Pretraživanje baze sortne liste
Engleski naziv: Horse radish | Latinski naziv: Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Schreb.
Ren je višegodišnja biljka i gaji se zbog zadebljalog rizoma (rizoma), a jednogodišnji izdanci rizoma koriste se za reprodukciju (razmnožavanje). Iz rizoma se razvije adventivno korenje, koje može dostići do 1 m dubine, ali glavnina se adsoprpcionog korenja nalazi u gornjih 30 cm zemljišta. Iz vršnih pupoljaka rizoma razvije se rozeta lišća. Na cvetnoj dršci nalaze se mali perasti listovi kratkih peteljki. Cvetovi su bele boje i skupljeni u grozdastim cvastima. Plod je sitna mahuna, a ako se seme i razvije, ono je obično sterilno.
Rezan ili riban, ren ima ljut miris i ukus. Bogat je vitaminom C, u svežem korenu ima ga više od 100 mg, a u mladim listovima čak 300 - 400 mg i oko 14 mg karotina (provitamina A).
U mirovanju može prezimiti i na temperaturi od -45 °C, međutim, izvađeni rizomi i neukorenjene reznice rena mogu izmrznuti već na -6 do -7 °C. Ren najintezivnije raste pri blagim temperaturama 17 – 20 °C. Temperautre više od 25 °C usporavaju rast i smanjuju prinos i kvalitet rizoma.
Za dobar rast najpogodnija je umerena vlažnost zemljišta i visoka vlažnost vazduha. Ren može podneti kraći sušni period, ali to smanjuje kvalitet rizoma. Ne podnosi stagnirajuću vodu.
Za gajenje su najpogodnija srednje teška zemljišta, peskovite ilovače ili ilovaste peskuše, dobre strukture s 3 – 5 % humusa, blago kisele do blago alkalne reakcije (pH 6 – 7,5). Za zemljišta kiselija od pH 5,5, potrebna je primena kalcijum karbonata.
Na istoj površini ren se može saditi tek nakon 3 do 4 godine.
Nakon zaoravanja organskog đubriva za sadnju rena najprikladnije je zimsko oranje na 30 cm dubine. U proleće, čim se zemlja dovoljno prosuši, površinski se obradi, a neposredno pre sadnje otvore se plitke brazde (oko 15 cm) s razmakom od 60 – 80 cm, u zavisnosti od raspoložive mehanizacije za međurednu obradu i vađenje.
Đubri se mineralnim đubrivom u odnosima 8:26:26 ili 10:30:20, ili s 40-70 t/ha stajskog đubriva.
Sadi se u jesen ili u proleće (kraj marta do sredine aprila) – izdancima dužine oko 20 cm. Taj način sadnje naziva se vegetativno razmnožavanje. Kod izdanaka za razmnožavanje ne treba dozvoliti stvaranje bočnog korenja.
Postoje tri načina sadnje:
Plitkom međurednom obradom održava se vodo-vazdušni režim i uništava korov sve dok rozete lišća ne zatvore redove. Uz međurednu obradu prema potrebi se prihranjuje azotnim đubrivom. U letnjom periodu, ako nastupe duže suše, korisna su 2 – 3 navodnjavanja kišenjem sa po 25 – 30 min.
U jednogodišnjem gajenju ren se vadi kasno u jesen, kada biljka uđe u mirovanje, a lišće požuti. U naročitom slučaju može se vaditi i zimi (ako zemljište nije smrznuto, a temperatura je viša od 0 °C) i u proleće pre nego počne nova vegetacija. Ako rizomi zbog suše ili drugih razloga nisu postigli potrebne dimenzije, usev se ostavlja još jednu godinu. Ren se vadi različitim prilagođenim mašinama (za repu, krompir ili mrkvu), koji se podese što je moguće dublje, da bi se na površinu izvadila cela biljka. Izvađeni ren odvozi se na sabirno mesto gde se sortira i dorađuje prema potrebi. Prinos tržnog rena može biti 7 – 10 t/ha.
