Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Patlidžan

Engleski naziv: Eggplant | Latinski naziv: Solanum melongena L.

Patlidžan

Patlidžan se gaji na površinama manjim od onih za paradajz i papriku. U zemljama Afrike i Azije, kao i na Mediteranu ceni se kao korisno povrće i nazivaju ga mesom jer je bogato biljnim belančevinama, male je kalorične vrednosti. Na tržište dospeva od maja do novembra, može se uzgajati na otvorenom polju i u zaštićenim prostorima (staklenici i plastenici).

Pripada porodici Solonaceae. Patlidžan ima vretenast slabo razvijen korenov sistem koji se pruža u dubinu do 80 cm. Stablo je žbunoliko, razgranato, visoko od 40-100 cm u zavisnosti od sorte. Listovi su naizmenično raspoređeni. Cvetovi izbijaju pojedinačno ili u grupi i svetlo ljubičaste su boje ili beli. Oprašuje je autogamno (samooprašivanje). Vegetacioni period od nicanja do berbe traje 100-130 dana.

Agroekološki uslovi

Temperatura

Seme klija na temperaturi iznad 13-14 ºC, a najpogodnije su temperature za rast i razvoj između 16-18 ºC. Ako je proizvodnja u zaštićenom prostoru, za gajenje patlidžana potrebne su temperature od 16-20 ºC. Zbog ovih osobina proizvodi se iz rasada, a sadi se tek kad se zemljište ugreje na 18-21 ºC. Ako su temperature niske, ispod 15 ºC, ili previsoke, iznad 36 ºC, uz nedostatak ili višak vlage u zemljištu, dolazi do odbacivanja cvetova, pupoljaka i već zametnutih plodova.

Zemljište

Koren se brzo razvija, uglavnom u površinskom sloju zemljišta. Zemljište za patlidžan treba biti bogato organskim materijema, duboko, plodno, toplo, neutralne do slabo kisele reakcije. Uzastopnim uzgojem na istim površinama daje slabije rezultate. U plodoredu dolazi na prvo mesto jer se đubri stajskim đubrivom.

Voda

Zahtevi za vlagom u zemljištu takođe su veliki. Na nedostatak vlage biljka je naročito osetljiva u periodu cvetanja. Zbog suše u tom periodu mogu početi opadati cvetovi. Postupak natapanja sličan je kao kod paprike. Zasad patlidžana natapa se svakih 10 dana s 30-40 l vode/m2, u zavisnosti od rasporeda i količina padavina. Nakon svakog natapanja potrebna je međuredna obrada zemljišta kako bi se sačuvala potrebna vlažnost.

Agrotehničke mere 

Plodored

Kao prethodne kulture nepogodne su vrste iz familije Solanaceae - paradajz, paprika, krompir, a kao pretkulture dobre su salata, rotkvica, mladi luk.

Obrada zemljišta i đubrenje

Zemljište treba pripremiti isto kao za paradajz i papriku. Ore se u jesen na 30-50 cm dubine, i unosi se stajsko đubrivo u količini  40-50 t/ha, u zavisnosti od plodnosti zemljišta. Ako su zemljišta siromašna organskim materijema, ili u poslednje 2-3 godine nisu đubrena stajskim đubrivom, dodaju se veće količine stajskog đubriva, i obratno. Deo stajskog đubriva može se dodati u proleće, kod pripreme zemljišta za sadnju.

U rano proleće se vrši obrada zemljišta, a tom prilikom se unose potrebna mineralna đubriva. U zemljište je potrebno uneti ukupno 120-160 kg N, 90-100 kg P2O5 i 150-200 kg K2O/ha. Od ove količine treba ostaviti 1/3 za prihranjivanje koje se izvodi 20-25 dana posle sadnje, zatim u vreme masovnog cvetanja. Od đubriva se koriste NPK 7:14:21, 8:16:24 i sl. U pripremi za sadnju (700-800 kg/ha) i KAN, ili 20:8:5 za prihranjivanje (ukupno 200-300 kg/ha).

