Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kim

Sinonim: - | Engleski naziv: Caraway | Latinski naziv: Carum carvi L.

Kim

Kim se upotrebljava kao začin u kulinarstvu i prehrambenoj industriji. Može biti jednogodišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka. U narodnoj medicini upotrebljava se protiv bolova u želucu, smetnji zbog nadutosti i ublažavanja grčeva, a eterično ulje kima (Carvi aetheroleum) sprečava razvoj bakterija Esherichia coli. Najveći svetski proizvođač kima je Holandija, zatim Poljska, Nemačka, SAD, Egipat i neke zemlje Azije.

Morfološke karakteristike kima

Koren je prečnika 1,5 – 2 cm, prodire duboko u zemljište, crvenosmeđe boje, a na preseku beo. U prvoj godini razvije se lisna rozeta, a u drugoj stabljika visoka 1 – 1,5 m. Listovi su žutozeleni, a cvetovi su u štitastim cvastima i bele su do bledoružičaste boje. Plod je kalavac s dve blago savijene tamnocrvene do sivosmeđe semenke. Masa 1 000 semena iznosi 2 – 3,5 g. Plod dvogodišnjeg kima sadrži 3 – 7 % eteričnog ulja, a plod jednogodišnjeg kima samo 2 – 3 %. Cveta 25 – 30 dana tokom maja, a plodovi dozru krajem avgusta, početkom septembra i lako se osipaju.

Agroekološki uslovi za gajenje kima

Kim nije osetljiv na temperaturu ni u kojem stadijumu razvoja, pa niče već pri temperaturi od 7 – 8 °C, a za oplodnju mu je dovoljna temperatura od 16 – 20 °C. Mnogo je osetljiviji na svetlost. Ako u prvoj godini nema dovoljno svetlosti, u drugoj godini neće oblikovati cvetne stabljike. U drugoj godini najviše mu je padavina potrebno pri stvaranju cvetnih stabljika i pri oplodnji. Godišnja količina padavina mora biti 600 – 650 mm. Najbolji prinos daje na vlažnim aluvijalnim zemljištima i toplim zemljištima s dovoljno vlage.

Tehnologija gajenja kima

Plodored

Kim je dobar kao predusev jer rano sazreva, a nakon berbe nema korova. Pretkulture mu mogu biti kulture koje takođe rano sazrevaju i nakon kojih nema korova (ozime žitarice). Na istu površinu može se sejati nakon 4 godine.

Ishrana biljke (đubrenje)

U jesen se sprovede đubrenje s 50 – 70 kg/ha fosfora i 40 kg/ha kalijuma. Ako se kim seje krajem leta, unese se 50 – 60 kg/ha azota, a u drugoj godini nije potrebna dodatno đubrenje.

Priprema zemljišta

Kim ima sitno seme koje sporo niče, pa ga treba sejati u temeljno usitnjeno i vlažno zemljište. Za prolećnu setvu obavezno je jesenje duboko oranje, da bi se pre setve površina pripremila sa što manje prohoda i održala vlažnost zemljišta. Nakon setve u avgustu površinu treba povaljati.

Setva kima

Veći prinosi postižu se krajem leta (avgust-septembar) ili ako se seje u proleće (mart-april). Seje se sejalicom u redove na razmaku 36 – 40 cm. Na dužnom metru zemljišta treba posejati 80 – 100 klijavih zrna, za šta će biti potrebno 10 – 12 kg semena/ha.

Jednogodišnji kim se seje u redove na razmaku 20 – 24 cm, i to na isti broj zrna po dužnom metru u redu, što zahteva od 12 – 15 kg semena/ha. Da bi jednolično nicao, ne sme se sejati dublje od 2 cm.

Dvogodišnji kim se seje na veći razmak, kako bi mogao razviti veću stabljiku, čime se poboljšava kvalitet i povećava prinos ploda.

Nega useva kima

Posle setve, a pre nego što kim nikne, valjanje suzbija korov i razbija pokoricu (ako se razvije).

Žetva kima

Zbog osipanja plodova, žetva se obavlja rano ujutro ili predveče, kada se zbog vlage u vazduhu seme manje osipa. Obavlja se kada je 65 – 75 % plodova u voštanoj zrelosti, a žanje se žitnim kombajnom. U našem podneblju prosečan prinos ploda iznosi 1,1 – 1,3 t/ha ili 10 – 12 kg eteričnog ulja. 

