Pelen

Engleski naziv: Wormwood | Latinski naziv: Artemisia absinthium L.

Pelen

Pelen je višegodišnja biljka iz porodice glavočika (Compositae). Istorijska zanimljivost povezuje pelen s boginjom Artemidom, boginjom lova i ženskog zdravlja, po kojoj je biljka i dobila svoj latinski naziv Artemisia absinthium. Stotinama godina korišten je kao insekticid i lek za tegobe sistema za varenje - listovi i cvetovi biljke suše se i zahvaljujući sadržaju aktivnih materije i tanina smanjuju smetnje u varenju, naročito bolove u želucu. Zbog svog hemijskog sastava listovi ne podležu procesima truljenja i često se upotrebljavaju u antiseptičkim mešavinama.

Morfološke osobine pelena

Stabljika pelena je čvrsta i razgranata, prekrivena dlačicama, ponekad gotovo drvena pri osnovi. Može narasti od 50 do 100 cm, a raste u formi žbuna. Listovi su zagasito zeleni i perasto razdeljeni. Cvetovi su sitni i uspravni, svetložute boje. Cvetaju od jula do oktobra. Listovi i cvet su vrlo gorki, karakterističnog mirisa, dok koren ima topao i aromatičan ukus. Zbog morfološke sličnosti s ambrozijom često se nenamerno iskorenjuje.

Agrokološki uslovi gajenja pelena

Temperatura

Pelen traži veliku količinu sunčevog svetlosti, ali ne preporučuje se trajno izlaganje direktnom sunčevom delovanju. Stoga je dobro osigurati senku. Gaji se u uslovima umereno tople klime, a razvoju pogoduju topli i osunčani tereni.

Voda

Pelen je kultura vrlo otporna na sušu i nema velike zahteve prema vodi.

Zemljište

Najbolji rezultati u gajenju se postižu na zemljištu koje je suvo i dobro drenirano. Pelen preferira plodna, srednje teška zemljišta. Iako se može dobro uzgajati i na relativno slabo plodnom zemljištu, odgovaraju mu tereni s većom količinom azota. Preporučuju se blago kisela do neutralna zemljišta (pH 6,1 do 7,5).

Razmnožavanje i setva pelena

Prirodno se pelen razmnožava vetrom, a u svrhu konvencionalnog gajenja moguće je razmnožavanje obaviti korištenjem delova korena starije biljke, obično u jesen. Takođe je moguće koristiti reznice ili seme. Setva semena se takođe obavlja u jesenjem periodu. Razmak između sadnih mesta trebao bi iznositi 50 do 60 cm. Pelen cveta krajem jula sve do početka leta.

Berba i prinos pelena

Za berbu pelen sazreva u julu i avgustu. Postupak je potrebno obaviti po suvom i lepom vremenu, ukoliko je moguće. Prilikom berbe skida se gornji zeleni deo, ostavljajući na terenu niže delove stabljike. Berbu listova potrebno je obaviti pre cvetanja.

Upotreba pelena

Konzumacija pelena podstiče apetit i pospešuje varenje. Trudnice i dojilje trebale bi se savetovati s lečnikom pre upotrebe. Osobe s tegobama žgaravice i gastritisa takođe pelen ne bi trebale koristiti u svojoj ishrani. Čisto je ulje pelena otrovno, ali prilikom konzumacije u preporučenim količinama, nema opasnosti za zdravlje. Za upotrebu u kulinarstvu pelen je previše gorak i upotrebljava se u proizvodnji alkoholnih pića.

 Izvor:

  • Milenkovics, B.: Lekovito bilje – ljekarna iz prinose, Večernjakova knjiga, Zagreb, 2005.
  • http://www.botanical.com/botanical/mgmh/w/wormwo37.html (pristupljeno 14. marta 2014.)
  • http://www.globalhealingcenter.com/organic-herbs/growing-wormwood (pristupljeno 14. marta 2014.)
  • http://ljekovitobilje.weebly.com/gorki-pelen-artemisia-absinthum.html (pristupljeno 14. marta 2014.) 

Pelen - Sorte

ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2

Lambrook Mist

Lambrook Silver

Pelen @ KLUB

Mi smo proizvođač peleta od suncokreta, suncokreta je najbolja u svojoj klasi. ona također sadrži i postotak ulja pa je njezina kalorična vrijednost dobra u svojoj klasi, pouzdani kupci trebaju se obratiti za više informacija. freshoilconsumption@hotmail.com https://www.agroklub.com/poljoprivredni-o...

+2

"Na prodaju sredjena porodična kuća u Bačkoj Palanci, od 100tinak kvadrata, na 10ari placa, hidro i termo izolovana, kompletno renovirana, nov krov, cg na pelet i plin, dva kupatila, 4sobe. Dve ostave, šupa, haustor, zidani, termoizolovani objekti za životinje, kompletan plastenik, bunar, bašta, voć...

+6

Gajenje rasada na pelet. Gazdinstvo Ana Gajic 2019

+3