Neven

Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven

Neven je ukrasna biljka, a suvi cvet sve se više upotrebljava kao sastojak krema za lečenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih stanica i kao antiseptik.

Morfološke karakteristike nevena

Jednogodišnja je biljka. U jesen iznikle biljke bez oštećenja mogu prezimiti i rano u proleće početi rasti. Koren raste duboko u zemljište i vretenast je, a iz njega rastu zeljaste lako lomljive stabljike visine 50-80 cm. U gornjoj polovini su razgranate, svetlozelene, kao i sedeći, duguljasti listovi. Cvetna glavica prečnika 5-10 cm oblikuje se na vrhu svake stabljike. U središtu cvetne stabljike nalaze se cevasti plodni cvetovi, a u 2-3 reda su raspoređeni uz ivicu jezičasti, neplodni, žuti do narandžasti cvetovi tzv. latice. Plod je srpasto savijen, nazubljene spoljne ivice, svetlosmeđ do tamnosmeđ. Semenka je, dužine 0,5-2 cm. Masa 1.000 semena iznosi 4-10 g. Seme je klijavo 5-6 godina, a nakon 4-5 dana niče. Neven vrlo brzo raste, pa prvi cvetovi procvetaju 40 dana nakon nicanja i cvetaju sve do jačih mrazeva u jesen. Ukoliko su u julu visoke temperature naglo procveta i daje seme, ali s prvom kišom biljka se obnavlja. Biljke se pomlađuju i produžuje im se vek vegetacije redovnom berbom.

Agroekološki uslovi gajenja nevena

Neven nije osetljiv na sušu, voli toplu klimu. Na rastresitim zemljištima bogatim humusom, černozemima, smeđaim zemljištima i crnicama, daje prave prinose.

Tehnologija gajenja nevena

Plodored

Neven se dobro uklapa u plodored, jer je jednogodišnja biljka, a na isto zemljište seje se nakon dve godine. Zimskim dubokim oranjem postižu se bolji prinosi.

Priprema zemljišta

Nakon obaveznog zimskog oranja, zemljište se poravna i usitni u proleće, radi sigurnog i jednoličnog nicanja.

Ishrana biljke

Na prinos cveta nevena negativno utiče dodavanje azota, a fosfor i kalijum poboljšavaju prinos i kvalitet cveta. Zemljištima srednje obezbeđenim đubrivom nije potrebna prihrana, već samo jesenje osnovno đubrenje, kojim po hektaru treba osigurati 40-50 kg/ha azota, 60-80 kg/ha fosfora i 80-100 kg/ha kalijuma. Prihrana azotom izvodi se samo ako to zahteva stanje useva.

Nega useva

Zajedno sa setvom obavlja se zaštita od korova. Kada se pojavi 3-5 pravih listova gust usev se proređuje na razmak 6-8 cm. U zavisnosti od karakteristika zemljišta i zakorovljenosti širokolisnim korovima, treba obaviti dve do tri kultivacije.

Setva nevena

Mlade biljke nisu osetljive na prolećne mrazeve, pa je setvu moguće obaviti što ranije u martu, da bi što pre mogla početi berba cveta. Na taj način se dobija veći prinos po jedinici površine. Seje se mašinama za setvu pšenice direktno, na međuredni razmak 50 cm, u neprekidnom nizu, na dubinu 3-4 cm. Za 1 ha dovoljno je 5-6 kg semena. Moguće je i gajenje nevena iz rasada, ali je to opravdano samo ako se gaji kao ukrasna biljka.

Berba cveta nevena

U maju kada procveta dovoljan broj cvetnih glavica, počinje berba cvetova. Obavlja se ručno, najbolje dva puta nedeljno. Ubrani cvetovi odmah se transportuju na sušenje. Sušenje samo latica je brže i ekonomičnije. Osušena masa je vrlo higroskopna i odmah nakon sušenja se pakuje u natron-vreće koje je potrebno uskladišti u suvoj prostoriji. Postižu se prinosi 0,8-1 t osušenih glavica, odnosno 0,4-0,5 t/ha latica.

Neven - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

Neven

Neven @ KLUB

Puzavice Danas u kućama možete da nađete puzavice koje prekrivaju i pola zida. Iako je ovakva flora lepa za oko, sa njom nema napretka u kući. Zlatni brk je jedna od tih biljaka. Sve ove biljke puzavice pripadaju "zlim" biljkama koje uništavaju harmoniju u kući. Veruje se da ove takozvane "agresivne...

Procvjetao Neven!!!

Tajlanđani se privikavaju na život bez plastičnih vrećica u samoposlugama :D (f: Neverovali ILI DA)

NOVO RUHO ŠKRLETA Na stručnom skupu „Novo ruho Škrleta“ u Maloj Ludini na seoskom imanju „Moslavačka priča“ najprije je govorila doc. dr. sc. Zvjezdana Marković . „Škrlet je prva sorta koja je ušla u klonsku selekciju i ima registrirana tri klona a radi se i na marketingu sorte kako bi postala prepo...

+4

U Loznici trenutno potop. Neverovatna kolicina kise se srucila

Neverovatno koliko je ove godine bilo puževa... Ovi sa kućicom još su i podnošljivi, ali protiv puževa golaća je nemoguće izboriti se, na stazi se nekad pojavi i po desetak... Kako ih "oterati"?

#mojepovrće Pozdrav svima!! Selfi iz vrta za plastenik pomislila bih ništa lakše da se radi o fotografiji koja je slikana u srcu sezone, kada uživamo i očima ali i nepcem ali ne potrebno je sada, na početku, kada sve počinje kada se čarolija stvara U ovom malo povrtnjaku radim sama ali imam pomoć be...

+4

Skakavac! Slikan kroz staklo, ali se ne sećam da sam ovakvog viđala... Nije od onih svetlo zelenih i dugonogih, tamniji je i "deblji" i za neverovati, ali ima lep ujed kad se uhvati...

Ovu super hranu treba da jedete... Naziv “superhrana” se često koristi da bi se određeni artikli prodali po visokoj ceni. Ne morate, međutim, da ispraznite novčanik da biste jeli superhranu... jer neke od svakodnevnih namirnica jesu superhrana u pravom smislu te reči. Superhranom se obično nazivaju...