Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima, a crvenice takođe utiču na obojenost crnih vinskih sorti.

U svetu postoji oko 8.000 sorti grožđa (botanički identifikovanih), od toga nešto više od 1.000 je namenjeno proizvodnji vina. Neke od ovih sorti su poznate kao autohtone i uglavnom su u gajenju i u preradi u vino u zemljama iz kojih potiču.

Pogodnim grožđem za proizvodnju vina podrazumeva se zdrav, zreo, prezreo, prosušen ili smrznut plod vinove loze priznatih sorti vinove loze, vrste Vitis vinifera L. ili njenih hibrida s drugim vrstama roda Vitis namijenjenih proizvodnji vina ili drugih proizvoda od grožđa i vina. Kvalitet vina zavisi od kvaliteta grožđa (kvalitet grožđa je uslovljena sortom, loznom podlogom, klimom, zemljištem, fitosanitarnim stanjem, prinosom, vremenom i načinom berbe) kao i kvalitetom tehnološkog postupka prerade grožđa. Kod vinskih sorti osnovni parametri kvaliteta su: sadržaj šećera i ukupnih kiselina u grožđanom soku, zatim sadržaj aromatičnih materije, dok je sadržaj ostalih materije bitan, ali ne i odlučujući. 

Kod gajenja vinskih sorti najbitnija je podela na grupe s obzirom na kvalitet vina:

 • Visokokvalitetne sorte - ova vina imaju izražena sortna svojstva, sadrže najveću količinu alkohola (12 – 15 %) i takođe najmanju količinu kiseline (5 – 8 %).
 • Kvalitetne sorte - harmonična vina, sadrže 11 – 13 % alkohola i 6 – 9 % ukupnih kiselina.
 • Kvalitetne sorte za obična stona vina - sadrže najmanju količinu alkohola (9 - 11 %), a ukupna količina kiselina je malo jača (5 – 12 %).
 • Berba vinskih sorti vinove loze

  Trenutak berbe je od izuzetnog značaja za kvalitet budućeg vina. Kada se govori o proizvodnji vina 'in stricto sensu' (u doslovnom smislu reči) grožđe obrano pre tehnološke zrelosti (s 13 – 15 % šećera) i posle tehnološke zrelosti u prezrelom stanju (s 24 – 26 % šećera) daje vino po kvalitetu daleko ispod vina koje se proizvede od grožđa ubranog u tehnološkoj zrelosti (s 20 – 22 % šećera). Generalno pravilo glasi 'da se grožđe bere u stanju tehnološke zrelosti' jer tada ima najpovoljniji hemijski sastav, a prvenstveno se misli na sadržaj šećera od kojeg zavisi količina alkohola (etanola) u budućem vinu. Grožđe sadrži i organske kiseline koje belim vinima daju pitkost i svežinu. Bela vina s malo kiselina na ukusu se karakterišu kao bljutava ili 'tupa', a sa druge strane, lakše se kvare.

  Idealni vremenski uslovi za berbu su suvo vreme s temperaturom od 20 - 25 °C. Ako je temperatura viša od 25 °C, treba voditi računa da ne dođe do pregrevanja grožđa u sanducima jer se to može vrlo nepovoljno odraziti kako na tok fermentacije, tako i na kvalitet budućeg vina. U slučaju nastupanja kišnog perioda u vreme berbe dolazi do pojave truleži – botritisa.

  Pri berbi vinskih sorti treba odvojiti bele od crnih sorti. Berba se obavlja kombajnom koji može zameniti 60 - 120 berača. Kombajni rade na principu udaranja i otresanja bobica. Dnevno se otrese 2 - 2,5 ha. Mehanizovana berba ima i svojih slabosti koje se ogledaju kroz veći gubitak grožđa (5 – 10 %), uzgojni oblik čokota mora biti prilagođen radu kombajna, pa se zbog toga u mnogim plantažama mora vršiti rekonstrukcija oblika čokota, a loše podešeni kombajni-berači za rad, mogu izazvati oštećenja na čokotu i na kraju, veoma su skupi.

  Kod nas je još, uglavnom, zastupljena ručna berba vinskih sorti. Jedan berač u toku dana prosečno ubere 400 – 600 kg. To znači da za berbu 1 ha u toku jednog dana treba 30 - 60 berača, u zavisnosti od sorte, visine prinose, uzgojnog oblika, kvaliteta radne snage i organizacije berbe.

