Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Hmelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Hop | Latinski naziv: Humulus lupulus

Hmelj

Hmelj je višegodišnja biljka i pripada u najunosnije ratarske kulture. Višegodišnja je dvodomna biljka, što znači da se muške i ženske biljke morfološki razlikuju. Gaji se da bi se proizvele ženske neoplođene cvasti koje izgledaju kao guste rese jajastog, valjkastog ili piramidalnog oblika (šišarke). Muške biljke nisu poželjne u zasadu jer se oplodnjom ženskih cvetova smanjuje njihova tehnološka vrednost.

Morfološka svojstva hmelja

Hmelj se može razmnožavati vegetativno i generativno. Podzemne vegetative organe čine korenov sistem i jedan deo stabljike. U gornjem delu iz korena raste bočno korenje, koje u širinu može raširiti i do 5 m. Najveći deo korenovog sistema razvija se do 60 cm dubine. Višegodišnja stabljika hmelja nalazi se na 10 – 15 cm ispod površine zemljišta, a nju čine čokot i glava čokota. Svake godine iz glave čokota potera do 20-ak izdanaka, koji se rezidbom uklanjaju i ostavljaju samo 2 – 3 najbolja, i oslanjaju se na armaturu. List se razvija iz pupoljka na kolencu stabljike. Sastoji se od duge peteljke i dosta velike liske, koja je podeljena na 3 – 5 režnjeva, nazubljena ili ravna, a donja strana lista (naličje) prekrivena je dlačicama. Muški cvetovi su u obliku metlice, a ženski su šišarke. U jednoj šišarki može se razviti do 5 cvetova.  Jedna biljka može razviti preko 3 000 šišarki. Plod hmelja zove se orašac.

Agroekološki uslovi za gajenje hmelja

Temperatura

Vegetacija počinje kada se temperatura podigne na oko 5 °C. Niže temperature od 7 °C u aprilu i 11 °C u maju nepovoljno utiču na rast i razvoj hmelja, visoke temperature utiču na bujniji porast i smanjenje prinosa. U vreme cvetanja (jul i avgust) pogodne su temperature od oko 20 – 22 °C.

Svetlost

Pri izboru površina za podizanje hmeljarnika potrebno je voditi računa o tome da zasadi budu izloženi suncu i prema mogućnosti s blagim nagibom. Pravilnom orijentacijom redova (sever-jug), optimalnim sklopom i međurednim razmakom moguće je osigurati bolje korištenje svetlosti, nastojeći sve to prilagoditi određenom kultivaru.

Voda

Hmelj nema velike potrebe za vodom iako mu je u vreme oblikovanja zaperaka i cvetanja potrebno osigurati dovoljno vlage. U sušnom periodu potrebno je navodnjavati. Važno je da relativna vlažnost vazduha bude između 70 – 80 %.   

Zemljište

Najbolje uspeva na plodnim zemljištima, dobre strukture, povoljnog vodo-vazdušnog režima, slabo kisele do neutralne reakcije. Takva zemljišta su černozemi i aluvijalna zemljišta. Nivo podzemne vode ne bi trebala prelaziti 1,5 m do površine zemljišta.

Agrotehnika za proizvodnju hmelja

Plodored

Najbolje pretkulture za hmelj su strne žitarice i višegodišnje leguminoze, ali iza njih treba kvalitetno obraditi zemljište i uništiti trajne korove. Nakon krčenja hmeljarnika, dobor je kroz duže razdoblje na takvom zemljištu uzgajati jednogodišnje ratarske kulture (krompir, repa, strne žitarice, kukuruz) kao i detelinsko-travne smese, pa tek nakon pet godina podizati hmeljarnik na istoj površini.

Obrada zemljišta

Vreme i način kao i broj operacija obrade zemljišta zavisi o pretkulturi. Iza ranih pretkultura odmah se nakon žetve vrši pliće oranje na 10-ak cm dubine. Dobro je nakon oranja zemljište protanjurati i prodrljati. U prvoj polovini avgusta izvodi se drugo oranje na oko 20 cm i ravnanje površine. U jesen se vrši duboko oranje (50 – 60 cm dubine). Iza kasnijih pretkultura moguće je izvesti pliće oranje i duboko oranje, a iza kasnih izvodi se odmah duboko.

Ako se sadnja vrši u jesen odmah nakon oranja, zemljište se tanjira i ravna, kao i priprema za sadnju. Ako se sadnja vrši u proleće, zemljište se ostavlja u gruboj brazid, pa se pred kraj zime brazda zatvara i pred sadnju se vrši priprema zemljišta za sadnju. Ako se sadnja obavlja u jame, tada se u jesen kopaju jame duboke oko 60 cm.

Đubrenje

U đubrenju se koristi stajsko đubrivo i mineralna đubriva. U zavisnosti od o plodnosti zemljišta, đubrenjem treba dati od 150 – 200 kg/ha azota, 100 – 300 kg/ha fosfora i 200 – 250 kg/ha kalijuma. U zavisnosti od o sadržaju kalcijuma u zemljištu i reakciji zemljišta, potrebno je dati odgovarajuću količinu kreča.

