Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kim

Sinonim: - | Engleski naziv: Caraway | Latinski naziv: Carum carvi L.

Kim

Kim se upotrebljava kao začin u kulinarstvu i prehrambenoj industriji. Može biti jednogodišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka. U narodnoj medicini upotrebljava se protiv bolova u želucu, smetnji zbog nadutosti i ublažavanja grčeva, a eterično ulje kima (Carvi aetheroleum) sprečava razvoj bakterija Esherichia coli. Najveći svetski proizvođač kima je Holandija, zatim Poljska, Nemačka, SAD, Egipat i neke zemlje Azije.

Morfološke karakteristike kima

Koren je prečnika 1,5 – 2 cm, prodire duboko u zemljište, crvenosmeđe boje, a na preseku beo. U prvoj godini razvije se lisna rozeta, a u drugoj stabljika visoka 1 – 1,5 m. Listovi su žutozeleni, a cvetovi su u štitastim cvastima i bele su do bledoružičaste boje. Plod je kalavac s dve blago savijene tamnocrvene do sivosmeđe semenke. Masa 1 000 semena iznosi 2 – 3,5 g. Plod dvogodišnjeg kima sadrži 3 – 7 % eteričnog ulja, a plod jednogodišnjeg kima samo 2 – 3 %. Cveta 25 – 30 dana tokom maja, a plodovi dozru krajem avgusta, početkom septembra i lako se osipaju.

Agroekološki uslovi za gajenje kima

Kim nije osetljiv na temperaturu ni u kojem stadijumu razvoja, pa niče već pri temperaturi od 7 – 8 °C, a za oplodnju mu je dovoljna temperatura od 16 – 20 °C. Mnogo je osetljiviji na svetlost. Ako u prvoj godini nema dovoljno svetlosti, u drugoj godini neće oblikovati cvetne stabljike. U drugoj godini najviše mu je padavina potrebno pri stvaranju cvetnih stabljika i pri oplodnji. Godišnja količina padavina mora biti 600 – 650 mm. Najbolji prinos daje na vlažnim aluvijalnim zemljištima i toplim zemljištima s dovoljno vlage.

Tehnologija gajenja kima

Plodored

Kim je dobar kao predusev jer rano sazreva, a nakon berbe nema korova. Pretkulture mu mogu biti kulture koje takođe rano sazrevaju i nakon kojih nema korova (ozime žitarice). Na istu površinu može se sejati nakon 4 godine.

Ishrana biljke (đubrenje)

U jesen se sprovede đubrenje s 50 – 70 kg/ha fosfora i 40 kg/ha kalijuma. Ako se kim seje krajem leta, unese se 50 – 60 kg/ha azota, a u drugoj godini nije potrebna dodatno đubrenje.

Priprema zemljišta

Kim ima sitno seme koje sporo niče, pa ga treba sejati u temeljno usitnjeno i vlažno zemljište. Za prolećnu setvu obavezno je jesenje duboko oranje, da bi se pre setve površina pripremila sa što manje prohoda i održala vlažnost zemljišta. Nakon setve u avgustu površinu treba povaljati.

Setva kima

Veći prinosi postižu se krajem leta (avgust-septembar) ili ako se seje u proleće (mart-april). Seje se sejalicom u redove na razmaku 36 – 40 cm. Na dužnom metru zemljišta treba posejati 80 – 100 klijavih zrna, za šta će biti potrebno 10 – 12 kg semena/ha.

Jednogodišnji kim se seje u redove na razmaku 20 – 24 cm, i to na isti broj zrna po dužnom metru u redu, što zahteva od 12 – 15 kg semena/ha. Da bi jednolično nicao, ne sme se sejati dublje od 2 cm.

Dvogodišnji kim se seje na veći razmak, kako bi mogao razviti veću stabljiku, čime se poboljšava kvalitet i povećava prinos ploda.

Nega useva kima

Posle setve, a pre nego što kim nikne, valjanje suzbija korov i razbija pokoricu (ako se razvije).

Žetva kima

Zbog osipanja plodova, žetva se obavlja rano ujutro ili predveče, kada se zbog vlage u vazduhu seme manje osipa. Obavlja se kada je 65 – 75 % plodova u voštanoj zrelosti, a žanje se žitnim kombajnom. U našem podneblju prosečan prinos ploda iznosi 1,1 – 1,3 t/ha ili 10 – 12 kg eteričnog ulja. 

