Pretraživanje baze sortne liste
Engleski naziv: Horse radish | Latinski naziv: Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Schreb.
Ren je višegodišnja biljka i gaji se zbog zadebljalog rizoma (rizoma), a jednogodišnji izdanci rizoma koriste se za reprodukciju (razmnožavanje). Iz rizoma se razvije adventivno korenje, koje može dostići do 1 m dubine, ali glavnina se adsoprpcionog korenja nalazi u gornjih 30 cm zemljišta. Iz vršnih pupoljaka rizoma razvije se rozeta lišća. Na cvetnoj dršci nalaze se mali perasti listovi kratkih peteljki. Cvetovi su bele boje i skupljeni u grozdastim cvastima. Plod je sitna mahuna, a ako se seme i razvije, ono je obično sterilno.
Rezan ili riban, ren ima ljut miris i ukus. Bogat je vitaminom C, u svežem korenu ima ga više od 100 mg, a u mladim listovima čak 300 - 400 mg i oko 14 mg karotina (provitamina A).
U mirovanju može prezimiti i na temperaturi od -45 °C, međutim, izvađeni rizomi i neukorenjene reznice rena mogu izmrznuti već na -6 do -7 °C. Ren najintezivnije raste pri blagim temperaturama 17 – 20 °C. Temperautre više od 25 °C usporavaju rast i smanjuju prinos i kvalitet rizoma.
Za dobar rast najpogodnija je umerena vlažnost zemljišta i visoka vlažnost vazduha. Ren može podneti kraći sušni period, ali to smanjuje kvalitet rizoma. Ne podnosi stagnirajuću vodu.
Za gajenje su najpogodnija srednje teška zemljišta, peskovite ilovače ili ilovaste peskuše, dobre strukture s 3 – 5 % humusa, blago kisele do blago alkalne reakcije (pH 6 – 7,5). Za zemljišta kiselija od pH 5,5, potrebna je primena kalcijum karbonata.
Na istoj površini ren se može saditi tek nakon 3 do 4 godine.
Nakon zaoravanja organskog đubriva za sadnju rena najprikladnije je zimsko oranje na 30 cm dubine. U proleće, čim se zemlja dovoljno prosuši, površinski se obradi, a neposredno pre sadnje otvore se plitke brazde (oko 15 cm) s razmakom od 60 – 80 cm, u zavisnosti od raspoložive mehanizacije za međurednu obradu i vađenje.
Đubri se mineralnim đubrivom u odnosima 8:26:26 ili 10:30:20, ili s 40-70 t/ha stajskog đubriva.
Sadi se u jesen ili u proleće (kraj marta do sredine aprila) – izdancima dužine oko 20 cm. Taj način sadnje naziva se vegetativno razmnožavanje. Kod izdanaka za razmnožavanje ne treba dozvoliti stvaranje bočnog korenja.
Postoje tri načina sadnje:
Plitkom međurednom obradom održava se vodo-vazdušni režim i uništava korov sve dok rozete lišća ne zatvore redove. Uz međurednu obradu prema potrebi se prihranjuje azotnim đubrivom. U letnjom periodu, ako nastupe duže suše, korisna su 2 – 3 navodnjavanja kišenjem sa po 25 – 30 min.
U jednogodišnjem gajenju ren se vadi kasno u jesen, kada biljka uđe u mirovanje, a lišće požuti. U naročitom slučaju može se vaditi i zimi (ako zemljište nije smrznuto, a temperatura je viša od 0 °C) i u proleće pre nego počne nova vegetacija. Ako rizomi zbog suše ili drugih razloga nisu postigli potrebne dimenzije, usev se ostavlja još jednu godinu. Ren se vadi različitim prilagođenim mašinama (za repu, krompir ili mrkvu), koji se podese što je moguće dublje, da bi se na površinu izvadila cela biljka. Izvađeni ren odvozi se na sabirno mesto gde se sortira i dorađuje prema potrebi. Prinos tržnog rena može biti 7 – 10 t/ha.
Rizomi se očiste od zemlje, odreže se liše, sekundarni izdanci za reprodukciju ili preradu kao i sitni korenčići i pupoljci. Nakon pranja pakuje se u gajbice, ili PE vreće, a za naročito krupne rizome primenjuje se i vakuumsko pakujenje. Dorađeni ren može se skladištiti do 6 meseci na temperaturi od 0 – 1 °C i relativnoj vlazi vazduha od 95 %. Nedorađeni ren može se dobro skladištiti u podrumima i trapovima uz dobru zaštitu od smrzavanja.
