Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Ren

Engleski naziv: Horse radish | Latinski naziv: Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Schreb.

Ren

Ren je višegodišnja biljka i gaji se zbog zadebljalog rizoma (rizoma), a jednogodišnji izdanci rizoma koriste se za reprodukciju (razmnožavanje). Iz rizoma se razvije adventivno korenje, koje može dostići do 1 m dubine, ali glavnina se adsoprpcionog korenja nalazi u gornjih 30 cm zemljišta. Iz vršnih pupoljaka rizoma razvije se rozeta lišća. Na cvetnoj dršci nalaze se mali perasti listovi kratkih peteljki. Cvetovi su bele boje i skupljeni u grozdastim cvastima. Plod je sitna mahuna, a ako se seme i razvije, ono je obično sterilno.

Rezan ili riban,  ren ima ljut miris i ukus. Bogat je vitaminom C, u svežem korenu ima ga više od 100 mg, a u mladim listovima čak 300 - 400 mg i oko 14 mg karotina (provitamina A).

Agroekološki uslovi za gajenje rena

Temperatura

U mirovanju može prezimiti i na temperaturi od -45 °C, međutim, izvađeni rizomi i neukorenjene reznice rena mogu izmrznuti već na -6 do -7 °C. Ren najintezivnije raste pri blagim temperaturama 17 – 20 °C. Temperautre više od 25 °C usporavaju rast i smanjuju prinos i kvalitet rizoma.

Voda

Za dobar rast najpogodnija je umerena vlažnost zemljišta i visoka vlažnost vazduha. Ren može podneti kraći sušni period, ali to smanjuje kvalitet rizoma. Ne podnosi stagnirajuću vodu.

Zemljište

Za gajenje su najpogodnija srednje teška zemljišta, peskovite ilovače ili ilovaste peskuše, dobre strukture s 3 – 5 % humusa, blago kisele do blago alkalne reakcije (pH 6 – 7,5). Za zemljišta kiselija od pH 5,5, potrebna je primena kalcijum karbonata.

Agrotehničke mere u gajenju rena

Plodored

Na istoj površini ren se može saditi tek nakon 3 do 4 godine.

Obrada zemljišta

Nakon zaoravanja organskog đubriva za sadnju rena najprikladnije je zimsko oranje na 30 cm dubine. U proleće, čim se zemlja dovoljno prosuši, površinski se obradi, a neposredno pre sadnje otvore se plitke brazde (oko 15 cm) s razmakom od 60 – 80 cm, u zavisnosti od raspoložive mehanizacije za međurednu obradu i vađenje.

Đubrenje

Đubri se mineralnim đubrivom u odnosima 8:26:26 ili 10:30:20, ili s 40-70 t/ha stajskog đubriva.

Setva / sadnja rena

Sadi se u jesen ili u proleće (kraj marta do sredine aprila) – izdancima dužine oko 20 cm. Taj način sadnje naziva se vegetativno razmnožavanje. Kod izdanaka za razmnožavanje ne treba dozvoliti stvaranje bočnog korenja.

Postoje tri načina sadnje:

  • Sadnja u jarke razmaka 50 cm, gde se reznice polažu ukoso na 30 cm razmaka jedna od druge i prekriva zemljom;
  • Sadnja u vodoravni položaj reznica uz savijen gornji kraj. Ovde dubina jarka iznosi oko 15 cm;
  • Sadnja na bankove razmaka 50 - 80 cm na način pravljenja kosih rupa u koje se stavljaju reznice tako da donji krajevi budu ispod i između dva banka, a gornji kraj ispod vrha banka.
  • Nega zasada rena

    Plitkom međurednom obradom održava se vodo-vazdušni režim i uništava korov sve dok rozete lišća ne zatvore redove. Uz međurednu obradu prema potrebi se prihranjuje azotnim đubrivom. U letnjom periodu, ako nastupe duže suše, korisna su 2 – 3 navodnjavanja kišenjem sa po 25 – 30 min.

    Berba i skladištenje rena

    U jednogodišnjem gajenju ren se vadi kasno u jesen, kada biljka uđe u mirovanje, a lišće požuti. U naročitom slučaju može se vaditi i zimi (ako zemljište nije smrznuto, a temperatura je viša od 0 °C) i u proleće pre nego počne nova vegetacija. Ako rizomi zbog suše ili drugih razloga nisu postigli potrebne dimenzije, usev se ostavlja još jednu godinu. Ren se vadi različitim prilagođenim mašinama (za repu, krompir ili mrkvu), koji se podese što je moguće dublje, da bi se na površinu izvadila cela biljka. Izvađeni ren odvozi se na sabirno mesto gde se sortira i dorađuje prema potrebi. Prinos tržnog rena može biti 7 – 10 t/ha.