  Izvor:

  • N. Mirošević, J. Karoglan Kontić; Vinogradarstvo; Zagreb, 2008.
  • Vršački vinogradi
  • Poljoprivreda.info

  Stone sorte vinove loze

  Engleski naziv: Table grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

  Stone sorte vinove loze

  Grozdovi stonih sorti vinove loze koriste se za konzumiranje u svežem stanju ili prerađeni sušenjem, konzerviranjem, kandiranjem i sl. Neke od sorti mogu se koristiti i za pravljenje vina, ali za većinu to ne dolazi u obzir prvenstveno zbog svoje primarne namene. Takve sorte imaju puno manje šećera nego vinske, krupnije bobice i imaju više pulpe. Takođe zahtevaju i drugačiju tehnologiju gajenja i nege i više ručnog rada. Kod stonih sorata danas se isključivo koriste visoki uzgojni oblici, najčešće oblici pergola ili tendona, povezani jakom armaturnom mrežom. Sve to čini tehnologiju proizvodnje stonog grožđa potpuno nespojivom s gajenjem vinskih sorata, zato je i proizvodnja stonog grožđa danas postala strogo specijalizovana delatnost s visokim početnim ulaganjima.Stono vino je vino proizvedeno od jedne ili više sorti grožđa vinove loze. Stono vino ne može nositi oznaku sorte. Stono vino s oznakom kontrolisanog porekla je vino proizvedeno od jedne ili više sorti grožđa koje potiču iz jedne vinogradarske regije.

  Gajenje stonih kultivara privredno je vrlo unosan, ali i odgovoran posao. Stoga pri izboru sortimenta treba voditi računa o mnogim činiocima koji određuju smer proizvodnje. Za robnu proizvodnju stonog grožđa pogodna su područja sa višim prosečnim temperaturama, a takvu proizvodnju u ostalim područjima možemo organizovati samo za lokalnu potrošnju ili za porodične potrebe.

  Podela stonih sorti vinove loze:

  • Vrlo rani kultivari
  • Rani kultivari
  • Srednje kasni kultivari
  • Kasni kultivari
  • Vrlo kasni kultivari

  Kod stonog grožđa naročito se ceni ukus, miris, spoljni izgled, sposobnost da podnese transport i da se dobro čuva. Osim toga, potrebno je voditi računa i o izboru optimalnog roka berbe. Jer nezrelo stono grožđe sadrži manje šećera, kiselo je, neprijatnog ukusa, slabog mirisa i lošeg izgleda. Stone sorte u prezrelom stanju brzo gube ukus i miris, a pojedine sorte dobijaju i neprijatnu aromu. Stoga je najpoželjnije sprovesti probirnu berbu koja se odvija u više navrata i to prema sazrevanju grozdova, što i samu proizvodnju čini zahtevnijom.

  Razdoblje sazrevanja svake sorte uslovljeno je vremenskim prilikama, položajem, područjem sađenja, i drugim faktorima. Težina grozda je različita. Uzrok su tome razni činioci -  cvetanje, opterećenost čokota rodom, vremenske prilike itd.

  Svojstva stonih sorata vinove loze:

  Dobra stona sorta mora uglavnom zadovoljiti ove zahteve:

  • Grozd treba biti srednje velik do velik, što ujednačeniji, rastresit i što lepšeg izgleda;
  • bobice trebaju biti što veće i po mogućnosti jednake veličine, dobro srasle na dršci;
  • drška bobica mora biti čvrsta i po mogućnosti duža;
  • kožica bobice mekana, hrskava ali otporna, preporučljivo sa izraženim pepeljkom;
  • meso bobice mora biti gusto i prijatnog ukusa, ne previše slatko i diskretno aromatično;
  • bobice ne smeju sadržati semenke ili ako ih sadrže da ih bude što manje, da budu mekane i male;
  • sorta mora imati što bolju izdržljivost na čokotu, kod transporta, u skladištu i u hladnjači.

