Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Čičoka

Sinonim: - | Engleski naziv: Jerusalem artichoke | Latinski naziv: Helianthus tuberosus L.

Čičoka

Čičoka potiče iz Latinske Amerike, a i pre Kolumba bila je raširena po celoj Americi, gde je domaće stanovništvo koristilo kao zimsku namirnicu. Prema obliku kultivari mogu imati okrugle, valjkaste ili vretenaste gomolje. Višegodišnja je biljka, ali gaji se kao jednogodišnja kultura. Stabljika i lišće kvalitetna su stočna hrana, a može se kositi 2 – 3 puta, sušiti ili koristiti za silažu. Krtole se takođe mogu koristiti za stočnu hranu, za proizvodnju alkohola (za žestoka pića i kao obnovljivi izvor energije), kao povrće sveži ili kuvani i kao sirovina za različite dijetetske proizvode (može potpuno zameniti krompir).

Morfološka svojstva čičoke

Ima dubok i razgranat koren, a na podzemnoj stabljici, stvara gomoljasta zadebljanja. Meso krtola je bele, žute ili ružičaste boje. Stabljika je visoka 1,5 – 3,5 m, a na bazi prečnika 3 – 5 cm. Iz jednog krtola razvije se jedna ili više stabljika. Listovi su srcoliki, valjkasti ili lancetasti, grubi i dlakavi. Na vrhu stabljike ili grana razvija se cvet glavica, slična suncokretu, sa žutim jezičastim i smeđim cevastim cvetovima u sredini cveta.

Agroekološki uslovi za gajenje čičoke

Temperatura

Minimalna temperatura rasta iznosi 5 °C, a mlada biljka može podneti -5 °C. Optimalna temperatura rasta je 15 – 20 °C. Krtole u zemljištu mogu prezimiti pri -30 do -40 °C.

Svetlost

Čičoka je biljka izrazito kratkog dana kao i cveta tek kada je dan kraći od 12 sati (u oktobru), a kultivari duže vegetacije često ne cvetaju.

Voda

Pri dobroj obezbeđenosti vodom biljka stvara veliku nadzemnu i podzemnu masu. U uslovima letnje suše stagnira, ali nakon prvih kiša opet intezivno raste.

Zemljište

Za gajenje su pogodnija lakša zemljišta uz pH 6 – 7,5, ali i na manje pogodnim  zemljištima daje bolju proizvodnju organske mase nego druge kulture.

Agrotehnika pri gajenju čičoke

Plodored

Čičoka se može uzgajati na istoj površini 2 – 3 godine jer je teško izvaditi baš sve gomolje, pa ih uvek ostane toliko da se zasnuje novi usev. Kao pretkultura nije poželjan suncokret, a nakon čičoke poželjna je neka okopavina jer se pojedine biljke redovno pojavljuju, pa ih treba pravovremeno uništiti.

Đubrenje

Za dobar rast i razvoj čičoki je potrebno mnogo kalijuma. Preporučuje se đubriti sa 100 kg/ha azota, 50 kg/ha fosfora i 150 kg/ha kalijuma. Polovina azota primenjuje se u prihrani. Prevelika količina azota može previše pospešiti razvoj nadzemnog dela.

Nega useva

Tokom vegetacije potrebne su jedna do dve međuredne obrade uz prihranu. Pri zadnjoj obradi redove treba malo nagrnuti, što pospešuje više površinski razvoj krtola.

Sadnja čičoke

Čičoka se razmnožava krtolama. Za sadnju su najprikladniji oni koji su teški 30 – 50 g, odnosno 1 000 – 1 300 kg krtola po hektaru. Nije preporučljivo rezati gomolje. Saditi se može kasno u jesen ili u rano proleće do sredine aprila. Sadi se na međuredni razmak 50 – 70 cm i 40 – 50 cm u redu na dubinu od 6 – 10 cm, u zavisnosti od zemljišta. Može se saditi u plitke brazde ručno, ili sadilicom za krompir.

Vađenje čičoke

Krtole čičoke mogu se vaditi od oktobra do početka vegetacije u proleće. Pre vađenja pokose se i odstrane stabljike, koje su u to vreme već suve, a zatim se vadi ručno ili mehanizacijom za vađenje krompira. Na većim površinama prinosi mogu biti 30 – 50 t/ha. Krtole čičoke imaju vrlo tanku i nežnu pokožicu koja se pri vađenju lako oštećuje, pa je zato najbolje postepeno vaditi prema potrebi.

Za prodaju na tržištu pripremaju se ujednačeni i oprani krtole. Kraće vreme može se skladištiti u podrumima u vlažnom pesku ili u hladnjači pri temperaturi 0 – 1 °C i relativnoj vlazi vazduha 95 – 97 %. Za čičoku koja se planira vaditi zimi, preporučuje se pokrivanje slamom ili drugim materijalom, da se izbrgne smrzavanje zemljišta. Gomolje predviđene za sadnju najbolje je vaditi krajem zime ili početkom proleća.

Izvor:

  • R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Čičoka - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

BIJELA