Pretraživanje baze sortne liste
Kategorizovana sortna lista za Povrće. Baza uključuje katalog biljnih vrsta i pripadajućeg sortimenta.
Prvi mladi krompir iz pančevačkog atara, pojavio se na gradskoj pijaci i na tezgama Beograda i Srbije, dok je u toku njegovo masovnije vađenje na oko 100 hektara u južnobanatskoj prestonici povrća – Glogonju. Jedan od najvažnijih sezonskih poslova, ovdašnji povrtari počinju koji dan ranije, a uzrok...
Daaa, ovo je lubenica, ne varaju vas oči! Dekoracija povrćem. #RuralFoto #Proizvodnja
Povrtari koji su prošle godine sejali krompir dobro su prošli ove sezone u pogledu prinosa, kvaliteta i cene. Mnogi su ga već i prodali, a oni koji ga još imaju, prodaju ga naveliko između 55 i 60 dinara i nadaju se da će biti i skuplji. Prinosi krompira prošle godine su varirali po regionima, u zav...
Povrće nije skupo, kaže profesor na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu dr Žarko Ilin. ”Kilogram kupusa je oko stotinu dinara pa za glavicu kupusa od kilogram dva treba platiti do 250 dinara, i ako se uz kupus doda i pečeni krompir, eto ručka za 500 dinara za četvoročlanu porodicu”, naveo je on. I...
“Tri eura za kilu, dvije za pet”, “momak, evo vezica luka samo jedan euro” baš se nekako brzo udomaćila nova valuta. “Jel ljut?”, pitam prodavača luka jutros na tržnici. “Ne znam kakav volite, pa ne znam što bih ti odgovorio. Ako voliš ljuto, jest ljut” 😂
Iako je sam kraj pored Velike Morave poznat po proizvodnji kvalitetnog povrća, danas ima manje proizvođača nego nekada. Među onima koji su nastavili sa povrtarstvom je porodica Stevanović u selu Sedlare koja već četiri generacije uspešno proizvodi povrće. Stevan pripada četvrtoj generaciji ove porod...
Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević danas je na otvaranju međunarodnog simpozijuma agroekonomista, koji je povodom 60 godina Odseka za agroekonomiju održan na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, rekao da postoji veliko int...
U Južnom Pomoravlju pod plastenicima je skoro tri hiljade hektara. Godišnje povrtari iz ovog kraja proizvedu oko 3.500 vagona povrća, a oko 70 odsto proizvoda plasira se na domaće tržište. "Imamo kupus domaći, koji polako pristiže, i krastavac. To znači da su naši vredni proizvođači na vreme zasadil...
Pasulj se na čačanskim pijacama ovih dana prodaje više nego inače, jer je u vreme posta on jedna od glavnih namirnica na svakoj trpezi. Trgovci kažu da ovo mahunasto povrće na tezge i u rafove stiže iz uvoza i da je na tek ponekoj tezgi moguće naći pasulj iz domaćih zasada. Odavno tetovac nije iz Te...
Berba kupusa i karfiola u Kikindi počela je pre nekoliko dana, a povrtari ističu da prinosi zavise pre svega od sorte i vremena setve. Najveća potražnja očekuje se sredinom septembra, kada domaćinstva tradicionalno počinju intenzivno da spremaju zimnicu. Povrće se još uvek bere i u plastenicima. Tam...
[PLAMENJAČA 🍅🍇🥔] 🔷️Bolest uzrokuju gljive rodova: Peronospora, Phytophthora, Pseudoperonospora i dr. 🔷️Optimalni uvjeti za ravoj: 19 do 25°C, relativna vlaga zraka (do 90%). 🔷️Za plamenjaču vinove loze vrijedi pravilo "3x10" (srednja dnevna temperatura: 10 °C, mladice 10 cm duge i 10 mm oborin...
U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlači sve više gostiju. 🌞🍀💕 Vodenica Jurić#Ljubunci#Prozor-Ra...