Pretraživanje baze sortne liste
Engleski naziv: Gumbo | Latinski naziv: Hibiscus esculentus L.
Bamija je jednogodišnja biljka. Sasvim mladi plodovi koriste se kao povrće na različite načine, a najviše kuvani ili dinstani. Bamija se može konzervirati sušenjem, zamrzavanjem, sterilizacijom i mariniranjem. U prehrambenoj industriji sasušena se koristi kao prinosni emulgator, a deluje i kao antioksidans. Smanjuje kristalizaciju šećera, što se koristi u konditorskoj industriji. Zrelo seme u nekim zemljama Azije i Afrike prži se kao suplement kafi.
Glavni koren je dubok, a bočno se razvija u površinskom sloju zemljišta. Stabljika je u početku zeljasta, a kasnije odrveni i može biti visoka 60 cm do 2 m. Listovi su spiralno raspoređeni, okrugli. Dvopolni cvetovi (beli ili žuti s tamnocrvenom ili ljubičastom pegicom) nalaze se u pazusima listova. Plod je mahuna na kratkoj dršci.
Minimalna temperatura klijanja iznosi 15 – 17 °C, a optimalna 29 – 30 °C. Za vegetativni rast potrebno je najmanje 15 °C, a normalno raste tek iznad 20 °C. Temperature niže od 10 °C izazivaju jači zastoj u rastu, kao i one iznad 40 °C. I najmanji mraz uništi biljku. Može podneti kraće suše bez većeg zastoja u rastu, ali ravnomerno snabdevanje vodom preko je potrebno za dobar prinos. Za gajenje su najpogodnija srednje teška zemljišta, dobre strukture uz pH 6 do 7. Ne podnosi jače kisela zemljišta.
U plodoredu bamiji odgovaraju dinje i krastavci jer imaju iste uslove za rast i razvoj. Za dobar prinos potrebno je dosta hraniva. Preporučene količine su 600 – 800 kg/ha NPK đubriva 10:20:20, uz prihranu azotom tokom vegetacije 2 do 3 puta sa po 20 – 30 kg/ha. Uz međurednu obradu prema potrebi se proređuje (u proleće) na planirani broj biljaka. Leti se zaliva, prihranjuje i biljke se vežu za pritku.
Bamija se seje kada prođe opasnost od prolećnih mrazeva, a kada zemljište na 5 cm dubine postigne temperaturu višu od 15 °C. Seje se na otvoreno, uz međuredni razmak 60 – 100 cm i razmak u redu 20 – 30 cm, na dubinu 2 – 3 cm. Pre setve korisno je seme potopiti 24 sata u toploj vodi (oko 30 °C), što će omekšati semenjaču. Za 1 ha potrebno je 5 – 10 kg semena. Cvetanje počinje 6 – 8 nedelja nakon setve, a ubrzo nakon toga i berba.
Može se i saditi. Rasad se uzgaja u kontejnerima u zaštićenom prostoru kroz 4 – 6 nedelja sa po 3 – 4 prava lista. Sadi se krajem aprila ili početkom maja. Gaji se na gredicama širine 150 cm pokrivenim crnom PE folijom u dvoredima s međurednim razmakom 35 cm i razmakom u redu 30 cm uz navodnjavanje kapanjem.
Berba počinje krajem maja ili početkom juna i traje do kraja septembra ili početka oktobra. Uz berbu plodova dužine 7,5 – 9 cm, tri puta nedeljno na ovaj se način može postići prinos od 20 t/ha. Plodovi se beru ručno, tako da se plod malo zaokrene i otkine. Problem može biti i pojava alergijske reakcije kod pojedinih berača od sitnih dlačica na celoj biljci.
Plodovi vrlo brzo gube vodu i zato ih treba što pre ohladiti na oko 10 °C, pakovati u manje jedinice ambalaže, pokrivene folijom. Na prodajnom mestu može se održati samo kratko, 2 do 3 dana na 7 °C.
Izvor:
ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2
KAVAKLISKA BAMIJA
SULTANIJA
Voćni klub Brčko poziva vas na Bamija-Bamlja fest, festival zdravog ekološkog povrća
Ako želiš imati mahune, a ne maunu, od bašče moraš napraviti cirkus ;) Jutros sam postavila mrežu iznad mahuna koje su prekrasno rodile, ali sunce ih nemilice prži. Neki dan sam posijala nove, eno niknule, list jadan već sada žut. I njih sam zaštitila. Za tek posijane krastavce nisam imala dovoljno...
