Pretraživanje baze sortne liste
Sinonim: - | Engleski naziv: Caraway | Latinski naziv: Carum carvi L.
Kim se upotrebljava kao začin u kulinarstvu i prehrambenoj industriji. Može biti jednogodišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka. U narodnoj medicini upotrebljava se protiv bolova u želucu, smetnji zbog nadutosti i ublažavanja grčeva, a eterično ulje kima (Carvi aetheroleum) sprečava razvoj bakterija Esherichia coli. Najveći svetski proizvođač kima je Holandija, zatim Poljska, Nemačka, SAD, Egipat i neke zemlje Azije.
Koren je prečnika 1,5 – 2 cm, prodire duboko u zemljište, crvenosmeđe boje, a na preseku beo. U prvoj godini razvije se lisna rozeta, a u drugoj stabljika visoka 1 – 1,5 m. Listovi su žutozeleni, a cvetovi su u štitastim cvastima i bele su do bledoružičaste boje. Plod je kalavac s dve blago savijene tamnocrvene do sivosmeđe semenke. Masa 1 000 semena iznosi 2 – 3,5 g. Plod dvogodišnjeg kima sadrži 3 – 7 % eteričnog ulja, a plod jednogodišnjeg kima samo 2 – 3 %. Cveta 25 – 30 dana tokom maja, a plodovi dozru krajem avgusta, početkom septembra i lako se osipaju.
Kim nije osetljiv na temperaturu ni u kojem stadijumu razvoja, pa niče već pri temperaturi od 7 – 8 °C, a za oplodnju mu je dovoljna temperatura od 16 – 20 °C. Mnogo je osetljiviji na svetlost. Ako u prvoj godini nema dovoljno svetlosti, u drugoj godini neće oblikovati cvetne stabljike. U drugoj godini najviše mu je padavina potrebno pri stvaranju cvetnih stabljika i pri oplodnji. Godišnja količina padavina mora biti 600 – 650 mm. Najbolji prinos daje na vlažnim aluvijalnim zemljištima i toplim zemljištima s dovoljno vlage.
Kim je dobar kao predusev jer rano sazreva, a nakon berbe nema korova. Pretkulture mu mogu biti kulture koje takođe rano sazrevaju i nakon kojih nema korova (ozime žitarice). Na istu površinu može se sejati nakon 4 godine.
U jesen se sprovede đubrenje s 50 – 70 kg/ha fosfora i 40 kg/ha kalijuma. Ako se kim seje krajem leta, unese se 50 – 60 kg/ha azota, a u drugoj godini nije potrebna dodatno đubrenje.
Kim ima sitno seme koje sporo niče, pa ga treba sejati u temeljno usitnjeno i vlažno zemljište. Za prolećnu setvu obavezno je jesenje duboko oranje, da bi se pre setve površina pripremila sa što manje prohoda i održala vlažnost zemljišta. Nakon setve u avgustu površinu treba povaljati.
Veći prinosi postižu se krajem leta (avgust-septembar) ili ako se seje u proleće (mart-april). Seje se sejalicom u redove na razmaku 36 – 40 cm. Na dužnom metru zemljišta treba posejati 80 – 100 klijavih zrna, za šta će biti potrebno 10 – 12 kg semena/ha.
Jednogodišnji kim se seje u redove na razmaku 20 – 24 cm, i to na isti broj zrna po dužnom metru u redu, što zahteva od 12 – 15 kg semena/ha. Da bi jednolično nicao, ne sme se sejati dublje od 2 cm.
Dvogodišnji kim se seje na veći razmak, kako bi mogao razviti veću stabljiku, čime se poboljšava kvalitet i povećava prinos ploda.
Posle setve, a pre nego što kim nikne, valjanje suzbija korov i razbija pokoricu (ako se razvije).
Zbog osipanja plodova, žetva se obavlja rano ujutro ili predveče, kada se zbog vlage u vazduhu seme manje osipa. Obavlja se kada je 65 – 75 % plodova u voštanoj zrelosti, a žanje se žitnim kombajnom. U našem podneblju prosečan prinos ploda iznosi 1,1 – 1,3 t/ha ili 10 – 12 kg eteričnog ulja.
