Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Tikva

Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikva

Tikve imaju vrlo razgranat koren čija se glavnina nalazi u površinskom sloju zemljišta. Stabljika je vreža duga oko 10 m, obrasla dlačicama i uglavnom se ne grana. Listovi su krupni i na dugim peteljkama. Cvetovi su jednopolni, a biljka jednodoma. Seme je valjkasto i spljošteno, krem bele boje i apsolutne težine 150 – 350 g. Najčešće se beru i pripremaju kad narastu do dužine od 10 do 15 cm.

Agroekološki uslovi za gajenje tikve

Tikve su osetljive na niske temperature i biljka strada već od slabog mraza. Za klijanje je potrebna temperatura zemljišta od najmanje 14 °C, ali tada je klijanje vrlo sporo. Pri optimalnim temperaturama od 22 – 24 °C tikve niknu za 3 do 4 dana. Rast se zaustavlja pri 12 °C.

Sade se na sunčana i od vetra zaštićena mesta. Potrebno im je mnogo vlage, posebno u vreme donošenja plodova. Traži dobro rastresito humusno zemljište s mnogo hranjivih materija. Najbolje uspeva na neutralnim zemljištima s pH vrednosti 6,5 do 7,5. Na težim zemljištima organsko đubrenje može poboljšati provetrenost i propusnost zemljišta za vodu. U slučaju dužih letnjih suša tikve treba navodnjavati kišenjem ili kapanjem ako se proizvode na foliji.

Agrotehničke mere u gajenju tikve

Plodored

Na istu površinu tikve ne smeju doći najmanje 4 godine, a pretkultura ne sme biti nijedna tikvenjača.

Đubrenje

Tivu je potrebno đubriti s 25 – 40 t/ha stajskog đubriva. Osim startnog đubrenja redovno su potrebne dve prihrane azotom. Prva prihrana je sa 50 kg azota. Preporučuje pre nego biljke zatvore redove, a druga se daje folijarno ureom ili nekim kombinovanim folijarnim đubrivom.

Nega zasada

Tokom vegetacije, dok biljke ne zatvore redovi, usev se međuredno plitko obrađuje, da bi se zadržala dobra struktura i provetrenost zemljišta, uništili korovi i u zemljište unelo mineralno đubrivo za prihranu. Protiv korova je najsigurniji gajenje na malču od crne polietilenske folije.

Setva / sadnja tikve

Rasad se gaji od aprila u tresetnim posudama na prozorskoj dasci ili se sredinom maja setva obavlja na otvorenom. Sadi se na razmak oko 150 cm red od reda i 60 - 80 cm od biljke do biljke, u zavisnosti od o bujnosti kultivara. Izniknule biljke potrebno je prorediti.

Berba i skladištenje tikve

Redovnim ubiranjem povećava se prinos mladih biljaka i podstiče stvaranje novih plodova. Od tikve se koriste samo mladi plodovi i to ili sasvim mladi od 5 - 6 dana nakon oplodnje, kada je na njima još ostatak krunice cveta, ili malo stariji do 2 nedelje.

Dobro ishranjena biljka uz redovnu berbu može dati 20 – 30 plodova, a to može značiti prinos od 20 – 40 t/ha. Bere se nožem ili makazama, sa oko 2 cm peteljke. Pri gajenju na otvorenom direktnom setvom tikvice se beru od početka jula do kraja avgusta u kontinentalnom području, a u mediteranskom berba počinje oko 2 nedelje ranije. Ako su vreže i lišće zdravi, može se brati do 2 meseca.

Pakuju se u plitke gajbice do 5 kg ili u kartonske kutije. Ako je potrebno mogu se uskladištiti pri 10 °C i 95 % relativne vlage vazduha najviše nedelju dana.

Patišon

Engleski naziv: Acorn | Latinski naziv: Cucurbita pepo var. patissoniana Greb. forma radiata Nois.

Patišon

Patišon ima oblik spljoštenog diska naziva se i "UFO-bundeva". Može biti teška 200 do 300 g. Svojim ukusom podseća na ukus tikvica i krastavca, pa se može spravljati i na iste načine. Sadrži skoro sve vitamine grupe B, vitamin E i karotin.

