Pretraživanje baze sortne liste
Sinonim: - | Engleski naziv: Caraway | Latinski naziv: Carum carvi L.
Kim se upotrebljava kao začin u kulinarstvu i prehrambenoj industriji. Može biti jednogodišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka. U narodnoj medicini upotrebljava se protiv bolova u želucu, smetnji zbog nadutosti i ublažavanja grčeva, a eterično ulje kima (Carvi aetheroleum) sprečava razvoj bakterija Esherichia coli. Najveći svetski proizvođač kima je Holandija, zatim Poljska, Nemačka, SAD, Egipat i neke zemlje Azije.
Koren je prečnika 1,5 – 2 cm, prodire duboko u zemljište, crvenosmeđe boje, a na preseku beo. U prvoj godini razvije se lisna rozeta, a u drugoj stabljika visoka 1 – 1,5 m. Listovi su žutozeleni, a cvetovi su u štitastim cvastima i bele su do bledoružičaste boje. Plod je kalavac s dve blago savijene tamnocrvene do sivosmeđe semenke. Masa 1 000 semena iznosi 2 – 3,5 g. Plod dvogodišnjeg kima sadrži 3 – 7 % eteričnog ulja, a plod jednogodišnjeg kima samo 2 – 3 %. Cveta 25 – 30 dana tokom maja, a plodovi dozru krajem avgusta, početkom septembra i lako se osipaju.
Kim nije osetljiv na temperaturu ni u kojem stadijumu razvoja, pa niče već pri temperaturi od 7 – 8 °C, a za oplodnju mu je dovoljna temperatura od 16 – 20 °C. Mnogo je osetljiviji na svetlost. Ako u prvoj godini nema dovoljno svetlosti, u drugoj godini neće oblikovati cvetne stabljike. U drugoj godini najviše mu je padavina potrebno pri stvaranju cvetnih stabljika i pri oplodnji. Godišnja količina padavina mora biti 600 – 650 mm. Najbolji prinos daje na vlažnim aluvijalnim zemljištima i toplim zemljištima s dovoljno vlage.
Kim je dobar kao predusev jer rano sazreva, a nakon berbe nema korova. Pretkulture mu mogu biti kulture koje takođe rano sazrevaju i nakon kojih nema korova (ozime žitarice). Na istu površinu može se sejati nakon 4 godine.
U jesen se sprovede đubrenje s 50 – 70 kg/ha fosfora i 40 kg/ha kalijuma. Ako se kim seje krajem leta, unese se 50 – 60 kg/ha azota, a u drugoj godini nije potrebna dodatno đubrenje.
Kim ima sitno seme koje sporo niče, pa ga treba sejati u temeljno usitnjeno i vlažno zemljište. Za prolećnu setvu obavezno je jesenje duboko oranje, da bi se pre setve površina pripremila sa što manje prohoda i održala vlažnost zemljišta. Nakon setve u avgustu površinu treba povaljati.
Veći prinosi postižu se krajem leta (avgust-septembar) ili ako se seje u proleće (mart-april). Seje se sejalicom u redove na razmaku 36 – 40 cm. Na dužnom metru zemljišta treba posejati 80 – 100 klijavih zrna, za šta će biti potrebno 10 – 12 kg semena/ha.
Jednogodišnji kim se seje u redove na razmaku 20 – 24 cm, i to na isti broj zrna po dužnom metru u redu, što zahteva od 12 – 15 kg semena/ha. Da bi jednolično nicao, ne sme se sejati dublje od 2 cm.
Dvogodišnji kim se seje na veći razmak, kako bi mogao razviti veću stabljiku, čime se poboljšava kvalitet i povećava prinos ploda.
Posle setve, a pre nego što kim nikne, valjanje suzbija korov i razbija pokoricu (ako se razvije).
Zbog osipanja plodova, žetva se obavlja rano ujutro ili predveče, kada se zbog vlage u vazduhu seme manje osipa. Obavlja se kada je 65 – 75 % plodova u voštanoj zrelosti, a žanje se žitnim kombajnom. U našem podneblju prosečan prinos ploda iznosi 1,1 – 1,3 t/ha ili 10 – 12 kg eteričnog ulja.