  To su uglavnom svojstva koja bi trebala imati jedna stona sorta obzirom na zahteve i norme koje se u tom pravcu postavljaju na svetskom tržištu. Ukoliko jedna sorta ima više nabrojanih karakteristika, utoliko je ona vrednija. Često jedna sorta vrlo skromnih vrednosti ima dobru cenu samo zahvaljujući svom izgledu. No, ni ukusi potrošača u pojedinim zemljama nisu potpuno isti. Italijansko, englesko i američko tržište traži više aromatične sorte, dok srednjeevropsko tržište više ceni sorte neutralnog ukusa. Amerikanci su čak za svoje potrebe dobili celu jednu seriju besemenih sorti koje su tamo poprilično popularne.

  Izvor:

  • N. Mirošević, J. Karoglan Kontić; Vinogradarstvo; Zagreb, 2008.
  • Semenarna
  • Vinogradarstvo

  Vinske sorte vinove loze

  Sinonim: Vinova loza (vinske sorte) | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

  Vinske sorte vinove loze

  Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog režima, a zemljišta rude i crvene boje također utječu na obojenost crnih vinskih sorti.

  U svijetu postoji oko 8.000 vrsta grožđa (botanički identificiranih), od toga nešto više od 1.000 je namijenjeno proizvodnji vina. Neke od ovih vrsta (sorti) su poznate kao autohtone i uglavnom su u uzgoju i u preradi u vino u zemljama iz kojih potječu.

  Pogodnim grožđem za proizvodnju vina podrazumijeva se zdrav, zreo, prezreo, prosušen ili prirodno smrznut plod vinove loze priznatih sorata vinove loze, vrste Vitis vinifera L. ili njenih križanaca s drugim vrstama roda Vitis namijenjenih proizvodnji vina ili drugih proizvoda od grožđa i vina s tim da je u soku takva grožđa sadržaj šećera najmanje 133 g/l.

  Kvaliteta vina zavisi od kvalitete grožđa (kvaliteta grožđa je uvjetovana sortom, loznom podlogom, klimom, zemljištem, fitosanitarnim stanjem, prinosom, trenutkom i načinom berbe) te kvalitetom tehnološkog postupka prerade grožđa. Kod vinskih sorti osnovni parametri kvalitete su: sadržaj šećera i ukupnih kiselina u grožđanom soku, zatim sadržaj aromatičnih tvari, dok je sadržaj ostalih tvari bitan, ali ne i odlučujući. 

  Kod uzgoja vinskih sorti najbitnija je podjela na grupe s obzirom na kvalitetu vina:

 • Visokokvalitetne sorte - ova vina imaju izražena sortna svojstva, sadrže najveću količinu alkohola (12 – 15 %) i također najmanju količinu kiseline (5 – 8 %).
 • Kvalitetne sorte - harmonična vina, sadrže 11 – 13 % alkohola i 6 – 9 % ukupnih kiselina.
 • Kvalitetne sorte za obična stolna vina - sadrže najmanju količinu alkohola (9 - 11 %), a ukupna količina kiselina je malo jača (5 – 12 %).
 • Berba vinskih sorti vinove loze

  Trenutak berbe je od izuzetnog značaja za kvalitetu budućeg vina. Kada se govori o proizvodnji vina 'in stricto sensu' (u doslovnom smislu riječi) grožđe obrano prije tehnološke zrelosti (s 13 – 15 % šećera) i poslije tehnološke zrelosti u prezrelom stanju (s 24 – 26 % šećera) daje vino po kvaliteti daleko ispod vina koje se proizvede od grožđa ubranog u tehnološkoj zrelosti (s 20 – 22 % šećera). Generalno pravilo glasi 'da se grožđe bere u stanju tehnološke zrelosti' jer tada ima najpovoljniji kemijski sastav, a prvenstveno se misli na sadržaj šećera o kojem ovisi količina alkohola (etanola) u budućem vinu. Grožđe sadrži i organske kiseline koje bijelim vinima daju pitkost i svježinu. Bijela vina s malo kiselina na okusu se karakteriziraju kao bljutava ili 'tupa', a sa druge strane, lakše se kvare.

  Idealni vremenski uvjeti za berbu su suho vrijeme s temperaturom od 20 - 25 °C. Ako je temperatura viša od 25 °C, treba voditi računa da ne dođe do pregrijavanja grožđa u sanducima jer se to može vrlo nepovoljno odraziti kako na tijek fermentacije, tako i na kvalitetu budućeg vina. U slučaju nastupanja kišnog perioda u vrijeme berbe dolazi do pojave truleži – botritisa.

