Radič

Engleski naziv: Chicory leaves | Latinski naziv: Cichorium intybus L. var. foliosum Hegi

Radič

Radič se pretežito koristi u svežem stanju. Karakterističan je njegov jedinstven gorak ukus, a od ugljenih hidrata najviše je zastupljena fruktoza i inulin, što ima naročitu vrednost u ishrani dijabetičara. Otporna je višegodišnja biljka koja se gaji kao jednogodišnja zbog bledih listova ili korenja. Postoje tri osnovna tipa: lisnati radič, glavati radič kao i radič koji se gaji zbog korena iz kojeg se u zatamnjenom prostoru proizvode etiolirani vršni pupoljci.

Koren mu je kraći, jako razgranat i tek neznatno zadebljan. Boja listova je tamnozelene ili svetlo zelene boje (može biti i crvena), a glavne žile su bele boje. U mediteranskom području moguće je gajenje gotovo cele godine, a u kontinentalnom u prolećnom i jesenjem periodu.

Agroekološki uslovi gajenja radiča

Temperatura

Radič najbrže niče pri temperaturi od 20 ºC za 5 – 6 dana, a pri 10 ºC, do nicanja prođe i 15 dana. Za vegetativni rast optimalna je temperatura 15 – 18 ºC, a minimalna 6 -8 ºC. Može podneti niske temperature od -3 ºC do -5 ºC, u zavisnosti od tipa i kultivara. Radič voli otvoreno, osunčano stanište, ali toleriše i malo senke. 

Voda

Ravnomerno snabdevanje vodom bitno je za uspešno gajenje. Na lakim peskovitim zemljištima, uspešno se gaji uz navodnjavanje, a na težim zemljištima navodnjavanje nije potrebno.

Zemljište

Najpovoljnija su srednje teška zemljišta, dobre strukture i dobrog kapaciteta za vodu i vazduh uz pH 6 do 7.

Agrotehničke mere pri gajenju radiča

Plodored

Radič se ne sme uzgajati na istoj površini najmanje 3 do 4 godine. Gaji se nakon kultura đubrenih organskim đubrivima (paradajz, krompir, krastavci). Dobra je pretkultura jer nakon berbe i čišćenja ostavlja dosta organske mase, korenja i lišća.

Obrada zemljišta

Zemljište se obrađuje na 20 – 40 cm dubine, a površinski setveni sloj mora biti fine mrvičaste strukture.

Đubrenje

Za glavati i lisnati radič preporučuje se 20 – 60 t/ha stajskog đubriva, 160 – 200 kg/ha fosfora i 80 – 160 kg/ha kalijuma. U zavisnosti od tipa radiča, načina gajenja i zalihama hraniva u zemljištu, potreba za hranivima radiča vrlo je različita.

Nega zasada

Kada biljke razviju 3 – 4 lista, proređuje se na razmak 15 – 30 cm, u zavisnosti od kultivara. Tokom vegetacije redovno se navodnjava i međuredno kultivira.

Setva / sadnja radiča

Za berbu mladih listova radič se redovno direktno seje na gredice uz razmak redova 10 – 15 cm ili omaške s 3 – 10 g semena po m2. Sejati treba što pliće (0,5 – 1 cm) i lagano povaljati. Ako se seje mehanizovano, sejalicama, tada se seje u junu ili julu u redove na međuredni razmak od 30 – 50 cm s 1 - 1,5 kg/ha semena. Radič se može uzgajati kao rasad u zaštićenom prostoru pri temperaturi višoj od 10 ºC, uz setvu u februaru ili martu. Presađuje se u martu ili aprilu, a berba počinje krajem maja ili početkom juna.

Berba i skladištenje radiča

Ako se seje rano u proleće, u februaru ili martu, do nicanja treba 2 do 3 nedelje, a nakon nicanja za 4 do 6 nedelja listovi rozete dostignu visinu 10 – 15 cm, kada se mogu brati. Bere se rezanjem lišća, ali tako da se ne ošteti vegetacioni vrh. Nakon berbe prema potrebi se zalije, a novi listovi ponovno su spremni za berbu za oko mesec dana. Posle rezidbe usev je potrebno prihraniti azotnim ili kombinovanim đubrivom. Tokom leta sve do jeseni usev se može brati više puta, ali postepeno biva sve slabiji.