Izvor:
ukupno: 2, aktivno: 1, neaktivno: 1
DOMAĆI HREN
LUDBREŠKI HREN
U mnogim delovima sveta ozloglašeni meteorološki fenomen El Ninjo ponovo se pojavio i gotovo je izvesno da će uticati na globalnu klimu u drugoj polovini ove godine, saopštila je juče u Ženevi Svetska meteorološka organizacija. Klimatski uslovi koje stvara El Ninjo prvi put su se posle nekoliko godi...
Od 27. do 30. januara na Zlatiboru će biti održano 59. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije i 5. Savetovanje agronoma Srbije i Republike Srpske, jedan od najvažnijih događaja u srpskom agraru. Savetovanje organizuje Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, koji već više od pola v...
Udruženje proizvođača i ljubitelja voćnih rakija “Čuvari tradicije” Apatin organizovaće 23. marta treću po redu Rakijašku radionicu. Organizatori navode da će radionica biti realizovana na marini u Apatinu, od 9 do 16 sati, a kotizacija za učešće iznosi 2.400 dinara i obuhvata brošuru o savremenom n...
Danas se reči voćarstvo i jabuka ispisuju crnim slovima, jer je i situacija takva, ocenio je profesor dr Franci Štampar sa Biotehničkog fakulteta u Ljubljani, na nedavnom savetovanju voćara u Gruži. Ovaj poznavalac prilika na tržištu jabuka u svetu, savetuje voćare koji imaju do 40 tona prinosa po h...
✨ Kada nebo pocrveni ružičasto i narančasto, čini se kao da je svijet omotan udobnim zagrljajem. 🌅 Bilo da anđeli peku kolačiće (na primjer u Harsewinkelu) ili samo marmelada nebu, ima nešto čarobno u ovim trenucima. 💫 Ima li još koji izraz za ovakvo obojeno nebo u vašoj zemlji ili regiji? 😍 Pod...
Svaki oblik vlage uljanoj repici i drugim kulturama je dobrodošao pa tako i rosulja nakon magle :)
Dragan Pejin iz Sivca primenio je BioPlug nakon žetve, pogledajte kako njegova zemlja diše, spremna za narednu sezonu 👇 Primenom BioPluga: ✅ Zemljište zadržava vlagu duže, površinski sloj ostaje rastresit, žetveni ostaci se brže razlažu, gliste rade u tlu i rastresaju ga. ✅ Ostatak organske mater...
Gori Bruxelles. Poljoprivrednici su s 1.300 traktora blokirali ceste grada, na zgradu Europskog parlamenta bacaju jaja i kamenje, pale gume, bacaju vatromet. Manje skupine pokušale su srušiti barijere podignute ispred parlamenta u blizini kojeg se održava današnji summit čelnika EU, ali policija ih...
Stana Nikolić
pre 1 godinu
Prave štetu i opet ćemo mi sve morati platiti. Prave štetu i opet ćemo mi sve morati platiti.
Želimo podijeliti s vama jedinstveno iskustvo s Trećeg međunarodnog simpozija posvećenog mrkvi, koji je nedavno održan u predivnom gradu Yorku, središtu regije Yorkshire, poznatoj po intenzivnom uzgoju povrća. Ovaj trodnevni događaj okupio je stručnjake iz cijelog svijeta i predstavio najnovije tehn...
Kad' je godina rodna, ruke su pune posla, a rezultat su vreće pune domaćeg krumpira! #RuralFoto #proizvodnja
Pozdrav od kompanije KITE DOO sa “AGROBIZNIS” sajma u Sremskoj Mitrovici, koji se održava danas, 14. juna 2025. na prostoru Gradskog parka i šetališne zone u Sremskoj Mitrovici. Na otvorenom izložbenom prostoru kompanije KITE DOO Novi Sad su stacionarno prikazane mašine najpopularnijeg proizvođača p...
Nova generacija vinara Bregovite Hrvatske Vođenje obiteljskih vinarija u Središnjoj bregovitoj Hrvatskoj preuzima nova generacija vinara. „Nova generacija teži višoj kvaliteti vina. Nasljednici vinarija, poput sestre i mene, školovani su vinari i svoje znanje žele ugraditi u proizvodnju vina. Gledam...