Bob

Engleski naziv: Broad bean | Latinski naziv: Vicia faba L. (partim)

Bob

Bob je jednogodišnja biljka razgranatog korena. Ima zeljastu i šuplju stabljiku visine 60 – 80 cm. Cvetovi su bele boje sa crnim šarama, a nakon cvetanja razvijaju se mesnate debele mahune, koje rastu postepeno. Kada narastu do konačne veličine, dužine su oko 30 cm i u sebi mogu imati 4 - 8 velika zrna. Kako sazrevaju, mahune su u početku mekane, u mahuni je sunđerasto belo tkivo u kom sazrevaju semenke koje postaju tvrđe i menjaju boju iz zelene u belo-zelenkastu boju. Semenke su izrazito velike, a beru se dok su još zelene. Apsolutna težina semena može biti 100 – 3 000 g.

Sadrži mnogo vitamina B-grupe, fosfora i gvožđa. Od stabljike biljke mogu se dobiti vlakna, a spaljene stabljike sadrže dosta kalijuma i mogu poslužiti za izradu sapuna. Semenke boba sadrže materije koje se koriste u lečenju Parkinsonove bolesti kao i materije zbog kojih je alternativa Viagri. Ponegde se konzumira i sirov, ali ne treba preterati s tim, jer može izazvati opstipaciju i simptome slične žutici.

Agroekološki uslovi za gajenje boba

Temperatura

Minimalna temperatura klijanja je 1 – 3 °C, ali najsigurnije je klijanje pri 5 – 6 °C, a optimalna je temperatura 20 °C. Najniža temperatura koju bob može podneti je -6 °C.

Voda

Do početka cvetanja biljka boba ima skromne zahteve za vodom, ali nakon cvetanja dobro snabdevanje vodom bitno je za prinos mahuna i zrna. Bob ima dubok koren i može se koristiti vlagom iz dubljih slojeva.

Zemljište

Za bob su najprikladnija srednje teška zemljišta, dobre propusnosti za vodu i kapaciteta za vazduh, uz pH 7 – 8. Otporniji je na zaslanjenost od graška i pasulja.

Agrotehničke mere u gajenju boba

Plodored

Na istu površinu ne treba ga sejati najmanje 3 godine. On je dobra pretkultura za letnje i jesenje povrće jer nakon berbe mahuna rano napušta zemljište, a ostavlja veliku organsku masu, koja se zaorana brzo razgradi.

Đubrenje

Za početni rast preporučuje se đubrenje s 20 – 30 kg/ha azota. Fosfor je potreban, osim za biljku, i za razvoj kvržišnih bakterija. U zavisnosti od zaliha u zemljištu dodaje se 60 – 100 kg/ha fosfora i približno toliko kalijuma.

Nega zasada

Za čuvanje vlage i kontrolu korova korisna je višekratna međuredna obrada. Zakida se vrh stabljike za 5 – 10 cm.

Setva / sadnja boba

U kontinentalnom području bob se može sejati u martu i početkom aprila. Seje se na dubinu od 5 – 10 cm, u zavisnosti od krupnoći semena.

Berba i skladištenje boba

Za upotrebu u svežem stanju mladih mahuna ili mladog zrna bob se bere višekratno. U uslovima navodnjavanja prinos mahuna može dostići 30 t/ha, a bez navodnjavanja 6 – 12 t/ha. Bob za preradu uz mehanizovanu berbu može dati prinos zrna do 5 t/ha. Mahune boba mogu se skladištiti do 2 nedelje pri temperaturi od 7 – 9 °C i relativnoj vlazi vazduha 90 – 95 %.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Bob - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

AGUADULCA

Bob @ KLUB

Fotka br. 1: Gospođa čuvarkuća procvetala :) Fotka br. 2: Ekipa pije kafu da to proslavi. :) P. S. Ako neko ima savete kako što bolje i kvalitetnije održavati sukulente na terasi, jedva čekam da ih čujem. :)

+2

Bokun mora, bokun neba ...

+10

Halo Agroklub, imam bomba reportažu! #agroplayboy #pavoš

Juce uzorano danas (11.06.2019 )posijan kukuruz (hibridni AS ) nije reklama vec samo da imam datume kad sam posijao .A slabiji fotograf pa nema nista boljih slikica ;)

Kolega Frano, inače programer Agrokluba, dobio je svoj poklon povodom rođendana. Što je bolje, nego još kodova i to po majici. #rokajFrano #psrManijak #svePoŠpagi #sretanRole #savagerslife

Kada u prolece otvorimo vrata bio bašte, osetimo mnogo različitih mirisa. Različitost se prepoznaje i u oblicima, bojama i teksturi biljaka. Zajedno sa povrćem gajimo i različito cveće, začinske i lekovite biljke, zato naša bio basta izgleda kao carski vrt.

+4

Zmajevi od Bosne #Gradačac

Posijano prvo božićno žito. Danas je sv. Barbara ;-)

Poštovani Kupci presadnica batata,do popunjavanja druge kvote sadnog materijala ostalo nam je još 35 dana ili prije ako se popuni kvota. Kompletna proizvodnja sadnog materijala proizvodi se po WSA standardu,te je upisana u fito upisnik proizvođača sadnog materijala pod brojem FITO-2235. Za veče koli...

+4

Svim poslovnim partnerima, suradnicima i prijateljima želimo čestit i blagoslovljen Božić i uspješnu 2019. godinu!