Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Bela slačica

Sinonim: - | Engleski naziv: White mustard | Latinski naziv: Sinapis alba L. = Brassica alba L.

Bela slačica

Bela slačica je jednogodišnja biljka, visoka do 120 cm, sa žutim cvetovima. Ima snažan korenov sistem s brojnim korenovim dlačicama koje doprinose otpornosti na sušu. Kod preuranjene setve, biljka brzo ulazi u fazu cvetanja. Gaji se zbog mladih listova oštrog mirisa, koji se sirovi upotrebljavaju u salatama. To je zimska biljka koja se na visokim temperaturama vrlo brzo osemenjuje; ako se gaji u područjima koja obiliju kišom, listovi joj postaju grubi. Samoniklo raste na poljima, ali se i gaji. Cveta od maja do juna žutim cvetovima od četiri latice, koji se javljaju u malim grupama. Semenke su bele, smeđe ili crne, u zavisnosti od vrste, a ispuštaju miris tek kada se samelju i pomešaju s tečnošću. Koristi se je prvenstveno za zelenišno đubrenje. Smanjuje zaraženost zemljišta nematodama. Koriste je i proizvođači šećerne repe i svi one koji žele sačuvati trajnu rodnost, mikrobiološku aktivnost i visoki sadržaj humusa u zemljištu.

Agroekološki uslovi za gajenje bele slačice

Biljka je vrlo otporna na niske temperature, pa se preporučuje za proizvodnju i u područjima visoke nadmorske visine. Voli sunčan položaj, a leti blagi hlad kao i bogato i propusno zemljište. Na zimu je otpornija ako se pravovremeno poseje, a đubrenje sprovede ispravno.

Agrotehnika za proizvodnju bele slačice

Pretkulture joj mogu biti različite kulture, ali moraju biti ranije uklonjene s zemljišta kako bi ostalo dovoljno vremena za obradu zemljišta i setvu. Nakon najranijih pretkultura treba obaviti pliće oranje, a 15-ak dana pred setvu obavlja se glavno oranje na 30 cm dubine. Zemljište se zatim istanjira da se ne bi izgubila voda i zemljište previše osušilo. Oranje se izvodi ranije da bi se zemljište sleglo i popunilo vazdušne šupljine. Proređuje se ako se gaji zbog semena.

Đubrenje se može obaviti stajskim i mineralnim đubrivom. Stajsko đubrivo zaorava se u osnovnoj obradi. Ako se ne đubri stajnjakom, za visoke prinose potrebno je uneti oko 100 – 120 kg/ha azota, oko 80 – 100 kg/ha fosfora i 100 – 130 kg/ha kalijuma. Ostatak mineralnih đubriva daje se u pripremi zemljišta za setvu.

Setva bele gorušice

Seje se u proleće za seme ili svaka tri nedelje zbog lišća. Može se uzgajati u zatvorenom. U umerenom pojasu gorušica najbolje uspeva ako se u proleće i jesen poseje direktno u zemlju. Gorušica je, vrlo korisna biljka ako se od jeseni do proleća gaji pod pokrovom.

Može se uzgajati i bez zemlje, na vlažnom papirnatom kuhinjskom ubrusu položenom na tanjir i smeštenom na prozorsku dasku, ili u klijalištu; po želji, može se posejati i u setvetnu posudu s kompostom. Ove metode se mogu primenjivati cele godine.

Gorušica klija brže od kres salate, pa ako se žele uzgajati zajedno, gorušicu treba posijat i2 ili 3 dana nakon kres salate. Ako se želi stalna zaliha, seme se seje svakih 7 do 10 dana.

Žetva bele gorušice

Željena količina gorušice se odreže kada biljčice dostignu visinu od 3,5 - 5 cm. Budući da se prilično brzo počne osemenivati, može se rezati samo 2 ili 3 puta.

Gorušica crna

Sinonim: - | Engleski naziv: Black mustard | Latinski naziv: Brassica nigra L. = Sinapis nigra L.

Gorušica crna

Gorušica crna je jednogodišnja biljka viša od 1 m, a raste samonikla uz rečne obale, po šljunčarama, zapuštenim vrtovima i poljima. Listovi su s peteljkom, do 12 cm dugi, gusto nazubljeni, zelene boje s belim šiljastim dlačicama po površini. Sitni zlatnožuti cvetovi sa 4 latice razvijaju se u grozdastim cvastima na vrhu stabljike i njenih ogranaka. Plod je do 2 cm duga mahuna koja u sebi nosi 4 - 10 okruglih, tamnosmeđih semena vrlo ljutog ukusa.

Seme samoniklih biljaka se ne koristi, a gorušica se danas gaji po celom svetu. Njene semenke imaju najjaču aromu, kao začinske i lekovite biljke. Seme gorušice smatra se jednim od najzdravijih začina koji je naročito poznat kao osnova ukusa začinskog namaza senfa, ali i kao provereni narodni lek za obloge kod reumatskih tegoba i bolova. Mahune sa semenkama skupljaju se u kasno leto, pre nego što potpuno sazru i otvore se. Semenke se najpre suše u mahuni, a zatim se oljušte i osuše do kraja.

Bela slačica - Sorte

ukupno: 4, aktivno: 1, neaktivno: 3

MIRLY

SERVAL

ZLATA