Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosečno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih materije i 1.2 % sirovih proteina. Salata je bogata vitaminom C, B1, B2, karotinom i dr. Od mineralnih materije bogata je solima kalijuma, gvožđa, fosfora i dr.

Iz glavnog korena salate izbijaju postrane korenove žilice prvog i drugog reda. Kako je salata jednogodišnja zeljasta biljka masa korena smeštena je u površinskom sloju zemljišta, to je očito kod biljaka koje se gaje iz rasada. Lišće je sedeće, okruglo, nazubljeno što zavisi od sorte salate. Cvetno stablo je razgranato, a na vrhu grana nalaze se glavičaste cvasti sa žutim cvetovima. Salata je samooplodna biljka. Seme za setvu je sitno, a klijavost zadržava 4-5 godina.

Salate glavatice dele se u dva tipa:

  • Kristalke - ivice listova jače su nazubljene
  • Maslenke - (puterice) nežnih su listova i ravnog lisnog obruba
  • Agroekološki uslovi

    Temperatura

    Najpogodnije vreme gajenja na otvorenom je proleće i jesen, kada temperatura nije visoka. Seme salate niče na temperaturi 15-20 ºC, seme iznikne za 2-4 dana. Za otprilike 45-55 dana (što zavisi od sorte) salata dostiže svoj maksimum rasta. Temperatura viša od 20 ºC, posebno, ako je suvo zemljište i vazduh, nepovoljno će se odraziti na količinu i kvalitet prinosa.

    Voda

    Za salatu je potrebno rastresito humusno zemljište koje dobro zadržava vlagu. Tokom gajenja salate biljke trebaju dovoljno vlage, što znači do zatvaranja sklopa, a to je početak glavičanja. Potrebno je 15 l vode/m2 dva puta nedeljno ako nije intenzivan sunčani period. Zalivanje treba primeniti ako je to moguće kada nisu jako oblačni dani.

    Zemljište

    Salata najbolje uspeva na plodnom i rastresitom zemljištu, bogatom organskim materijema. Staklenička zemljišta uglavnom su pripremljena tako da se na njima salata veoma uspešno gaji i razvija. Treba imati na umu da je ova biljka veoma osetljiva na visoku koncentraciju soli u zemljištu. Optimalne vrednosti pH zemljišta za salatu su 6,0-6,5-7.

    Agrotehničke mere

    Plodored

    Salata može podneti dugotrajni gajenje na istoj površini, ali ipak je poželjna barem jedna pretklutura iz druge porodice. Zbog kratke vegetaciju salate, moguće je odgajiti 2-3 useva godišnje, a često se salata gaji i kao međukultura.

    Obrada zemljišta

    Zemljište se obrađuje na dubini 20-25 cm, a mineralna đubriva ne treba zaoravati jer se korenov sistem salate razvije dosta plitko, pa se usled čestih zalivanja mineralna hraniva lako spuste do potrebne dubine. U jesen je dobro u zemljište zaorati stajsko đubrivo ili zreo kompost. Kako je u zaštićenom prostoru uglavnom supstrat kvalitetan, obrada zemljišta ne predstavlja poseban problem. Na mestima gde je došlo do zbijanja zemljišta prilikom gajenja prethodne kulture obavezna je mera podrivanja sa specijalnim mašinom - podrivačem. Ova mera omogućuje rastresanje zemljišta i provetravanje do 35-40 cm dubine.

    Đubrenje

    Rano u proleće zemljište se fino rastrese, a predsetveno se može dodati oko 150 kg/ha mineralnog đubriva NPK 7:14:21 (ako agrohemijska analiza zemljišta nije izvršena i nema preporuke). Tokom rasta usev treba prihranjivati KAN-om, i to od 70-100 kg/ha (kod primene ovog đubriva treba pripaziti da granule ne dođu na list salate što bi izazvalo palež).

    Setva i sadnja

    Da bismo salatu brali početkom 12 meseca u zaštićenom prostoru, setva se obavlja oko 20. oktobra, a rasađivanje mesec dana posle. Berba se uglavnom obavlja kroz 5-10 dana. U savremenoj stakleničkoj proizvodnji rasada salate, gaji se u specijalno pripremljenim sabijenim tresetnim kockicama veličine 3-4 cm. Setva se obavlja piliranim semenom pomoću specijalnog mašine koji ulaže jednu po jednu semenku u svako konusno udebljenje kockica. Zasejane kocke treba zaliti i pokriti plastičnom folijom dok seme ne počne nicati. Uz optimalne uslove rasad je spreman za rasađivanje za 20-ak dana. Da bi se postigao navedeni rok prispeća sadnica, bitno je da se do nicanja održava temperatura 15-18 ºC, a posle nicanja 10-12 ºC. Relativna vlažnost vazduha održava se između 60-70 %. Rasad se proizvodi i u plastičnim ćelijama ili u ćelijama od stiropora i na taj način postiže se ušteda u potrošnji supstrata. Ako se salata seje na stalno mesto na gredici, mora se načiniti 1 cm duboki kanalčić. Salata se proređuje u više navrata, tako da se postigne konačni razmak između biljaka 25-30 cm, a razmak redova 30 cm. Razmak zavisi od bujnosti sorte, kvaliteta zemljišta i vremenskih uslova. Salatu je najbolje sejati u nekoliko navrata, kako ne bi dozrela sva odjednom. Svakako se daje prednost gajenju iz rasada, zato što se biljke razvijaju brže i ravnomerno, a semena se troši manje.

