Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Radič

Engleski naziv: Chicory leaves | Latinski naziv: Cichorium intybus L. var. foliosum Hegi

Radič

Radič se pretežito koristi u svežem stanju. Karakterističan je njegov jedinstven gorak ukus, a od ugljenih hidrata najviše je zastupljena fruktoza i inulin, što ima naročitu vrednost u ishrani dijabetičara. Otporna je višegodišnja biljka koja se gaji kao jednogodišnja zbog bledih listova ili korenja. Postoje tri osnovna tipa: lisnati radič, glavati radič kao i radič koji se gaji zbog korena iz kojeg se u zatamnjenom prostoru proizvode etiolirani vršni pupoljci.

Koren mu je kraći, jako razgranat i tek neznatno zadebljan. Boja listova je tamnozelene ili svetlo zelene boje (može biti i crvena), a glavne žile su bele boje. U mediteranskom području moguće je gajenje gotovo cele godine, a u kontinentalnom u prolećnom i jesenjem periodu.

Agroekološki uslovi gajenja radiča

Temperatura

Radič najbrže niče pri temperaturi od 20 ºC za 5 – 6 dana, a pri 10 ºC, do nicanja prođe i 15 dana. Za vegetativni rast optimalna je temperatura 15 – 18 ºC, a minimalna 6 -8 ºC. Može podneti niske temperature od -3 ºC do -5 ºC, u zavisnosti od tipa i kultivara. Radič voli otvoreno, osunčano stanište, ali toleriše i malo senke. 

Voda

Ravnomerno snabdevanje vodom bitno je za uspešno gajenje. Na lakim peskovitim zemljištima, uspešno se gaji uz navodnjavanje, a na težim zemljištima navodnjavanje nije potrebno.

Zemljište

Najpovoljnija su srednje teška zemljišta, dobre strukture i dobrog kapaciteta za vodu i vazduh uz pH 6 do 7.

Agrotehničke mere pri gajenju radiča

Plodored

Radič se ne sme uzgajati na istoj površini najmanje 3 do 4 godine. Gaji se nakon kultura đubrenih organskim đubrivima (paradajz, krompir, krastavci). Dobra je pretkultura jer nakon berbe i čišćenja ostavlja dosta organske mase, korenja i lišća.

Obrada zemljišta

Zemljište se obrađuje na 20 – 40 cm dubine, a površinski setveni sloj mora biti fine mrvičaste strukture.

Đubrenje

Za glavati i lisnati radič preporučuje se 20 – 60 t/ha stajskog đubriva, 160 – 200 kg/ha fosfora i 80 – 160 kg/ha kalijuma. U zavisnosti od tipa radiča, načina gajenja i zalihama hraniva u zemljištu, potreba za hranivima radiča vrlo je različita.

Nega zasada

Kada biljke razviju 3 – 4 lista, proređuje se na razmak 15 – 30 cm, u zavisnosti od kultivara. Tokom vegetacije redovno se navodnjava i međuredno kultivira.

Setva / sadnja radiča

Za berbu mladih listova radič se redovno direktno seje na gredice uz razmak redova 10 – 15 cm ili omaške s 3 – 10 g semena po m2. Sejati treba što pliće (0,5 – 1 cm) i lagano povaljati. Ako se seje mehanizovano, sejalicama, tada se seje u junu ili julu u redove na međuredni razmak od 30 – 50 cm s 1 - 1,5 kg/ha semena. Radič se može uzgajati kao rasad u zaštićenom prostoru pri temperaturi višoj od 10 ºC, uz setvu u februaru ili martu. Presađuje se u martu ili aprilu, a berba počinje krajem maja ili početkom juna.

Berba i skladištenje radiča

Ako se seje rano u proleće, u februaru ili martu, do nicanja treba 2 do 3 nedelje, a nakon nicanja za 4 do 6 nedelja listovi rozete dostignu visinu 10 – 15 cm, kada se mogu brati. Bere se rezanjem lišća, ali tako da se ne ošteti vegetacioni vrh. Nakon berbe prema potrebi se zalije, a novi listovi ponovno su spremni za berbu za oko mesec dana. Posle rezidbe usev je potrebno prihraniti azotnim ili kombinovanim đubrivom. Tokom leta sve do jeseni usev se može brati više puta, ali postepeno biva sve slabiji.

