Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kim

Sinonim: - | Engleski naziv: Caraway | Latinski naziv: Carum carvi L.

Kim

Kim se upotrebljava kao začin u kulinarstvu i prehrambenoj industriji. Može biti jednogodišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka. U narodnoj medicini upotrebljava se protiv bolova u želucu, smetnji zbog nadutosti i ublažavanja grčeva, a eterično ulje kima (Carvi aetheroleum) sprečava razvoj bakterija Esherichia coli. Najveći svetski proizvođač kima je Holandija, zatim Poljska, Nemačka, SAD, Egipat i neke zemlje Azije.

Morfološke karakteristike kima

Koren je prečnika 1,5 – 2 cm, prodire duboko u zemljište, crvenosmeđe boje, a na preseku beo. U prvoj godini razvije se lisna rozeta, a u drugoj stabljika visoka 1 – 1,5 m. Listovi su žutozeleni, a cvetovi su u štitastim cvastima i bele su do bledoružičaste boje. Plod je kalavac s dve blago savijene tamnocrvene do sivosmeđe semenke. Masa 1 000 semena iznosi 2 – 3,5 g. Plod dvogodišnjeg kima sadrži 3 – 7 % eteričnog ulja, a plod jednogodišnjeg kima samo 2 – 3 %. Cveta 25 – 30 dana tokom maja, a plodovi dozru krajem avgusta, početkom septembra i lako se osipaju.

Agroekološki uslovi za gajenje kima

Kim nije osetljiv na temperaturu ni u kojem stadijumu razvoja, pa niče već pri temperaturi od 7 – 8 °C, a za oplodnju mu je dovoljna temperatura od 16 – 20 °C. Mnogo je osetljiviji na svetlost. Ako u prvoj godini nema dovoljno svetlosti, u drugoj godini neće oblikovati cvetne stabljike. U drugoj godini najviše mu je padavina potrebno pri stvaranju cvetnih stabljika i pri oplodnji. Godišnja količina padavina mora biti 600 – 650 mm. Najbolji prinos daje na vlažnim aluvijalnim zemljištima i toplim zemljištima s dovoljno vlage.

Tehnologija gajenja kima

Plodored

Kim je dobar kao predusev jer rano sazreva, a nakon berbe nema korova. Pretkulture mu mogu biti kulture koje takođe rano sazrevaju i nakon kojih nema korova (ozime žitarice). Na istu površinu može se sejati nakon 4 godine.

Ishrana biljke (đubrenje)

U jesen se sprovede đubrenje s 50 – 70 kg/ha fosfora i 40 kg/ha kalijuma. Ako se kim seje krajem leta, unese se 50 – 60 kg/ha azota, a u drugoj godini nije potrebna dodatno đubrenje.

Priprema zemljišta

Kim ima sitno seme koje sporo niče, pa ga treba sejati u temeljno usitnjeno i vlažno zemljište. Za prolećnu setvu obavezno je jesenje duboko oranje, da bi se pre setve površina pripremila sa što manje prohoda i održala vlažnost zemljišta. Nakon setve u avgustu površinu treba povaljati.

Setva kima

Veći prinosi postižu se krajem leta (avgust-septembar) ili ako se seje u proleće (mart-april). Seje se sejalicom u redove na razmaku 36 – 40 cm. Na dužnom metru zemljišta treba posejati 80 – 100 klijavih zrna, za šta će biti potrebno 10 – 12 kg semena/ha.

Jednogodišnji kim se seje u redove na razmaku 20 – 24 cm, i to na isti broj zrna po dužnom metru u redu, što zahteva od 12 – 15 kg semena/ha. Da bi jednolično nicao, ne sme se sejati dublje od 2 cm.

Dvogodišnji kim se seje na veći razmak, kako bi mogao razviti veću stabljiku, čime se poboljšava kvalitet i povećava prinos ploda.

Nega useva kima

Posle setve, a pre nego što kim nikne, valjanje suzbija korov i razbija pokoricu (ako se razvije).

Žetva kima

Zbog osipanja plodova, žetva se obavlja rano ujutro ili predveče, kada se zbog vlage u vazduhu seme manje osipa. Obavlja se kada je 65 – 75 % plodova u voštanoj zrelosti, a žanje se žitnim kombajnom. U našem podneblju prosečan prinos ploda iznosi 1,1 – 1,3 t/ha ili 10 – 12 kg eteričnog ulja. 

