Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Radič

Engleski naziv: Chicory leaves | Latinski naziv: Cichorium intybus L. var. foliosum Hegi

Radič

Radič se pretežito koristi u svežem stanju. Karakterističan je njegov jedinstven gorak ukus, a od ugljenih hidrata najviše je zastupljena fruktoza i inulin, što ima naročitu vrednost u ishrani dijabetičara. Otporna je višegodišnja biljka koja se gaji kao jednogodišnja zbog bledih listova ili korenja. Postoje tri osnovna tipa: lisnati radič, glavati radič kao i radič koji se gaji zbog korena iz kojeg se u zatamnjenom prostoru proizvode etiolirani vršni pupoljci.

Koren mu je kraći, jako razgranat i tek neznatno zadebljan. Boja listova je tamnozelene ili svetlo zelene boje (može biti i crvena), a glavne žile su bele boje. U mediteranskom području moguće je gajenje gotovo cele godine, a u kontinentalnom u prolećnom i jesenjem periodu.

Agroekološki uslovi gajenja radiča

Temperatura

Radič najbrže niče pri temperaturi od 20 ºC za 5 – 6 dana, a pri 10 ºC, do nicanja prođe i 15 dana. Za vegetativni rast optimalna je temperatura 15 – 18 ºC, a minimalna 6 -8 ºC. Može podneti niske temperature od -3 ºC do -5 ºC, u zavisnosti od tipa i kultivara. Radič voli otvoreno, osunčano stanište, ali toleriše i malo senke. 

Voda

Ravnomerno snabdevanje vodom bitno je za uspešno gajenje. Na lakim peskovitim zemljištima, uspešno se gaji uz navodnjavanje, a na težim zemljištima navodnjavanje nije potrebno.

Zemljište

Najpovoljnija su srednje teška zemljišta, dobre strukture i dobrog kapaciteta za vodu i vazduh uz pH 6 do 7.

Agrotehničke mere pri gajenju radiča

Plodored

Radič se ne sme uzgajati na istoj površini najmanje 3 do 4 godine. Gaji se nakon kultura đubrenih organskim đubrivima (paradajz, krompir, krastavci). Dobra je pretkultura jer nakon berbe i čišćenja ostavlja dosta organske mase, korenja i lišća.

Obrada zemljišta

Zemljište se obrađuje na 20 – 40 cm dubine, a površinski setveni sloj mora biti fine mrvičaste strukture.

Đubrenje

Za glavati i lisnati radič preporučuje se 20 – 60 t/ha stajskog đubriva, 160 – 200 kg/ha fosfora i 80 – 160 kg/ha kalijuma. U zavisnosti od tipa radiča, načina gajenja i zalihama hraniva u zemljištu, potreba za hranivima radiča vrlo je različita.

Nega zasada

Kada biljke razviju 3 – 4 lista, proređuje se na razmak 15 – 30 cm, u zavisnosti od kultivara. Tokom vegetacije redovno se navodnjava i međuredno kultivira.

Setva / sadnja radiča

Za berbu mladih listova radič se redovno direktno seje na gredice uz razmak redova 10 – 15 cm ili omaške s 3 – 10 g semena po m2. Sejati treba što pliće (0,5 – 1 cm) i lagano povaljati. Ako se seje mehanizovano, sejalicama, tada se seje u junu ili julu u redove na međuredni razmak od 30 – 50 cm s 1 - 1,5 kg/ha semena. Radič se može uzgajati kao rasad u zaštićenom prostoru pri temperaturi višoj od 10 ºC, uz setvu u februaru ili martu. Presađuje se u martu ili aprilu, a berba počinje krajem maja ili početkom juna.

Berba i skladištenje radiča

Ako se seje rano u proleće, u februaru ili martu, do nicanja treba 2 do 3 nedelje, a nakon nicanja za 4 do 6 nedelja listovi rozete dostignu visinu 10 – 15 cm, kada se mogu brati. Bere se rezanjem lišća, ali tako da se ne ošteti vegetacioni vrh. Nakon berbe prema potrebi se zalije, a novi listovi ponovno su spremni za berbu za oko mesec dana. Posle rezidbe usev je potrebno prihraniti azotnim ili kombinovanim đubrivom. Tokom leta sve do jeseni usev se može brati više puta, ali postepeno biva sve slabiji.