Odrezani listovi operu se u hladnoj vodi, ocede i tako dolaze na lokalno tržište pakovani u plitke gajbice prekrivene folijom. Uz 5 do 6 berbi može se računati na prinos do 2 kg/m2. Glavati radič pakuje se takođe u gajbice. Prosečna težina glavice okruglih, crvenih i šarenih kultivara može biti od 200 – 500 g, a izduženog tipa i više. Može se postići prinos do 30 t/ha. Lisnati radič po pravilu se ne skladišti, a prema potrebi može se održati do nedelju dana na temperaturi od 2 – 5 ºC i visokoj relativnoj vlazi vazduha. Glavati radič je nešto otporniji.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.
  • Burza voća i povrća

Radič - Sorte

ukupno: 17, aktivno: 3, neaktivno: 14

BIANCO DI MILANO

CASTELFRANCO

CATALOGNA BRINDISINA

ERFANO

FIDELIO

GORIŠKI RADIČ

INDIGO

LEONARDO

PALLA ROSSA

PAN DI ZUCCHERO

ROSSA DI TERVISO

RUBRO

TRŽAŠKI SALATNIK

TRŽAŠKI SOLATNIK

VERONA

VIRTUS

WITLOOF

Radič @ KLUB

Leglo zaraza u srcu Mačve - nadležni žmure Iz klanice RAVNJANKA d.o.o. iz Ravnja vlasništvo bivšeg poslanika u Skupštini Srbije i trenutno zamenika predsednika Skupštine opštine Bogatić Dragana Aćimovića, na parcelu koja se nalazi pored puta Banovo Polje - Ravnje, a pripada K.O. Bogatić svakodnevno...

+6

U društvu se lakše radi 😉 #RuralFoto #selo

Vinistra na međunarodnoj vinskoj sceni Ova godina ostat će upisana kao jedna od najuspješnijih u povijesti udruge vinara i vinogradara Istre Godina za pamćenje, tako bi se za Vinistru mogla opisati 2024. U godini na izmaku najpoznatija istarska udruga proslavila je dvije velike obljetnice – svoj 30....

+3

Prošla blaga zima, a sada topla jesen sa deficitom padavina, prouzrokovale su najezdu glodara na oranicama širom Vojvodine. Prekomerno razmnožavanje tih štetočina nije česta pojava, a poslednji put tolika brojnost miševa i voluharica i velika šteta koju su pričinili zabeležena je 2014. godine. Prepo...

Ministarstvo zdravstva Austrije proglasilo je celu zemlju rizičnim područjem za ptičji grip, a nove mere stupile su na snagu već danas. Ptičji grip izbio je u okrugu Amšteten u Donjoj Austriji pre nedelju dana, što je dovelo do eutanazije oko 18.000 životinja. Kako se navodi, postavljena je i zaštit...

Da li ste znali da je Fruška gora jedna od prirodno najlipovitijih oblasti u Evropi? Procenat polena lipe u medu proizvedenom u pravom Nacionalnom parku u Srbiji se kreće i preko 90%, dok primera radi, lipov med proizveden u Nemačkoj sadrži svega 30% polena ovog drveća. Vrcanje lipovog meda je završ...

+5

VinEko – prva izložba prirodnih vina u Zagrebu Na konferenciji za medije održanoj u zagrebačkom diWine Baru najavljena je prva regionalna izložba ekoloških, organskih i biodinamičkih vina i maslinovih ulja pod nazivom VinEko, koja će se održati u Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu 10. prosinca 2...

+4

Dantes u Rijeci Wine ViP Event u Rijeci 28.veljače 2024. godine održao je osmo izdanje i 35. svoj ViP event ! Nakon ovogodišnjih Wine ViP Evanata u Splitu i Zadru i u Rijeci, , okupio je brojne ugledne stručnjake i eno-gastro znalce.. Domaćin događaja tradicionalno bio je Grand Hotel Bonavia, uz ide...

+4

🌍 Danas obeležavamo Dan planete Zemlje! ​ Ovo je prilika da se podsetimo koliko je važno čuvati zemlju koja nas hrani! 🚜🌾​ Odgovorna poljoprivredna proizvodnja počinje očuvanjem plodnosti tla, pažljivim korišćenjem resursa i zaštitom ekosistema, ali najvažnije – počinje od TEBE.​ Svako od nas ima...

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da do sada Uprava za agrarna plaćanja nijedno gazdinstvo nije stavila u pasivan status, a da već izdata rešenja za pasivan status nisu konačna i da je dozvoljeno pravo žalbe na rešenje u zakonom propisanom roku. T...

Racija u "Lactalis"-u - utajili porez u vrednosti više stotina miliona evra? Francusko finansijsko tužilaštvo (PNF) pretražilo je ove nedelje kancelarije tamošnjeg mlekarskog giganta, "Lactalis"-a, u okviru višegodišnje i opsežne istrage zbog navodne porezne prevare. Raciju su, navodi LeMonde izveli...

S vinom i dobrom hranom u sigurnu luku Na Trsatskoj gradini u Rijeci predstavljeni su ugostiteljski objekti koji nose titule Riječkih gastronomskih luka. Tjekom svečanosti proglašenja kušala su se vina vinarija : Pavlomir, PZ Gospoja i PZ Vrbnik a hranu za uzvanike pripremili su Hotel Hilton - The K...

+4