Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Radič

Engleski naziv: Chicory leaves | Latinski naziv: Cichorium intybus L. var. foliosum Hegi

Radič

Radič se pretežito koristi u svežem stanju. Karakterističan je njegov jedinstven gorak ukus, a od ugljenih hidrata najviše je zastupljena fruktoza i inulin, što ima naročitu vrednost u ishrani dijabetičara. Otporna je višegodišnja biljka koja se gaji kao jednogodišnja zbog bledih listova ili korenja. Postoje tri osnovna tipa: lisnati radič, glavati radič kao i radič koji se gaji zbog korena iz kojeg se u zatamnjenom prostoru proizvode etiolirani vršni pupoljci.

Koren mu je kraći, jako razgranat i tek neznatno zadebljan. Boja listova je tamnozelene ili svetlo zelene boje (može biti i crvena), a glavne žile su bele boje. U mediteranskom području moguće je gajenje gotovo cele godine, a u kontinentalnom u prolećnom i jesenjem periodu.

Agroekološki uslovi gajenja radiča

Temperatura

Radič najbrže niče pri temperaturi od 20 ºC za 5 – 6 dana, a pri 10 ºC, do nicanja prođe i 15 dana. Za vegetativni rast optimalna je temperatura 15 – 18 ºC, a minimalna 6 -8 ºC. Može podneti niske temperature od -3 ºC do -5 ºC, u zavisnosti od tipa i kultivara. Radič voli otvoreno, osunčano stanište, ali toleriše i malo senke. 

Voda

Ravnomerno snabdevanje vodom bitno je za uspešno gajenje. Na lakim peskovitim zemljištima, uspešno se gaji uz navodnjavanje, a na težim zemljištima navodnjavanje nije potrebno.

Zemljište

Najpovoljnija su srednje teška zemljišta, dobre strukture i dobrog kapaciteta za vodu i vazduh uz pH 6 do 7.

Agrotehničke mere pri gajenju radiča

Plodored

Radič se ne sme uzgajati na istoj površini najmanje 3 do 4 godine. Gaji se nakon kultura đubrenih organskim đubrivima (paradajz, krompir, krastavci). Dobra je pretkultura jer nakon berbe i čišćenja ostavlja dosta organske mase, korenja i lišća.

Obrada zemljišta

Zemljište se obrađuje na 20 – 40 cm dubine, a površinski setveni sloj mora biti fine mrvičaste strukture.

Đubrenje

Za glavati i lisnati radič preporučuje se 20 – 60 t/ha stajskog đubriva, 160 – 200 kg/ha fosfora i 80 – 160 kg/ha kalijuma. U zavisnosti od tipa radiča, načina gajenja i zalihama hraniva u zemljištu, potreba za hranivima radiča vrlo je različita.

Nega zasada

Kada biljke razviju 3 – 4 lista, proređuje se na razmak 15 – 30 cm, u zavisnosti od kultivara. Tokom vegetacije redovno se navodnjava i međuredno kultivira.

Setva / sadnja radiča

Za berbu mladih listova radič se redovno direktno seje na gredice uz razmak redova 10 – 15 cm ili omaške s 3 – 10 g semena po m2. Sejati treba što pliće (0,5 – 1 cm) i lagano povaljati. Ako se seje mehanizovano, sejalicama, tada se seje u junu ili julu u redove na međuredni razmak od 30 – 50 cm s 1 - 1,5 kg/ha semena. Radič se može uzgajati kao rasad u zaštićenom prostoru pri temperaturi višoj od 10 ºC, uz setvu u februaru ili martu. Presađuje se u martu ili aprilu, a berba počinje krajem maja ili početkom juna.

Berba i skladištenje radiča

Ako se seje rano u proleće, u februaru ili martu, do nicanja treba 2 do 3 nedelje, a nakon nicanja za 4 do 6 nedelja listovi rozete dostignu visinu 10 – 15 cm, kada se mogu brati. Bere se rezanjem lišća, ali tako da se ne ošteti vegetacioni vrh. Nakon berbe prema potrebi se zalije, a novi listovi ponovno su spremni za berbu za oko mesec dana. Posle rezidbe usev je potrebno prihraniti azotnim ili kombinovanim đubrivom. Tokom leta sve do jeseni usev se može brati više puta, ali postepeno biva sve slabiji.