Odrezani listovi operu se u hladnoj vodi, ocede i tako dolaze na lokalno tržište pakovani u plitke gajbice prekrivene folijom. Uz 5 do 6 berbi može se računati na prinos do 2 kg/m2. Glavati radič pakuje se takođe u gajbice. Prosečna težina glavice okruglih, crvenih i šarenih kultivara može biti od 200 – 500 g, a izduženog tipa i više. Može se postići prinos do 30 t/ha. Lisnati radič po pravilu se ne skladišti, a prema potrebi može se održati do nedelju dana na temperaturi od 2 – 5 ºC i visokoj relativnoj vlazi vazduha. Glavati radič je nešto otporniji.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.
  • Burza voća i povrća

Radič - Sorte

ukupno: 17, aktivno: 3, neaktivno: 14

BIANCO DI MILANO

CASTELFRANCO

CATALOGNA BRINDISINA

ERFANO

FIDELIO

GORIŠKI RADIČ

INDIGO

LEONARDO

PALLA ROSSA

PAN DI ZUCCHERO

ROSSA DI TERVISO

RUBRO

TRŽAŠKI SALATNIK

TRŽAŠKI SOLATNIK

VERONA

VIRTUS

WITLOOF

Radič @ KLUB

Zadružni savez Srbije, sedmu godinu za redom, dodeljuje nagrade ”Etno brend“ za autentične proizvode domaće radinosti koji potiču od zadruga, malih proizvođača i zanatskih radionica. Na tradicionalnoj manifestaciji ZSS-a, koja je održana juče u dvorištu ovog saveza na Vračaru, učestvovali su brojni...

Vinistra na Decanter Fine Wine Encounteru Na ekskluzivnom vinskom događaju u Londonu 16. studenog, predstavit će se više od tisuću vina najpoznatijih vinskih regija, među kojima i 16 vina iz Istre Sve je spremno za prvi nastup udruge Vinistra na londonskom vinskom događaju godine. U suradnji s Turis...

+3

U dva desetljeća rada u medijima nije mi se puno puta dogodilo da ostanem zatečen, impresioniran ljudskom pričom. Danas jesam. Prije 10 godina zbog ratnih sukoba u rodnom kraju ova je obitelj preselila u Gilgil Nakuru, dolina Rift, Kenija. Beatrice Wangui, majka petero djece, bila je na rubu gladi,...

+7

Repa je stala, vrućine i suša uzimaju danak? Dodaj BioEho u tretman i pomozi biljci da se oporavi 👇 ✅ Aktivira metabolizam i ubrzava oporavak ✅ Pomaže biljci da lakše podnese stres od suše, vrućine i pesticida ✅ Podržava nakupljanje šećera i bolju digestiju Radi brzo i vidljivo i u sušnim uslovi...

+2

"Izaberi posao koji voliš i nećeš morati raditi niti dana u životu"

Hrvatska vinska kultura dobila kapitalnu znanstvenu monografiju autorice Tanje Baran Objavljena je „Hrvatska vinska kultura“, znanstvena monografija naslovne doc. dr. sc. Tanje Baran. Knjiga je rezultat autoričina proučavanja hrvatske tradicijske vinske kulture te vinske nematerijalne baštine. Nakon...

+3

OTPADANJE CVETOVA ILI TEK ZAMETNUTIH PLODOVA VOĆAKA. Ova pojava u voćaka se javlja radi svođenja plodova na određeni broj prema snazi same voćke. Od ukupnog broja cvetova dovoljno je da se kod jabuka razvije u plodove 3 - 4 %, a kod krušaka 3 - 8 % cvetova, u zavisnosti od krupnoće plodova. Kod košt...

Novo doba frankovke u Feričancima! Klonskom selekcijom do najboljih rezultata Stručnjaci vinarije Enosophia u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, na jednom od svojih najstarijih položaja - Srednjaku, na pet hektara novog vinograda zasadili su 25 tisuća sadnica frankovke izdvojene u selekcij...

+4

Vojvođanski domaćinski doručak! Proizvodi proizvedeni u domaćoj radinosti, sa pijace. #RuralFoto #Proizvodnja

Dantes u Rijeci Wine ViP Event u Rijeci 28.veljače 2024. godine održao je osmo izdanje i 35. svoj ViP event ! Nakon ovogodišnjih Wine ViP Evanata u Splitu i Zadru i u Rijeci, , okupio je brojne ugledne stručnjake i eno-gastro znalce.. Domaćin događaja tradicionalno bio je Grand Hotel Bonavia, uz ide...

+4

Trema mi pomoc. Dali mi neko moze reci o kojoj vrsti bolesti se radi. Hvala unaprijed!!!

+5

30. izdanje Festivala vina MoslaVina u Kutini! Moslavina, spoj središnje Hrvatske u Slavoniju jedinstveno je mjesto u Hrvatskoj, od Zagreba udaljeno nešto više od 50 kilometara. Na njenom području nalaze se izvori nafte i plina, dio parka prirode Lonjsko Polje, brojni obrtnički centri. Moslavina je...

+4