    Proizvodnja salate u staklenicima i plastenicima

    Salata se lako i uspešno može uzgajati u staklenicima koji su prvenstveno namenjeni gajenju osetljivih stakleničkih kultura (paradajza, krastavaca, paprike itd.). Kao kultura s relativno kratkim vegetiranjem (55-65 dana) veoma se uspešno uklapa u stakleničke plodorede. Zbog skromnijih potreba za toplotom i svetlošću vrlo uspešno se može uzgajati u zimskom periodu. U našim krajevima najčešće se gaji kao predusev ostalih povrtarskih kultura, kao što su paradajz i krastavac, čiji se rokovi sadnje i skidanja mogu idealno podesiti za predsezonsku proizvodnju nakon skidanja salate.

    Nega zasada

    Ako se seje za gajenje rasada, za 3 nedelje biljke će biti toliko razvijene da će se lako presađivati. S rasadom bi trebalo vrlo oprezno rukovati jer je oštećen jako osetljiv na sivu plesan.

    Berba

    Berba se vrši u nekoliko navrata. Glavice se seku tek kada postignu određeni oblik, veličinu, čvrstoću, a često se bere ranije ako su cene povoljne i ako je veća potražnja na tržištu. Blagim dodirom dlana na vrh glavice određuje se njena zrelost. Kako su glavice salate gotovo uvek vlažne vrlo je osetljiva na mehaničke dodire i prilikom rezanja glavice trebalo bi biti vrlo pažljiv. Salata se reže odmah iznad prvog prstena - lišća u rozeti. Obrana se salata slaže u gajbice i prenosi se u hladnjače. Salata se može uspešno čuvati 2-3 nedelje na temperaturi 1-2 °C i pri relativnoj vlažnosti vazduha od 95 %. Bere se ručno ili mehanički.

    Izvori:

    • prof.dr.sc. N. Parađiković i suradnici; Osnove proizvodnje povrća; Koprivnica, 2011.
    • Burza voća i povrća

    Salata duguljasta, salata romana

    Engleski naziv: Roman lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L. var. romana

    Salata duguljasta, salata romana

    Duguljasta, salata romana oblikuju izdužene (konične) glavice, listovi su zeleni, žutozeleni, tamno zeleni, dosta hrskavi. Gaje se razni tipovi ove vrste salate od malih (baby) salata veličine 10 cm, preko patuljastih veličina oko 15 cm do srednjih veličina oko 20 cm. Kod nas se koriste u manjoj meri nego salate glavatice. Pakuje se u prozirne vrečice i vrlo je atraktivna za prodaju u supermarketima. Postoji posebna rimska salata crvene boje koja je otporna na plesni. Nije gorka. Seje se tokom cele godine na otvorenom i u plasteniku. Koriste se mlade rozete, koje podsjećaju na matovilac, ili veće glavice. 

    Salata - Sorte

    ukupno: 115, aktivno: 57, neaktivno: 58

    AFICION

    ANALENA

    ANGIE

    ARGENTINAS

    ATTRACTION

    BATAVIA DOREE

    BELDY

    BENITA

    BISTRA

    BONALY

    BOREALE

    BÓTTNERS TREIB

    BRASILIANA

    BRIGADE

    BRUNE D`HIVER

    CAIPIRA

    CAZARD

    CLAUDIUS

    CRISPINO

    DAGUAN

    DALMATINSKA LEDENKA

    DALMATION

    DECI-MINOR

    DELICE

    DONERTIE

    DONERTIE RZ

    DYNAMITE

    ESTONY

    FABIETTO

    FABIETTO RZ

    FIORETTE

    FLAVY

    FLOREAL

    FLORINE

    FOLLOMY

    FORLINA

    FRIENDY

    FULMARIA

    FUNWAY

    GAUGIN

    GREAT LAKES

    GRUNETTA

    HELGA

    HILDE

    IMPERIALE

    INDIANA

    JAZZIE

    JUDITA RZ

    KAGRANER D ESTATE

    KOUROS

    KRISTAL LJETNA ŽUTA

    KRISTAL ZELENA ZIMSKA

    LAIBACHER EIS

    LEDA

    LEVISTRO

    LIBERTIE

    MADITTA

    MAIKÖNIG

    MARIOLA

    MARITIMA

    MARJOLIE R.S.

