Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Radič

Engleski naziv: Chicory leaves | Latinski naziv: Cichorium intybus L. var. foliosum Hegi

Radič

Radič se pretežito koristi u svežem stanju. Karakterističan je njegov jedinstven gorak ukus, a od ugljenih hidrata najviše je zastupljena fruktoza i inulin, što ima naročitu vrednost u ishrani dijabetičara. Otporna je višegodišnja biljka koja se gaji kao jednogodišnja zbog bledih listova ili korenja. Postoje tri osnovna tipa: lisnati radič, glavati radič kao i radič koji se gaji zbog korena iz kojeg se u zatamnjenom prostoru proizvode etiolirani vršni pupoljci.

Koren mu je kraći, jako razgranat i tek neznatno zadebljan. Boja listova je tamnozelene ili svetlo zelene boje (može biti i crvena), a glavne žile su bele boje. U mediteranskom području moguće je gajenje gotovo cele godine, a u kontinentalnom u prolećnom i jesenjem periodu.

Agroekološki uslovi gajenja radiča

Temperatura

Radič najbrže niče pri temperaturi od 20 ºC za 5 – 6 dana, a pri 10 ºC, do nicanja prođe i 15 dana. Za vegetativni rast optimalna je temperatura 15 – 18 ºC, a minimalna 6 -8 ºC. Može podneti niske temperature od -3 ºC do -5 ºC, u zavisnosti od tipa i kultivara. Radič voli otvoreno, osunčano stanište, ali toleriše i malo senke. 

Voda

Ravnomerno snabdevanje vodom bitno je za uspešno gajenje. Na lakim peskovitim zemljištima, uspešno se gaji uz navodnjavanje, a na težim zemljištima navodnjavanje nije potrebno.

Zemljište

Najpovoljnija su srednje teška zemljišta, dobre strukture i dobrog kapaciteta za vodu i vazduh uz pH 6 do 7.

Agrotehničke mere pri gajenju radiča

Plodored

Radič se ne sme uzgajati na istoj površini najmanje 3 do 4 godine. Gaji se nakon kultura đubrenih organskim đubrivima (paradajz, krompir, krastavci). Dobra je pretkultura jer nakon berbe i čišćenja ostavlja dosta organske mase, korenja i lišća.

Obrada zemljišta

Zemljište se obrađuje na 20 – 40 cm dubine, a površinski setveni sloj mora biti fine mrvičaste strukture.

Đubrenje

Za glavati i lisnati radič preporučuje se 20 – 60 t/ha stajskog đubriva, 160 – 200 kg/ha fosfora i 80 – 160 kg/ha kalijuma. U zavisnosti od tipa radiča, načina gajenja i zalihama hraniva u zemljištu, potreba za hranivima radiča vrlo je različita.

Nega zasada

Kada biljke razviju 3 – 4 lista, proređuje se na razmak 15 – 30 cm, u zavisnosti od kultivara. Tokom vegetacije redovno se navodnjava i međuredno kultivira.

Setva / sadnja radiča

Za berbu mladih listova radič se redovno direktno seje na gredice uz razmak redova 10 – 15 cm ili omaške s 3 – 10 g semena po m2. Sejati treba što pliće (0,5 – 1 cm) i lagano povaljati. Ako se seje mehanizovano, sejalicama, tada se seje u junu ili julu u redove na međuredni razmak od 30 – 50 cm s 1 - 1,5 kg/ha semena. Radič se može uzgajati kao rasad u zaštićenom prostoru pri temperaturi višoj od 10 ºC, uz setvu u februaru ili martu. Presađuje se u martu ili aprilu, a berba počinje krajem maja ili početkom juna.

Berba i skladištenje radiča

Ako se seje rano u proleće, u februaru ili martu, do nicanja treba 2 do 3 nedelje, a nakon nicanja za 4 do 6 nedelja listovi rozete dostignu visinu 10 – 15 cm, kada se mogu brati. Bere se rezanjem lišća, ali tako da se ne ošteti vegetacioni vrh. Nakon berbe prema potrebi se zalije, a novi listovi ponovno su spremni za berbu za oko mesec dana. Posle rezidbe usev je potrebno prihraniti azotnim ili kombinovanim đubrivom. Tokom leta sve do jeseni usev se može brati više puta, ali postepeno biva sve slabiji.

Odrezani listovi operu se u hladnoj vodi, ocede i tako dolaze na lokalno tržište pakovani u plitke gajbice prekrivene folijom. Uz 5 do 6 berbi može se računati na prinos do 2 kg/m2. Glavati radič pakuje se takođe u gajbice. Prosečna težina glavice okruglih, crvenih i šarenih kultivara može biti od 200 – 500 g, a izduženog tipa i više. Može se postići prinos do 30 t/ha. Lisnati radič po pravilu se ne skladišti, a prema potrebi može se održati do nedelju dana na temperaturi od 2 – 5 ºC i visokoj relativnoj vlazi vazduha. Glavati radič je nešto otporniji.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.
  • Burza voća i povrća

