Pretraživanje baze sortne liste
Sinonim: - | Engleski naziv: Caraway | Latinski naziv: Carum carvi L.
Kim se upotrebljava kao začin u kulinarstvu i prehrambenoj industriji. Može biti jednogodišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka. U narodnoj medicini upotrebljava se protiv bolova u želucu, smetnji zbog nadutosti i ublažavanja grčeva, a eterično ulje kima (Carvi aetheroleum) sprečava razvoj bakterija Esherichia coli. Najveći svetski proizvođač kima je Holandija, zatim Poljska, Nemačka, SAD, Egipat i neke zemlje Azije.
Koren je prečnika 1,5 – 2 cm, prodire duboko u zemljište, crvenosmeđe boje, a na preseku beo. U prvoj godini razvije se lisna rozeta, a u drugoj stabljika visoka 1 – 1,5 m. Listovi su žutozeleni, a cvetovi su u štitastim cvastima i bele su do bledoružičaste boje. Plod je kalavac s dve blago savijene tamnocrvene do sivosmeđe semenke. Masa 1 000 semena iznosi 2 – 3,5 g. Plod dvogodišnjeg kima sadrži 3 – 7 % eteričnog ulja, a plod jednogodišnjeg kima samo 2 – 3 %. Cveta 25 – 30 dana tokom maja, a plodovi dozru krajem avgusta, početkom septembra i lako se osipaju.
Kim nije osetljiv na temperaturu ni u kojem stadijumu razvoja, pa niče već pri temperaturi od 7 – 8 °C, a za oplodnju mu je dovoljna temperatura od 16 – 20 °C. Mnogo je osetljiviji na svetlost. Ako u prvoj godini nema dovoljno svetlosti, u drugoj godini neće oblikovati cvetne stabljike. U drugoj godini najviše mu je padavina potrebno pri stvaranju cvetnih stabljika i pri oplodnji. Godišnja količina padavina mora biti 600 – 650 mm. Najbolji prinos daje na vlažnim aluvijalnim zemljištima i toplim zemljištima s dovoljno vlage.
Kim je dobar kao predusev jer rano sazreva, a nakon berbe nema korova. Pretkulture mu mogu biti kulture koje takođe rano sazrevaju i nakon kojih nema korova (ozime žitarice). Na istu površinu može se sejati nakon 4 godine.
U jesen se sprovede đubrenje s 50 – 70 kg/ha fosfora i 40 kg/ha kalijuma. Ako se kim seje krajem leta, unese se 50 – 60 kg/ha azota, a u drugoj godini nije potrebna dodatno đubrenje.
Kim ima sitno seme koje sporo niče, pa ga treba sejati u temeljno usitnjeno i vlažno zemljište. Za prolećnu setvu obavezno je jesenje duboko oranje, da bi se pre setve površina pripremila sa što manje prohoda i održala vlažnost zemljišta. Nakon setve u avgustu površinu treba povaljati.
Veći prinosi postižu se krajem leta (avgust-septembar) ili ako se seje u proleće (mart-april). Seje se sejalicom u redove na razmaku 36 – 40 cm. Na dužnom metru zemljišta treba posejati 80 – 100 klijavih zrna, za šta će biti potrebno 10 – 12 kg semena/ha.
Jednogodišnji kim se seje u redove na razmaku 20 – 24 cm, i to na isti broj zrna po dužnom metru u redu, što zahteva od 12 – 15 kg semena/ha. Da bi jednolično nicao, ne sme se sejati dublje od 2 cm.
Dvogodišnji kim se seje na veći razmak, kako bi mogao razviti veću stabljiku, čime se poboljšava kvalitet i povećava prinos ploda.
Posle setve, a pre nego što kim nikne, valjanje suzbija korov i razbija pokoricu (ako se razvije).
Zbog osipanja plodova, žetva se obavlja rano ujutro ili predveče, kada se zbog vlage u vazduhu seme manje osipa. Obavlja se kada je 65 – 75 % plodova u voštanoj zrelosti, a žanje se žitnim kombajnom. U našem podneblju prosečan prinos ploda iznosi 1,1 – 1,3 t/ha ili 10 – 12 kg eteričnog ulja.