Izvor:

  • BIOPA; Lekovito bilje
  • Dr. I. Šilješ, ing. Đ. Grozdanić, mr. I Grgesina; Poznavanje, gajenje i prerada ljekovitog bilja; Osijek, 1992.

 

 

Kim - Sorte

ukupno: 3, aktivno: 0, neaktivno: 3

DOMAĆI RANI

KUMINA K 1082

NIEDERDEUTSCHER

Kim @ KLUB

Još jedna mašina iz bogatog prodajnog programa kompanije KITE DOO je isporučena u Banat. U Žitište, u porodično gazdinsvo Marinka Đukića, stiže mašina koja doprinosi stalnom razvoju i unapređenju poslovanja, a u pitanju je plug renomiranog francuskog proizvođača priključnih mašina i oruđa - kompanij...

+5

Pčelinji otrov 🐝 Poznat je i kao apitoksin, prirodni je toksin i ima brojne potencijalne koristi za čovjeka, posebno u medicini i alternativnim terapijama. Zahvaljujući svojem složenom kemijskom sastavu, otrov se koristi za liječenje raznih bolesti i stanja. 🐝 Melitin, glavni sastojak pčelinjeg ot...

Ako niste stigli prije kiše nabrati bazgu, bez brige, ima je koja će tek cvasti 🥰

+3

OBAVEZAN TRETMAN VINOVE LOZE PRE CVETANJA. Pre cvetanja, je važna zaštita vinove loze od plamenjače, crne pegavosti, pepelnice (primarni izvor zaraze) i eriofidnih grinja. Mogu da se koriste preparati: - Mikal flash, Vinner 0,3 % ili Mankogal 80 0,2 % + - Akord 0,04 % + - Abastate 0,075 %, uz dodata...

Nakon kiše 🥰🥰🥰

+7

ZAKORAČITE U SVET PRECIZNE POLJOPRIVREDE ŠTO PRE - BEZ OBZIRA NA PROIZVOĐAČA I GODIŠTE VAŠE MAŠINE! ZAKAŽITE DEMONSTARCIJU ŠTO PRE - ESSENTIALS AG paketi Sada je to jednostavnije i pristupačnije nego ikad, uz specijalnu cenu Precision Ag Essentials paketa - najsavremeniji hardverski komplet po speci...

Nova isporuka mašine najpopularnijeg proizvođača poljoprivredne mehanizacije na svetu, John Deere traktora čuvene serije 6M i ponovo u Banat, ali ovog puta u Kumane. Gazdinstvo g.Veselina Radičića iz Kumana, nakon John Deere traktora Premium modela 6215R i John Deere 6175M, se mudro opredelilo se za...

+2

Fali kiša :/

+3

SUZBIJANJE PEGAVOSTI LIŠĆA ŠEĆERNE REPE. Oboljenje se prvo javlja na starijem lišću, u vidu okruglastih, sitnih sivkastih pega, oivičenih mrkocrvenom zonom. Na naličju pega sivkasta navlaka. Posle uginjavanja većeg broja listova dolazi do obrazovanja novog lišća u centru rozete biljaka. - Pegavost l...

Voćari na severu Banata ni ove godine nisu imali sreće – nakon lošeg roda višanja, trešanja, šljiva i kajsija, podbacila je i dunja, koja se godinama smatrala najsigurnijom voćnom vrstom. Kako navodi Jelena Kljajić iz Poljoprivredne savetodavne službe Kikinda, glavni uzrok je mraz od minus osam step...

Od 1. decembra ove godine nivo dozvoljenog aflatoksina u mleku je, prema pravilniku koji je bio na snazi, trebalo sa 0,25 da se spusti na 0,05 mikrograma po kilogramu, što je i evropski maksimalni nivo. Čini se da smo na "evropskom nivou" bili svega osam dana, pošto je od 9. decembra, na snazi novi...

Kupres..🍀💕 Poznato je da je Kupres, zbog iznimno bogatih pašnjaka, idealan za ispašu stoke, a mlijeko ima posebnu aromu pa se ovdje proizvode najkvalitetniji sirevi. 🧀 No, jeste li znali da se u Kupresu, osim tradicionalnih, prave i sirevi s aronijom, narandžom, limunom, pa čak i s kikirijem i čo...

+5