Bob

Engleski naziv: Broad bean | Latinski naziv: Vicia faba L. (partim)

Bob

Bob je jednogodišnja biljka razgranatog korena. Ima zeljastu i šuplju stabljiku visine 60 – 80 cm. Cvetovi su bele boje sa crnim šarama, a nakon cvetanja razvijaju se mesnate debele mahune, koje rastu postepeno. Kada narastu do konačne veličine, dužine su oko 30 cm i u sebi mogu imati 4 - 8 velika zrna. Kako sazrevaju, mahune su u početku mekane, u mahuni je sunđerasto belo tkivo u kom sazrevaju semenke koje postaju tvrđe i menjaju boju iz zelene u belo-zelenkastu boju. Semenke su izrazito velike, a beru se dok su još zelene. Apsolutna težina semena može biti 100 – 3 000 g.

Sadrži mnogo vitamina B-grupe, fosfora i gvožđa. Od stabljike biljke mogu se dobiti vlakna, a spaljene stabljike sadrže dosta kalijuma i mogu poslužiti za izradu sapuna. Semenke boba sadrže materije koje se koriste u lečenju Parkinsonove bolesti kao i materije zbog kojih je alternativa Viagri. Ponegde se konzumira i sirov, ali ne treba preterati s tim, jer može izazvati opstipaciju i simptome slične žutici.

Agroekološki uslovi za gajenje boba

Temperatura

Minimalna temperatura klijanja je 1 – 3 °C, ali najsigurnije je klijanje pri 5 – 6 °C, a optimalna je temperatura 20 °C. Najniža temperatura koju bob može podneti je -6 °C.

Voda

Do početka cvetanja biljka boba ima skromne zahteve za vodom, ali nakon cvetanja dobro snabdevanje vodom bitno je za prinos mahuna i zrna. Bob ima dubok koren i može se koristiti vlagom iz dubljih slojeva.

Zemljište

Za bob su najprikladnija srednje teška zemljišta, dobre propusnosti za vodu i kapaciteta za vazduh, uz pH 7 – 8. Otporniji je na zaslanjenost od graška i pasulja.

Agrotehničke mere u gajenju boba

Plodored

Na istu površinu ne treba ga sejati najmanje 3 godine. On je dobra pretkultura za letnje i jesenje povrće jer nakon berbe mahuna rano napušta zemljište, a ostavlja veliku organsku masu, koja se zaorana brzo razgradi.

Đubrenje

Za početni rast preporučuje se đubrenje s 20 – 30 kg/ha azota. Fosfor je potreban, osim za biljku, i za razvoj kvržišnih bakterija. U zavisnosti od zaliha u zemljištu dodaje se 60 – 100 kg/ha fosfora i približno toliko kalijuma.

Nega zasada

Za čuvanje vlage i kontrolu korova korisna je višekratna međuredna obrada. Zakida se vrh stabljike za 5 – 10 cm.

Setva / sadnja boba

U kontinentalnom području bob se može sejati u martu i početkom aprila. Seje se na dubinu od 5 – 10 cm, u zavisnosti od krupnoći semena.

Berba i skladištenje boba

Za upotrebu u svežem stanju mladih mahuna ili mladog zrna bob se bere višekratno. U uslovima navodnjavanja prinos mahuna može dostići 30 t/ha, a bez navodnjavanja 6 – 12 t/ha. Bob za preradu uz mehanizovanu berbu može dati prinos zrna do 5 t/ha. Mahune boba mogu se skladištiti do 2 nedelje pri temperaturi od 7 – 9 °C i relativnoj vlazi vazduha 90 – 95 %.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Bob - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

AGUADULCA

Bob @ KLUB

Delicije uz Enosophia vina Predstavljena su tri vina iz linije Enosophia - pjenušac Nice to se you, graševina Trs No.5 i rosé Matarouge. Enosophia je novi brend vinarije Feravino iz Feričanaca, kojim žele naglasiti holistički pristup potrošaču, ali i brigu za ekologiju, održivi razvoj i bolje pozici...

+4

~Puno bure vitamina~ Energetska bomba za #mojepovrće •Napunim vreće od krumpira(radi lakšeg korištenja): -koprivom, -ljuskama od jaja i -korom od banana. •Složim u bure i zalijem s vodom. Koristim za zalijevanje u početku ne razrijeđeno a kasnije razrijedim sa vodom prilikom zalijevanja.

+4

Vinski razgovori na Vinskom Vrhu U vinariji Bolfan Vinski Vrh, na imanju koje je 40-ak minuta udaljeno od Zagreba, za ljubitelje vinskih priča i druženja , usred vinograda, na zemlji na kojoj se tisućama godina uzgaja vinova loza, održani su 22. "Vinski razgovori s novinarom Tomislavom Stiplošekom"...

+4

U južnoj i istočnoj Africi raste neobično drvo Pterocarpus angolensis, ili krvavo stablo, kiaat, mukva ili muniga. Kada se preseče deblo, grana ili kada se ošteti stablo, iz njega počinje da curi gust tamnocrveni sok, koji neverovatno podseća na krv, a čija je funkcija da oporavi drvo i zaceli ranu....

SAJAM ZIMNICE U NOVOM SADU U centralnom holu Spensa, na prvom spratu od 13. do 17. novembra biće održan "Sajam zimnice". Na pesetak prodajnih tezgi, svakog dana od 8 do 20 sati, posetiocima će biti ponuđeni različiti proizvodi: zimnica, med, čajevi, narodne rukotvorine, eko-proizvodi – zdrava hrana...

Saznala sam sjajnu vijest! Boce se mogu jesti! Dakle, poljski osjak, ili osat (Cirsium arvense) može se jesti. Kaže moja prijateljica Ines Pašić (vrsna poznavateljica samoniklog jestivog bilja) sljedeće: "Čisto kako ne bi poljski osjak bio glavni negativac, budite svjesni kako njegove cvjetove posje...

+2

VRIJEME je ZA TRDENIĆE VRIJEME je ZA... naziv je tribine koju vodi novinar Vjekoslav Madunić i na kojoj je u dvorani HKD Napredak u središtu Zagreb predstavljena vinarija Trdenić. To je najveća moslavačka vinarija iz Trnovke ponad Volodera. Uz sommelliera Tomislava Jakopovića o detaljima nastanka ne...

+3

Posuda sa klikerima u vodi koji su obojeni u bojama pčela, iz razloga što kada su pčele veoma žedne znaju da će im klikeri pomoći da ne upadnu u vodu i da se ne udave. Pomoznite pčelama da prežive ove vrele dane. U posudi se mora nalaziti samo voda, nemojte stavljati šećer.

Ono što nije smrzlo prvi dan, uspjeli su zaštiti... Posljedice mraza u Međimurju - Pribislavec

+3