Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kim

Sinonim: - | Engleski naziv: Caraway | Latinski naziv: Carum carvi L.

Kim

Kim se upotrebljava kao začin u kulinarstvu i prehrambenoj industriji. Može biti jednogodišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka. U narodnoj medicini upotrebljava se protiv bolova u želucu, smetnji zbog nadutosti i ublažavanja grčeva, a eterično ulje kima (Carvi aetheroleum) sprečava razvoj bakterija Esherichia coli. Najveći svetski proizvođač kima je Holandija, zatim Poljska, Nemačka, SAD, Egipat i neke zemlje Azije.

Morfološke karakteristike kima

Koren je prečnika 1,5 – 2 cm, prodire duboko u zemljište, crvenosmeđe boje, a na preseku beo. U prvoj godini razvije se lisna rozeta, a u drugoj stabljika visoka 1 – 1,5 m. Listovi su žutozeleni, a cvetovi su u štitastim cvastima i bele su do bledoružičaste boje. Plod je kalavac s dve blago savijene tamnocrvene do sivosmeđe semenke. Masa 1 000 semena iznosi 2 – 3,5 g. Plod dvogodišnjeg kima sadrži 3 – 7 % eteričnog ulja, a plod jednogodišnjeg kima samo 2 – 3 %. Cveta 25 – 30 dana tokom maja, a plodovi dozru krajem avgusta, početkom septembra i lako se osipaju.

Agroekološki uslovi za gajenje kima

Kim nije osetljiv na temperaturu ni u kojem stadijumu razvoja, pa niče već pri temperaturi od 7 – 8 °C, a za oplodnju mu je dovoljna temperatura od 16 – 20 °C. Mnogo je osetljiviji na svetlost. Ako u prvoj godini nema dovoljno svetlosti, u drugoj godini neće oblikovati cvetne stabljike. U drugoj godini najviše mu je padavina potrebno pri stvaranju cvetnih stabljika i pri oplodnji. Godišnja količina padavina mora biti 600 – 650 mm. Najbolji prinos daje na vlažnim aluvijalnim zemljištima i toplim zemljištima s dovoljno vlage.

Tehnologija gajenja kima

Plodored

Kim je dobar kao predusev jer rano sazreva, a nakon berbe nema korova. Pretkulture mu mogu biti kulture koje takođe rano sazrevaju i nakon kojih nema korova (ozime žitarice). Na istu površinu može se sejati nakon 4 godine.

Ishrana biljke (đubrenje)

U jesen se sprovede đubrenje s 50 – 70 kg/ha fosfora i 40 kg/ha kalijuma. Ako se kim seje krajem leta, unese se 50 – 60 kg/ha azota, a u drugoj godini nije potrebna dodatno đubrenje.

Priprema zemljišta

Kim ima sitno seme koje sporo niče, pa ga treba sejati u temeljno usitnjeno i vlažno zemljište. Za prolećnu setvu obavezno je jesenje duboko oranje, da bi se pre setve površina pripremila sa što manje prohoda i održala vlažnost zemljišta. Nakon setve u avgustu površinu treba povaljati.

Setva kima

Veći prinosi postižu se krajem leta (avgust-septembar) ili ako se seje u proleće (mart-april). Seje se sejalicom u redove na razmaku 36 – 40 cm. Na dužnom metru zemljišta treba posejati 80 – 100 klijavih zrna, za šta će biti potrebno 10 – 12 kg semena/ha.

Jednogodišnji kim se seje u redove na razmaku 20 – 24 cm, i to na isti broj zrna po dužnom metru u redu, što zahteva od 12 – 15 kg semena/ha. Da bi jednolično nicao, ne sme se sejati dublje od 2 cm.

Dvogodišnji kim se seje na veći razmak, kako bi mogao razviti veću stabljiku, čime se poboljšava kvalitet i povećava prinos ploda.

Nega useva kima

Posle setve, a pre nego što kim nikne, valjanje suzbija korov i razbija pokoricu (ako se razvije).