Izvor:

  • BIOPA; Lekovito bilje
  • Dr. I. Šilješ, ing. Đ. Grozdanić, mr. I Grgesina; Poznavanje, gajenje i prerada ljekovitog bilja; Osijek, 1992.

 

 

Kim - Sorte

ukupno: 3, aktivno: 0, neaktivno: 3

DOMAĆI RANI

KUMINA K 1082

NIEDERDEUTSCHER

Kim @ KLUB

ISPORUKA ODMAH - PRVA RATA JUN 2027. JOHN DEERE KOMBAJNI POŽANJU VIŠE OD POLOVINE SVIH ŽITARICA U SVETU ! U prodajnom portfoliu dostupne su 4 različite serije kombajna, različitih tehnologija izvršavanja i propusne moći. Koju god tehnologiju žetve da tražite – aksijalni (X serija i S serija) ili tan...

Još jedna isporuka traktora iz bogatog prodajnog programa kompanije KITE DOO! Porodica Čeliković iz naselja Kačer, u okolini Užica, donela je mudru odluku opredelivši se baš za traktor najpopularnijeg proizvođača poljoprivredne mehanizacije na svetu, kompanije John Deere i to za model 5075E. Napreda...

+5

Žetva pšenice i ječma je u punom jeku, a prema sadašnjim podacima sa terena imaćemo više nego dovoljno hlebnog žita za svoje potrebe ali će prinosi biti slabiji nego lane, izjavila je danas direktorka Udruženja Žita Srbije Sunčica Savović. "Žetva pšenice će, ako se nastavi toplo vreme i bez padavina...

Odlični pošipi Todor u Zagrebu Gostovanje čarske vinarije Todor sa Korčule u Češkom domu u Zagrebu na tribini/promociji "Vrijeme je ZA..."potvrdilo je da vinogradari i vinari koji su svoje grožđe prodavali mogu i sami imati svoje odlično vino. Upravo to su napravili braća Jurica i Željko Tomić u 202...

+4

Zalazak sunca na Matokitu poslije ljetne kiše. Pogled ka Vrgorcu iz Ljubuškog. Ne postoje granice u prirodi. #ruralFoto #priroda

Hidrološka situacija u Srbiji trenutno je nepovoljna, a najteže je na malim rekama - Kolubari i Jadru, na gornjim tokovima Zapadne i Južne Morave i Toplici, izjavila je hidrolog Jelena Jerinić. Prema njenim rečima, spisak reka sa nepovoljnom hidrološkom situacijom će se vremenom proširivati, jer se...

Sa malim zakašnjenjem zbog praznika i kiše, 80 djece vrtića "Abakus" su danas, dana 28.4.2023. godine, u saradnji sa Centrom za edukaciju, afirmaciju i informisanje "Abakus plus", obilježili Dan planete Zemlje i posadili 10 odraslih sadnica bora na lokaciji "Turskog parka" na Kamberovića polju, a sv...

+4

Decanter Winners Showcase by Vinistra Sjajan uspjeh istarskih vina na najpoznatijem ocjenjivanju! Od ukupno 14 zlata za hrvatska vina, istarski vinari osvojili pet za malvazije i jednu platinu za desertno vino. Decanter u organizaciji Vinistre stiže u Istru ni dva tjedna nakon objave rezultata Hrvat...

+3

Berba dunja se bliži kraju, a prinosi su ove godine, uprkos vremenskim oscilacijama različiti. Otkupna cena u knjaževačkoj opštini je oko 58 dinara po kilogramu.

+4

Tomislav Kišiček pokrenuo je svoj OPG "Podravski raj" 2020. godine. Njegovi roditelji Vesna i Ivan poljoprivredom se bave gotovo tri desetljeća, a uz pomoć brata Lovre trenutno uzgaja 150 janjaca čistokrvne romanovske ovce te 20 primorsko-dinarskih magaraca. Uskoro više!

+3

Dunje su voće koje podseća na dolazak zime. U župskom selu Tulešu berba je u punom jeku. Direktorka plantaže dunja Višnja Marjanović navodi da su prešli polovinu berbe i da su čekali poslednji trenutak. Prinosi su od 17 do 20 kilograma po stablu, a u dunjaru porodice Marjanović, najvećem na Balkanu,...

30. izdanje Festivala vina MoslaVina u Kutini! Moslavina, spoj središnje Hrvatske u Slavoniju jedinstveno je mjesto u Hrvatskoj, od Zagreba udaljeno nešto više od 50 kilometara. Na njenom području nalaze se izvori nafte i plina, dio parka prirode Lonjsko Polje, brojni obrtnički centri. Moslavina je...

+4