Seje se u maju direktno u zemlju, u 'kućice' na razmak oko 50 cm. Ne treba joj oslonac jer biljka ne formira vreže. Ispod nje se može malčirati da plodovi nisu u dodiru sa zemljom. Time se sprečava da ne trule. Bere se već tri meseca nakon sejanja. Za konzumaciju, mladi plodovi ne moraju biti oguljeni jer je koža još mekana, a seme još nije izraženo.

Tikva mušspratna

Engleski naziv: Clary gourd | Latinski naziv: Cucurbita moschata (Duch.) Duch. ex Pior.

Tikva mušspratna

Tikva mušspratna je kruškastog oblika. Plod je težak do 2 kg i jako je aromatičnog ukusa.Na jednoj biljci može biti i preko 10 plodova. U mušspratne bundeve plod je ispunjen čvrstim mesom narandžaste boje, prijatnog ukusa i mirisa, pa se može konzumirati i sirov. U proširenom delu nalaze se oko 100 - 200 semena. Boja zrelog ploda je, u zavisnosti od sorte, svetlost belo-žuta do narandžasto žuta.

U fazi nicanja ne podnosi niske temperature, pa se seje kad više nema opasnosti od kasnih prolećnih mrazeva. Setva se obavlja u kućice (3 semenke), na razmak 1,5 x 3 m. Za setvu manjeg broja kućica u vrtu mogu se odgajiti rasad u plasteniku, a presađivanje na otvoreno izvršiti oko sredine meseca maja.

Koren može dopreti i do 2 m dubine, dok se glavnina korenove mreže razvija relativno plitko ispod površine zemljišta. Biljka pušta rebrastu stabljiku (vreže) dugačku i po nekoliko metara, na kojoj se pojavljuju krupni peterokrpasti listovi sa svijetlijim pegama, vitice i jednopolni muški i ženski cvetovi žute boje.

Plod se bere u jesen. Ukoliko je neoštećen i sa drškom, vrlo dobro podnosi skladištenje i u provetrenom skladištu na temperaturi nešto iznad 0 °C može čuvati do sledećeg proleća. No ukoliko se plod ošteti ili se peteljka ploda kod berbe otkine, plod pušta slatki sok na koji se u skladištu nasele plesni i plod počinje propadati.

Tikvica

Engleski naziv: Marrow squash, Zucchini | Latinski naziv: Lagenaria siceraria (Molina) Standley (sin. Lagenaria vulgaris Ser.) var. hispid

Tikvica

Tikvica stvara kompaktni žbun. Dobri susedi su visoki pasulj, kukuruz, spanać i dragoljub. Najprikladnije su sorte bez vreže jer zauzimaju manje mesta u vrtu. Svojim širokim sočnim listovima pokriva 1 – 2 m2 prostora.

Tikvice se seju kad i krastavci, u kućice, po 2 - 3 semenke na razmak od 150 - 200 x 100 cm. Uspevaju na jamićima ili na ravnim gredicama.  U polju se seje u južnim krajevima, od početka aprila, a u kontinentalnim područjima - krajem aprila i početkom maja. Ako je seme slabije klijavosti, seje 4 - 5 semena u kućicu i nakon nicanja se ostavi jedna biljka. Tikvice za ranu poljsku proizvodnju proizvode se uglavnom iz rasada.

Potrebno im je mnogo vode i dodatnog đubrenje biljnim đubrivom koji se može dodati organskom đubrivu. Dobro reagiraju na đubrenje stajnjakom. U toku rasta, važne mere su navodnjavanje i okopavanje koje se izvode 2 - 3 puta. 

Uljana tikva

Engleski naziv: Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oleifera

Uljana tikva

Uljana tikva je termofilna biljka (potrebno joj je puno toplote da bi kvalitetno rasla). Klijanje i početni rast izostaju ako u tom periodu temperature padnu ispod 8 °C, a pri temperaturi od -1 °C mlade biljke veoma brzo izmrzavaju i propadaju. Uljana tikva se može proizvoditi i kao međuusev u kukuruzu. Ima povećane zahteve za vodom ali zbog razvijenog korena dobro podnosi kraće sušne periode. Zemljište za gajenje uljane tikve zahteva pH vrednost iznad 6, sadržaj humusa 2,0-2,5%, laku i peskovitu strukturu kao i dobar vodno-vazdušni režim.