Izvor:
ukupno: 3, aktivno: 0, neaktivno: 3
DOMAĆI RANI
KUMINA K 1082
NIEDERDEUTSCHER
Predsezonska ponuda John Deer kombajna je počela. Iskoristite dok možete - najniže cene i najpovoljnije modele finansiranja jer vam se pružaju samo tokom trajanja rane porudžbine John Deere kombajna. John Deere kombajni požanju više od polovine svih žitarica u svetu! John Deere kompanija je na svets...
Ružičasti listopad u Esplanadi La Vie en Rose Mjesec ružičaste vrpce u ambijentu Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bara ili u pariškom ozračju Le Bistroa uz pink slasticu s humanitarnom svrhom i ružičaste koktele. Listopad u zagrebačkom hotelu Esplanade tradicionalno je ispunjen ružičastim nijansama,...
U kikindskim plastenicima trenutno je aktuelna proizvodnja zelena salate, tako da će do Nove godine ona biti spremna za sečenje i prodaju. To ne odgovara pojedinim poljoprivrednicima poput Kikinđanina Dragana Vukobrata koji posebnim metodama sprečava njeno brže sazrevanje kako bi za plasman bila spr...
Prvi otkosi soje pokazuju da će ove uljarice biti na nivou proseka, imeđu dve i tri tone po hektaru. Imajući u vidu prošlogodišnju godinu, kada je suša desetkovala rod soje i prinosi se kretali do najviše tone po hektaru, može se reći da će ova godina biti dobra za soju i za poljoprivednike, koji su...
Zahvaljujmo se organizatoru "Sajma privrede i poljoprivrede" - "EXPO 2023", na pozivu i profesionalno izvedenoj manifestaciji. Vidimo se u Bačkoj Topoli i sledeće godine! https://www.kitedoo.rs
Udruga proizvođača kiseloga zelja Laktec u subotu, 25. studenog, organizira tradicionalnu, 17. po redu Sarmijadu
Damir Senjan
pre 1 godinu
Preskačem, nevolim sarmu. Samo ju jedem ako nema ništa drugo za papati. Preskačem, nevolim sarmu. Samo ju jedem ako nema ništa drugo za papati.
Još jedna isporuka traktora iz bogatog prodajnog programa kompanije KITE DOO u region Bačke, ovog puta u Deronje! Težnja ka neprekidnom razvoju je očigledna kod porodičnog gazdinstva Milutinov iz Deronja, koje se ponovo mudro opredelilo za još jednu mašinu iz bogatog prodajnog programa kompanije KIT...
🎶 "Kiseljak, Kiseljak svaki momak veseljak, kiseljačke pogačice rumene k’o jabučice..." zapjevali smo s pekarima, družili se s posjetiocima i saznali koje novitete sprema općina, te šta piju romanovske ovce s Hacijende de la vida...Sutra na AK #12bisera
Malinari u Arilju, vodećem srpskom malinogorju, ne odustaju od zahteva da se poveća otkupna cena ovogodišnjeg roda. Sada traže doplatu od 50 dinara po kilogramu, smatrajući da je ove sezone cena maline u otkupu bila vrlo niska, ispod cene koštanja u toj proizvodnji. Očekuju, takođe, da se na vreme o...
Prošle godine, u ovo vreme, cena crnog luka je bila i četiri puta manja. Na akcijama u marketima, crni luk prošle godine bio je i jeftiniji od 50 dinara, a sada je ta namirnica četiri puta skuplja. ”Ono što se dogodilo prošle godine, a rezultiralo sadašnjom cenom od 200 pa i više dinara za kilogram,...
Od 1. decembra ove godine nivo dozvoljenog aflatoksina u mleku je, prema pravilniku koji je bio na snazi, trebalo sa 0,25 da se spusti na 0,05 mikrograma po kilogramu, što je i evropski maksimalni nivo. Čini se da smo na "evropskom nivou" bili svega osam dana, pošto je od 9. decembra, na snazi novi...