Pretraživanje baze sortne liste
Engleski naziv: Mulberry | Latinski naziv: Morus sp.
Dud je listopadna drvenasta kultura. Pripada porodici dudovki (Moraceae), a izvorno potiče iz zapadne Azije. Prvenstveno je njegova ekonomska korist uočena u proizvodnji svile, budući da se larve svilene bube prehranjuju lišćem belog duda. Za dud je vezana i istorijska zanimljivost. Naime, engleski kralj Džejms I. pozvao je 1608. godine stanovnike da u što većem broju gaje stabla duda radi poboljšavanja proizvodnje svile. Mnogi su se stanovnici odazvali pozivu, no na nesreću, posadili su crni dud, a ne beli, čije listove u ishrani koristi svilena buba.
Ukus ploda duda je sladak, s vrlo malo kiselina, a po izgledu liči plodovima maline. Stablo duda često izgleda starije nego što jeste, budući da se obično vrlo rano počne naginjati, a kora puca i poprima starinski izgled. Listovi su svetlozeleni, široki, dugi oko 12 cm, a široki 10 cm, a površina im je gruba i dlakava.
Dud se može uzgajati na područjima do 300 m nadmorske visine, a zimi uspeva na temperaturama do -23 °C pa se može reći da je otporan na zimske temperature. Kao i većina voćnih vrsta preferira osunčane položaje.
Starija, dobro ukorenjena stable duda dobro podnose sušu. Koren duda raste duboko u zemlju i tako koristi i vodu iz dubljih delova zemljišta.
Dud nema velike zahteve prema zemljištu tako da se može uspešno uzgajati i na slabije kvalitetnim zemljištima. Ipak, za gajenje bi bilo poželjno da je zemljište dobro ocedito i neutralnog pH.
Prilikom sadnje potrebno je obratiti pažnju na činjenicu da stablo duda u proseku naraste 10 m, ali visina može dostići i 20 m, a oblik krošnje je široko razgranat, stoga sklop sadnje nikako ne sme biti pregust. Ipak, u kultiviranom obliku rezidbom se postižu niži uzgojni oblici čime se olakšava berba. Uzgojni oblici mogu biti razni – od piramidalnog do visećeg, koji je i najučestaliji na našim prostorima.
Obično se zbog dugovečnosti dudovi sade uz puteve. Budući da beli dud ima „slatko“ drvo koje privlači gusenice, treba obratiti pažnju na njihovo tretiranje ukoliko do napada dođe a trebalo bi misliti i na okolne zasade. Važan činilac gajenju duda je i sposobnost mikorize (simbioza korena i gljiva), što omogućuje fiksiranje azota iz zemljišta kao i manju upotrebu đubriva.
Razmnožavanje je moguće vegetativnim delovima, odnosno reznicama i kalemljenjem kao i generativno, semenom. Dud se vrlo lako gaji i iz semena i takva su stabla obično zdravija, ali za komercijalno gajenje preporučuje vegetativno razmnožavanje, kojim se održavaju željene karakteristike stabla i ploda. Reznice se sade u jesen ili rano proleće. Obično su dužine od 20 do 40 cm, a prilikom sadnje potrebno je ostaviti dva do tri pupoljka iznad zemlje.
Dud cveta tokom maja, a sazreva u junu. Cvetovi su sitni i neugledni. Berba plodova obično traje od juna do avgusta. Plodovi su vrlo slatki, a veličina im je od 1,5 do 2 cm. Plodovi se mogu jesti u svežem stanju ili sušeni. Prerađeni se koriste za izradu marmelada i rakija. Izuzetno je lekovit čaj od dudovog lišća za lečenje bolesti organa za disanje, organa za varenje i dijabetesa.
Izvor:
ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1
Domaći dud
👉 𝐍𝐞𝐰 𝐇𝐨𝐥𝐥𝐚𝐧𝐝 𝐭𝐫𝐚𝐤𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐬𝐞𝐫𝐢𝐣𝐞 𝐓𝟓 𝐒 𝐄𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐨 𝐂𝐨𝐦𝐦𝐚𝐧𝐝™ privlače pažnju svojim novim modernim dizajnom gde god da se pojave, nudeći pri radu visoke performanse i ekonomičnu upotrebu. 🚜 Zahvaljujući snažnom motoru S8000 spremni su za svaki izazovan posao. Visoke vrednosti obrtnog momenta i Turbo-interc...
#RuralFoto #Priroda Pogled na Duvanjsko polje i rijeku Šujicu, jednu od najkrivudavijih rijeka na svijetu. Polje gdje je prema povijesti bila krunidba prvog hrvatskog kralja Tomislava.
Na pitanje da li su pčelari i voćari shvatili da jedni bez drugih ne mogu, profesor voćarstva Zoran Keserović i predsednik Saveza pčelarskih organizacija Rodoljub Živadinović kažu da jesu. Kao i da voćari u Vojvodini plaćaju pčelarima 1.500 dinara po košnici za oprašivanje. ”Mi smo nekada unosili je...
ŠTA JE BITNO U BERBI I PAKOVANJU BRESAKA. Vreme berbe breskve utvrđuje se na osnovu promene boje ploda, odavanja karakterističnog mirisa i lakšeg otkidanja ploda. Čim zelena boja pokožice iščezne i pređe u žutu ili crvenu, odnosno u belu kod sorti sa belim mesom, a plodovi počnu odavati karakteristi...
Iako suncokret, zahvaljujući dubokom i razvijenom korenu, važi za jednu od kultura najotpornijih na sušu, ovogodišnji period od dva meseca bez padavina ostavio je vidljive posledice na usevima. Na pojedinim parcelama biljke su u solidnoj kondiciji, dok su na drugima prinosi znatno ispod očekivanja,...
Berba grožđa na gazdinstvu porodice Cvetković u knjaževačkom selu Jakovac je završena. Usled nedostatka padavina i dugog sušnog perioda ove godine rod je prepolovljen.
Pravi partner za naše alate za obradu 🫶 Našli smo 😉 Za naš prednji spremnik Partner FT također se može optimalno kombinirati s našim alatima za obradu. Oranje i istovremena primjena gnojiva i/ili sjemena u samo jednom prolazu je tako moguća, e. Ako je to primjenjivo, ▶ Dubinska oplodnja Tiger MT (...
Nova isporuka mašine najpopularnijeg proizvođača poljoprivredne mehanizacije na svetu, John Deere traktora čuvene serije 6M i opet u Bačku! Gazdinstvo „Paroški“ iz Despotova, je donelo mudru odluku opredelivši se baš za traktor najpopularnijeg proizvođača poljoprivredne mehanizacije na svetu – kompa...
Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradicionalnog, napravljen je u Suresnesu u predgrađu Pariza tijekom k...
Andrej Žalec
pre 1 godinu
Mora ,da su koristili peč u tvornici cementa? :) Mora ,da su koristili peč u tvornici cementa? :)
12. PINK DAY Zagreb festival U ružičastim vinima moći ćete uživati 26. travnja 2025., u Laubi! U zagrebačkoj Laubi održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen program 12. PINK DAY Zagreb festivala. Novinari su doznali sve o bogatom programu i izlagačima ovog festivala rosé vina, ekstra d...
Vinari ozaljskog kraja-Frlan i Šoštar U Češkom domu u Zagrebu održana je vinska radionica pod nazivom "Vrijeme je ZA...Gosti su bili vinari Elvis Šoštar i Ivan Frlan iz Ozaljsko-vivodinske vinske podregije. Taj kraj se tradicionalno bavi vinogradarstvom i vinarstvom, ondje je i nekadašnja Badelova v...