Plodored uljane tikve iznosi 4 godine. Loše predkulture su krastavac, lubenica, dinja kao i paprika, paradajz i krompir. Dobri predusevi su rani kupus, lucerka, pšenica, ječam, soja i pasulj.

Osnovna obrada zemljišta sastoji se od oranja do dubine od 30 cm (oranični sloj), a ako se oranje vrši odmah nakon skidanja predkultura tada dubina oranja iznosi 15 cm. Pre setve u zemljište se unosi stajnjak u količini od 30-40 t/ha uz unos i mineralnih đubriva u količini od 100-300 kg/ha u odnosu od 8:16:24. Uljana tikva se može saditi u male kontejnere ili sejati i to sredinom maja kada je jutarnja temperatura zemljišta 12 °C. Seje se pomoću pneumatskih sejačica na kojima se podešava i međuredni razmak. Usev se može prekriti folijom ili raznim malčevima i na taj način se može olakšati borba protiv korova i međuredna obrada zemljišta.

Tikvino ulje je dobro poznato i omiljeno salatno devičansko ulje. (Devičanska ulja su ulja kod kojih nije došlo do promene osnovnih karakteristika dobijenog ulja, dobijenih mehaničkim postupcima, tj. presovanjem, uz primenu termičkog tretmana.)

Izvor: Prof.dr. J. Berenj i suradnici; Uljana tikva Cucurbita pepo L.; Novi Sad, 2011.

Tikva - Sorte

ukupno: 14, aktivno: 3, neaktivno: 11

AMBASSADOR

BLACK JACK

BOLOGNESE

COUCOURZELLE

GREYZINI

INDÁS FEHÉR
(VEGETALE MARROW PARTIM)

INDÁTLAN FEHÉR

JANTRA

LONG GREEN BUSH

LONG GREEN TRAILING

ROMANESCO ZUCCHINI

SOFIA

VERDI

Tikva @ KLUB

Berba graška; rodio je dobro. Nešto je ostalo neobrano od prethodnih podbiranja pa sam ostavila nek’ se osuši za sjeme. Prvi plodovi patišona i tikvice se nadziru!! #mojepovrće

+9

Prva tikvica ove godine #mojepovrce

+3

#mojepovrće Seme iz kesice: - bugarski krastavac, - tikvica. Klijavost visokoprocentna. Povrće spremno za rasađovanje.

+2

Evo i mojih sličica, kupus i salata u kontejneru je krenula ali nešto nisam oduševljena,iskreno to sa rasadima radim prvi put neznam kako će ispasti ,drugi deo salate i šargarepa još uvek ništa.Tu su i ostale radosti iz moje bašte ludaje ,krompir,grasak,tikvice i moja šargarepa koja je posadjena otk...

+6

Razmišljam na koji od sto mogućih načina da pripremim ovu moju samoniklu tikvicu ;D

Vino uz žlice u Chi Le Ma Eno gastro projekt 'Vino uz žlicu' nakon gostovanja na Plitvicama i u Međimurju, vratio se doma u Zagreb. Kako i priliči kozmopolitskom duhu naše metropole, vrata ovom eventu otvorio je novi azijski restoran Chi Le Ma, gdje je bio veliki izazov spariti egzotična jela s hrva...

+3

#mojabašta Udružena sadnja "Tri sestre"-kukuruz,pasulj, tikvice(tikve,bundeve)

Blažica Sveticki iz Ravne Gore sprema zimnicu na tradicionalan način, ali je uvijek spremna i za nove recepture i ideje. S čitateljima Agrokluba je podijelila niz recepata. Tako ćete sutra moći čitati o kompotu od tikvica, saznati kako napraviti ukiseljene vrganje ili pak zelje s paprikom i ljutim f...

+3

Evo, opet malo fotki iz akcije krčenja zapuštenih oranica. Novih 1400 čHv-a (0,5 ha) zemljišta vraćeno u funkciju oranice. Proteklih 10-15 godina bile su šikare, a uskoro će tu rasti kukuruz, ječam, suncokret, tikve (buče), heljda...

+9