Odrezani listovi operu se u hladnoj vodi, ocede i tako dolaze na lokalno tržište pakovani u plitke gajbice prekrivene folijom. Uz 5 do 6 berbi može se računati na prinos do 2 kg/m2. Glavati radič pakuje se takođe u gajbice. Prosečna težina glavice okruglih, crvenih i šarenih kultivara može biti od 200 – 500 g, a izduženog tipa i više. Može se postići prinos do 30 t/ha. Lisnati radič po pravilu se ne skladišti, a prema potrebi može se održati do nedelju dana na temperaturi od 2 – 5 ºC i visokoj relativnoj vlazi vazduha. Glavati radič je nešto otporniji.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.
  • Burza voća i povrća

Radič - Sorte

ukupno: 17, aktivno: 3, neaktivno: 14

BIANCO DI MILANO

CASTELFRANCO

CATALOGNA BRINDISINA

ERFANO

FIDELIO

GORIŠKI RADIČ

INDIGO

PALLA ROSSA

PAN DI ZUCCHERO

ROSSA DI TERVISO

RUBRO

TRŽAŠKI SALATNIK

TRŽAŠKI SOLATNIK

VERONA

VIRTUS

WITLOOF

Radič @ KLUB

Gašpar u Zagrebu Prije Korone u restoranu Mare Monti u Zagrebu predstavljena je vinarija Gašpar.U nazočnosti dvadesetak novinara i ljudi iz vinske struke i poslovanja o svojim vinima je nadahnuto govorio Dario Gašpar. Objasnio je način obrade u vinogradima posebice zimska plavljenja najvećeg vrgorsk...

+3

Danas sam ponijela svoju ambalažu u novu trgovinu u Radićevoj ulici u Osijeku, a u nju su mi upakirali brašno od pira, čaj od maslačka i list lovora. Kod kuće sam samo sve prebacila u staklenke. Bez vrećica, bez smeća. #zerowaste #NoPlasticChallenge Btw, nema šta nemaju. Sjemenke, suho voće, ulja, b...

+4

Na ovogodišnjem Farm Showu naši će posjetitelji moći vidjeti sustav upravljanja, auto-pilot za traktore. Imali smo ih i ranije, ali je ovdje riječ o poboljšanoj, jednostavnijoj verziji. Pomoću njega se smanjuju preklapanja i preskoci. Može se koristiti za sjetvu, a nakon toga i za kultivaciju. Koris...

+3

Na sur lie kod Pilata Berba u vinogradima Pilato završena je 1. listopada. Posljednji su bili Merlot i Cabernet sauvignon a počelo je sa Sauvignonom 5. rujna. Malvazija se brala pet dana kasnije. Grožđe je zdravo, odlične kvalitete pa će to biti još jedna godina za pamćenje. Obiteljsko poljoprivredn...

+3

Pozivamo vlasnike pasa da nas sada podrže, lajkaju, shareaju naše proizvode jer mi u ovim ludim vremenima radimo kako bi osigurali hranu za njihove najmilije ljubimce https://bit.ly/2ULPIGb

Najbolja je Asia I ove godine, ocijenjivala se kakvoća plodova jagoda koje se uzgajaju na području Zagrebačke županije i grada Zagreba. Najukusnijom su proglasili sortu Asia. Uz nju, na ocjenjivanju je bilo još sedam sorata – Clary, Sibilla, Joly, Albinon, San Andreas, Kviki i Alba. Ocjenjivao se va...

+5

Wine EnoGASTRO Vip Event Međunarodna konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca Zagreb Wine EnoGASTRO Vip Event –edukacija i druženje Posljednji ovogodišnji Wine EnoGASTRO Vip Event održao se 01. srpnja 2021. u Zagrebu u restoranu Tagliata. Veliki broj ugostitelja i turističkih dje...

+3

Danas posle nekoliko kisnih dana posejao sam sargarepu , salatu i kupus. Ovako se to radi kod nas na jugu. Drvena kutija ali 40 cm. duboka . Bastenska sejana zemlja , pesak jedinica, sumska zemlja od bukve sejana i pregoreo kravlji stajnjak. Sve lepo usitnjeno i posejano. Najlon odozgo i to je to ....

+3

Čekamo ljepše vrijeme pa da radimo zaštitu strnih žitarica fungicidima i insekticidima.

Najavljena Vinistra 27. vinska manifestacija Vinistra trebala bi se održati u Poreču od 7. do 9. svibnja „Kako ove godine zbog epidemioloških mjera nismo održali tradicionalni En Primeur u Zagrebu, Vinistra će biti prigoda da se predstave vina nove berbe, odlične po svim značajkama, posebno za crne...

+2

#mojepovrće Pozdrav svima!! Selfi iz vrta za plastenik pomislila bih ništa lakše da se radi o fotografiji koja je slikana u srcu sezone, kada uživamo i očima ali i nepcem ali ne potrebno je sada, na početku, kada sve počinje kada se čarolija stvara U ovom malo povrtnjaku radim sama ali imam pomoć be...

+4

Dok fotosinteza u miru radi svoje ;) #vinograd #vinogorje #baranja #podunavlje