Ako se sadnja vrši u jesen, polovina mineralnih đubriva zaorava se u letnjom, a druga polovina u dubokom jesenjem oranju. Ako se sadnja vrši u proleće, tada se 1/3 mineralnih đubriva zaorava u letnjom oranju, 2/3 u dubokom oranju, a preostala trećina u pripremi zemljišta za sadnju. Ako se sadnja vrši u jame, količina đubriva se znatno smanjuje i nastoji se đubrivo rasporediti po celoj dubini jame.

Đubrenje hmeljarnika treba obavljati svake godine, a količina đubriva zavisi o tome koliko je đubriva dodano u meliorativnoj đubrenju, o trenutnoj plodnosti zemljišta, godini gajenja i planiranom prinosu. Najčešće je svake godine potrebno planirati oko 100 kg/ha azota, 60 – 80 kg/ha fosfora i 100 – 120 kg/ha kalijuma.

Sadnja hmelja

Broj biljaka po hektaru zavisi o sortimentu, zemljištu i klimatskim uslovima. Vegetacioni prostor po biljci zavisi o međurednom razmaku i razmaku biljaka u redu, a kreće se od 2 – 4 m2, pa se najčešće koriste razmaci 200x100 cm = 5 000 biljaka/ha, 180x140 cm = 3 968 biljaka/ha, 170x140 cm = 4 220 biljaka/ha, 240x130 cm = 3 205 biljaka/ha i 200x200 cm = 2 5000 biljaka/ha. Bolje je koristiti veće razmake između redova, kako bi se omogućila primena potrebne mehanizacije. Prvo se postavlja armatura (vertikalni i horizontalni stubovi), pa se tek onda započinje sa sadnjom. Biljka hmelja ima ukupnu težinu oko 10 kg.

Hmelj se može saditi u jesen (oktobar) i u proleće (kraj marta - početak aprila). Kopaju se jame duboke oko 25 cm i široke 25 – 30 cm. Na dno jame stavlja se sloj komposta ili dobro razgrađenog stajskog đubriva, zatim sloj plodne rastresite zemlje i postavlja se jedna ili dve sadnice (sade se ukoso, a ako se stavlja jedna, onda se postavlja uspravno). Vršni pupoljak treba biti 10 cm ispod površine zemljišta. Oko sadnice se napravi zdjeličasto udubljenje u koje se skuplja voda.

Nega hmelja

Kad letorasti narastu 30 – 40 cm, svijaju se u oslonac s lijeve na desnu stranu. Ogrtanje se vrši kada letorasti narastu 70 – 80 cm visine. Vrši se prihranjivanje i kultiviranje. Nakon završetka vegetacije stabljika se reže na oko 1 m visine. Zatim se đubri stajskim đubrivom i polovinom fosfornih i kalijumovih, kao i 1/5 azotnih đubriva, pa se izvrši ogrtanje hmelja plougovima. Pred kraj zime ili u rano proleće, u zavisnosti od o vremenskim uslovima, izvrši se đubrenje preostalom količinom đubriva. Nakon toga vrši se rezidba kada se uklanjaju izdanci pri samoj glavi čokota.

Berba hmelja

Hmelj za berbu sazreva u drugoj polovini avgusta. Bere se u tehnološkoj zrelosti. Tada su šišarke zlatno-žute boje s blijedim uzdužnim prugama, elastične su, a pod pritiskom prstiju šušte i lijepe se za prste. Berba se može obaviti ručno i mašinama.

Sušenje hmelja

Obrane šišarke imaju oko 80 % vode, zato ih treba sušiti u posebnim sušarama za hmelj. Osušeni hmelj ima oko 8 % vode, zatim se ostavi da se ohladi, pri čemu se njegova vlažnost poveća na 10 % zbog kontakta sa vazduhom. Preša se u bale težine oko 50 kg. Prinos hmelja kreće se oko 2 000 – 2 500 kg/ha.

Izvor:

  • Prof.dr.sc. M. Gagro; Industrijsko i krmno bilje; Zagreb, 1998.
  • prof.dr.sc. Mladen Jurišić; AGRO-BASE CD

Hmelj - Sorte

ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1

SAVINJSKI GOLDING

Hmelj @ KLUB

Za hmelj postoji sigurno inostrano tržište, dobra cena i državni podsticaji. Sa druge strane, ono što verovatno sputava ratare da pokrenu sopstveni uzgoj hmelja jesu velika ulaganja. Na početku proizvodnje treba čak 30.000 do 35.000 evra po hektaru. Međutim posle tog ulaganja nema novih, već samo s...

Divilj hmelj

Zmajevo novo ruho Zmajska pivovara iz Zagreba, prva hrvatska craft pivovara predstavlja novi vizualni identitet. Ideja nije novim vizualnim identitetom objaviti promjene u poslovanju već, upravo suprotno - pronaći vizualni identitet koji točnije pogađa bit Zmajske pivovare. Novi vizualni identitet h...

+3