Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Radič

Engleski naziv: Chicory leaves | Latinski naziv: Cichorium intybus L. var. foliosum Hegi

Radič

Radič se pretežito koristi u svežem stanju. Karakterističan je njegov jedinstven gorak ukus, a od ugljenih hidrata najviše je zastupljena fruktoza i inulin, što ima naročitu vrednost u ishrani dijabetičara. Otporna je višegodišnja biljka koja se gaji kao jednogodišnja zbog bledih listova ili korenja. Postoje tri osnovna tipa: lisnati radič, glavati radič kao i radič koji se gaji zbog korena iz kojeg se u zatamnjenom prostoru proizvode etiolirani vršni pupoljci.

Koren mu je kraći, jako razgranat i tek neznatno zadebljan. Boja listova je tamnozelene ili svetlo zelene boje (može biti i crvena), a glavne žile su bele boje. U mediteranskom području moguće je gajenje gotovo cele godine, a u kontinentalnom u prolećnom i jesenjem periodu.

Agroekološki uslovi gajenja radiča

Temperatura

Radič najbrže niče pri temperaturi od 20 ºC za 5 – 6 dana, a pri 10 ºC, do nicanja prođe i 15 dana. Za vegetativni rast optimalna je temperatura 15 – 18 ºC, a minimalna 6 -8 ºC. Može podneti niske temperature od -3 ºC do -5 ºC, u zavisnosti od tipa i kultivara. Radič voli otvoreno, osunčano stanište, ali toleriše i malo senke. 

Voda

Ravnomerno snabdevanje vodom bitno je za uspešno gajenje. Na lakim peskovitim zemljištima, uspešno se gaji uz navodnjavanje, a na težim zemljištima navodnjavanje nije potrebno.

Zemljište

Najpovoljnija su srednje teška zemljišta, dobre strukture i dobrog kapaciteta za vodu i vazduh uz pH 6 do 7.

Agrotehničke mere pri gajenju radiča

Plodored

Radič se ne sme uzgajati na istoj površini najmanje 3 do 4 godine. Gaji se nakon kultura đubrenih organskim đubrivima (paradajz, krompir, krastavci). Dobra je pretkultura jer nakon berbe i čišćenja ostavlja dosta organske mase, korenja i lišća.

Obrada zemljišta

Zemljište se obrađuje na 20 – 40 cm dubine, a površinski setveni sloj mora biti fine mrvičaste strukture.

Đubrenje

Za glavati i lisnati radič preporučuje se 20 – 60 t/ha stajskog đubriva, 160 – 200 kg/ha fosfora i 80 – 160 kg/ha kalijuma. U zavisnosti od tipa radiča, načina gajenja i zalihama hraniva u zemljištu, potreba za hranivima radiča vrlo je različita.

Nega zasada

Kada biljke razviju 3 – 4 lista, proređuje se na razmak 15 – 30 cm, u zavisnosti od kultivara. Tokom vegetacije redovno se navodnjava i međuredno kultivira.

Setva / sadnja radiča

Za berbu mladih listova radič se redovno direktno seje na gredice uz razmak redova 10 – 15 cm ili omaške s 3 – 10 g semena po m2. Sejati treba što pliće (0,5 – 1 cm) i lagano povaljati. Ako se seje mehanizovano, sejalicama, tada se seje u junu ili julu u redove na međuredni razmak od 30 – 50 cm s 1 - 1,5 kg/ha semena. Radič se može uzgajati kao rasad u zaštićenom prostoru pri temperaturi višoj od 10 ºC, uz setvu u februaru ili martu. Presađuje se u martu ili aprilu, a berba počinje krajem maja ili početkom juna.

Berba i skladištenje radiča

Ako se seje rano u proleće, u februaru ili martu, do nicanja treba 2 do 3 nedelje, a nakon nicanja za 4 do 6 nedelja listovi rozete dostignu visinu 10 – 15 cm, kada se mogu brati. Bere se rezanjem lišća, ali tako da se ne ošteti vegetacioni vrh. Nakon berbe prema potrebi se zalije, a novi listovi ponovno su spremni za berbu za oko mesec dana. Posle rezidbe usev je potrebno prihraniti azotnim ili kombinovanim đubrivom. Tokom leta sve do jeseni usev se može brati više puta, ali postepeno biva sve slabiji.