  Pri berbi vinskih sorti treba odvojiti bijele od crnih sorti. Berba se obavlja kombajnom koji može zamijeniti 60 - 120 berača. Kombajni rade na principu udaranja i otresanja bobica. Dnevno se otrese 2 - 2,5 bobica/ha. Mehanizirana berba ima i svojih slabosti koje se očituju kroz veći gubitak grožđa (5 – 10 %), uzgojni oblik čokota mora biti prilagođen radu kombajna, pa se zbog toga u mnogim plantažama mora vršiti rekonstrukcija oblika čokota, a loše podešeni kombajni-berači za rad, mogu izazvati oštećenja na čokotu te su veoma skupi.

  Kod nas je još, uglavnom, zastupljena ručna berba vinskih sorti. Jedan berač u toku dana prosječno ubere 400 – 600 kg. To znači da za berbu 1 ha u toku jednog dana treba 30 - 60 berača, u zavisnosti od sorte, visine prinose, uzgojnog oblika, kvaliteta radne snage i organizacije berbe.

  Izvor:

  • N. Mirošević, J. Karoglan Kontić; Vinogradarstvo; Zagreb, 2008.
  • Sjemenarna
  • Vinogradarstvo
  • Vršački vinogradi
  • Poljoprivreda.info

  Vinske sorte vinove loze - Sorte

  ukupno: 273, aktivno: 150, neaktivno: 123

  AGADAY

  AGLIANICO CRNI

  ALBANA BIJELA

  ALICANTE BOUCHET

  ALIGOTE BIJELI

  ANCELLOTTA

  ARAMON CRNI

  ASSYRTIKO

  AUXERROIS

  BABIĆ

  BABICA

  BABICA PLOSNATA

  BACCHUS

  BAGRINA CRVENA

  BALBUT

  BARBERA

  BARJANKA

  BELINA HIŽAKOVO

  BELINA VELIKA BIJELA

  BELO-ZELENO

  BENA

  BIJELI KRSTAČ

  BILAN

  BILOLISKA BIJELA

  BLATINA

  BLAUBURGER

  BOGDANUŠA

  BORGONJA

  BOTUN

  BOUVIER

  BRAJDA BIJELA

  BRAJDA CRNA

  BRAJDICA BIJELA

  BRATKOVINA

  BRATKOVINA CRVENA

  BUKET

  BURGUNDAC SIVI, RULÄNDER, PINOT GRIGIO, SZUERKEBARAT

  CARIGNAN

  CARMENERE

  CETINKA

  CHASSELAS

  CHENIN BIJELI

  CIBIB

  CINSAUT

  CIPAR

  CLAIRETTE BLANCHE

  CLAIRETTE ROSÉ

  COLOMBARD BIJELI

  CORTESE

  CRLJENAK

  CRLJENAK KAŠTELANSKI

  CRLJENAK VIŠKI

  CRNKA

  CROATINA

  DEBEJAN

  DEBIT

  DIŠEĆA BELINA

  DIŠEĆA RANINA

  DOBRIČIĆ

  DOLCETTO CRNI

  DOLCIN

  DORNFELDER

  DRAGANELA

  DRNEKUŠA

  DUGOVRST

  DURANIJA

  EMERALD RIESLING

  EZERJO

  FOLLE BIJELI

  FRMENTUN

  GAMAY NOIR

  GAMAY TENTUINOIR

  GARGANEGA

  GAVRAN

  GEGIĆ

  GRAND NOIR DE LA CALMETTE

  GRENACHE BLANC

  GRENACHE NOIR

  GRGIĆEVICA

  GRK

  GROS VERDOT CRNI

  GUSTOPUPICA

  JAPUDŽAK

  JARBOLA

  KADARKA

  KADARUN

  KAMENINA

  KAVČINA CRNA

  KERNER

  KLEŠČEC

  KOMOŠTRICA

  KOZJAK BIJELI

  KRALJEVINA

  KRATOŠIJA

  KREACA BIJELA

  KRKOŠIJA

  KRSTIĆEVICA

  KUJUNDŽUŠA

  KURTELAŠKA

  LASINA

  LASINA VRGORSKA

  LELEKUŠA

  LIPOVINA

  LJUTUN

  LOVRIJENAC

  MACCABEN BLANC

  MAGROVINA

  MALBEC (COT)

