Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Artičoka

Engleski naziv: Artichoke | Latinski naziv: Cynara scolymus L.

Artičoka

Artičoka je višegodišnja biljka, ali se gaji se i kao jednogodišnja. Koren je dubok i razgrant, lancetasto lišće na sebi ima dlačice i bodlje i čini rozetu, a cvetovi su skupljeni u cvet i svetlo ljubičaste su boje.

Konzumira se cvetna loža očišćena od ljuskastih listova. Ekstrakt od lišća artičoke koristi se za alkoholne i bezalkoholne napitke, farmaceutske proizvode, kreme za kožu, zaslađivače, dodatke za dijabetičarski keks, sredstva za koagulaciju mleka i bojila za tkanine. Seme artičoke sadrži 40 – 45 % ulja.

Agroekološki uslovi za gajenje artičoke

Temperatura

Za klijanje semena artičoke optimalna je temperatura 15 – 25 °C, na 10 °C klijanje je usporeno, a 30 °C seme ne klija. Za vegetativni rast optimalan je temperatura 12 – 14 °C noću i 18 – 22 °C danju. Na temperaturi od -10 °C biljka izmrzava.

Voda

Ne podnosi stagnirajuću vodu, od koje može stradati koren i rizom. Za sigurniju proizvodnju za tržište i preradu potrebna je mogućnost navodnjavanja. U vreme pune vegetacije navodnjava se svakih 10 – 20 dana sa po 30 – 40 mm. Za kretanje vegetacije nakon letnjeg mirovanja potrebno je da navodnjavanjem ili kišom dobije 80 – 100 mm.

Zemljište

Za gajenje artičoke najpogodnija su duboka, srednje teška zemljišta, dobro drenirana, neutralne reakcije (pH 6,4 do 7).

Agrotehničke mere u gajenju artičoke

Plodored

Artičoka se gaji 3 do 4 godine na istom mestu. Budući da su pogodni tereni za njen gajenje ograničeni, obično se nakon završetka gajenja 2 do 3 godine gaje druge kulture (krompir, paradajz, kupusnjače).

Obrada zemljišta

Za višegodišnji zasad potrebna je duboka obrada zemljišta do 40 cm s podrivanjem.

Đubrenje

Za višegodišnji gajenje artičoke pri zasnivanju zasada preporučuje se primena organskih đubriva (stajsko đubrivo, kompost) 50 – 70 t/ha. Za 100 kg glavica artičoke potrebno je 1,9 kg/ha azota, 0,3 kg/ha fosfora i 2,4 kg/ha kalijuma. Pre zasnivanja zasada startne količine fosfora i kalijuma daju se dublje u zemljište, a količine potrebne tokom vegetacije dodaju se u 4 prihrane – prilikom prekida mirovanja, malo pre diferencijacije (formiranja) cvetne stabljike, za vreme pojave prvih glavica kao i pre glavne prolećne berbe.

Nega zasada

Mesec dana nakon sadnje zasad se plitko okopa. U vegetativnoj fazi u jesen ili u proleće odstranjuju se suvišni izdanci, a ostavlja se samo jedan najjači ili u slabije bujnih kultivara 2 do 3 izdanaka.

Setva / sadnja artičoke

Artičoka se razmnožava vegetativno, zelenim reznicama i reznicama rizoma sa spavajućim pupoljcima. Ako se ne planira neposredna sadnja, zelene se reznice mogu prethodno ukorenjivati na gredici u rasadniku. Najčešće se sadi na razmak 1,2 x 1,2 m, 7 000 – 8 000 biljaka/ha ili 2,3 x 0,6 do 0,8 m, odnosno 6 200 – 9 200 biljaka/ha. Sadi se u proleće u martu ili početkom aprila, ili u jesen nakon prvih obilnijih kiša.

Uzgojom iz semena dobijaju se novi kultivari. Dovoljna je samo đubrenje mineralnim đubrivima, a setva je moguća samo ako se površina može navodnjavati. Seje se krajem leta ili početkom jeseni uz razmak redova 1 do 1,2 m i razmak u redu 50 – 40 cm, planirajući prosečno 2 biljke/m2. Za to je potrebno oko 4 kg semena po hektaru.

Berba i skladištenje artičoke

Artičoka se bere dok su cvasti još zatvorene. Bere se ručno ili makazama. Drška ne sme biti duža od 10 cm, a glavice namenjene preradi beru se bez drške. Razvoj glavica tokom zime je usporen, ali u proleće berbe se nastavljaju sve do maja. Često za to treba 20 – 25 berbi. Kasni kultivari beru se 5 do 6 puta od marta do maja.

Pakuju se u plitke gajbice ili kutije po jedan red, a korisno je i prekrivanje perforiranom PE folijom. Vodeno hlađenje najefikasnije je jer voda sprečava dehidriranje. U hladnjači na 0 °C i više od 90 % relativne vlage vazduha može se održati do 30 dana. Ako se planira samo nekoliko dana skladištenja, dovoljne su temperature od 2 do 4 °C.

Izvor: R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Artičoka - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

ROMANESCO