Izbor sorte

Sorte patlidžana razlikuju se po obliku ploda koji može biti dugog cilindričnog, okruglo-jajastog i izduženo-kruškastog oblika. Boja spoljne pokožice ploda promjenljiva je i može biti tamnoljubičasta s jakim sjajem (što naše tržište najviše prihvata), tamnoljubičasta, bez sjaja, i crvenkastoljubičasta s jakim sjajem. Po veličini mogu biti sitni i krupni plodovi (od 50-1000 g).

Setva i sadnja

Patlidžan se gaji iz rasada, a seje se u tople leje i plastenike za ranu proizvodnju na otvorenom. Veličina lonca u koji se pikira treba biti 8-10 cm u prečniku jer se u protivnom, dobije slabiji rasad koji, onda, i u polju daje niži prinos. Patlidžan je u rasadu osetljiv na promene temperature, više nego ostale vrste povrća. Ako su noćne temperature 10-11ºC, dolazi do deformacije cvetova, plodovi se slabo zameću, i ako se razvijaju, deformirani su i neujednačene boje. Pred sadnju rasad ne treba zasušivati, kao kod drugih kultura jer patlidžan to ne podnosi. Za 250 kvalitetnih sadnica potreban je 1g semena.

Biljke se presađuju kada prestane opasnost od mraza. Razmak sadnje je 70-80 cm između redova, a u redu 40-50 cm. Nakon sadnje, biljke se dobro zaliju (1-1,5 l vode na svaku biljku) i ostave tako oko 20 dana jer proces ukorenjavanja teče vrlo sporo.          

Nega zasada

Od specifičnih mera nege, kod patlidžana se može sprovesti orezivanje i prekraćivanje vrhova, naročito u uslovima kratke vegetacije. Vrh se prikrati kad biljka razvije 5-6 plodova, a grančice koje ne nose cvet odstranjuju se, čime se ubrzava zrenje plodova.

U Italiji, u južnom delu, vrši se zelena rezidba kojom se osigurava regeneracija biljke, pa biljke daju još jedan rod. Ova rezidba obavlja se krajem avgusta, kad biljka već počinje slabiti i davati sitne plodove, i to tako da se orežu sve suvišne grane, listovi, cvetovi, a ostavi se samo nekoliko dobrih zdravih grana. Tada se biljke prihrane NPK đubrivima (200 kg/ha) i vrši se navodnjavanje, što osigurava dobar prinos krajem novembra.

Berba

Beru se plodovi koji pokazuju karakteristične znakove zrelosti uzgajane sorte: oblik, veličinu, boju i sjaj. Tržište najviše traži plodove srednje krupnoće od 250-350 g. Berba se obavlja makazama da se ne otkinu ili oštete grane. Prispevanje ranih useva u grejanim i povremeno grejanim zaštićenim prostorima počinje već u mjesecu junu, a berba traje sve do novembra. Prinosi su različiti i kreću se od 30-60 t/ha. 

Izvori:

  • prof.dr.sc. N.Parađiković i suradnici; Osnove proizvodnje povrća; Koprivnica, 2011.
  • Burza voća i povrća

Patlidžan - Sorte

ukupno: 8, aktivno: 2, neaktivno: 6

BOLAN F1

DOMAĆI PLAVI

DOMAĆI SREDNJE DUGI

GALINE

MISSION BELL F1

MURENA

VIOLETTA LUNGA

Patlidžan @ KLUB

Maj donosi stabilnije vremenske prilike, znatno je smanjena opasnost od mraza, vlaga i tempereatura zemljišta su u optimalnom odnosu - što doprinosi rastu i napredovanju biljaka i raduje poljoprivrednike. 🌽 Seje se kukuruz šećerac, okopava se i proređuje repa. Na jarim usevima primenjuje se prskanj...

+5

#RuralFoto #Proizvodnja Hrane Dragan i patlidžani

Kraljica jeseni i prijatelji na p (patlidžani i papričice) 😊

+6

BELA LEPTIRASTA VAŠ NA POVRĆU (PARADAJZ, PAPRIKA, PATLIDŽAN I DR.). I) Vaš naseljava pretežno vršne delove biljaka i to sa donje strane lišća. Pored sisanja sokova luči veliku količinu "medne rose" koja se razliva po lišću i plodovima, te usled gljive čađavice oni postaju prljavi i neugledni. Lišće...