Rizomi se očiste od zemlje, odreže se liše, sekundarni izdanci za reprodukciju ili preradu kao i sitni korenčići i pupoljci. Nakon pranja pakuje se u gajbice, ili PE vreće, a za naročito krupne rizome primenjuje se i vakuumsko pakujenje. Dorađeni ren može se skladištiti do 6 meseci na temperaturi od 0 – 1 °C i relativnoj vlazi vazduha od 95 %. Nedorađeni ren može se dobro skladištiti u podrumima i trapovima uz dobru zaštitu od smrzavanja.
Izvor:
ukupno: 2, aktivno: 1, neaktivno: 1
DOMAĆI HREN
LUDBREŠKI HREN
Još jedna isporuka vrhunskih mašina iz bogatog prodajnog programa kompanije KITE DOO, ovog puta u Bačku! Impresivnom John Deere mašinskom parku firme "Žitna polja" iz Čuruga, ovoga puta pridružuju se tifon i agregat renomiranog Internacionalnog proizvođača - kompanije IRRIMEC, kao i kišna rampa komp...
VODITI RAČUNA O POJAVI ŽITNOG BAULJARA. Larve Žitnog bauljara se intenzivno hrane lišćem pšenice na temperaturama iznad 10 oC, a pri temperaturama ispod 3-5 oC prestaju sa ishranom. Preporuka je proizvođačima da obiđu svoje parcele sobzirom na trenutne temperature koje pogoduju napadu ove štetočine....
Više od hiljadu preduzetnika u Srbiji čuva tradiciju starih zanata. Na spisku sertifikovanih ih je, prema poslednjim podacima, više od hiljadu. Za njihovu sertifikaciju zaduženo je Ministarstvo privrede, a sertifikatom se potvrđuje da je reč o firmi koja se proizvodnjom bavi ručno, na tradicionalan...
Skriven i opasan neprijatelj šećerne repe - repin moljac foto: Stanko Nekić
Tri genenaracije Milojevića ovih dana imaju pune ruke posla. Spanać posejan u prvoj polovini oktobra stigao je za seču i već se naveliko ovo povrće distribuira do domaćih kupaca. Spanać seju parcijalno, u više plastenika i na površini većoj od 20 ari. Ovo povrće samo sebi je osiguralo plasman jer se...
Opština Ljubovija je potpisivanjem ugovora o osnivanju Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede, postala osamnaesta opština u Srbiji u kojoj je aktiviran ovakav fond uz podršku USAID-a. Time će biti obezbeđeno 4 miliona dinara za razvoj poljoprivrede u ovoj opštini, tj. za podršku gazdinstvima u vidu...
Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P
Da li ste znali da se kod nas u prodavnicama, za razliku od ostalog bobičastog voća, crna ribizla ne može kupiti? Po odgovore smo se zaputili u srce Banata - Mladen Đaković iz Lukićeva kod Zrenjanjina već par godina se posvetio proizvodnji crne ribizle i jedan je od retkih proizvođača koji je gaji n...
"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog razvoja: Voda za sve do 2030. godine. Zbog toga što je u nek...
Zbog visokih temperatura nalazimo se u kritičnom periodu kada se radi o opasnosti od šumskih požara, izjavila je Gordana Jančić, iz JP "Srbijašume". "Visoke temperature često imaju za posledicu i razna strujanja, odnosno vetrove, a ono što je jedan od glavnih uzročnika požara je da ljudi često borav...
Da li ima smisla da se čudimo vremenskim prilikama? Nema, realno. Ali, kako se boriti protiv njih, uskoro reč mudrosti stručnjaka na Agroklubu....
Poznati vinski sajt Winesofa.eu objavio je članak po imenu "Deset vinskih regija Centralne i Istočne Evrope koji bi mogli da prijatno iznenade u 2024". Jedna od pomenutih regija je i Šumadija, sa zanimljivom istorijom i velikim vinskim i turističkim potencijalom. U tekstu koji je potpisao osnivač i...