Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kim

Sinonim: - | Engleski naziv: Caraway | Latinski naziv: Carum carvi L.

Kim

Kim se upotrebljava kao začin u kulinarstvu i prehrambenoj industriji. Može biti jednogodišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka. U narodnoj medicini upotrebljava se protiv bolova u želucu, smetnji zbog nadutosti i ublažavanja grčeva, a eterično ulje kima (Carvi aetheroleum) sprečava razvoj bakterija Esherichia coli. Najveći svetski proizvođač kima je Holandija, zatim Poljska, Nemačka, SAD, Egipat i neke zemlje Azije.

Morfološke karakteristike kima

Koren je prečnika 1,5 – 2 cm, prodire duboko u zemljište, crvenosmeđe boje, a na preseku beo. U prvoj godini razvije se lisna rozeta, a u drugoj stabljika visoka 1 – 1,5 m. Listovi su žutozeleni, a cvetovi su u štitastim cvastima i bele su do bledoružičaste boje. Plod je kalavac s dve blago savijene tamnocrvene do sivosmeđe semenke. Masa 1 000 semena iznosi 2 – 3,5 g. Plod dvogodišnjeg kima sadrži 3 – 7 % eteričnog ulja, a plod jednogodišnjeg kima samo 2 – 3 %. Cveta 25 – 30 dana tokom maja, a plodovi dozru krajem avgusta, početkom septembra i lako se osipaju.

Agroekološki uslovi za gajenje kima

Kim nije osetljiv na temperaturu ni u kojem stadijumu razvoja, pa niče već pri temperaturi od 7 – 8 °C, a za oplodnju mu je dovoljna temperatura od 16 – 20 °C. Mnogo je osetljiviji na svetlost. Ako u prvoj godini nema dovoljno svetlosti, u drugoj godini neće oblikovati cvetne stabljike. U drugoj godini najviše mu je padavina potrebno pri stvaranju cvetnih stabljika i pri oplodnji. Godišnja količina padavina mora biti 600 – 650 mm. Najbolji prinos daje na vlažnim aluvijalnim zemljištima i toplim zemljištima s dovoljno vlage.

Tehnologija gajenja kima

Plodored

Kim je dobar kao predusev jer rano sazreva, a nakon berbe nema korova. Pretkulture mu mogu biti kulture koje takođe rano sazrevaju i nakon kojih nema korova (ozime žitarice). Na istu površinu može se sejati nakon 4 godine.

Ishrana biljke (đubrenje)

U jesen se sprovede đubrenje s 50 – 70 kg/ha fosfora i 40 kg/ha kalijuma. Ako se kim seje krajem leta, unese se 50 – 60 kg/ha azota, a u drugoj godini nije potrebna dodatno đubrenje.

Priprema zemljišta

Kim ima sitno seme koje sporo niče, pa ga treba sejati u temeljno usitnjeno i vlažno zemljište. Za prolećnu setvu obavezno je jesenje duboko oranje, da bi se pre setve površina pripremila sa što manje prohoda i održala vlažnost zemljišta. Nakon setve u avgustu površinu treba povaljati.

Setva kima

Veći prinosi postižu se krajem leta (avgust-septembar) ili ako se seje u proleće (mart-april). Seje se sejalicom u redove na razmaku 36 – 40 cm. Na dužnom metru zemljišta treba posejati 80 – 100 klijavih zrna, za šta će biti potrebno 10 – 12 kg semena/ha.

Jednogodišnji kim se seje u redove na razmaku 20 – 24 cm, i to na isti broj zrna po dužnom metru u redu, što zahteva od 12 – 15 kg semena/ha. Da bi jednolično nicao, ne sme se sejati dublje od 2 cm.

Dvogodišnji kim se seje na veći razmak, kako bi mogao razviti veću stabljiku, čime se poboljšava kvalitet i povećava prinos ploda.

Nega useva kima

Posle setve, a pre nego što kim nikne, valjanje suzbija korov i razbija pokoricu (ako se razvije).

Žetva kima

Zbog osipanja plodova, žetva se obavlja rano ujutro ili predveče, kada se zbog vlage u vazduhu seme manje osipa. Obavlja se kada je 65 – 75 % plodova u voštanoj zrelosti, a žanje se žitnim kombajnom. U našem podneblju prosečan prinos ploda iznosi 1,1 – 1,3 t/ha ili 10 – 12 kg eteričnog ulja. 

