Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Krmna repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Rape | Latinski naziv: Brassica napus L. var. oleifera Metzg

Krmna repica

Krmna repica već u rano proleće daje zelenu masu. Najbolje je je koristiti u kraćem periodu pred cvetanje, a vreme korištenja produžuje se setvom kultivara različitog ritma rasta i razvoja.

Morfološka svojstva

Ima vretenast, dosta dobro razvijen koren. Do zimskog perioda razvija se rozeta s lišćem (desetak listova). Pri kraju zime i početkom proleća brzo počinje rasti i razvijati se više stabljika s puno lišća. Stabljika do cvetanja naraste oko 1 m.  Na vrhovima stabljika razvijaju se rastresiti cvetovi. Plod je mahuna u kojoj se nalazi puno sitnih okruglastih semena, crne do ljubičasto-smeđe boje.

Agroekološki uslovi

Temperatura

Biljka je dugoga dana koja slabo podnosi niske temperature. Na zimu je otpornija ako se pravovremeno poseje, a đubrenje sprovede ispravno. Najbolje uspeva u umereno toplom i vlažnijem području gde redovno ima snega.

Voda

Zahtevi za vodom su prilično veliki, ali osetljiva je na suvišnu vodu, naročito na vodu koja stagnira kao i na nedostatak vode. Budući da joj vegetacija rano završava, retko kada dolazi u u problem sa sušom.

Zemljište

Može uspevati na različitim zemljištima, ali ipak bolje joj odgovaraju plodna, duboka i propusnija zemljišta.

Agrotehnika

Plodored

Pretkulture joj mogu biti različite, ali moraju biti ranije uklonjene s zemljišta kako bi ostalo dovoljno vremena za obradu zemljišta i setvu. Nakon najranijih pretkultura treba obaviti pliće oranje, a 15-ak dana pred setvu obavlja se glavno oranje na 30 cm dubine. Zemljište se zatim istanjira da se ne bi izgubila voda i zemljište previše osušilo. Oranje se izvodi ranije da bi se zemljište sleglo i popunilo vazdušne šupljine.

Đubrenje

Đubrenje se može obaviti stajskim i mineralnim đubrivom. Stajsko đubrivo zaorava se u osnovnoj obradi. Ako se ne đubri stajnjakom, za visoke prinose potrebno je uneti oko 100 – 120 kg/ha azota, oko 80 – 100 kg/ha fosfora i 100 – 130 kg/ha kalijuma. Ostatak mineralnih đubriva daje se u pripremi zemljišta za setvu.

Setva

Seje se pri kraju avgusta u redove na razmak oko 10 – 15 cm, a  količina semena iznosi 15 – 20 kg/ha. Seje se plitko, na oko 1,5 – 2 cm. Nakon setve obavlja se valjanje jer je seme sitno, pa se valjanjem uspostavlja bolji kontakt semena i zemljišta, time i bolje i brže upijanje vode.

Košenje

Košenje zelene mase obavlja se pred cvetanje. Ranija košenje smanjuje prinos. Krmna repica za košenje je spremna posle ježevice. U povoljnim godinama košenje počinje krajem marta i početkom aprila.

Izvor: Prof.dr.sc. M. Gagro; Industrijsko i krmno bilje; Zagreb, 1998.

 

 

 

 

 

 

 

Krmna repica - Sorte

ukupno: 2, aktivno: 0, neaktivno: 2

AKELA

STARŠKA