Bamija

Engleski naziv: Gumbo | Latinski naziv: Hibiscus esculentus L.

Bamija

Bamija je jednogodišnja biljka. Sasvim mladi plodovi koriste se kao povrće na različite načine, a najviše kuvani ili dinstani. Bamija se može konzervirati sušenjem, zamrzavanjem, sterilizacijom i mariniranjem. U prehrambenoj industriji sasušena se koristi kao prinosni emulgator, a deluje i kao antioksidans. Smanjuje kristalizaciju šećera, što se koristi u konditorskoj industriji. Zrelo seme u nekim zemljama Azije i Afrike prži se kao suplement kafi.

Glavni koren je dubok, a bočno se razvija u površinskom sloju zemljišta. Stabljika je u početku zeljasta, a kasnije odrveni i može biti visoka 60 cm do 2 m. Listovi su spiralno raspoređeni, okrugli. Dvopolni cvetovi (beli ili žuti s tamnocrvenom ili ljubičastom pegicom) nalaze se u pazusima listova. Plod je mahuna na kratkoj dršci.

Agroekološki uslovi za gajenje bamije

Minimalna temperatura klijanja iznosi 15 – 17 °C, a optimalna 29 – 30 °C. Za vegetativni rast potrebno je najmanje 15 °C, a normalno raste tek iznad 20 °C. Temperature niže od 10 °C izazivaju jači zastoj u rastu, kao i one iznad 40 °C. I najmanji mraz uništi biljku. Može podneti kraće suše bez većeg zastoja u rastu, ali ravnomerno snabdevanje vodom preko je potrebno za dobar prinos. Za gajenje su najpogodnija srednje teška zemljišta, dobre strukture uz pH 6 do 7. Ne podnosi jače kisela zemljišta.

Agrotehničke mere u gajenju bamije

U plodoredu bamiji odgovaraju dinje i krastavci jer imaju iste uslove za rast i razvoj. Za dobar prinos potrebno je dosta hraniva. Preporučene količine su 600 – 800 kg/ha NPK đubriva 10:20:20, uz prihranu azotom tokom vegetacije 2 do 3 puta sa po 20 – 30 kg/ha. Uz međurednu obradu prema potrebi se proređuje (u proleće) na planirani broj biljaka. Leti se zaliva, prihranjuje i biljke se vežu za pritku.

Setva / sadnja bamije

Bamija se seje kada prođe opasnost od prolećnih mrazeva, a kada zemljište na 5 cm dubine postigne temperaturu višu od 15 °C. Seje se na otvoreno, uz međuredni razmak 60 – 100 cm i razmak u redu 20 – 30 cm, na dubinu 2 – 3 cm. Pre setve korisno je seme potopiti 24 sata u toploj vodi (oko 30 °C), što će omekšati semenjaču. Za 1 ha potrebno je 5 – 10 kg semena. Cvetanje počinje 6 – 8 nedelja nakon setve, a ubrzo nakon toga i berba.

Može se i saditi. Rasad se uzgaja u kontejnerima u zaštićenom prostoru kroz 4 – 6 nedelja sa po 3 – 4 prava lista. Sadi se krajem aprila ili početkom maja. Gaji se na gredicama širine 150 cm pokrivenim crnom PE folijom u dvoredima s međurednim razmakom 35 cm i razmakom u redu 30 cm uz navodnjavanje kapanjem.

Berba i skladištenje bamije

Berba počinje krajem maja ili početkom juna i traje do kraja septembra ili početka oktobra. Uz berbu plodova dužine 7,5 – 9 cm, tri puta nedeljno na ovaj se način može postići prinos od 20 t/ha. Plodovi se beru ručno, tako da se plod malo zaokrene i otkine. Problem može biti i pojava alergijske reakcije kod pojedinih berača od sitnih dlačica na celoj biljci.

Plodovi vrlo brzo gube vodu i zato ih treba što pre ohladiti na oko 10 °C, pakovati u manje jedinice ambalaže, pokrivene folijom. Na prodajnom mestu može se održati samo kratko, 2 do 3 dana na 7 °C.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Bamija - Sorte

ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2

KAVAKLISKA BAMIJA

SULTANIJA

Bamija @ KLUB

Mirisno-sunčani pozdrav sa Sajma cvijeća u Koprivnici. Nije mi se baš dalo puno toga tegliti u vrećicama, pa sam uzela bijeli patlidžan, bamiju, peruanske jagode i limunsku travu OPG-a Gotić iz Zagorja i bosiljak od susjednog OPG-a, kojem nisam zapamtila ime, al ima stvarno odličnu ponudu začina.

+5

Crni paradajz, bamija, bob, batat krompir su neke od neobičnih vrsta biljaka koje se gaje na imanju Zorana Pavlovića u Bariču.

+3