Izvor:
ukupno: 3, aktivno: 0, neaktivno: 3
DOMAĆI RANI
KUMINA K 1082
NIEDERDEUTSCHER
Tri nedelje ranije nego što je uobičajeno u Mačvi je počela berba malina. Dok ubiraju rod proizvođači očekuju da otkupljivači objave po kojoj ceni će plaćati kilogram "crvenog zlata". ”Umesto da cenu znamo u februaru, berba je počela i sada samo predajemo malinu koju tokom dana naberemo. Navodno se...
Republički inspektori Ministarstva zaštite životne sredine i Čuvarska služba predela izuzetnih odlika Vlasina, organizuju tokom jula i avgusta, vanredne kontrole u oblasti zaštite prirode. Akcenat je na kontroli berbe šumske borovnice, koja je ove sezone, zbog prolećnih mrazeva, slabo rodila pa ima...
ZLATIBORSKI KAČAMAK U nizu specijaliteta koje su posetioci mogli da probaju na upravo održanom Good Food & Wine festivalu u Beogradu, njihovu veliku pažnju izazvao je zlatiborski kačamak. Samom pripremom na otvorenom uz ljubaznog kuvara i simpatične devojke sa štanda “Zlatiborca”, koje su nudile ovo...
That_Miodrag
pre 2 godine
Bio, u 11:30-12:00 a kačamak najavljen za 15:00, nisam hteo da čekam, kupio neke sireve -- kod onog što je imao i tartufe i one žene do njega, prema Više [+] izlazu. Dobio neke savete za travaricu koju pravim, npr da pređem samo na jabukovaču (sad mešam više vrsta alkohola) od onog dekice u narodnoj nošnji s velikim brkovima. Nije bilo mnogo izlagača kao npr za sajam turizma, ali lepo. Moglo bi da se organizuje dvo- ili tromesečno.
Udruga proizvođača kiseloga zelja Laktec u subotu, 25. studenog, organizira tradicionalnu, 17. po redu Sarmijadu
Damir Senjan
pre 2 godine
Preskačem, nevolim sarmu. Samo ju jedem ako nema ništa drugo za papati. Preskačem, nevolim sarmu. Samo ju jedem ako nema ništa drugo za papati.
Dok se Kolumbo bavio otkrivanjem Amerika oni su ovdje podizali vinograde. U okolici Cadavala u Portugalu vinarija Quinta do Gradil danas obrađuje stotinjak hektara vinograda u kojima su zbog nedostatka radne snage već gotovo dva desetljeća način i filozofiju uzgoja prilagodili strojevima. Na sat vre...
Đuro Japaric
pre 1 godinu
Dalmatinci koji su ISELILI u države AMERIKE , neka osnuju dioničko društvo , okrupne sitne parcele i kupe strojeve , a ne da pjevaju , maslina je Više [+] neubrana nema nikog da ju bere !
Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga najavilo radikalne proteste! Ukoliko ne budu usvojeni zahtevi koje je Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga podnelo Vladi Srbije, stočari će biti prinuđeni na proteste, najavio je predsednik Udruženja Goran Vasić. On je dodao i da je moguća radik...
Jedan sunčan dan pa tri sa kišom, takav je ove godine april - jedan od tri najhladnijih, od kako se meri temperatura vazduha. Ne prija pčelama, pa je pitanje koliko će ove godine biti meda. Pčele ne izleću iz košnica ukoliko su dnevne temperature ispod 10 stepeni. A tako je gotovo od početka aprila....
SORTE RIBIZLE ZA ORGANSKU PROIZVODNJU. Plod ribizle ima veliku hranljivu, lekovitu i dijetetsku vrednost, a naročito je bogat u vitaminu "C" (200 - 450 mg %), PP, B1, B2, i provitaminu vitamina A, zatim u pektinima, šećerima, organskim kiselinama, taninima, drugim suvim materijama, mineralnim materi...
Savršen odnos cene i kvaliteta uz akcijske cene - samo do 30. septembra. Setvospremači SIPTEC VibroPro 400 i VibroPro 600: - Radne širine: 4m i 6m: - Hidraulično sklopive - S motičice postavljene u 4 reda - Ojačani i podesivi dupli zadnje paker valjci prečnika 310 mm Uslovi važe samo za kupovinu pre...
Za danas više ne najavljuju kišu pa nas posjetite! Otvoreni smo do 18 sati, kao i sutra i preksutra! Vidimo se!