Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Radič

Engleski naziv: Chicory leaves | Latinski naziv: Cichorium intybus L. var. foliosum Hegi

Radič

Radič se pretežito koristi u svežem stanju. Karakterističan je njegov jedinstven gorak ukus, a od ugljenih hidrata najviše je zastupljena fruktoza i inulin, što ima naročitu vrednost u ishrani dijabetičara. Otporna je višegodišnja biljka koja se gaji kao jednogodišnja zbog bledih listova ili korenja. Postoje tri osnovna tipa: lisnati radič, glavati radič kao i radič koji se gaji zbog korena iz kojeg se u zatamnjenom prostoru proizvode etiolirani vršni pupoljci.

Koren mu je kraći, jako razgranat i tek neznatno zadebljan. Boja listova je tamnozelene ili svetlo zelene boje (može biti i crvena), a glavne žile su bele boje. U mediteranskom području moguće je gajenje gotovo cele godine, a u kontinentalnom u prolećnom i jesenjem periodu.

Agroekološki uslovi gajenja radiča

Temperatura

Radič najbrže niče pri temperaturi od 20 ºC za 5 – 6 dana, a pri 10 ºC, do nicanja prođe i 15 dana. Za vegetativni rast optimalna je temperatura 15 – 18 ºC, a minimalna 6 -8 ºC. Može podneti niske temperature od -3 ºC do -5 ºC, u zavisnosti od tipa i kultivara. Radič voli otvoreno, osunčano stanište, ali toleriše i malo senke. 

Voda

Ravnomerno snabdevanje vodom bitno je za uspešno gajenje. Na lakim peskovitim zemljištima, uspešno se gaji uz navodnjavanje, a na težim zemljištima navodnjavanje nije potrebno.

Zemljište

Najpovoljnija su srednje teška zemljišta, dobre strukture i dobrog kapaciteta za vodu i vazduh uz pH 6 do 7.

Agrotehničke mere pri gajenju radiča

Plodored

Radič se ne sme uzgajati na istoj površini najmanje 3 do 4 godine. Gaji se nakon kultura đubrenih organskim đubrivima (paradajz, krompir, krastavci). Dobra je pretkultura jer nakon berbe i čišćenja ostavlja dosta organske mase, korenja i lišća.

Obrada zemljišta

Zemljište se obrađuje na 20 – 40 cm dubine, a površinski setveni sloj mora biti fine mrvičaste strukture.

Đubrenje

Za glavati i lisnati radič preporučuje se 20 – 60 t/ha stajskog đubriva, 160 – 200 kg/ha fosfora i 80 – 160 kg/ha kalijuma. U zavisnosti od tipa radiča, načina gajenja i zalihama hraniva u zemljištu, potreba za hranivima radiča vrlo je različita.

Nega zasada

Kada biljke razviju 3 – 4 lista, proređuje se na razmak 15 – 30 cm, u zavisnosti od kultivara. Tokom vegetacije redovno se navodnjava i međuredno kultivira.

Setva / sadnja radiča

Za berbu mladih listova radič se redovno direktno seje na gredice uz razmak redova 10 – 15 cm ili omaške s 3 – 10 g semena po m2. Sejati treba što pliće (0,5 – 1 cm) i lagano povaljati. Ako se seje mehanizovano, sejalicama, tada se seje u junu ili julu u redove na međuredni razmak od 30 – 50 cm s 1 - 1,5 kg/ha semena. Radič se može uzgajati kao rasad u zaštićenom prostoru pri temperaturi višoj od 10 ºC, uz setvu u februaru ili martu. Presađuje se u martu ili aprilu, a berba počinje krajem maja ili početkom juna.

Berba i skladištenje radiča

Ako se seje rano u proleće, u februaru ili martu, do nicanja treba 2 do 3 nedelje, a nakon nicanja za 4 do 6 nedelja listovi rozete dostignu visinu 10 – 15 cm, kada se mogu brati. Bere se rezanjem lišća, ali tako da se ne ošteti vegetacioni vrh. Nakon berbe prema potrebi se zalije, a novi listovi ponovno su spremni za berbu za oko mesec dana. Posle rezidbe usev je potrebno prihraniti azotnim ili kombinovanim đubrivom. Tokom leta sve do jeseni usev se može brati više puta, ali postepeno biva sve slabiji.