Radič - Sorte

ukupno: 17, aktivno: 3, neaktivno: 14

BIANCO DI MILANO

CASTELFRANCO

CATALOGNA BRINDISINA

ERFANO

FIDELIO

GORIŠKI RADIČ

INDIGO

LEONARDO

PALLA ROSSA

PAN DI ZUCCHERO

ROSSA DI TERVISO

RUBRO

TRŽAŠKI SALATNIK

TRŽAŠKI SOLATNIK

VERONA

VIRTUS

WITLOOF

Radič @ KLUB

Malinari iz Arilja, Požege, Ivanjice, Užica i Kosjerića najavili su da će od 17 sati blokirati petlju u Požegi. Razlog je što su nezadovoljni otkupnom cenom maline koja je ove godine tri puta niža nego prošle. Pregovori koji su proteklih nedelja bili sa ministarkom poljoprivrede, nisu doveli do pove...

ŠTA JE TO ZELENI KRMNNI KONVEJER ? Pod zelenim krmnim konvejerom (redosledom) podrazumeva se proizvodnja krmnog bilja u toku cele vegetacije, od ranog proleća do kasne jeseni, radi podmirivanja stoke zelenom hranom, prvenstveno krava muzara. Ukratko, zeleni konvejer je setva i žetva krmnih useva tok...

Karlovačka berba grožđa ove godine održaće se u Sremskim Karlovcima od 30. septembra do 2. oktobra. Ovu manifestaciju svečano će otvoriti u petak 30. septembra u 18:00 časova karlovački vinari i vinogradari. Tradicionalni Grožđebal će i ove godine okupiti proizvođače grožđa i vina, kao i druge izlag...

Suvremena vinarija Matić U istarskom trokutu Kaštelir , Višnjan , Vižinada smješteno je mnogo vinarija. Samo na području Višnjana njih čak 16 među kojima su Košeto, Prodan ,Poletti, Poleis, Aldo i Denis Bernobić a u Baškotima su Matići. Vinogradarenjem i vinarenjem se obitelj bavi već šest generacij...

+4

SPECIFIČNOSTI REZIDBE KAJSIJE. Kajsija (Prunus armeniaca L.) je voćka toplog podneblja. Prirodno traži dosta prostora za uzgoj, dobro podnosi zimske mrazeve, ali u prinudnom mirovanju može izmrznuti. Rano cveta, pa često je oštećuju pozni prolećni mrazevi, te može doći do kompromitovanja berbe. U cv...

Vinari kod Adžića Željko Adžić, poznati vinar iz Kutjeva, obilježio je vinogradarski blagdan Martinje te završetak ovogodišnje berbe. Tom prigodom u podrumu u obiteljskoj kući posjetilo ga je petnaestak vinara iz kutjevačkog vinogorja koje su predvodili Ivo Enjingi i Vlado Krauthaker te Drago Razumo...

+4

Mladi odgajivač Milan Milaković iz Mratišića je ponovio prošlogodišnji uspeh: njegova krava Luna je apsolutna šampionka 40. regionalne izložbe priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu. U trećoj laktaciji za 305 dana dala je 6.516 litara mleka sa prosečno 4,06 procenta mlečne masti, a dnevni mak...

+10

Dalmatinski pršut Barić šampion Dalmatinski pršut Barić tvrtke Opskrba Trade odnio je pobjedu na 11. Danima hrvatskog pršuta koji su 25. i 26. travnja 2025. održavani u Šibeniku. Šampionski pršut sušio se u Slivnom, mjestu pored Imotskog. Na ocjenjivanje pristiglo je 12 vrhunskih pršuta, a njihovu k...

+4

Uprava carina privremeno je obustavila prioritetni prolaz za kamione hladnjače. Ova odluka zatekla je proizvođače jagoda pred samu berbu. Međutim, ukidanje prava prioritetnog prolaska nije jedini problem koji je ove godine uticao na smanjenje izvoza jagode iz Srbije, kažu proizvođači. ”Tokom praznik...

Premier Wine Club u Zagrebu Otvoren Premier Wine club u Zagrebu po uzoru na svjetske vinske klubove Dino Kušen otvorio svoju treću vinoteku i Premier Wine Club u Zagrebu Svijet Vina Zagreb predstavio je projekt u svojoj trećoj vinoteci u Zagrebu u Bleiweisovoj 24. U podrumu vinoteke djelovat će Prem...

+4

Zajedno s OTP banka d.d. pokrenuli smo seriju radionica na kojima predstavljamo usluge povezane sa sufinanciranjem EU projekata i pojašnjavamo mogućnosti ulaganja za investitore u sklopu novog Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike; Intervencijske i Sektorske mjere, istovremeno analizir...

+3

Valentinovo – šampion Cuvée Jakob U zagrebačkom restoranu Vinodol u srijedu, 12.2.2024., Vinske zvijezde proslavile su 11. rođendan uz prvo ovogodišnje ocjenjivanje vina prigodne tematike uz Valentinovo - Ljubavna vina! Prema istraživanjima u opise ljubavnih vina s afrodizijačkim svojstvima, najčešć...

+4