  MALVASIA DEL CHIANTI

  MALVASIA DI CANDIA

  MALVASIJA DUBROVAČKA

  MALVAZIJA ISTARSKA BIJELA

  MANZONI BIANCO

  MARAŠTINA

  MARSELAN

  MEDNA

  MEKUJA

  MELON BIJELI

  MERLOT

  MEUNIER CRNI

  MIJAJUŠA

  MIRKOVAČA

  MLADENKA

  MODRA KOSOVINA

  MONTE PULICIANO

  MOSCADELLA

  MOSLAVAC

  MOURVEDRE

  MUSCADELLE BIJELA

  MUSCAT GROGUANT

  MUSCAT OTTONEL

  MUSCATO CANELLI

  MUŠKAT BIJELI

  MUŠKAT CRVENI

  MUŠKAT MORIO

  MUŠKAT RUŽA CRNI

  NEBBIOLO

  NEUBURGER

  NINČUŠA

  OKATAC CRNI

  OKATICA BIJELA

  OPAČEVINA

  OŠLJEVINA

  OVČJI REP BIJELI

  PAGADEBIT BIJELI

  PALAGRUŽANKA BIJELA

  PALARUŠA

  PETIT VERDOT

  PETOVKA

  PINELLA

  PINOT BIJELI

  PINOT CRNI

  PINOT SIVI

  PLAVAC MALI SIVI

  PLAVAC VELIKI

  PLAVAC ŽUTI

  PLAVČINA

  PLAVICA

  PLAVINA

  PLESKUNACA

  PLOVDINA

  PORTUGIZAC

  POŠIP

  POŠIP CRNI

  POŠIP VRGORSKI

  PRČ

  PROKUPAC

  PROSECCO – PROŠEK

  PRŠLJIVKA

  RANINA BIJELA

  REBULA BIJELA

  REFOSCO

  REGENT

  RIZVANAC

  RKACITELI

  ROŠIE, BAGRINA

  ROŽETA

  RUBY CABERNET

  RUDEŽUŠA

  RUNJAVAC

  RUŠLJIN

  RUŽEVINA

  RUŽICA CRVENA

  SANGIOVEZE

  SAPERAVI

  SAVIGNIN BLANC

  SCHEUREBE

  SEMILLON

  ŠEMPERINKA CRNKA

  SILBIJANAC

  SILOŽDER CRNI

  SILVANAC ZELENI

  ŠIPELJ

  SIRMIUM

  ŠKRLET

  SLANKAMENKA BIJELA

  SLATKI ZELENAC

  SMEDEREVKA

  SMUDNA BELINA

  SOBOTOVAC

  SOIĆ

  SOKOL

  ŠTAJERSKA BELINA

  STANUŠINA

  STARA HRVATSKA BELINA

  SURINA

  SUŠAC

  SUSAC CRNI

  SUŠĆAN

  SUŠIĆ

  SVETOKRIŠKA BELINA

  SVJETLJAK

  SVRDLOVINA CRNA

  SYRAH CRNI

  TANNAT

  TEMPRANILLO

  TERAN

  TERET BOURET

  TIKVEŠKA

  TOCAI FRIULANO

  TOURIGA FRANCA

  TOURIGA NACIONAL

  TRAMINAC BIJELI

  TRAMINAC CRVENI

  TRAMINAC MIRISAVI

  TRBLJAN

  TREBBIANO ROMAGNOLO

  TRIŠNJIVICA

  TRNJAK

  TROIŠĆINA CRVENA

  TROJŠĆINA CRVENA

  TROLLINGER BLAUER

  UGNI BLANC

  VELTLINAC CRVENI

  VELTLINAC CRVENI RANI

  VELTLINAC ZELENI

  VERDUZZO

  VERDUZZO TREVIGIANO

  VERMENTINO

  VIOGNER

  VIŠKA CRNA

  VOLAROVO

  VOLOVINA CRVENA

  VRANAC

  VRBIĆ

  VUGAVA

  VUGAVA CRVENA OMIŠKA

  ZAČINAK

  ZAČRETSKA BELINA

  ZADARKA

  ZELENKA ŠOLTANSKA BIJELA

  ŽILAVKA

  ŽIŽAK

  ŽLAHTINA

  ZLATARICA

  ZLATARICA BLATSKA

  ŽUMIĆ

  ŽUPLJANKA

  ZWEIGELT