Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Aronija

Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta poreklom iz Severne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na evropskom se kontinentu najviše gaji u Rusiji, Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj. Zbog svojih izuzetnih lekovitih svojstava je trenutno vrlo cenjena i tražena.

Morfološke osobine aronije

Aronija raste u obliku žbuna koji može dostignuti visinu od 1,5 do 2,5 m. Listovi su joj tamnozelene boje i valjkastog oblika kao i odebljali. U jesen postaju crveni i u tome se ogleda dekorativnost biljke. Cvetovi aronije su bele do svetlo roze boje i nalaze se skupljeni u cvast. Biljka počinje cvetati u maju, a plodovi počinju sazrevati od avgusta. Plodovi su tamnoplave bobice, okruglastog ili spljoštenog oblika. Plodovi aronije čine ogrozd (15 do 20 skupljenih plodova), a u plodu se obično nalazi 5 do 8 semena. Aronija je samooplodna biljka.

Agroekološki uslovi gajenja aronije

Temperatura

Gajenje aronije je moguće i u područjima u kojima vlada oštra kontinentalna klima, u čemu se ogleda njenog velika prilagodljivost. U fazi zimskog mirovanja može podneti temperature do -30 °C. Ukoliko krajem jeseni i početkom zime dođe do naročito niskih temperatura nižih od -23 °C mogu se očekivati oštećenja na biljci. Ipak, radi se o kulturi kojoj pogoduje mnogo svetlosti i preporuka je gajenje na sunčanim terenima.

Voda

Optimalna je količina padavina za gajenje aronije od 500 – 700 mm godišnje. Nedostatak vlage uticaće na kvalitet plodova koji postaju manji i kiselijeg ukusa. Ukoliko se gaji na području sklonom pojavi suše, obvezna je mera navodnjavanja.

Zemljište

Budući da nema velike zahteve prema zemljištu, moguće je gajenje na siromašnim, peskovitim i vlažnijim zemljištima. Gajenje je moguće i na kamenitim područjima s malom količinom zemljišta kao što su područja krša. Ipak, najbolji rezultati se postižu ukoliko se aronija gaji na plodnom zemljištu, blago kiselom (pH 5.5 – 6.0). Preterano zbijena i suva zemljišta najbolje je izbegavati.

Tehnologija gajenja aronije

Aronija je višegodišnja kultura koja, ukoliko se pravilno gaji i vrši nega, može imati životni vek od 30 godina. Lako se razmnožava nagrtanjem i izdancima (položenicama).

Priprema zemljišta

Pre sadnje potrebno je obaviti meliorativno đubrenje pri čemu se koristi stajsko đubrivo i mineralna đubriva s povećanim udelom kalijuma i fosfora.

Ishrana aronije

Najbolji rezultati u gajenju postižu se ukoliko se u zemljište unosi 80 – 100 kg azota, 30 – 60 kg fosfora i 100 – 120 kg kalijuma.

Sadnja aronije

Aroniju je najbolje saditi u jesen, a preporuka je pri tome koristiti dvogodišnje sadnice. Sadnice bi trebale imati dobro razvijen korenov sistem kao i 3 do 5 izdanaka. U komercijalnom gajenju prevladava uzgojni oblik žbuna, iako se aronija može uzgajati i u obliku stabla.

Međuredni razmak prilikom sadnje trebao bi iznositi 3,0 do 4,0 m kao i od 1,5 do 2,0 m u redu. Sadnja se obavlja u jame dubine 20 cm i prečnika 30 cm.

Berba i prinos aronije

Prvu berbu novog zasada moguće je očekivati u trećoj godini, kada je prinos 0,3 do 0,5 kg plodova po biljci. Od pete do sedme godine prinos je 8-10 kg ploda po biljci, a od devete do desete godine i dalje može se očekivati 15 kg po biljci. Dozrevanje plodova aronije odvija se u avgustu, a berba se može i produžiti budući da se zreli plodovi neće pokvariti i otpasti ukoliko ostanu na biljci.

Upotreba aronije

Aronija pripada kulturama s visokim sadržajem biljnih fenola, zbog čega je izuzetno lekovita. Naročito se koristi kod tegoba povezanih s visokim krvnim pritiskom i utiče na elastičnost krvnih žila. Često se prerađuje u sokove, sirupe, džemove i likere.

Izvor:

  • PSS - Gajenje aronije (pristupljeno 11. marta 2014.)

Aronija - Sorte

ukupno: 3, aktivno: 0, neaktivno: 3

Aron

Autumn Magic

Viking

Aronija @ KLUB

Aronija.

SUZBIJANJE RUTAVE BUBE (TROPINOTA HIRTA). Rutava buba ima jednu generaciju u toku godine i prezimljava u stadijumu imaga u zemljištu. Odrasli insekti su obrasli mnogobrojnim beličasto - žućkastim dlačicama, crne su boje i na pokriocima su ukrašeni sa velikim brojem belih, simetrično raspoređenih peg...

Lp...kupila sam borovnice Duke i Patriot... I uzela jednu sadnicu Sibirske borovnice... Dali ove dvoje sorte mogu oploditi i Sibirsku ili moram u potragu za još kojom sortom Sibirske... Ovo je pokusna sadnja na mjestu gdje je bio vinograd... Južna strana..juče posadili red aronije...

+2

Pošto mi se javilo dosta vas zainterosovanih kakvo je to vino od zove i na čemu vaš enolog danas radi, odlučio sam da podelim sa Vama deo procesa proizvođenja vina od muskt-hamburga i aronije! Biće možda za tridesetak litara u kome svi učimo i trudimo da proizvedemo najprirodnije vino pritom uzmajuć...

+6

Kupres..🍀💕 Poznato je da je Kupres, zbog iznimno bogatih pašnjaka, idealan za ispašu stoke, a mlijeko ima posebnu aromu pa se ovdje proizvode najkvalitetniji sirevi. 🧀 No, jeste li znali da se u Kupresu, osim tradicionalnih, prave i sirevi s aronijom, narandžom, limunom, pa čak i s kikirijem i čo...

+5