Kao prvo molim Bosance da se ne sprdaju mojim bamijama 🤣🤣 Još uvijek berem krastavce posađene u 5. mj., a možda i novi dostignu ;) Ima i mahuna, tikvica, paradajza, bit će daikona, cikle, nadam se i kasnojesenske mahune i grašak. Još da uhvatim koje popodne ovaj tjedan da svemu dam malo zraka, a j...
Maja Celing Celić
pre 11 meseci
Hahaha, ispao šampinjon 🤣🤣 Lako se vama sa mnom... ;) Hahaha, ispao šampinjon 🤣🤣 Lako se vama sa mnom... ;)
Selma Mujić
pre 11 meseci
Julo, mislila sam da joj je ispao šampinjon slučajno :D šalim se naravno, nema jače vrtlarice od Majuške Julo, mislila sam da joj je ispao šampinjon slučajno :D šalim se naravno, nema jače vrtlarice od Majuške
Julijana Kuzmić
pre 11 meseci
Selma, eno ova bela "šeširasta" i ona mlada zelena - njam, njam! :) Selma, eno ova bela "šeširasta" i ona mlada zelena - njam, njam! :)
Maja Celing Celić
pre 11 meseci
Julo, da imam više vremena za kuhanje, od ovih patišonki bi se čuda mogla napraviti. Vidiš kako su kao zdjelice. Pa izdubiti poklopac, pa napuniti, Više [+] zapeći... ali jbg, na kraju dana se sve svede na kuhanje na lešo i zalijevanje maslinovim uljem ;)
Karolina Rastija
pre 11 meseci
Lijepo, i kod mene još idu paradajz, tikvice, paprika, krastavci... :) Lijepo, i kod mene još idu paradajz, tikvice, paprika, krastavci... :)
Selma Mujić
pre 11 meseci
E, zaboravila si dodati fotku bamije?! E, zaboravila si dodati fotku bamije?!
Ove godine sam posijala dosta bamije da mogu reći da ju zaista jedemo. Ubacimo ih u guste juhe, variva, a ja neki dan čak i u svoju pizzu. Istina, berem malo veće primjerke, ne onako delikatesno male, ali neka, svejedno je ukusna i potpuno drugačija od sveg ostalog povrća. #bamija
Maja Celing Celić
pre 2 godine
170 kuna 50 grama? Ajme, bome! Morat ću vidjeti kako se suši. Brate mili, bolje da popiješ tih 170 kuna u nekom drugom obliku ;) 170 kuna 50 grama? Ajme, bome! Morat ću vidjeti kako se suši. Brate mili, bolje da popiješ tih 170 kuna u nekom drugom obliku ;)
Leticija Hrenković
pre 2 godine
Bravo Majo! Možeš to i kapitalizirati. Kupila sam sušenu bamiju za čaj, izvrstan protiv želučanih smetnji, 170 kn sam platila 50 grama. Bravo Majo! Možeš to i kapitalizirati. Kupila sam sušenu bamiju za čaj, izvrstan protiv želučanih smetnji, 170 kn sam platila 50 grama.
Tko ne voli bamiju, ne mora ni da živi ;) #bamija
Selma Mujić
pre 1 godinu
Da, i živim 😂 jer šta je jače od bosanskog inata 🤨 Da, i živim 😂 jer šta je jače od bosanskog inata 🤨
Maja Celing Celić
pre 1 godinu
Ček, ček, Selma. TI NE VOLIŠ BAMIJU?!?! 🤯😮😨😱😭 Ček, ček, Selma. TI NE VOLIŠ BAMIJU?!?! 🤯😮😨😱😭
Selma Mujić
pre 1 godinu
Ahahhahaha 😂 Benjamine nek' joj rek'o! Ja bih, al već je rekla da ne treba da živim 😂😂 Ahahhahaha 😂 Benjamine nek' joj rek'o! Ja bih, al već je rekla da ne treba da živim 😂😂
Benjamin Crljenković
pre 1 godinu
Legenda kaže da kada god u Osijeku plod bamije preraste 3 cm dužine jedan se Bosanac udavi begovom čorbom :D Ovako krupne čahure kod nas služe samo Više [+] za sjeme ili eventualno za kakav suhi cvjetni aranžman :)
Privredno-turistička organizacija #bamijafest #Brčko
Ima da punim bamije ;)
Maja Celing Celić
pre 1 mesec
Sulejmane, meni čak bude žao brati one male. Ovi veliki isto lijepo daju gustoću i sve. A kad jedem svježe, volim da hrska pod zubima i da imam što Više [+] žvakati ;)
Sulejman Babic
pre 1 mesec
Prelijepi su to primjerci, mocni i obilni. Nadam se da im je i ukus kao u sorte sa malim primjercima? Prelijepi su to primjerci, mocni i obilni. Nadam se da im je i ukus kao u sorte sa malim primjercima?