Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Ren

Engleski naziv: Horse radish | Latinski naziv: Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Schreb.

Ren

Ren je višegodišnja biljka i gaji se zbog zadebljalog rizoma (rizoma), a jednogodišnji izdanci rizoma koriste se za reprodukciju (razmnožavanje). Iz rizoma se razvije adventivno korenje, koje može dostići do 1 m dubine, ali glavnina se adsoprpcionog korenja nalazi u gornjih 30 cm zemljišta. Iz vršnih pupoljaka rizoma razvije se rozeta lišća. Na cvetnoj dršci nalaze se mali perasti listovi kratkih peteljki. Cvetovi su bele boje i skupljeni u grozdastim cvastima. Plod je sitna mahuna, a ako se seme i razvije, ono je obično sterilno.

Rezan ili riban,  ren ima ljut miris i ukus. Bogat je vitaminom C, u svežem korenu ima ga više od 100 mg, a u mladim listovima čak 300 - 400 mg i oko 14 mg karotina (provitamina A).

Agroekološki uslovi za gajenje rena

Temperatura

U mirovanju može prezimiti i na temperaturi od -45 °C, međutim, izvađeni rizomi i neukorenjene reznice rena mogu izmrznuti već na -6 do -7 °C. Ren najintezivnije raste pri blagim temperaturama 17 – 20 °C. Temperautre više od 25 °C usporavaju rast i smanjuju prinos i kvalitet rizoma.

Voda

Za dobar rast najpogodnija je umerena vlažnost zemljišta i visoka vlažnost vazduha. Ren može podneti kraći sušni period, ali to smanjuje kvalitet rizoma. Ne podnosi stagnirajuću vodu.

Zemljište

Za gajenje su najpogodnija srednje teška zemljišta, peskovite ilovače ili ilovaste peskuše, dobre strukture s 3 – 5 % humusa, blago kisele do blago alkalne reakcije (pH 6 – 7,5). Za zemljišta kiselija od pH 5,5, potrebna je primena kalcijum karbonata.

Agrotehničke mere u gajenju rena

Plodored

Na istoj površini ren se može saditi tek nakon 3 do 4 godine.

Obrada zemljišta

Nakon zaoravanja organskog đubriva za sadnju rena najprikladnije je zimsko oranje na 30 cm dubine. U proleće, čim se zemlja dovoljno prosuši, površinski se obradi, a neposredno pre sadnje otvore se plitke brazde (oko 15 cm) s razmakom od 60 – 80 cm, u zavisnosti od raspoložive mehanizacije za međurednu obradu i vađenje.

Đubrenje

Đubri se mineralnim đubrivom u odnosima 8:26:26 ili 10:30:20, ili s 40-70 t/ha stajskog đubriva.

Setva / sadnja rena

Sadi se u jesen ili u proleće (kraj marta do sredine aprila) – izdancima dužine oko 20 cm. Taj način sadnje naziva se vegetativno razmnožavanje. Kod izdanaka za razmnožavanje ne treba dozvoliti stvaranje bočnog korenja.

Postoje tri načina sadnje:

  • Sadnja u jarke razmaka 50 cm, gde se reznice polažu ukoso na 30 cm razmaka jedna od druge i prekriva zemljom;
  • Sadnja u vodoravni položaj reznica uz savijen gornji kraj. Ovde dubina jarka iznosi oko 15 cm;
  • Sadnja na bankove razmaka 50 - 80 cm na način pravljenja kosih rupa u koje se stavljaju reznice tako da donji krajevi budu ispod i između dva banka, a gornji kraj ispod vrha banka.
  • Nega zasada rena

    Plitkom međurednom obradom održava se vodo-vazdušni režim i uništava korov sve dok rozete lišća ne zatvore redove. Uz međurednu obradu prema potrebi se prihranjuje azotnim đubrivom. U letnjom periodu, ako nastupe duže suše, korisna su 2 – 3 navodnjavanja kišenjem sa po 25 – 30 min.

    Berba i skladištenje rena

    U jednogodišnjem gajenju ren se vadi kasno u jesen, kada biljka uđe u mirovanje, a lišće požuti. U naročitom slučaju može se vaditi i zimi (ako zemljište nije smrznuto, a temperatura je viša od 0 °C) i u proleće pre nego počne nova vegetacija. Ako rizomi zbog suše ili drugih razloga nisu postigli potrebne dimenzije, usev se ostavlja još jednu godinu. Ren se vadi različitim prilagođenim mašinama (za repu, krompir ili mrkvu), koji se podese što je moguće dublje, da bi se na površinu izvadila cela biljka. Izvađeni ren odvozi se na sabirno mesto gde se sortira i dorađuje prema potrebi. Prinos tržnog rena može biti 7 – 10 t/ha.