Žetva kima

Zbog osipanja plodova, žetva se obavlja rano ujutro ili predveče, kada se zbog vlage u vazduhu seme manje osipa. Obavlja se kada je 65 – 75 % plodova u voštanoj zrelosti, a žanje se žitnim kombajnom. U našem podneblju prosečan prinos ploda iznosi 1,1 – 1,3 t/ha ili 10 – 12 kg eteričnog ulja. 

Izvor:

  • BIOPA; Lekovito bilje
  • Dr. I. Šilješ, ing. Đ. Grozdanić, mr. I Grgesina; Poznavanje, gajenje i prerada ljekovitog bilja; Osijek, 1992.

 

 

Kim - Sorte

ukupno: 3, aktivno: 0, neaktivno: 3

DOMAĆI RANI

KUMINA K 1082

NIEDERDEUTSCHER

Kim @ KLUB

Uticaj čestih kiša, loša oplodnja, pojava monilije i nemogućnost ulaska u zasad višnje. Sa kojim problemima se suočavaju poljoprivrednici u Timočkoj krajini i kako zaštititi višnju u fenofazi zrna graška? Više o tome čitajte uskoro na Agroklub-u!

U papučkim šumama ima kestenja. A nakon ove kiše i daždevnjaka. Rekla bih da će biti i gljiva.

+5

Nedavno je u Kirgistanu održan seminar o pravima kućnih radnika-čuvarima tradicije i starih zanata. Našu zemlju predstavljala je Zora Kajtez iz Udruženja žena Zlatne ruke iz Bačke Palanke

+3

O ceni maline za narednu sezonu već uveliko se priča, pa čak i navode konkretni iznosi na koje bi proizvođači mogli da računaju. Navodno, kilogram ovog voća u otkupu mogao bi da dostigne 350 dinara. Nije prvi put da se sa ovakvim prognozama izlazi preuranjeno. Stručnjaci upozoravaju da takve spekula...

JOHN DEERE KOSILICE 🔝 Nakon kiše dolazi sunce, a s njim i košnja trave. Olakšajte si posao uz John Deere traktorske kosilice - idealno rješenje za vaš travnjak ili nogometni teren 🍀 ✅️Modeli s košem ili bočno izbacivanje Javite se 📞👇 https://novocommerce.hr/kontakt/ #novocommerce #johndeere

Tokom jula, u okviru prostora kikindskog mlina Suvača, biće održana dva sertifikovana treninga za obnovu i sanaciju objekata od zemlje, a prijavljivanje svih zainteresovanih je u toku. Projekat se realizuje zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije, a u saradnji sa Klubom finih z...

Gazdinstvo Svjetlanović iz Beške, je donelo mudru odluku opredelivši se nakon John Deere traktora 6135M, 6155M i 5045D, da četvrti po redu traktor, bude naravno traktor najpopularnijeg proizvođača poljoprivredne mehanizacije na svetu - kompanije John Deere, i to iz najprodavanije serije John Deere t...

+5

U planinskim selima kuršumlijske opštine berba malina je u punom jeku. Proizvođači su zadovoljni kvalitetom i otkupnom cenom, koja je veća od 500 dinara po kilogramu. Dodatnih 100 dinara sleduje onima koji malinu uzgajaju na organski način. Zadovoljni su i berači kojih ove godine, ima ih dovoljno. Z...

Ovogodišnji 38. „Dani ludaje”, koji će se u Kikindi održati od 14. do 17. septembra, promovisani su u Beogradu, najpre na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije, a potom u Knez Mihailovoj ulici uz šetnju mališana obučenih u kostime plodova jeseni, kao i uz pesmu i muziku tamburaš...

+3

Expert Check - Ekspertski Pregled kombajna je uveliko u toku ! Priprema kombajna u predsezoni po jedinstvenim John Deere inspekcionim listama, kreiranim i ažuriranim na osnovu podataka dobijenih sa desetina hiljada kombajna širom sveta, donosi Vam pored nenadmašne pouzdanosti u sezoni i značajne ušt...