Rotkva

Engleski naziv: Black radish | Latinski naziv: Raphanus sativus L. var. niger (Mill.) S. Kerner

Rotkva

Rotkva je dvogodišnja je biljka. U prvoj godini razvije hipokotilsku krtolu, u donjem delu je koren, a na vrhu vrlo skraćena stabljika s rozetom izduženog, dlakavog lišća. Krtola može biti okruglog, valjkastog  ili konusnog oblika. Spolja je načešće crne boje, ali ima kultivara smeđe i krem bele boje. Unutrašnje tkivo je belo, sočno i jedro. Na cvetnoj stabljici visine 1,5 m, nalaze se grozdaste cvasti s cvetovima bele, ružičaste ili ljubičaste boje. Plod je komušica s oko 6 – 8 semena. U 1 g može biti 100 – 160 semena.

Zahvaljujući svom mirisu i ukusu, u ishrani podstiče apetit i pojačava lučenje želučanog soka. Teže se vari i stoga je treba što više usitniti. Povoljno deluje na izlučivanje sluzi iz organa za disanje pa se preporučuje kod bronhitisa, prehlade i kašlja.

Agroekološki uslovi za gajenje rotkve

Temperatura

Minimalna temperatura za klijanje iznosi 1 – 2 ºC, a pri 20 ºC niče već za 2 dana. Optimalna temperatura za rast i razvoj iznosi 15 – 20 ºC.

Voda

Za kasnu prolećnu i letnju setvu potrebno je navodanjavanje kako bi se omogućlo jednolično nicanje.

Zemljište

Najbolje uspeva na srednje teškim, ilovastim zemljištima, bogatim humusom, dobre strukture i propusnosti uz pH 5,6 – 7.

Agrotehničke mere gajenja rotkve

Plodored

Rotkva se ne sme sejati na istome mestu 3 do 4 godine, a kupusnjače su joj loši predusevi. Gaji se nakon kulture đubrene organskim đubrivom.  

Obrada zemljišta

Zemljište se obrađuje na 20 – 30 cm dubine, formiraju se gredice, površina zemljišta se obradi frezom, a prema potrebi i lagano povalja.

Đubrenje

Đubrenje rotkve usklađuje se prema planiranom prinosu i zalihama hraniva u zemljištu. Azot se primenjuje u više navrata da bi se izbrgao prenagli rast, koji može prouzrokovati sunđerasti koren. Za ostvarenje prosečnog prinosa od 100 kg/100 m2 rotkve, preporučuje se đubrenje s 0,25 kg azota, 0,1 kg fosfora i 0,5 kg kalijuma. 

Nega zasada

Međuredna kultivacija i navodnjavanje kišenjem posle setve i tokom vegetacije osigurava stabilan prinos i kvalitet rotkve.

Setva / sadnja rotkve

Najčešće se gaji direktnom setvom, ali je moguće i gajenje iz rasada. Seje se na otvorenom kada se temperatura ustali iznad 12 ºC, što u kontinentalnom području bude u drugoj polovini aprila. Može se sejati sve do sredine jula, pa se može uzgajati i kao postrni usev nakon ranog krompira, graška ili žitarica. Seje se na gredice uz razmak 25x20 cm, odnosno 20 semena po m2. U zavisnosti od o krupnoće semena i načina setve potrebno je 4 – 8 kg semena po hektaru.

Berba i skladištenje rotkve

Rani kultivari beru se 50 – 60 dana nakon sejanja. Na lakšim zemljištima rotkva se može čupati ili vaditi odgovarajućim mašinama. Jesenja rotkva obično se vadi u oktobru ili početkom novembra. Sa nje se odstranjuje lišće i pakuje u duboke gajbice ili mrežaste vreće od sintetičkih vlakana, i tako se oprema za tržište. Prinosi mogu iznositi od 20 – 50 kg/ha.