Odrezani listovi operu se u hladnoj vodi, ocede i tako dolaze na lokalno tržište pakovani u plitke gajbice prekrivene folijom. Uz 5 do 6 berbi može se računati na prinos do 2 kg/m2. Glavati radič pakuje se takođe u gajbice. Prosečna težina glavice okruglih, crvenih i šarenih kultivara može biti od 200 – 500 g, a izduženog tipa i više. Može se postići prinos do 30 t/ha. Lisnati radič po pravilu se ne skladišti, a prema potrebi može se održati do nedelju dana na temperaturi od 2 – 5 ºC i visokoj relativnoj vlazi vazduha. Glavati radič je nešto otporniji.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.
  • Burza voća i povrća

Radič - Sorte

ukupno: 17, aktivno: 3, neaktivno: 14

BIANCO DI MILANO

CASTELFRANCO

CATALOGNA BRINDISINA

ERFANO

FIDELIO

GORIŠKI RADIČ

INDIGO

LEONARDO

PALLA ROSSA

PAN DI ZUCCHERO

ROSSA DI TERVISO

RUBRO

TRŽAŠKI SALATNIK

TRŽAŠKI SOLATNIK

VERONA

VIRTUS

WITLOOF

Radič @ KLUB

Udruzenje Vilamet Arilje obratilo se svojim članovima, ali i svim proizvodjaći malina, pozivajući ih da protestnu vožnju i blokadu puteva 10. maja, ukoliko ne bude sastanka sa predstavnicima ministarstva poljoprivrede, otkupljivačima i izvoznicima. "Obavestavamo vas da pored više naših zahteva upuće...

Jučer smo s ponosom otvorili gradilište našeg novog poslovnog središta‼️ ✅️ Ova investicija predstavlja važan strateški korak u daljnjem razvoju našeg poslovanja i potvrdu naše predanosti izvrsnosti, dugoročnom rastu i jačanju odnosa s kupcima. 🔹 Zašto ulažemo? ✔️ Kako bismo unaprijedili kvalitetu...

+7

BRESKVA I UZGOJNI OBLIK "PALBIDONA". Danas se obrazuje kruna breskve u kombinaciji Palmete i "Pilar sistema" ili vretena (Palbidona). Posle dve osnovne grane (I sprat), koje su kao kod Palmete, dolazi "Pilar sistem" gde su "skeletne" grane raspoređene spiralno na svakih 40 cm rastojanja. Rodne granč...

Odlični pošipi Todor u Zagrebu Gostovanje čarske vinarije Todor sa Korčule u Češkom domu u Zagrebu na tribini/promociji "Vrijeme je ZA..."potvrdilo je da vinogradari i vinari koji su svoje grožđe prodavali mogu i sami imati svoje odlično vino. Upravo to su napravili braća Jurica i Željko Tomić u 202...

+4

Dantes u Rijeci Wine ViP Event u Rijeci 28.veljače 2024. godine održao je osmo izdanje i 35. svoj ViP event ! Nakon ovogodišnjih Wine ViP Evanata u Splitu i Zadru i u Rijeci, , okupio je brojne ugledne stručnjake i eno-gastro znalce.. Domaćin događaja tradicionalno bio je Grand Hotel Bonavia, uz ide...

+4

Kad bi sami ručno radili odjeću od lana, brzo bi odustali jer sam proces traje mjesecima. Obrada lana #RuralFoto #Proizvodnja

VinEko – prva izložba prirodnih vina u Zagrebu Na konferenciji za medije održanoj u zagrebačkom diWine Baru najavljena je prva regionalna izložba ekoloških, organskih i biodinamičkih vina i maslinovih ulja pod nazivom VinEko, koja će se održati u Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu 10. prosinca 2...

+4

Veliki trg pijace ”Zemun“ ponovo postaje epicentar kreativnosti i dobre energije – u petak i subotu, 25. i 26. jula, od 17 do 22 časa, biće održan letnji ”Kraft art market“, najavili su iz JKP Beogradske pijace. Manifestacija će okupiti lokalne umetnike, zanatlije i proizvođače hrane, a posetioci će...

Kruthaker u Parizu Hrvatska turistička zajednica i Predstavništvo HTZ-a u Parizu uz podršku Hrvatskog olimpijskog odbora, u Parizu u Hrvatskoj kući,na olimpijskim igrama, predstavili su hrvatsku turističku ponudu kroz posebno promotivno događanje u stilu Mediteranskog vrta.Tom prilikom uz mediterans...

+4

Na izbornoj skupštini održanoj u Zagrebu izabrano je novo vodstvo Društva agrarnih novinara Hrvatske. "Treba raditi na poboljšanju statusa agrarnih novinara i redakcija koje prate domaću poljoprivredu", istaknuo je Vedran Stapić, novi predsjednik DANHa. Više na https://www.agroklub.com/poljoprivredn...

Agro u 2025. Hrvatska poljoprivreda godišnje proizvede 3 milijarde EUR vrijedne poljoprivredne proizvode. Dobiti nakon oporezivanja su sigurno ispod 10% - dakle HR poljoprivrednici u prosjeku nemaju više od 300 milijuna EUR dobiti godišnje (usporedbe radi, toliko zaradi samo Hrvatski telekom u dvije...

Nakon odrađene DEMO prezentacije s Machinery Guide - paralelnim navođenjem 🛰 naš partner se odlučio zadržati isti 🤝. Preciznije će se raditi u Sotinu. Zadovoljstvo naših partnera nam je na prvom mjestu 🤗 Više informacija vezano za Machinery Guide - paralelno navođenje i DEMO javite se našem odjelu...