    Rizomi se očiste od zemlje, odreže se liše, sekundarni izdanci za reprodukciju ili preradu kao i sitni korenčići i pupoljci. Nakon pranja pakuje se u gajbice, ili PE vreće, a za naročito krupne rizome primenjuje se i vakuumsko pakujenje. Dorađeni ren može se skladištiti do 6 meseci na temperaturi od 0 – 1 °C i relativnoj vlazi vazduha od 95 %. Nedorađeni ren može se dobro skladištiti u podrumima i trapovima uz dobru zaštitu od smrzavanja.

    Izvor:

    • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.
    • Burza voća i povrća

    Ren - Sorte

    ukupno: 2, aktivno: 1, neaktivno: 1

    DOMAĆI HREN

    LUDBREŠKI HREN

    Ren @ KLUB

    Vinart i VAPT Nikada prije nije se dogodilo da se dva velika vinska događaja u Zagrebu organiziraju istodbodno, deveto. izdanje Vinart Grand Tastinga u dvorani Lauba i međunarodna vinska smotra VAPT 2024. u hotelu Hilton Garden Inn Na VINRT-u nastupila su neka od najznačajnijih vinskih autoriteta da...

    +4

    Vina bez alkohola, kao i ona sa niskim sadržajem alkohola, po prvi put će dobiti istaknuto mesto na sajmu ProWein u Dizeldorfu, jednom od najvećih vinskih sajmova na planeti. Ova vina biće predstavljena od 19.-21. marta, u okviru sajamske celine po imenu "World of Zero". Mihael Degen, izvršni direkt...

    Za pripremanje slanine najbolje je uzeti meso svinje koja je teška od 120-145 kilograma. Od nje se najlakše vadi mast, odvaja slanina, peka, vrat, but, kaže Vladimir Đukić, mesar iz Banjaluke. Koji je njegov recept, čitajte sutra!

    +3

    Špinat, rukola , mladi luk! Rukola i mladi luk iz hranjivih kocki ! Velike prednosti uzgoja iz hranjivih kocki u svim aspektima ! Špinat posijan mašinom , 12 redova sije odjednom !

    +3

    Peti prst na nozi pasa sa unutrašnje strane iznad šape je rudimentirani i nefunkcionalni prst. Zbog nefunkcionalnosti prsta nokti se ne troše, pa narastu u vidu kljova pri čemu mehanički oštećuju deo šape pri kretanju psa. Pri brzom kretanju kandže se često zakače za neki predmet, što može da izazov...

    +2

    Analize pokazuju da su klimatske promene koje se sada dešavaju deset puta brže nego što su se ikada dešavale u istoriji planete, a njihov uticaj na poljoprivredne kulture je veliki, kako na proizvodnju na otvorenom, tako i na onu u plastenicima i staklenicima, kaže profesorka Zorica Ranković Vasić s...

    Vinogradarska breskva ili kako je nazivaju "Šeftelija" još po negde se uzgaja a nekada je u svakom vinogradu imalo po nekoliko stabala i otuda njen naziv. Plod može biti belog mesa ili sa roznom obojenošću a spoljašnja pokožica na osunčanim stranama takođe može dobiti crvenkastu boju. Najviše se kor...

    +7

    U Srbiji je lane, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) posečeno 3,3 miliona kubika drveta, a najveći deo, 1,7 miliona kubika ili 52 odsto je upotrebljen kao ogrevno drvo. U državnim šumama i van šuma posečeno je oko 2,7 miliona metara kubnih drveta, a u privatnim šumama i van šuma o...

    KOJI SU TO OSNOVNI PRINCIPI REZIDBE FORMIRANE KORDUNICE? - Pri rezidbi se prošlogodišnji lukovi uklanjaju do osnove.Gornji lastar sa prošlogodišnjeg kondira za zamjenu reže se na luk,a donji ponovo na kondir za zamjenu.Lukovi se nakon rezidbe saviju i vežu za žicu ispod krakova.

    +3

    Rezultate istraživanja sorti maslina cipressino, tosca, sikitita, arbequino, arbosana i koroneiki, iz pokusnog nasada Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu danas je na 26. Noćnjaku predstavio dr.sc. Predrag Vujević. Riječ je o sortama intenzivnog uzgoja, uobičajene su za podneblje Španjolske, I...

    +5

    Mrmot Phil, slavni prognostičar iz Panksatavnija, predvidio je još šest sedmica zime. On je jučer očekivano provirio iz svoje kućice u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji i vidio svoju sjenku. Mrmotove prognoze dio su tradicije čiji korijeni sežu u 1887. godinu. Statistika klimatologa pokazuje da...

    Naš partner iz Virovitice žetvu kukuruza 🌽 dočekat će spreman uz novi Kukuruzni heder Geringhoff MSSC 6 redni sklopovi. Hvala na povjerenju 🔝👌 #novocommerce