    MARMER

    MERAWIGLIA DELLE QUATTRO STAGIONI, SINONIM QUATTRO STAGIONI

    METAMIS

    MURAI

    NADINE

    NOBELLAN

    NOISETTE

    OLOF

    ORESTO

    PANDORA

    POLO

    POSAVKA

    PRISTALION

    RAVEL

    REGLICE

    SAGESS

    SALAKIS

    SHANGORE

    SILVESTER

    SOLEILAN

    SOPRANE

    SPORTIVO

    TATIANA

    TEMPTATION

    TIBET

    TOUAREG

    TOURBILLON

    TRIATHLON

    UNICUM

    VANITY

    VEGORKA

    VIRILDE

    VISYON

    WINTWR BUTTERKOPF

    ZAGREBAČKA KRISTAL LJETNA

    ZIMSKA RJAVKA

    Salata @ KLUB

    Tušt iz mog vrta, danas u pogačicama, za koji dan ćemo na salatu.

    Ovu super hranu treba da jedete... Naziv “superhrana” se često koristi da bi se određeni artikli prodali po visokoj ceni. Ne morate, međutim, da ispraznite novčanik da biste jeli superhranu... jer neke od svakodnevnih namirnica jesu superhrana u pravom smislu te reči. Superhranom se obično nazivaju...

    Već mjesecima u džepu nosim sjeme 5 vrsta salate kojega sam dobila na nekoj razmjeni sjemena. Džepovi su mi truljavi. Neki dan mi je ispalo pred kolegicom iz susjednog ureda. Dobro smo se nasmijali. Maloprije mi je opet ispalo, a da nisam skužila pa mi ga je došla vratiti. Komentar njezinih kolega (...

    Svibanj na mojem "Gredica - opg-u". Salata, rotkvice, mladi luk - druga runda. "On lajn" berba svaki dan koliko treba. Na prazna mjesta uskoro dolaze flanci paprike i rajčice uzgojeni na kuhinjskom prozoru. Osim povrća i jagode iz kamenjara. Češnjak izrastao iz slučajno ostavljene lukovice iz prošlo...

    +6

    Ovo je naš prvi vrt u životu. Nedavno smo se iz grada preselili na selo i sada napokon dišemo punim plućima. Veselimo se svakom proklijalom sjemenu i svakom novom listu salate :) s plastenikom bi svoje veselje mogli produljiti i tako se veseliti već rano rano u proljeće i biti veseli do kasno kasno...

    Jest da je puno toga kupovno, ali je većinom domaće, i sezonsko. I bit će slatko nakon čorbe od gljiva, i sa zelenom salatom. Sretan nam završetak radnog tjedna i odmarajući vikend ;).

    #mojepovrce Dvorište malo a djece puno. Lijepo je cvijeće al nahranit nas neće. Povrtnjak na stalaže u doba korone se slaže. Plastenik jedan veliki, pravi spasio bi nas od srna malih. Djeca kažu mama je luda, po cvijetnjaku sad niču od povrća čuda. Začinsko bilje i malo salate za vruće ljetne sate....

    +3

    Udruženje žena "Bubamara" Banja Luka Sijale smo bijeli i crveni luk, salatu, kupusnjače, pravile prirodne sapune. Slijedi nam sjetva paprike, paradajza, drugog bilja i pravimo šumeće bombe za kupanje.

    +4

    #mojepovrće I dok jagoda sazrijeva u tunelu niskom, Salata čeka da se plastenik pojavi, Da i ona kao jagoda u toplom se javi

    +2

    Svi putevi danas vode u Futog, "prestonicu" kupusa, nadaleko čuvenih bledozelenih glavica, bez čijih se kiselih listova ne mogu zamisliti sarma, podvarak ili salata začinjena alevom paprikom... Od ulaska u selo nadomak Novog Sada do centralnog platoa, na sve strane "načičkane" prikolice prepune zele...

    +3

    Vino uz žlicu i vješalicu Posljednje ovogodišnje, šesto izdanje projekta 'Vino uz žlicu' održano je u zagrebačkom restoranu Magazinska klet Pri staroj smokvi . Iako je taj gastro događaj nazvan 'Vino uz žlicu " prvi put su se na jelovniku našli specijaliteti s roštilja: đevrek s kajmakom i punjena v...

    +5

    Žene i vino Udruga Žene i vino( Women on Wine,- WOW) koja okuplja više stotina žena iz cijele Hrvatske i koja se bavi kulturom stola i promiče umjereno uživanje u dobrim vinima i ove godine 21. ožujka u muzeju Mimara u Zagrebu organizira Festival ružičastih vina Pink day. U sklopu priprema za taj fe...

    +4