Izvor:

  • BIOPA; Lekovito bilje
  • Dr. I. Šilješ, ing. Đ. Grozdanić, mr. I Grgesina; Poznavanje, gajenje i prerada ljekovitog bilja; Osijek, 1992.

 

 

Kim - Sorte

ukupno: 3, aktivno: 0, neaktivno: 3

DOMAĆI RANI

KUMINA K 1082

NIEDERDEUTSCHER

Kim @ KLUB

Žetva suncokreta se privodi kraju, a prinosi nikad različitiji, od 500 do 3500 kilograma po hektaru. Cena 38din bez pdv-a, što je skoro duplo manje nego prošle godine.

Obilna kiša i jak grad u Valjevu i okolini ovog popodneva... 😌

Uprkos stalnim tenzijama između Beograda i Prištine, neki Srbi i Albanci na Kosovu nalaze način da žive i rade zajedno. Boban Ristić i Agron Haljimi iz Vučitrna zajedno rade na proizvodnji čipsa. Boban Ristić proizvodi krompir, a Agron Haljimi je menadžer kvaliteta u fabrici Vipa. Sarađuju već godin...

Nepovoljne vremenske prilike, sa dosta kiše poslednjih nedelja, uz biljne bolesti i štetočine, pričinile su velike štete u voćnjacima u Toplici. Najteža situacija je u višnjicima gde je na pragu berbe rod prepolovljen. "Padavine su svakodnevne i stalne padavine nam prave dodatne troškove, dodatne za...

Nova isporuka mašine najpopularnijeg proizvođača poljoprivredne mehanizacije na svetu, John Deere traktora čuvene serije 6M i opet u Bačku! Gazdinstvo „Paroški“ iz Despotova, je donelo mudru odluku opredelivši se baš za traktor najpopularnijeg proizvođača poljoprivredne mehanizacije na svetu – kompa...

+5

Jedan od glavnih zahteva poljoprivrednika koji su protestovali pre nekoliko meseci je i uređenje tržišta, a kako ono funkcioniše, na svom primeru objašnjava Goran Filipović poljoprivrednik iz Kisača koji uzgaja jabuke. On je jabuku prodao za 42 dinara za kilogram, a već prekostura je ona u marketima...

KITE tehnologije precizne poljoprivrede - pametna rešenja za poljoprivredu U srednjim poljoprivrednim školama uvodi se novi obrazovni profil “Poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija”. Za realizaciju programa neophodno je upoznati nastavnike sa savremenim tehnologijama koje se primenjuju u pol...

+10

Kruthaker u Parizu Hrvatska turistička zajednica i Predstavništvo HTZ-a u Parizu uz podršku Hrvatskog olimpijskog odbora, u Parizu u Hrvatskoj kući,na olimpijskim igrama, predstavili su hrvatsku turističku ponudu kroz posebno promotivno događanje u stilu Mediteranskog vrta.Tom prilikom uz mediterans...

+4

Azijska gusenica, poznata i pod nazivom šimširov moljac pojavila se ovih tropskih dana u Beranama, a verovatno i u drugim gradovima na severu Crne Gore, objavila je RTCG Poljoprivredni stručnjaci i inženjeri su zbog toga uputili upozorenje građanima koji u svojim vrtovima i baštama imaju šimšire, da...

Zbog globalnog zatopljenja kiseline u grožđu dobivaju na cijeni Zagorci posvećeni očuvanju starih sorti vinove loze Vinogradari Hrvatskog zagorja u svoje vinograde vraćaju autohtone sorte vinove loze. „Ponosni smo na naše autohtone sorte! Od njih stvaramo prepoznatljiva vina Hrvatskog zagorja, no pr...

+4

Ovaj kolut sira teži 93 kilograma, a svakog dana ovi sirari proizvedu 6 takvih komada i to pred turistima. Danas 🇨🇭 ima 90 proizvođača #emmentaler sira dok ih je prije 20 godina bilo više od 300. Sektor se ubrzano transformira #ifaj2024

+16

Zahtevi za isplatu dogovorenih subvencija za suncokret, prodat uljarama, u iznosu do najviše 7,8 dinara za kilogram, podnosili su se u oktobru i novembru prošle godine, ali isplata ratarima još nije završena. Iako je država obećala prošle godine da je novac za isplatu obezbeđen u tekućem budžetu, ni...