Izvor:

  • BIOPA; Lekovito bilje
  • Dr. I. Šilješ, ing. Đ. Grozdanić, mr. I Grgesina; Poznavanje, gajenje i prerada ljekovitog bilja; Osijek, 1992.

 

 

Kim - Sorte

ukupno: 3, aktivno: 0, neaktivno: 3

DOMAĆI RANI

KUMINA K 1082

NIEDERDEUTSCHER

Kim @ KLUB

Prvi mladi krompir iz pančevačkog atara, pojavio se na gradskoj pijaci i na tezgama Beograda i Srbije, dok je u toku njegovo masovnije vađenje na oko 100 hektara u južnobanatskoj prestonici povrća – Glogonju. Jedan od najvažnijih sezonskih poslova, ovdašnji povrtari počinju koji dan ranije, a uzrok...

Podaci govore da iz godine u godinu proizvodimo i izvozimo sve manje vina. Kako se navodi u istraživanju Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i beogradskog Instituta za ekonomiku poljoprivrede, proizvodnja vina u Srbiji se u poslednjih pet godina neprekidno smanjuje. Tokom poslednjih pet godina, p...

ĐUBRENJE RATARSKIH I KRMNIH USEVA. NAZNAKE U VEZI ĐUBRENJA I ODREĐIVANJE NORMI ĐUBRIVA ZA NJIVSKE USEVE: * za ratarske i krmne useve označene zvezdicom, uz upotrebu 20-30 t/ha stajnjaka (obrada, dipl. ing. Stanko Nekić, 2015.). Smatra se da bi u zemljištu bilo potrebno 0,10 - 0,20 % ukupnog azota, a...

+2

Još jedna isporuka - iz KITE DOO poslovne jedinice u Sremskoj Mitrovici. I ovog puta se radi o trenutno najsnažnijem modelu popularne 6M serije John Deere traktora - modelu John Deere 6195M. Shvaćeno je da su za uspeh u poslovanju John Deere mašine neizbežne, što pokazuje i mudra odluka porodice Šiv...

+3

Proizvođači kupina u ražanjskom kraju zadovoljni su ovogodišnjim rodom i kvalitetom tog voća. Otkupnom cenom koja se kreće od 130 do 150 dinara po kilogramu - nisu. Kako je u prethodnim godinama cena bila i niža, mnogi proizvođači iskrčili su kupinjake, pa je sada pod zasadima kupina u ražanjskom kr...

Posetite izložbeni prostor sektora “Agronomija” kompanije KITE DOO tokom trajanja 10. “Malog sajma semena” u osnovnoj školi Pionir u Starom Žedniku. koji se održava danas, 11. Februara 2023. Predstavnici kompanije KITE DOO, sektora “Agronomija”, su tu za Vas, za savet, za konsultacije, sugestije i d...

+7

Kompanija KITE doo danas u Molu proslavlja završetak žetve. Uskoro više na Agroklubu.

+6

Na plantažama jabuka uveliko traje berba, započeta još početkom avgusta zbog tople i sušne klime. Predsednik asocijacije ”Serbia does apples” Gojko Zagorac kaže da će prinos biti niži ali da je kvalitet jabuka dobar pa će proizvođači koji budu imali dobar rod biti zadovoljni na kraju sezone. Prema p...

U Srbiji će usled suše i ekstremno visokih temperatura podbačaj prinosa kukuruza biti do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, izjavio je agroekonomski analitičar Žarko Galetin i naveo da će šteta samo na kukuruzu biti od 400 do 500 miliona dolara. Stručnjaci procenjuju da su ove godine posejane veće...

Prošle godine je 75 tona maka izvezeno sa banatskih polja za Slovačku, ali kao poluproizvod, očišćen samo od čaura jer se kao čist ne može izvoziti. ”Sve radimo po EU standardima a to, između ostalog, podrazumeva i da mak nema morfijuma”, naglašava proizvođač Miša Hromčik iz Padine. ”Zbog klimatskih...

NABAVKA ORIGINALNIH JOHN DEERE REZERVNIH DELOVA JE OD SAD LAKŠA NEGO IKAD - CLICK AND COLLECT📱 Iz udobnosti svoje fotelje ili tokom rada u polju, sa svog mobilnog telefona možete pristupiti katalogu John Deere rezervnih delova i pretraživati sve dostupne pozicije i sklopove i odabirom svake pozicij...

+7