Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Bob

Engleski naziv: Broad bean | Latinski naziv: Vicia faba L. (partim)

Bob

Bob je jednogodišnja biljka razgranatog korena. Ima zeljastu i šuplju stabljiku visine 60 – 80 cm. Cvetovi su bele boje sa crnim šarama, a nakon cvetanja razvijaju se mesnate debele mahune, koje rastu postepeno. Kada narastu do konačne veličine, dužine su oko 30 cm i u sebi mogu imati 4 - 8 velika zrna. Kako sazrevaju, mahune su u početku mekane, u mahuni je sunđerasto belo tkivo u kom sazrevaju semenke koje postaju tvrđe i menjaju boju iz zelene u belo-zelenkastu boju. Semenke su izrazito velike, a beru se dok su još zelene. Apsolutna težina semena može biti 100 – 3 000 g.

Sadrži mnogo vitamina B-grupe, fosfora i gvožđa. Od stabljike biljke mogu se dobiti vlakna, a spaljene stabljike sadrže dosta kalijuma i mogu poslužiti za izradu sapuna. Semenke boba sadrže materije koje se koriste u lečenju Parkinsonove bolesti kao i materije zbog kojih je alternativa Viagri. Ponegde se konzumira i sirov, ali ne treba preterati s tim, jer može izazvati opstipaciju i simptome slične žutici.

Agroekološki uslovi za gajenje boba

Temperatura

Minimalna temperatura klijanja je 1 – 3 °C, ali najsigurnije je klijanje pri 5 – 6 °C, a optimalna je temperatura 20 °C. Najniža temperatura koju bob može podneti je -6 °C.

Voda

Do početka cvetanja biljka boba ima skromne zahteve za vodom, ali nakon cvetanja dobro snabdevanje vodom bitno je za prinos mahuna i zrna. Bob ima dubok koren i može se koristiti vlagom iz dubljih slojeva.

Zemljište

Za bob su najprikladnija srednje teška zemljišta, dobre propusnosti za vodu i kapaciteta za vazduh, uz pH 7 – 8. Otporniji je na zaslanjenost od graška i pasulja.

Agrotehničke mere u gajenju boba

Plodored

Na istu površinu ne treba ga sejati najmanje 3 godine. On je dobra pretkultura za letnje i jesenje povrće jer nakon berbe mahuna rano napušta zemljište, a ostavlja veliku organsku masu, koja se zaorana brzo razgradi.

Đubrenje

Za početni rast preporučuje se đubrenje s 20 – 30 kg/ha azota. Fosfor je potreban, osim za biljku, i za razvoj kvržišnih bakterija. U zavisnosti od zaliha u zemljištu dodaje se 60 – 100 kg/ha fosfora i približno toliko kalijuma.

Nega zasada

Za čuvanje vlage i kontrolu korova korisna je višekratna međuredna obrada. Zakida se vrh stabljike za 5 – 10 cm.

Setva / sadnja boba

U kontinentalnom području bob se može sejati u martu i početkom aprila. Seje se na dubinu od 5 – 10 cm, u zavisnosti od krupnoći semena.

Berba i skladištenje boba

Za upotrebu u svežem stanju mladih mahuna ili mladog zrna bob se bere višekratno. U uslovima navodnjavanja prinos mahuna može dostići 30 t/ha, a bez navodnjavanja 6 – 12 t/ha. Bob za preradu uz mehanizovanu berbu može dati prinos zrna do 5 t/ha. Mahune boba mogu se skladištiti do 2 nedelje pri temperaturi od 7 – 9 °C i relativnoj vlazi vazduha 90 – 95 %.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Bob - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

AGUADULCA

Bob @ KLUB

Izazov prihvaćen. Uz posebne modele NIGHT EDITION samo na kratko vrijeme dobivate ekskluzivan paket: Felge, krov, poklopac motora i bočne stranice u posebnoj sivoj boji NIGHT EDITION amblem i natpis na haubi Dodatni naglasci u unutrašnjosti Apple CarPlay 18-/20-smjerna LED radna svjetla Premium voza...

Najslavniji italijanski sir na svetu parmiđano ređano proslavio je 90. rođendan. Parmiđano ređano se proizvodi u Parmi, Ređo Emiliji, Modeni i delom u Mantovi i Bolonji. Na čak 4.000 farmi krave se namiruju hranom proizvedenom isključivo na tom području. ”Parmiđano ređano je, posle armanija, klasifi...

🚜 Pa i bez traktora se može orati, ali ide mnogo teže! Žetveni ostaci se mogu prirodno razgraditi, ali bez BioPluga to traje dugo i sporo Slama, kukurozovina i sojini ostaci su puni lignina – teško razgradivog materijala Bez pomoći mikroorganizama, oni mogu da se zadrže u zemlji i do 2 godine A to...

Turski šafran upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti. Jeste li znali da se njegovi cvjetovi ručno beru rano ujutro, dok su još u pupoljku. To čuva esencijalna ulja biljke koja određuju količinu šafranala (fitokemikalija u ovoj biljci). Za dobivanje vrhunskog šafrana, vješti i iskusni radn...

Ocjenjivanje tribidraga, crljenka, zinfandela i kratošije Zlatan Crljenak 2019. vinarije Zlatan Otok iz Svete Nedjelje na Hvaru najviše je bodova osvojio na ocjenjivanju 26 hrvatskih vina od crljenka, tribidraga odnosno zinfandela koje je u zagrebačkom vinskom baru Wine & Friends organizirala vinska...

+4

Koza iz Podravske Moslavine, jedina od stada koja se nije bojala i došla se kulturno pozdraviti i znatiželjno poviriti u svoj odraz na mobitelu. Slika je iz kontrole ekološkog uzgoja #RuralFoto #Životinje

Sve boje somborske pijace #RuralFoto #proizvodnja

#RuralFoto #Selo Detalj iz Borca - Sumadija

Ako je suditi po ovom cvetu, lešnik će ove godine bogato roditi.

#RuralFoto #Priroda #Bojama oslikano Nebo 🩵🩵

Predstavnici Evropske komisije saopštili su da će početi da menjaju propise koji se tiču tržišnih standarda za prodaju voća i povrća, a da će biti olakšano i doniranje hrane koja je do sada zbog raznih problema sa etiketama završavala u smeću. ”Ove promene propisa bi trebalo da dovedu do toga da voć...