Odrezani listovi operu se u hladnoj vodi, ocede i tako dolaze na lokalno tržište pakovani u plitke gajbice prekrivene folijom. Uz 5 do 6 berbi može se računati na prinos do 2 kg/m2. Glavati radič pakuje se takođe u gajbice. Prosečna težina glavice okruglih, crvenih i šarenih kultivara može biti od 200 – 500 g, a izduženog tipa i više. Može se postići prinos do 30 t/ha. Lisnati radič po pravilu se ne skladišti, a prema potrebi može se održati do nedelju dana na temperaturi od 2 – 5 ºC i visokoj relativnoj vlazi vazduha. Glavati radič je nešto otporniji.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.
  • Burza voća i povrća

Radič - Sorte

ukupno: 17, aktivno: 3, neaktivno: 14

BIANCO DI MILANO

CASTELFRANCO

CATALOGNA BRINDISINA

ERFANO

FIDELIO

GORIŠKI RADIČ

INDIGO

LEONARDO

PALLA ROSSA

PAN DI ZUCCHERO

ROSSA DI TERVISO

RUBRO

TRŽAŠKI SALATNIK

TRŽAŠKI SOLATNIK

VERONA

VIRTUS

WITLOOF

Radič @ KLUB

Istraživačko-razvojni Institut za veštačku inteligenciju Srbije radi na elektronskom nosu koji mašini pruža čulo mirisa i time može da pomogne u privredi. Istraživač-pripravnik na Institutu Savo Ičagić kaže da inspiracija postoji u biološkom sistemu od životinja i ljudi i da se na tome radi poslednj...

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 više nego prethodne rekordne 2022. Osim u menzama, prodaje se i...

Regionalna izložba goveda simentalske rase četrdesetprvi put će biti organizovana u Lajkovcu u sredu 27. septembra. U katalog je upisano 105 najboljih grla čiji su vlasnici 23 stočara sa područja opština Lajkovac, Mionica, Ub i Obrenovac i grada Valjeva. Ocenjivanje grla počinje u 10.30 časova, sveč...

+3

Od 27. do 30. januara na Zlatiboru će biti održano 59. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije i 5. Savetovanje agronoma Srbije i Republike Srpske, jedan od najvažnijih događaja u srpskom agraru. Savetovanje organizuje Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, koji već više od pola v...

Nina Polanec Kraljica Nina Polanec okrunjena je u petak 17. siječnja 2025. u hotelu Radin u Radencima i tako postala Vinska kraljica Slovenije. Krunidbi su nazočili i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije Ervin Kosi i Janez Erjavec, predsjednik uprave...

Još jedna isporuka - iz KITE DOO poslovne jedinice u Sremskoj Mitrovici. I ovog puta se radi o trenutno najsnažnijem modelu popularne 6M serije John Deere traktora - modelu John Deere 6195M. Shvaćeno je da su za uspeh u poslovanju John Deere mašine neizbežne, što pokazuje i mudra odluka porodice Šiv...

+3

Na selu se čitave godine naporno radi, ali se zato i dobro jede. Na stolu se nudi kvalitetna domaća hrana. #RuralFoto #Selo

Ministarstvo zdravstva Austrije proglasilo je celu zemlju rizičnim područjem za ptičji grip, a nove mere stupile su na snagu već danas. Ptičji grip izbio je u okrugu Amšteten u Donjoj Austriji pre nedelju dana, što je dovelo do eutanazije oko 18.000 životinja. Kako se navodi, postavljena je i zaštit...

Drugi po redu festival vina u Pančevu biće održan 13. i 14. juna u prelepoj hladovini Narodne bašte. Očekuje vas više od 35 vinarija iz Srbije i regiona, uz bogatu gastronomsku ponudu – sirevi, pršute, kolači i još mnogo toga. Degustacija vina je besplatna, a čaše za degustaciju mogu se iznajmiti za...

"Domaća radinost kao suvenir" projekat je koji udruženje žena Nit iz Obrovca realizuje uz podršku Skupštine opštine Bačka Palanka. Primer održivosti projekta i ekonomskog osnaživanja seoskih žena. Ručno vezeni suveniri plasirani u Novom Sadu.

Bregovitoj Hrvatskoj zlato na Decanteru Zlatima s londonskog Decantera u Bregovitoj Hrvatskoj ovjenčani predikatni traminac iz Međimurja te rosé pjenušac i graševina iz Varaždinske županije Vina Središnje bregovite Hrvatske na ovogodišnjem su Decanteru, najprestižnijem natjecanju vina na svijetu, os...

+4

Davor Gašpar, diplomirani inženjer šumarstva pionir je uzgoja tartufa i jedini je registrirani proizvođač mikoriziranih sadnica za plantaže tartufa u Hrvatskoj. "Znanje o proizvodnji i reprodukciji tartufa se ne dijeli. Čak 80% "informacija“ o tome je zapravo namjerno iskrivljeno jer oni koji znaju...

+3