Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Bamija

Engleski naziv: Gumbo | Latinski naziv: Hibiscus esculentus L.

Bamija

Bamija je jednogodišnja biljka. Sasvim mladi plodovi koriste se kao povrće na različite načine, a najviše kuvani ili dinstani. Bamija se može konzervirati sušenjem, zamrzavanjem, sterilizacijom i mariniranjem. U prehrambenoj industriji sasušena se koristi kao prinosni emulgator, a deluje i kao antioksidans. Smanjuje kristalizaciju šećera, što se koristi u konditorskoj industriji. Zrelo seme u nekim zemljama Azije i Afrike prži se kao suplement kafi.

Glavni koren je dubok, a bočno se razvija u površinskom sloju zemljišta. Stabljika je u početku zeljasta, a kasnije odrveni i može biti visoka 60 cm do 2 m. Listovi su spiralno raspoređeni, okrugli. Dvopolni cvetovi (beli ili žuti s tamnocrvenom ili ljubičastom pegicom) nalaze se u pazusima listova. Plod je mahuna na kratkoj dršci.

Agroekološki uslovi za gajenje bamije

Minimalna temperatura klijanja iznosi 15 – 17 °C, a optimalna 29 – 30 °C. Za vegetativni rast potrebno je najmanje 15 °C, a normalno raste tek iznad 20 °C. Temperature niže od 10 °C izazivaju jači zastoj u rastu, kao i one iznad 40 °C. I najmanji mraz uništi biljku. Može podneti kraće suše bez većeg zastoja u rastu, ali ravnomerno snabdevanje vodom preko je potrebno za dobar prinos. Za gajenje su najpogodnija srednje teška zemljišta, dobre strukture uz pH 6 do 7. Ne podnosi jače kisela zemljišta.

Agrotehničke mere u gajenju bamije

U plodoredu bamiji odgovaraju dinje i krastavci jer imaju iste uslove za rast i razvoj. Za dobar prinos potrebno je dosta hraniva. Preporučene količine su 600 – 800 kg/ha NPK đubriva 10:20:20, uz prihranu azotom tokom vegetacije 2 do 3 puta sa po 20 – 30 kg/ha. Uz međurednu obradu prema potrebi se proređuje (u proleće) na planirani broj biljaka. Leti se zaliva, prihranjuje i biljke se vežu za pritku.

Setva / sadnja bamije

Bamija se seje kada prođe opasnost od prolećnih mrazeva, a kada zemljište na 5 cm dubine postigne temperaturu višu od 15 °C. Seje se na otvoreno, uz međuredni razmak 60 – 100 cm i razmak u redu 20 – 30 cm, na dubinu 2 – 3 cm. Pre setve korisno je seme potopiti 24 sata u toploj vodi (oko 30 °C), što će omekšati semenjaču. Za 1 ha potrebno je 5 – 10 kg semena. Cvetanje počinje 6 – 8 nedelja nakon setve, a ubrzo nakon toga i berba.

Može se i saditi. Rasad se uzgaja u kontejnerima u zaštićenom prostoru kroz 4 – 6 nedelja sa po 3 – 4 prava lista. Sadi se krajem aprila ili početkom maja. Gaji se na gredicama širine 150 cm pokrivenim crnom PE folijom u dvoredima s međurednim razmakom 35 cm i razmakom u redu 30 cm uz navodnjavanje kapanjem.

Berba i skladištenje bamije

Berba počinje krajem maja ili početkom juna i traje do kraja septembra ili početka oktobra. Uz berbu plodova dužine 7,5 – 9 cm, tri puta nedeljno na ovaj se način može postići prinos od 20 t/ha. Plodovi se beru ručno, tako da se plod malo zaokrene i otkine. Problem može biti i pojava alergijske reakcije kod pojedinih berača od sitnih dlačica na celoj biljci.

Plodovi vrlo brzo gube vodu i zato ih treba što pre ohladiti na oko 10 °C, pakovati u manje jedinice ambalaže, pokrivene folijom. Na prodajnom mestu može se održati samo kratko, 2 do 3 dana na 7 °C.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Bamija - Sorte

ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2

KAVAKLISKA BAMIJA

SULTANIJA

Bamija @ KLUB

Ove godine sam posijala dosta bamije da mogu reći da ju zaista jedemo. Ubacimo ih u guste juhe, variva, a ja neki dan čak i u svoju pizzu. Istina, berem malo veće primjerke, ne onako delikatesno male, ali neka, svejedno je ukusna i potpuno drugačija od sveg ostalog povrća. #bamija

+3

Tko ne voli bamiju, ne mora ni da živi ;) #bamija

+5

Kao prvo molim Bosance da se ne sprdaju mojim bamijama 🤣🤣 Još uvijek berem krastavce posađene u 5. mj., a možda i novi dostignu ;) Ima i mahuna, tikvica, paradajza, bit će daikona, cikle, nadam se i kasnojesenske mahune i grašak. Još da uhvatim koje popodne ovaj tjedan da svemu dam malo zraka, a j...

+11

Ako želiš imati mahune, a ne maunu, od bašče moraš napraviti cirkus ;) Jutros sam postavila mrežu iznad mahuna koje su prekrasno rodile, ali sunce ih nemilice prži. Neki dan sam posijala nove, eno niknule, list jadan već sada žut. I njih sam zaštitila. Za tek posijane krastavce nisam imala dovoljno...

+5

Voćni klub Brčko poziva vas na Bamija-Bamlja fest, festival zdravog ekološkog povrća