Izvor:
ukupno: 3, aktivno: 0, neaktivno: 3
DOMAĆI RANI
KUMINA K 1082
NIEDERDEUTSCHER
Vrijeme je uzorkovanja tla. Uz nas i našeg partnera Agricon GmbH uštedite i do 50 €/ha sa varijabilnom aplikacijom gnojiva. 📈 1. Skeniranje zemljišta - uz pomoć specijalnog elektromagnetskog senzora (EC skener) skeniraju se mehaničke osobine tla, odnosno elektroprodljivost na dubini 0 do 1,5 m. Na...
Zalazak sunca na Matokitu poslije ljetne kiše. Pogled ka Vrgorcu iz Ljubuškog. Ne postoje granice u prirodi. #ruralFoto #priroda
FANON TVORNICA PROTEINA Jeste li znali da Fanon ima svoju tvornicu proteina? To je naša uljara. Mjesto gdje hladno prešamo najkvalitetnija zrna uljane repice, suncokreta i lana 🌻🌾🌻. Pogače su izvor proteina koji ugrađujemo u naše blago za Vaše blago 🐓🐷🐄, dok nam je ulje nusproizvod koji plasir...
Žetvu na poljima u šabačkom kraju prekidala je kiša, a kombajni su od vikenda ponovo u polju. Prinos i kvalitet pšenice su bolji nego što se očekivalo, a novina za poljoprivrednike je da skladištari mere i procenat proteina u zrnu, tako da će pšenicu plaćati prema kvalitetu. "To praktično znači da s...
ŽIVEO VAŠ JOHN DEERE - ZAKAŽITE EXPERT CHECK 7+ Expert Check 7+ je Ekspertski Pregled skrojen za mašine starije od 7 godina. Kreiran je da se fokusira na vitalne sklopove i podsklopove motora, menjača, hidrauličnog sistema mehanike i elektonike, u cilju rane detekcije neregularnosti u radu i vraćanj...
Zakažite Ekspertski Pregled – Expert Check, što pre! Dobro poznati Expert Check je usluga Ekspertskog Pregleda kombajna u predsezoni, a sve u cilju da korisnici u žetvi imaju preko potrebnu sigurnost u radu svojih mašina, kako bi nesmetano mogli da rade punim kapacitetom bez zastoja. Proverom svih v...
Žetva suncokreta se privodi kraju, a prinosi nikad različitiji, od 500 do 3500 kilograma po hektaru. Cena 38din bez pdv-a, što je skoro duplo manje nego prošle godine.
Sa početkom svinjokolja u zapadnoj Srbiji, seljaci se suočavaju sa problemom krađe mesa iz sušara i pušnica, pa su tako lopovi u samo jednoj noći Branku Radojičiću iz Bresnice ukrali iz sušnice okačeno meso od dve krmače, koje su težile oko 300 kilograma. Iza lopova su ostali manji komadi prvenstven...
Ružičasti listopad u Esplanadi La Vie en Rose Mjesec ružičaste vrpce u ambijentu Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bara ili u pariškom ozračju Le Bistroa uz pink slasticu s humanitarnom svrhom i ružičaste koktele. Listopad u zagrebačkom hotelu Esplanade tradicionalno je ispunjen ružičastim nijansama,...
Višnje u opštini Merošina, u najpoznatijem kraju po tom voću u Srbiji, uništila je bolest monilija još u cvetu a zatim su došle i druge bolest i niko neće ni prvu klasu da plati 60 dinara za kilogram, traži drugu za 40 dinara, kaže proizvođač Hranislav Stojanović. On dodaje da je rod višanja u Meroš...
Prošle subote, 11.02.2023, se u Bačkom Petrovcu održao 8. po redu tradicionalni Festival kobasica "Klobasafest" koji je bio takmičarskog karaktera. Festival je okupio takmičarske timove iz Srbije i inostranstva - Slovačke, Mađarske, Rumunije, BiH i ostalih gostiju. Takmičarske timove su činila 4 čla...
Posetite izložbeni prostor sektora “Agronomija” kompanije KITE DOO tokom trajanja 10. “Malog sajma semena” u osnovnoj školi Pionir u Starom Žedniku. koji se održava danas, 11. Februara 2023. Predstavnici kompanije KITE DOO, sektora “Agronomija”, su tu za Vas, za savet, za konsultacije, sugestije i d...