 Uzgajaju sve vrste kupusnjača (kupus bijeli, crveni, kasni, varaždinsko zelje, kelj, cvjetača, brokula), 1️⃣3️⃣ različitih rajčica, sve vrste paprika (babura, rog, paradajzerica, feferone ljute, slatke,...

+5

Još jedna isporuka vrhunske mašine iz bogatog prodajnog programa kompanije KITE DOO, ovog puta u južnobanatski okrug i to u Hajdučicu! Gospodin Andrej Vrba je doneo mudru odluku opredelivši se baš za tifon renomiranog Internacionalnog proizvođača – kompanije IRRIMEC. Usled sve većeg problema nedosta...

U kikindskim plastenicima trenutno je aktuelna proizvodnja zelena salate, tako da će do Nove godine ona biti spremna za sečenje i prodaju. To ne odgovara pojedinim poljoprivrednicima poput Kikinđanina Dragana Vukobrata koji posebnim metodama sprečava njeno brže sazrevanje kako bi za plasman bila spr...

Kilogram žive mere jaganjaca kreće se od 550 do 600 dinara i ta cena neće se menjati u narednom periodu. U novosadskim mesarama kilogram jagnjetine kreće se oko 1.400 dinara, a ovčetine oko 850 dinara. ”Na domaćem tržištu nedostaje ovčijeg mesa, trenutno se odrasle jalove ovce prodaju za oko 240 din...

Obilne i česte kiše i grad sprečavaju poljoprivrednike u okolini Knjaževca da blagovremeno primene određene pesticide kako bi zaštitili useve od bolesti i štetočina. Šta primeniti kako bi se biljke oporavile posle grada? Čitajte uskoro na Agroklub-u!

+3

Vincekovo u Svetom Ivanu Zelini U nedjelju, 22. siječnja 2023. u Svetom Ivanu Zelini proslavljen je Dan Svetog Vinka – Vincekovo. Sveti Vinko, đakon i mučenik iz vremena cara Dioklecijana, zaštitnik je vinogradara i vinara, a njegov spomendan obilježava se u vinogradima diljem kontinentalne Hrvatske...

+4

Baranjske oranice na današnji sunčan dan, nakon priličnih kiša

+3

Još jedna mašina iz bogatog prodajnog programa kompanije KITE DOO je isporučena u Banat. U Žitište, u porodično gazdinsvo Marinka Đukića, stiže mašina koja doprinosi stalnom razvoju i unapređenju poslovanja, a u pitanju je plug renomiranog francuskog proizvođača priključnih mašina i oruđa - kompanij...

+5

I ove godine obeležen je svetski dan jabuke, crvene, zelene, žute, slatke ili kisele dostupne su tokom cele godine. Zato bi trebalo da su na našem jelovniku svaki dan - zdrave i ukusne!!!

"Mnogo pazimo na recepture ishrane, a one zavise i od stanja krmače. Ove u suprasnom stanju jedu oko 2,5 kilograma hrane, a dojilje više od osam do 10 kilograma, neke čak i 12", kaže naš sugovornik sa farme Ovčarevo. Više informacija saznajte u članku: http://bitly.ws/FQE6

+6