    Rizomi se očiste od zemlje, odreže se liše, sekundarni izdanci za reprodukciju ili preradu kao i sitni korenčići i pupoljci. Nakon pranja pakuje se u gajbice, ili PE vreće, a za naročito krupne rizome primenjuje se i vakuumsko pakujenje. Dorađeni ren može se skladištiti do 6 meseci na temperaturi od 0 – 1 °C i relativnoj vlazi vazduha od 95 %. Nedorađeni ren može se dobro skladištiti u podrumima i trapovima uz dobru zaštitu od smrzavanja.

    Izvor:

    • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.
    • Burza voća i povrća

    Ren - Sorte

    ukupno: 2, aktivno: 1, neaktivno: 1

    DOMAĆI HREN

    LUDBREŠKI HREN

    Ren @ KLUB

    Hrvatska vinska kultura dobila kapitalnu znanstvenu monografiju autorice Tanje Baran Objavljena je „Hrvatska vinska kultura“, znanstvena monografija naslovne doc. dr. sc. Tanje Baran. Knjiga je rezultat autoričina proučavanja hrvatske tradicijske vinske kulture te vinske nematerijalne baštine. Nakon...

    +3

    Kopriva je biljka koja sadrži organsko gvožđe, koje je osnova crvenih krvnih zrnaca. Anemija, umor, visok krvni pritisak, šećer, reumatske tegobe mogu se ublažiti upotrebom koprive. Ova kraljica korova može se naći na svakom koraku, uglavnom se beru vrhovi lista koprive, koji su, kako se smatra, naj...

    ✅Prvog dana u tjednu pred nadolazeći sajam izlagački prostor vjerojatno nikada nije bio toliko popunjen strojevima kao što je danas. 📈 Velik broj mehanizacije najbolje nagovješćuje rekordan broj izložbenih primjeraka jer površina na kojoj se izlaže nikada nije bila veća. Na 1️⃣0️⃣0️⃣.0️⃣0️⃣0️⃣ kva...

    +8

    Žetvu na poljima u šabačkom kraju prekidala je kiša, a kombajni su od vikenda ponovo u polju. Prinos i kvalitet pšenice su bolji nego što se očekivalo, a novina za poljoprivrednike je da skladištari mere i procenat proteina u zrnu, tako da će pšenicu plaćati prema kvalitetu. "To praktično znači da s...

    Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatnost s brojnim naslovima. Uspješno prate trendove pa tako u no...

    +5

    Proizvođači malina u Srbiji najavili su da neće brati to voće ako cena bude ispod minimalne od 350 dinara po kilogramu. Udruženje Vilamet iz Arilja zatražilo je od Ministarstva poljoprivrede da pozove na zajednički sastanak proizvođače, otkupljivače i izvoznike tog voća kako bi se izjasnili o otkupn...

    Svakog februara se u Erdeviku, malom slovačkom selu u Sremu organizuje tradicionalni Riblji bal koji je posvećen ribljim specijalitetima. Ova manifestacija ima tradiciju dugu već 60 godina i zato i ne čudi što smo u potrazi za receptom za najbolju riblju čorbu posetili baš Erdevičane. Kuvar Miroslav...

    +3

    Srbija ima blizu 20.000 hektara pod vinovom lozom, godišnje se proizvede oko 30 miliona litara vina, a vinari smatraju da bi moglo da se proizvede i 70 miliona litara. Podaci iz poljoprivrednog popisa pokazuju da se proizvodnjom grožđa bavi 80.000 poljoprivrednih gazdinstava, od čega je 47.120 upisa...

    PETA OD PET ISPORUKA U ISTOM DANU U REGION SREMA I na kraju izuzetno uzbudljivog dana u poslovnoj jedinici kompanije KITE DOO u Sremskoj Mitrovici, isporučen je u region Srema i PETI od 5 John Deere traktora toga dana i to u gazdinstvo još jedne dame, Dragane Vuković iz Dobanovaca. U skladu sa težnj...

    +2

    Poljoprivrednici okupljeni na sastanku u subotu (3.2.) u Subotici doneli su odluku da zatraže sastanak sa predstavnicima resornog ministarstva kako bi dobili objašnjenje u vezi sa: -pasivnim statusom gazdinstva; -problematikom PIO dužnika; -realizacijom dogovorenih kredita sa jedan odsto kamate. Uz...

    Znate li koja je rezedo boja? :-D

    Da li ste znali za ovaj recept? -Potočarka -Vrhovi mlade Koprive -Dve vrste Divljeg luka -Cvetovi Jagorčevine, Ljubičice, i Plućnjaka. -Sirće Trnjine, maslinovo ulje, so Biljke očistiti i oprati. Koprivu kratko popariti i iseckati. Poročarku iseći na željenu veličinu, divlji luk sitno iseckati. Sve...

    +3