Odrezani listovi operu se u hladnoj vodi, ocede i tako dolaze na lokalno tržište pakovani u plitke gajbice prekrivene folijom. Uz 5 do 6 berbi može se računati na prinos do 2 kg/m2. Glavati radič pakuje se takođe u gajbice. Prosečna težina glavice okruglih, crvenih i šarenih kultivara može biti od 200 – 500 g, a izduženog tipa i više. Može se postići prinos do 30 t/ha. Lisnati radič po pravilu se ne skladišti, a prema potrebi može se održati do nedelju dana na temperaturi od 2 – 5 ºC i visokoj relativnoj vlazi vazduha. Glavati radič je nešto otporniji.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.
  • Burza voća i povrća

Radič - Sorte

ukupno: 17, aktivno: 3, neaktivno: 14

BIANCO DI MILANO

CASTELFRANCO

CATALOGNA BRINDISINA

ERFANO

FIDELIO

GORIŠKI RADIČ

INDIGO

LEONARDO

PALLA ROSSA

PAN DI ZUCCHERO

ROSSA DI TERVISO

RUBRO

TRŽAŠKI SALATNIK

TRŽAŠKI SOLATNIK

VERONA

VIRTUS

WITLOOF

Radič @ KLUB

Ekološko vinarstvo - vinarstvo budućnosti U Bedenici, mjestu blizu Svetog Ivana Zeline, otvoren je Eco-Wine Fest. Festival je okupio neke od najeminentnijih hrvatskih ekoloških vinara te vinarije iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Srbije. „Bitno je da se pokaže da ekološko vinarstvo čini razliku, da...

+4

Plavec žuti Caroline Gilby na gostovanju u Zagrebu istaknula veliku vrijednost zanemarene sorte plavec žuti U sklopu projekta RumeniŽuti u Zagrebu održani su promenadno kušanje i Masterclass na temu sorte plavec žuti u suradnji hrvatskih i slovenskih vinara U četvrtak, 16. listopada 2025. godine, u...

+4

Privredno – turistička manifestaciji „Šumadijski dani šljive“ biće održana od 2. do 4. avgusta 2024. godine u varošici Stragari, na padinama planine Rudnik. Organizatori kažu da je ovo odlična prilika za promociju raznih delatnosti, sklapanje poslovnih kontakata, ali i za druženje i uživanje u prele...

Lepo mesto za spavanje, podloga za miša. Pa kako sad da se nešto radi dok mačka spava... :-D

+3

U Kolarski radionici i mlađi član ide polako očevim stopama :)

+3

Kulinarska elita dolazi u Zagreb Predstavljena suradnja METRO-a, HKS-a i Zagrebačkog Velesajma Na konferenciji za medije održanoj u METRO centru Jankomir u Zagrebu predstavljena je suradnja tvrtke METRO Hrvatska, Hrvatskog kuharskog saveza i Zagrebačkog velesajma, kojom se najavljuje bogat međunarod...

+4

Dani vinskih podruma U nedjelju, 25. svibnja, tradicionalno se održava Dan otvorenih podruma Istre. Sudjeluje 50 podruma i destilerija s čitavog poluotoka. To je još jedna vinska manifestacija u organizaciji udruge Vinistra u suradnji s Istarskom županijom i Turističkom zajednicom Istarske županije....

+4

Festival Urbana džungla u organizaciji Zelenog inkubatora iz Zagreba održava se 25.03.2023. (subota) u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu, Zelenom inkubatoru i klubu Botaničaru od 9:30-17h. Cilj festivala je promovirati uzgajanje hrane u gradu, hiperlokalnu proizvodnju, kratke lance opskrbe, osvještava...

+2

Tradicionalno pred novogodišnje praznike, JKP Beogradske pijace i "Najjači ukusi Srbije" organizuju Zimski beogradski noćni market, koji će se održati na pijaci Skadarlija u petak, 23. decembra, od 18 časova do ponoći. Ova jedinstvena manifestacija po 32. put okupiće poljoprivredne proizvođače, male...

Tri beogradska ugostiteljska objekta kompanije Delta (Crown Plaza, Radisson hotel i Delta kongresni centar) prikupili su za tri meseca 24 tone otpada od hrane koji je pretvoren u biogas i organsko đubrivo, čime je sprečeno emitovanje 16,5 tona ugljen-dioksida (CO2), što je količina koju 790 stabala...

Na Vinistri u nedjelju obiteljski dan Devedeset vinara do nedjelje predstavljaju svoja vina u porečkoj dvorani Žatika. Uz vinare, tu su i destilerije, proizvođači delicija, vrhunska istarska kava i proizvođači vinarske i vinogradarske opreme. Prvi put na Vinistri nedjelja je rezervirana za Obiteljsk...

+4

Branu na Tisi kod Novog Bečeja obišli su predstavnici novosadskog Fakulteta tehničkih nauka i stručnjaci Instituta za veštačku inteligenciju koji su angažovani na izradi Hidrološke studije koja se radi u okviru projekta ”ADAPTisa“. Ovaj projekat finansira se u okviru prekograničnog Interreg IPA prog...