Slaže se u vezice ili nakon orezivanja lišća pere i pakuje u perforirane PE vrećice za jediničnu prodaju. Rana rotkva s lišćem može se skladištiti do 2 nedelje pri temperaturi od 0 ºC i relativnoj vlazi vazduha 95 %, a bez lišća do mesec dana. Jesenja rotkva najčešće se skladišti u podrumima i trapovima, gde se može održati 4 – 6 meseci.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Rotkva - Sorte

ukupno: 3, aktivno: 0, neaktivno: 3

BIJELA PROLJETNA

MÜNCHNER BIER

RUNDER SCHWARZER WINTER

Rotkva @ KLUB

Od svega posijanog krenula je samo rotkvica. Zato jagodica ima na svakom ćošku.

+3

Na kraju 3. tjedna sve lijepo napreduje. Salata i kupus su već znatno veći, mrkva još niče i trenutno se ne nazire, ali zato su tu već rotkvice vani, brzo rastu i pokazuju liniju uz koju je mrkvica zasađena. Ovaj tjedan sa dovoljno vlage i konačno malo ozbiljnijeg sunca im je baš godio. :) #mojepovr...

+2

Dejan Vilotić iz Grabovca nekoliko decenija bavi se proizvodnjom rasada a ovaj posao započeo je njegov otac Radosav. U dvadesetak plastenika na oko hektar zemlje proizvodi rasad paradajza i krastavca, šargarepe, i rotkvice, koji se uglavnom prodaje na beogradskim pijacama, ali njegovi proizvodi odla...

+2

Konačno je stigao red i na mrkvicu! Predivno toplo i sunčano vrijeme fino se poklopilo i sa danima sjetve biljaka korijena prema mjesečevom kalendaru. Salata i kupus također lijepo napreduju, a da mrkvica za to vrijeme dok i oni ne stignu na gredicu ne bi bila sama, kao dobri susjedi pravit će joj d...

+5

#mojepovrće Meni se čini kako je proljeće tek počelo a moj vrt već pravi sjemenke za sljedeću godinu.Salata je prva krenula u sjeme. Sada već počinje žutiti i grašak koji nisam brala već ostavljala za sjeme.onda rotkvice,blitva asada i lanjska mrkva počinje cvjetati.

+5

Mi nas vrt obožavamo, iako nam je 1,5km od stana, i nemamo vode na njemu(pa punimo svaki dan 40,50 boca) trudimo se pomoć didu i babi, čak smo i Uskrs proveli u ovo vrijeme corone na njemu :), i plastenik bi nam bas dobro došao, trenutno imamo salatu, blitvu, bob, rotkvice, jagode, luk, raštiku, špi...

+14

Osim salate, šargarepe i kupusa, sadim blitvu, rotkvice i poneku smokvu :) #mojepovrće

+3

Svibanj na mojem "Gredica - opg-u". Salata, rotkvice, mladi luk - druga runda. "On lajn" berba svaki dan koliko treba. Na prazna mjesta uskoro dolaze flanci paprike i rajčice uzgojeni na kuhinjskom prozoru. Osim povrća i jagode iz kamenjara. Češnjak izrastao iz slučajno ostavljene lukovice iz prošlo...

+6

Prve rotkvice iz naše nove bašte u Opovu...

Ove nedjelje konačno se mogu pohvaliti da sam na gredici okupila naš veličanstveni trojac! :) Još uvijek to nije skroz jer zelje držim u teglicama dok još mrvicu ne poraste, ali konačno da je počelo napredovati što me neopisivo veseli! Par slikica i sa ostalih gredica na kojima se vidi očigledan nap...

+5

Salatice konačno pronašle svoje mjesto na gredici! Preko noći ih pokrivam, možda tako zaštitim od puževa. Vlage je dovoljno ako ne i previše, sad ako naredni tjedan posluži i glede najavljene topline, prognoziram im streloviti rast :) Dodala sam i par slikica sa par drugih lokacija. Grašak lijepo na...

+5