Paulovnija

Engleski naziv: Paulownia, Princess tree, Empress tree | Latinski naziv: Paulownia tomentosa

Paulovnija

Paulovnija je drvenasta biljka koja je dobila ime po Ani Pavlovni, ćerki ruskog cara Pavla I. Radi se o drvenastoj biljci iz porodice Scrophulariaceae. Sve biljke iz porodice vrlo su atraktivne zbog lepog cveća i velikog lista, a karakteriše ih brzi rast. Paulovnija je vrlo dekorativno i egzotično drvo, poreklom iz Jugoistočne Kine. Često se pronalazi u parkovima i trgovačkim centrima. Paulovnija je specifična po izuzetno velikom rastu. Značajna je njena uloga u ekologiji, budući da listovi apsorbiraju 10 puta vise ugljen - dioksida nego druge vrste drveća, a koren upija teške metale iz zemljišta i tako obnavlja zemljište nakon drugih kultura.

Morfološke osobine paulovnije

Paulovnija je vrlo dekorativno drvo, široke krošnje, koje naraste do 20 metara visine i to samo u periodu od osam do deset godina. U proseku drvo raste od 5 do 9 metara godišnje, a navedenom periodu prodnos stable može iznositi 30 – 40 cm. Listovi su veliki, zeleni, s donje strane dlakavi. Drvo paulovnije je boje meda i istovremeno mekano, i ima izuzetnu primenu u industriji proizvodnje nameštaja. Daje malo seme 1,4 mm do 3 mm, koje se nalazi u mahuni. Mahuna je pak valjkastog oblika, drvenasta, veličine od 2,5 do 5 cm. Znak da je potrebno početi skupljanje semena jeste promena boje mahune iz svetlozelene u tamnozelenu.

Agroekološki uslovi gajenja paulovnije

Paulovniju karakteriše visoka otpornost na sušu kao i smanjene potrebe prema kvalitetu zemljišta.

Temperatura

Iako se smatra da paulovnija može da raste u vrlo velikom rasponu temperatura, od -20 ͦC do +40 ͦC, najbolje rezultate postiže prilikom gajenja u toplijim klimatskim zonama. Ukoliko su zime oštre na kontinentalnom delu, postoji opasnost od izmrzavanja pupoljaka.

Voda

Potrebno je redovno zalivanje mladih biljaka nakon sadnje. Ipak, nakon što ojača i pusti koren, biljka više nema velike potrebe za vodom i od uzgajivača neće zahtijevati mnogo pažnje.

Zemljište

Paulovnija ima uzak i dubok koren i uzgajivačima kvalitet zemljišta neće predstavljati problem. Ipak, prilokom gajenja potrebno je tražiti rastresita zemljišta, budući da na težim zemljištima neće uspevati.

Tehnologija gajenja paulovnije

Paulovnija cveta u trećoj ili četvrtoj godini starosti. Za seču drvo je spremno nakon 10 godina starosti, kada se postiže optimalan kvalitet drveta. Često se preporučuje u prvim godinama biljku orezati do dna, kako bi poterao izdanaka, koji je u mogućnosti da naraste u jednoj sezoni čak 3 metra.

Seme biljke širi se vetrom i iz tog razloga ga je potrebno na vreme pokupiti. Seme zadržava izuzetnu klijavost pa su zabilježeni primeri klijanja i nakon 7 godina. Sveže seme ima klijavost 70 – 90 %. Nikako se ne preporučuje upotreba đubriva prilikom klijanja, jer će ono pomoći rast algi.

Od jednog zrelog drveta može se dobiti u proseku 20.000.000 semena. U jednom kilogramu prosečno se nalazi 6.200.000 semena.

Sadnja paulovnije

Prilikom gajenja paulovnije može se podići 1.000 malih sadnica na površini od 3 – 6 m2. Ukoliko se zasad paulovnije podiže iz semena, pre sadnje seme je potrebno držati konstantno vlažno, neprekidno 24 sata kroz 7 dana. Preporuka je seme saditi u posude veličine 20 x 30 cm. Optimalna je temperature za sadnju između 23 i 29 ͦC, a vlažnost između 80 i 90 %.

Upotreba paulovnije

Paulovnija se koristi za izradu nameštaja, furnira, igračaka, papira, peleta, biogoriva. Drvo je mekano, svetlo i lako se boji, stoga je idealna sirovina u industriji proizvodnje nameštaja. Budući da je ova vrsta vrlo cenjena u Kini, postoji tradicija da se prilikom rođenja djevojčice u dvorištu sadi drvo paulovnije – za sreću. Ono se prilikom devojčine udaje sječe i koristi za izradu namještaja budućim supružnicima.

Izvori:

  • Planto Projesprat
  • Rasadnik "Curek"
  • Agro-Eko Magazin

Paulovnija - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

Paulovnija

Paulovnija @ KLUB

Imam posađenu paulovniju u dvorištu, ali je sad i iz korena počela da raste... Ima li neko iskustvo sa njima, šta da uradim? Da li da odsečem "staro" stablo? Može li ova mladica što je porasla iz zemlje da se presadi?

+3

Poštovani, Rasadnik Mandzukic Prodaje sadnice Paulownie (Paulovnija-Pavlovo Drvo). . Ukoliko ste zainteresovani za ovo fantastično brzorastuće drvo, dovoljno je samo da nas kontaktirate . Sadnice su Spremne za sadnju na otvorenom. Trudeći se da zadovoljimo zahteve kupaca, svake godine proširujemo as...

+4

Sam sebe potićem i kupujem si alat da si olakšam posao za sadnju Paulovnija, Lješnjaka, Vočki i bobičastog voća. Sada sam investirao u bušilicu za bušiti rupe za sadnju drvenastih biljaka. #PRRRH ne tražim jer sam naveo gore kako sam sebe treba poticati jer je država siromašnija od nas hehe