Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Zimski luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Chive | Latinski naziv: Allium fistulosum L.

Zimski luk

Zimski luk potiče iz zapadne Kine i Japana gde ima više tipova i brojnih kultivara. Gaji se pretežito u kućnim vrtovima i koristi se lažna stabljika i zeleno lišće kao mladi luk. Višegodišnja je biljka (gaji se kao trogodišnja i četverogodišnja kultura) i razmnožava se vegetativno i generativno.

Nakon nicanja na stabljici započinje grananje i formiranje više lažnih stabljika s cevastim lišćem sličnim luku, ali se ne stvaraju lukovice. U povoljnim uslovima lišće stalno raste i obnavlja se, a starije odumire i tako nastane busen prečnika 15 – 30 cm. U drugoj i sledećim godinama pojavljuju se cvetne stabljike, visine 40 – 70 cm, s jednostavnom cvasti i svetlozelenim cvetovima jednake građe kao i kod luka. Seme je crno i smežurano, nešto sitnije od luka (300 do 500 semena u gramu). Otporan je na niske temperature.

Seje se u avgustu ili rano u proleće, krajem februara ili u martu, na 2 – 3 cm dubine uz međuredni razmak od 25 – 40 cm i razmak u redu od 10 – 30 cm. Pri letnjoj setvi bolji je gajenje iz rasada golog korena ili iz kontejnera, uz presađivanje sredinom oktobra. Takav se usev može pobrati već u prvoj polovini aprila. Nakon svake berbe usev se prihrani sa po 50 kg/ha azota.

Dvogodišnji i trogodišnji zasad može dati prinos 30 – 50 t/ha, a jednogodišnji 20 – 25 t/ha. U pripremi za prodaju luk se očisti od starog lišća, gornje se lišće prekrati i slaže u vezice koje se obično pakuju u kartonske kutije obložene PE folijom i tako su spremne za tržište.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Zimski luk - Sorte

ukupno: 2, aktivno: 1, neaktivno: 1

DOMAĆA ALJMA, DOMAĆI ZIMSKI LUK

Zimski luk @ KLUB

Lovna sezona se privodi kraju ali se pojačava prihrana divljači. Dubok sneg i led otežavaju opstanak životinja jer je hranu gotovo nemoguće pronaći u prirodi. Članovi Lovačkog društva ”Dijana“ iz Lukinog Sela raspoređeni u nekoliko grupa, gotovo svakodnevno nose hranu u lovište. ”Divlje životinje u...

KAKO SE REŠITI OBIČNOG PAUČINARA NA MALINI I JAGODI Obični paučinar (Tetranychus urticae Koch) je poznat i pod nazivom obična grinja ili koprivina grinja. Napada veliki broj biljaka, ratarskih, povrtarskih, voćarskih i vinovu lozu. Poznata je i pod nazivom obična koprivina grinja, baštenska grinja,...

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je tokom većeg dela januara 2024. godine sprovelo Međunarodni zimski popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census - IWC). U akciji je širom Srbije učestvovalo preko 120 ornitologa, članova i volontera, a istraživani su svi najvažniji loka...

NAČINI REZIDBE I DUŽINA LASTARA VINOVE LOZE. Prema rodnosti na čokotu razlikuju se dve vrste jednogodišnjih zrelih lastara: rodni i nerodni. Rodni lastari se po pravilu razvijaju iz zimskih okaca. Najrodnija su ona okca prvenstveno na jednogodišnjim zrelim lastarima koji su se razvili na dvogodišnjo...

R e z i d b a v i n o v e l o z e. Glavni principi rezidbe: 1. Kod vinove loze rodne su one mladice koje su se razvile iz zimskih pupoljaka jednogodišnje loze, a ova je smeštena na dvogodišnjoj lozi. 2. Rodnost pupoljaka na jednogodišnjoj lozi nije jednolična: Pupoljci na osnovi i vrhu loze slabije...

REZIDBA VINOVE LOZE. Glavni principi rezidbe: 1. Kod vinove loze rodne su one mladice koje su se razvile iz zimskih pupoljaka jednogodišnje loze, a ova je smeštena na dvogodišnjoj lozi. 2. Rodnost pupoljaka na jednogodišnjoj lozi nije jednolična: Pupoljci na osnovi i vrhu loze slabije su razvijeni i...

Novostvorene domaće interspecijes sorte. Lasta. Ovo je bela stona sorta umerene bujnosti sa nešto većim brojem zaperaka. Zahteva formiranje urednog, pljosnatog špalira, čime se podspešuje oplodnja, olakšava zaštita i omogućava bolje sazrevanje grožđa. Za preporuku je uzgojni oblik Gijov jednogubi i...